Yemen: Husi lideri birleşme çağrısında bulundu

Husi milisler, Yemen’in başkenti Sana’da toplandı (Reuters)
Husi milisler, Yemen’in başkenti Sana’da toplandı (Reuters)
TT

Yemen: Husi lideri birleşme çağrısında bulundu

Husi milisler, Yemen’in başkenti Sana’da toplandı (Reuters)
Husi milisler, Yemen’in başkenti Sana’da toplandı (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Ofisi (OCHA), Husi milislerin saldırılarının arttığı Yemen’deki insani durum hakkında korkunç bir resim çizdi. Yapılan açıklamada 5 milyon insanın açlığın eşiğinde olduğu ve yarım milyon insanın açlık koşullarında yaşadığı ifade edildi. Gıda fiyatlarında yaşanan yüzde 200 artıştan sonra 16 milyon Yemenlinin başka seçenekleri bulunmaması sebebiyle yiyecek günlük yemek bulamadığı açıklandı.
Birleşmiş Milletler (BM) uyarıları sonucunda Husiler barış önerilerini reddetmiş ve saldırılarını daha da artırmıştı. Husi lideri Muhammed Ali el-Husi, savaşı sona erdirme yönündeki çağrıları reddettiğini yineledi. Husi lideri, “Savaşı desteklemek, elde edilen başarıları korumak için gerçek ve uygulanabilir bir çalışma” diyerek saldırıları sürdürme çağrısında bulundu. Muhammed Ali el-Husi, “Söz konusu durum, kabilelerin, vatandaşların ve yetkililerin üzerinde çalıştıkları şey. Onlar mücahitleri destekleyen yardımcı kuvvetler” açıklamasını yaptı.
OCHA, Yemen’de birçok kişinin kendileri ve aileleri için yiyecek bulmakta zorlandığını, sahur ve iftarlarda yeterince yemek yiyemediklerini belirtti. Ayrıca Yemen’deki gıda fiyatlarının 2015’te meydana gelen çatışmaların ardından yüzde 200 oranında yükselerek, bu durumun sahur ve iftar öğünlerinin yanı sıra, Yemenlilerin temel gıda maddelerine ulaşmalarını engellediğine dikkat çekti.
OCHA Yemen’deki 16 milyon insanın günlük yiyecek ihtiyacını karşılayamadığı belirtti. Örgüt, 50 bin insanın açlık benzeri koşullarda yaşadığına dikkat çekti. Yaklaşık 5 milyon insanın açlık eşiğinde olduğu ifade edildi.
OCHA raporunda, döviz rezervlerinin tükenmesi sonucu enflasyonda bir artış olduğu, bunun da satın alma gücünü düşürdüğü ve gıda fiyatlarını artırdığı belirtildi. Bu durumun da gıda güvensizliği seviyelerini artırdığı bildirildi. Ülkede petrol ihracatı, yatırımlar, ikili finans akışı gibi döviz kaynakları durmuş durumda.
Tüm bunların sonucu olarak, Yemen Riyali Mart ayında 1 ABD doları başına 892 ile en düşük seviyesini gördü. Ardından 2021 Nisan ayı başlarında biraz yükselerek 830 Yemen Riyaline ulaştı. BM tarafından yapılan açıklamada, “Meydana gelen bu dalgalanma, milyonlarca insanın, geliri olanların dahi, yiyecek ve diğer ihtiyaçlarını satın alamayacağı anlamına geliyor” ifadeleri kullanıldı.
Ülkeler, yardım kuruluşlarının her ay gıda yardımı için hedeflenen 16 milyon kişinin yalnızca yarısına ulaşabildiğini söylüyor. Yardımların genişletilmesi noktasında acil olarak finansman sağlanamazsa, milyonlarca insan üst düzey açlık riski altında olacak.
BM, milyonlarca insanın açlıkla başa çıkma stratejilerini tüketmesi ve  bölgedeki gıda güvensizliğinin, acil insani yardım olmaması halinde artmaya devam edeceğinden dolayı, uluslararası topluma, Yemen’in gerçek bir açlık bölgesi olarak sınıflandırılması noktasında beklememesi için uyarıda bulundu.



Almanya, "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'taki asker sayısını azaltıyor

Alman askerleri (DPA)
Alman askerleri (DPA)
TT

Almanya, "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'taki asker sayısını azaltıyor

Alman askerleri (DPA)
Alman askerleri (DPA)

Alman Silahlı Kuvvetleri, Ortadoğu'daki gerginliğin tırmanmasıyla birlikte "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'ta konuşlandırılan asker sayısını azaltacağını duyurdu.

Alman ordusunun operasyon komuta merkezi, artan bölgesel gerginlikleri gerekçe göstererek dün, görev için varlığı gerekli olmayan personelin geçici olarak Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'den çekileceğiniaçıkladı.

Askeri bir sözcü, yeniden konuşlandırılacak asker sayısını veya bölgede kalacak gücün büyüklüğünü belirtmekten kaçındı.

Şarku’l Avsat’ın Alman Der Spiegel dergisinden aktardığına göre bu adım, Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında potansiyel bir askeri gerilimin artması riskine yanıt olarak atıldı.

Dergi, Washington ve Tahran arasındaki devam eden ve artan gerilimler nedeniyle bu adımın gerekli olduğunu belirten bir parlamento brifingine atıfta bulunarak, Almanya'nın Kuzey Irak'taki askeri varlığını önemli ölçüde azaltmayı planladığını bildirdi.

Ortak Operasyonlar Komutanlığı ise bu adımı ihtiyati bir önlem olarak nitelendirerek, kalan personelle temel görevlerini yerine getirmeye devam edeceğini vurguladı.

Kararın, sahadaki çok uluslu ortaklarla yakın bir koordinasyon içinde alındığını belirten yetkili, Alman askerlerinin güvenliğinin en büyük öncelik olduğunu vurguladı.

Almanya, DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmasını önlemek amacıyla Irak güçlerine eğitim de dahil olmak üzere Irak'ı desteklemek için uluslararası bir misyona katılıyor.

Misyon Erbil'e odaklanmış durumda, ancak Der Spiegel'in haberine göre son zamanlarda yaklaşık 300 Alman askeri ülke genelinde, çoğunlukla Ürdün'de konuşlandırıldı.


CENTCOM, bir hafta içinde Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
TT

CENTCOM, bir hafta içinde Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, güçlerinin 27 Ocak ile 2 Şubat tarihleri ​​arasında Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. X platformu üzerinden dün yayınlanan açıklamada CENTCOM, DEAŞ’ın iletişim merkezlerini ve silah depolarını tespit edip imha ettiğini belirtti.

CENTCOM Başkanı Brad Cooper, “Bu saldırılar, DEAŞ’ın Suriye'de yeniden güçlenmesini önleme kararlılığımızın altını çiziyor… ABD'nin, bölgenin ve tüm dünyanın güven içinde yaşayabilmesi için DEAŞ’ın kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasını sağlamak üzere Küresel Koalisyon ile koordineli olarak çalışıyoruz” dedi.  

CENTCOM açıklamasında, askeri operasyonlarının son iki ayda 50'den fazla DEAŞ üyesinin öldürülmesi veya yakalanmasıyla sonuçlandığı vurgulandı.


Irak, 350 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiği haberlerini reddediyor

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
TT

Irak, 350 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiği haberlerini reddediyor

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi

Irak İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Irak'ın Suriyeli mültecilere sınırlarını açtığı ve 350 bin mülteciyi kabul edeceği yönündeki haberleri yalanladı.

Irak İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bu haberleri kesinlikle yalanlıyoruz, ancak bilgi aktarımında doğruluğa ve haberlerin yalnızca resmi kaynaklardan alınmasına, kötü niyetli söylentilerden kaçınılması gerektiğini uyarıyoruz" denildi.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre bakanlık açıklamasında ayrıca, "blog yazarlarının yanlış bilgi yaymaktan kaçınmaları ve yetkili kurumların resmi web sitelerini takip etmenin önemini" vurguladı.