Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürt Özerk Yönetimi, 30 Nisan’da yaptığı açıklamada, DEAŞ unsurlarının ailelerinden yaklaşık 100 Özbek kadın ve çocuğun Özbekistan’dan resmi bir heyete teslim edildiğini duyurdu.
Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi, 30 Nisan’da Özbekistan Dışişleri Bakanlığı heyetiyle basın toplantısı düzenleyerek, 24 kadın ve 68 çocuğun Özbekistan’a teslim edildiğini açıkladı.
Daire Başkanı Abdulkerim Ömer, çocuklar arasında sadece 7 yetimin bulunduğunu açıkladı.
Bu durum, Özbekistan’ın Suriye’nin kuzeydoğusundaki kamplarda tutulan vatandaşlarını teslim aldığı ilk durum değil. Özerk Yönetim’in Dış İlişkiler Dairesi’nin Özbek heyetten bir temsilciden aktardığına göre bugüne kadar 240 kadın ve çocuk teslim edildi.
Özbekistan, vatandaşlarından büyük bir grubu teslim alan az sayıdaki ülkeler arasında yer alıyor.
Mart 2019’da radikalizm yanlısı örgütün bölgelerinin ortadan kaldırıldığının ilan edilmesinden bu yana Kürtler, ilgili ülkeleri alıkoyulan vatandaşlarını iade almaya ve radikalizm yanlılarını yargılamak için uluslararası bir mahkeme kurmaya çağırıyor.
Özbekistan, Kazakistan ve Kosova gibi bazı ülkeler, radikalizm yanlılarının aile üyelerini kabul etti. Özellikle Avrupa ülkeleri olmak üzere diğer bazı ülkeler de yalnızca sınırlı sayıda yetim çocuğu iade aldı.
Rusya, bu ay 34 yetim çocuğu kabul ederek, Moskova’nın iade aldığı çocuk sayısını 169’a çıkardı.
DEAŞ mensuplarının ailelerinden binlerce yabancı kadın ve çocuk, Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Haseke vilayetindeki el-Hol ve Roj kamplarında kendilerine tahsis edilen alanlarda kalıyor.
Yüzde 93’ü Suriyeli, Iraklı, yabancı kadın ve çocuklardan oluşan, toplamda yaklaşık 62 bin kişinin yaşadığı el-Hol kampına dair güvenlik ve yaşamsal bir endişe duyuluyor.
Şubat ayında Birleşmiş Milletler’e (BM) sunulan bir rapora göre el-Hol kampında, ‘radikalleşme, eğitim, fon toplama ve dış operasyonlar gerçekleştirmeye teşvik’ gibi durumlar gözlemlendi.
Raporda, bazı tutukluların el-Hol’un, örgütün son bölgesi olduğuna inandığı belirtildi.
Kampların yanı sıra DEAŞ saflarına katılan yüzlerce yabancı radikalizm yanlısı, Kürt savaşçıların hapishanelerinde tutuluyor.
Suriye’nin kuzeydoğusundaki ‘Özerk Yönetim’, DEAŞ’a bağlı ailelerden 100’ün üzerinde kadın ve çocuğu Özbekistan’a teslim etti
https://turkish.aawsat.com/home/article/2949311/suriye%E2%80%99nin-kuzeydo%C4%9Fusundaki-%E2%80%98%C3%B6zerk-y%C3%B6netim%E2%80%99-dea%C5%9F%E2%80%99-ba%C4%9Fl%C4%B1-ailelerden-100%E2%80%99%C3%BCn
Suriye’nin kuzeydoğusundaki ‘Özerk Yönetim’, DEAŞ’a bağlı ailelerden 100’ün üzerinde kadın ve çocuğu Özbekistan’a teslim etti
El-Hol Kampı’nın içi (Reuters-Arşiv)
- Londra: Şarku’l Avsat
- Londra: Şarku’l Avsat
Suriye’nin kuzeydoğusundaki ‘Özerk Yönetim’, DEAŞ’a bağlı ailelerden 100’ün üzerinde kadın ve çocuğu Özbekistan’a teslim etti
El-Hol Kampı’nın içi (Reuters-Arşiv)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Vefik Safa, Hizbullah'ın siyasi danışmanı Hüseyin Halil ile birlikte (Reuters)
Geçtiğimiz eylül ayında Beyrut sahil şeridindeki Raouche bölgesinde Hizbullah destekçileri, Nasrallah ve Safiyuddin'in suikastlarını anmak için bir araya geldi (AP)
Gazze şehrinin Şeyh Rıdvan mahallesinde yıkılmış binaların enkazı arasında ilerleyen Filistinliler (AFP)
Türkiye’nin güneydoğusundaki Kürtler, 27 Şubat 2025'te PKK lideri Abdullah Öcalan’ın PKK’nın feshedilmesi çağrısının ardından, Öcalan’ın serbest bırakılmasını talep eden bir gösteri düzenledi. (AP)
Kürt lider Mesud Barzani, geçtiğimiz cumartesi günü Erbil vilayetinin Pirmam (Masif Selahaddin) şehrinde ABD’nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile yaptığı görüşmede (Kürdistan Demokrat Partisi – KDP)
ABD’nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi ile görüştü. (Mazlum Abdi’nin X hesabı)
Diyarbakır’da Kürtler, Suriye güçlerinin ülkenin kuzeydoğusundaki Kürt bölgelerine girmesini protesto etti. (AFP)
2 Şubat 2026’da hükümet güçlerinin girdiği Suriye’nin Haseke kentinde bir Kürt milis (AFP)
Kamışlı’da Abdullah Öcalan’ın resmini tutan SDG destekçilerinin çizildiği bir duvar resminin önünden geçen bir adam (AFP)
2 Şubat 2026’da Suriye güçleri şehre girerken Haseke’nin dış mahallelerinde nöbet tutan iki SDG mensubu (AP)
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısına yanıt olarak 11 Temmuz 2025’te Kandil Dağı’nda düzenlenen silah bırakma töreninden (AFP)