Birleşmiş Milletler, Cezayir'de insan hakları konusunda "artan endişeyi" dile getirdi

Cezayir'de güvenlik güçleri başkentte güç kullanarak barışçıl gösterileri dağıttı (AP)
Cezayir'de güvenlik güçleri başkentte güç kullanarak barışçıl gösterileri dağıttı (AP)
TT

Birleşmiş Milletler, Cezayir'de insan hakları konusunda "artan endişeyi" dile getirdi

Cezayir'de güvenlik güçleri başkentte güç kullanarak barışçıl gösterileri dağıttı (AP)
Cezayir'de güvenlik güçleri başkentte güç kullanarak barışçıl gösterileri dağıttı (AP)

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Cezayir'deki hak ve özgürlüklerin durumuna ilişkin "artan endişeyi" dile getirirken, ülkenin başkentinde dün düzenlenen Hirak gösterilerinde güvenlik güçleri aralarında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Muhabiri Halid Dararni'nin de bulunduğu altı gazeteciyi tutukladı.
AFP’nin haberine göre, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, dün Cenevre'de düzenlediği bir basın toplantısında şunları söyledi: “BM, "düşünce özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkı gibi birçok temel hakkın hâlâ saldırı altında olduğu" Cezayir'deki durumla ilgili artan endişesini dile getiriyor.”
Cezayir'de haftalık olarak düzenlenen rejim karşıtı Hirak gösterilerinin 13 Şubat'ta yeniden başlamasından bu yana, BM’nin "barışçıl göstericilere karşı aşırı güç kullanımı ve tutuklamalara devam edildiğine" dair raporlar aldığını açıklayan Colville, “Cezayirli yetkililer "barışçıl gösterileri dağıtmak için şiddet kullanmayı bırakıp, düşünce, ifade ve barışçıl toplanma haklarını kullanan kişilerin keyfi olarak tutuklanmasına ve gözaltına alınmasına son vermeli. Nisan ve Mayıs aylarında dört kez öğrenci yürüyüşleri yasaklandı ve yetkililer gösterilerin toplanma noktalarına erişimini engellemeye devam etti. Geçtiğimiz iki ay içinde aktivistler, insan hakları savunucuları, öğrenciler, gazeteciler, blog yazarları ve sıradan vatandaşlara karşı kovuşturmalar devam etti. Hirak aktivistleri, bu yılın Şubat ayında ilan edilen Cumhurbaşkanlığı affından sonra dahi çok geniş yasalar temelinde yargılanıyor. Yetkililer insan hakları ihlallerine ilişkin tüm iddialara yönelik hızlı, tarafsız ve etkili soruşturmalar yürütmeli ve mağdurların tazminat almalarını sağlamalı" şeklinde konuştu.
Bu bağlamda aktivistler dün, polisin 11 aylık tutukluluğunun ardından geçen Şubat ayında hapisten çıkan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Muhabiri Halid Dararni'yi tutukladığını söylediler. Ayrıca "El-Haber" gazetesinden Mustafa Bustami, "El-Vatan" gazetesinden Sami Harum ve "Interlini" haber sitesinden Feryal Buziz ve "Road News" haber sitesinden Hekim Hamiş de tutuklanan gazeteciler arasında yer aldılar.
Güvenlik güçleri, öğrencileri başkentteki "Şehitler Meydanı’nda” toplandıkları anda dağıtmak için güç kullandı ve birçoğunu gözaltına aldı. Gösterilerde yer alan Dil Fakültesi öğrencisi Mervan Razik, Şarku’l Avsat'a şunları söyledi: “Şiddet içermeyen siyasi sloganlar atan veya yasalarca suç sayılan herhangi bir şeye imza atmayan barışçıl öğrencilere karşı bu şiddetin nedenini açıkçası anlamıyoruz. Cumhurbaşkanı gösterilerin kendisini rahatsız etmediğini söylemedi mi?”
Tizi Ouzou ve Bejaia eyaletlerindeki (başkentin doğusundaki Kabiliye bölgesi) gazeteciler, güvenlik güçlerinin öğrenci gösterilerini alışılmadık bir şekilde engellediğini belirttiler. Çünkü, polis bu iki valilikteki düzenlenen gösterilerde aktivistlerle genellikle müdahalede bulunmadılar. Gözlemciler, son haftalarda protestolarda gözlenen "hatanın" hükümetin, önümüzdeki hafta başlayacak parlamento seçim kampanyası öncesinde bu gösterileri sona erdirmesine neden olabileceğini belirtiyor.
İçişleri Bakanlığı, Cuma günkü Hirak gösterilerinin düzenlenmesine izin vermeyeceği yönünde güçlü bir izlenim bıraktı. Pazar günü, "haftalık yürüyüşlerle ilgili tehlikeli karışıklıklar" konusunda uyaran Bakanlık, göstericilere gösteri izni için başvuruda bulunmalarını şart koştu.



Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
TT

Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaklaşan ABD ziyareti kapsamında bazı ek görüşmeler yapılması bekleniyor. Netanyahu'nun 29 Aralık'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Florida'daki tatil beldesinde bir araya gelmesi ve bazı üst düzey toplantılara katılması planlanıyor. İsrail televizyonu Kanal 12’nin haberine göre bu ziyaret, ABD yönetiminin Gazze Şeridi için bir barış planında ilerleme kaydetme çabalarının bir parçası.

Pazartesi günü yayınlanan habere göre Beyaz Saray, İsrail'in Gazze ile ilgili Kahire ile stratejik bir anlaşmayı onaylamasını sağlamak için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Florida'daki toplantıya davet etmeye çalışıyor.

Netanyahu'nun Florida'da sekiz gün kalması ve Trump ile iki görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor. Ayrıca ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Savunma Bakanı Pete Hegseth ile de görüşmeler yapacak.

Kanal 12, ABD'li yetkililerin Tel Aviv'e, Trump'ın Noel'den önce Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta sivil yönetim prototipini de içeren Gazze'deki barış planının ikinci aşamasına geçişi duyurmayı hedeflediğini bildirdiklerini aktardı.

Axios haber sitesi pazar günü, ABD’li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Beyaz Saray'ın iki yıldan fazla bir süre önce Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana hiçbir temas kurmayan Sisi ve Netanyahu arasında bir zirveye aracılık etmeye çalıştığını bildirdi.

Ancak ABD'li yetkililer, Netanyahu'nun önce İsrail ile Mısır arasında stratejik bir doğalgaz anlaşmasını kabul etmesi ve Sisi'yi bir görüşmeye ikna edecek diğer adımları atması gerektiğini belirtiyor.

Axios, ABD'nin Lübnan ve Suriye dahil olmak üzere Arap ülkelerine teknoloji ve enerji gibi alanlarda ekonomik teşvikler sunarak İsrail ile ilişkiler kurmalarını sağlamayı amaçlayan benzer girişimleri değerlendirdiğini doğruladı.

ABD'li yetkililer, Gazze'deki ateşkesi istikrara kavuşturma ve barış sürecini ilerletme çabalarıyla paralel olarak bunu başarmayı umuyor.

Axios, ABD Başkanı Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in Netanyahu’ya İsrail’in ‘barış sürecinde ekonomik diplomasiye ve özel sektörün katılımına’ ihtiyacı olduğunu söylediğini aktardı.

Netanyahu, daha önce ekim ayında Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen ve Trump’ın desteğiyle koordine edilen Gazze’de Barış Zirvesi’ne katılmamıştı.


Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
TT

Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin herhangi bir mezhebe karşı ihlallerin tekrarlanmaması için çalışacağını belirtirken geçiş dönemi adaletinin sağlanması konusundaki kararlılığını bir kez daha vurguladı.

Şam'daki Konferans Sarayı'nda Esed rejiminin düşüşünün birinci yıldönümü kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada Şara, bir yıl önce Şam'a geldiğinde giydiği yeşil askeri üniformasıyla kalabalığın karşısına çıktı.

Despotizm ve zulüm dönemiyle tarihi bir kopuşu ve adalet, iyilik, vatandaşlık ve bir arada yaşama temelli yeni bir şafağı ilan eden Şara, halkın bilgi ve hesap verme hakkı ile ardından hesaplaşma veya uzlaşma hakkının devletin istikrarının temeli olduğunu ve ihlallerin tekrarlanmayacağının garantisi olduğunu vurguladı.

Çok sayıda destekçisinin önünde yaptığı konuşmada Şara, ‘güçlü bir Suriye’ inşa etmek ve ‘halkının fedakarlıklarına layık’ bir gelecek için Suriyelilerin ortak çabasının önemini vurguladı. Şara, Suriye halkına karşı suç işleyen ve yasaları ihlal edenlerin hesap vermesi, mağdurların haklarının korunması, adaletin sağlanması ve halkın bilgi, hesap verebilirlik ve şeffaflık haklarının korunması için geçiş dönemi adaleti ilkesine bağlı kalmaya devam ettiğinin altını bir kez daha çizdi.

Öte yandan ABD Kongresi uzun süren tartışmaların ardından Suriye’ye uygulanan Caesar (Sezar) Yasası yaptırımlarını kalıcı olarak kaldırma kararı aldı. Böylece, beş yılı aşkın bir süredir Esed rejimine uygulanan ağır yaptırımların yükü altında ezilen ülke için geçmişin sayfaları kapatıldı ve umut dolu yeni bir sayfa açıldı.

ABD Temsilciler Meclisi İçtüzük Komisyonu, gelecek yıl için nihai savunma bütçe tasarısının metnini yayınladı. Tasarıda, yaptırımları bağlayıcı koşullar olmadan veya yeniden uygulanması için koşullar eklemeden kaldıran bir hüküm yer alıyordu.

Bazı muhalif temsilcilerin yaptırımları koşulsuz olarak kaldırmaya ikna etmek için aylarca süren yoğun siyasi çabaların ardından yaptırımlar kaldırıldı.


Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
TT

Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)

Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi yönünde ortak bir çaba içinde, dolaylı müzakerelerin ileri aşamasına geçilmesinin önünü açmak için "daha ciddi" görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Hamas hareketi içindeki bilgili kaynaklardan gelen açıklamalara göre beklenen görüşmelerin, bu ay sonu veya gelecek ay başında yapılması bekleniyor.

Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, Kahire'de düzenlenecek kapsamlı bir Filistin ulusal toplantısı için hazırlıkların sürdüğünü, önemli ve acil konularda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Fetih Sözcüsü Abdülfettah Devle ise özel açıklamasında, Gazze Şeridi'ni yönetecek bir komitenin kurulmasına ilişkin duyurunun "yakında yapılmasının muhtemel" olduğunu belirterek, beklenen oluşumun Filistin vizyonuyla uyumlu olmasının önemini vurguladı. Devle, "belgelenmiş ve resmi bir anlaşma yayınlanana kadar" belirli bir tarih vermedi.