Yemen: Husi lideri birleşme çağrısında bulundu

Husi milisler, Yemen’in başkenti Sana’da toplandı (Reuters)
Husi milisler, Yemen’in başkenti Sana’da toplandı (Reuters)
TT

Yemen: Husi lideri birleşme çağrısında bulundu

Husi milisler, Yemen’in başkenti Sana’da toplandı (Reuters)
Husi milisler, Yemen’in başkenti Sana’da toplandı (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Ofisi (OCHA), Husi milislerin saldırılarının arttığı Yemen’deki insani durum hakkında korkunç bir resim çizdi. Yapılan açıklamada 5 milyon insanın açlığın eşiğinde olduğu ve yarım milyon insanın açlık koşullarında yaşadığı ifade edildi. Gıda fiyatlarında yaşanan yüzde 200 artıştan sonra 16 milyon Yemenlinin başka seçenekleri bulunmaması sebebiyle yiyecek günlük yemek bulamadığı açıklandı.
Birleşmiş Milletler (BM) uyarıları sonucunda Husiler barış önerilerini reddetmiş ve saldırılarını daha da artırmıştı. Husi lideri Muhammed Ali el-Husi, savaşı sona erdirme yönündeki çağrıları reddettiğini yineledi. Husi lideri, “Savaşı desteklemek, elde edilen başarıları korumak için gerçek ve uygulanabilir bir çalışma” diyerek saldırıları sürdürme çağrısında bulundu. Muhammed Ali el-Husi, “Söz konusu durum, kabilelerin, vatandaşların ve yetkililerin üzerinde çalıştıkları şey. Onlar mücahitleri destekleyen yardımcı kuvvetler” açıklamasını yaptı.
OCHA, Yemen’de birçok kişinin kendileri ve aileleri için yiyecek bulmakta zorlandığını, sahur ve iftarlarda yeterince yemek yiyemediklerini belirtti. Ayrıca Yemen’deki gıda fiyatlarının 2015’te meydana gelen çatışmaların ardından yüzde 200 oranında yükselerek, bu durumun sahur ve iftar öğünlerinin yanı sıra, Yemenlilerin temel gıda maddelerine ulaşmalarını engellediğine dikkat çekti.
OCHA Yemen’deki 16 milyon insanın günlük yiyecek ihtiyacını karşılayamadığı belirtti. Örgüt, 50 bin insanın açlık benzeri koşullarda yaşadığına dikkat çekti. Yaklaşık 5 milyon insanın açlık eşiğinde olduğu ifade edildi.
OCHA raporunda, döviz rezervlerinin tükenmesi sonucu enflasyonda bir artış olduğu, bunun da satın alma gücünü düşürdüğü ve gıda fiyatlarını artırdığı belirtildi. Bu durumun da gıda güvensizliği seviyelerini artırdığı bildirildi. Ülkede petrol ihracatı, yatırımlar, ikili finans akışı gibi döviz kaynakları durmuş durumda.
Tüm bunların sonucu olarak, Yemen Riyali Mart ayında 1 ABD doları başına 892 ile en düşük seviyesini gördü. Ardından 2021 Nisan ayı başlarında biraz yükselerek 830 Yemen Riyaline ulaştı. BM tarafından yapılan açıklamada, “Meydana gelen bu dalgalanma, milyonlarca insanın, geliri olanların dahi, yiyecek ve diğer ihtiyaçlarını satın alamayacağı anlamına geliyor” ifadeleri kullanıldı.
Ülkeler, yardım kuruluşlarının her ay gıda yardımı için hedeflenen 16 milyon kişinin yalnızca yarısına ulaşabildiğini söylüyor. Yardımların genişletilmesi noktasında acil olarak finansman sağlanamazsa, milyonlarca insan üst düzey açlık riski altında olacak.
BM, milyonlarca insanın açlıkla başa çıkma stratejilerini tüketmesi ve  bölgedeki gıda güvensizliğinin, acil insani yardım olmaması halinde artmaya devam edeceğinden dolayı, uluslararası topluma, Yemen’in gerçek bir açlık bölgesi olarak sınıflandırılması noktasında beklememesi için uyarıda bulundu.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz