Irak'ın güneyindeki Musenna hapishanesinden 21 mahkum firar etti

Irak'ın güneyindeki Musenna hapishanesinden 21 mahkum firar etti
TT

Irak'ın güneyindeki Musenna hapishanesinden 21 mahkum firar etti

Irak'ın güneyindeki Musenna hapishanesinden 21 mahkum firar etti

Irak’ta meydana gelen son firar olayının üzerinden yaklaşık 7 yıl geçtikten sonra dün (Pazar) sabah, başkent Bağdat’ın 270 kilometre güneyinde bulunan Musenna kentinde terör ve uyuşturucu madde ticareti suçlarından dolayı cezaevinde bulunan 21 mahkum kaldıkları hapishaneden firar etti.
Irak’ta 2013 yılında Bağdat’taki Ebu Gureyb Cezaevi’nden çok sayıda mahkum firar etmişti. 2014 yılında ise DEAŞ’ın Ninova’yı işgal etmesinin ardından Musul kenti yakınlarındaki Baduş Hapishanesi'nden çok sayıda mahkum firar etti. Dün de Musenna Hapishanesi’nden 21 mahkumun firar etmesiyle ülkede bu büyüklükte üçüncü firar olayı yaşandı. Bir güvenlik kaynağına göre firar olayı, Musenna kentinin el-Hilal İlçe Karakolunda gözaltına alınan hükümlülerden birinin gardiyanlardan yiyecek istemesi sonrasında meydana geldi. Mahkumların aralarında gardiyanlara saldırıp kaos yaratarak kaçma konusunda plan yaptıklarını söyleyen kaynak, firar sırasında bir gardiyanın hafif şekilde yaralandığını belirtti. Kaçan mahkumlardan 10’u yakalanarak yeniden cezaevine koyulurken kalan 11 mahkum halen aranıyor. Irak İçişleri Bakanı Osman el-Ganimi, firar olayının nedenlerinin araştırılması için bir yüksek komite kurulduğunu açıkladı.
Kimliğinin açıklanmaması şartıyla Şarku’l Avsat’a konuşan bir yetkili kaynak, olayın ağır suçluların bazı gardiyanların ihmali ve ilgisizliğinden yararlanarak gerçekleşmesi ihtimali olsa da, olayın nedenlerinin İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan komisyon aracılığıyla yapılacak soruşturmayla ve firar ettikten sonra yakalanan bazı mahkumların ifadeleriyle ortaya çıkarılacağını söyledi. Kaynak, her şeyin soruşturma komisyonun raporuna bağlı olduğuna işaret etti.
Firarilerin kimliklerine ilişkin çelişkili açıklamalar yapıldı. Bazı kaynaklar, firar eden mahkumların terör ve uyuşturucu madde ticareti suçlarından dolayı cezaevinde bulunduklarına işaret ederken, Musenna ilinin valisi Ahmed Menfi, firarilerin tamamının uyuşturucu madde ticaretinden hüküm giyen kişilerden oluştuğunu söyledi. Menfi açıklamasında, firar eden mahkumların sabaha karşı saat 03.00’dan sonra hapishanenin ana kapısında bir gardiyana saldırdıktan sonra hapishaneden kaçtıklarını söyledi. Vali, tüm firarilerin yakalanması için Musenna’daki güvenlik güçlerinin alarm durumuna geçtiğini de sözlerine ekledi.
Musenna Valisi Menfi, Musenna Emniyet Müdürlüğü’nden değil, idari olarak İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi’nden gelen ve hapishaneden sorumlu olan birimin, gözaltına alınması talimatı verdi. Birimin, ihmali veya kasıtlı bir eylemi olup olmadığı soruşturuluyor. Bu arada Musenna Emniyet Müdürlüğü, 70 yaşlarındaki bir vatandaşın firarilerden birini yakalayıp polise teslim ettiğini duyurdu. Musenna Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Muhammed el-Hafaci tarafından yapılan açıklamada,  mahkumun kaçışı sırasında yaşanan bu garip olaya değinildi. Hafaci, bölge sakinlerinin olayı soruşturan güvenlik güçleriyle iş birliği yapmaya devam ettiklerini belirtti. Irak'taki mahkum firarları, özellikle arkalarında mafya ve benzeri yapıların olduğu terör veya uyuşturucu davalarından hüküm giyenlerin kaçışları ülkede meydana gelen çarpıcı olaylardan biridir.
Irak’ta en çok bilinen firar olaylarından biri 2011 yılında meydana geldi. Olayda terör suçundan hüküm giyen 12 mahkum Basra Cezaevi’nden firar etti. 2013 yılında Ebu Gureyb Cezaevi’den binden fazla mahkum kaçtı. Bu olay birçok kişi tarafından DEAŞ’ın 2014 yılında Irak topraklarının üçte birini işgal etmesinin başlangıcı ​​olarak kabul ediliyor. 2014 yılında ise DEAŞ’ın Musul'un kontrolünü ele geçirmesi sırasında Baduş Cezaevi’nden bin 500 civarında mahkum kaçırıldı.



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.