ABD: Suriyeli mültecilere 200 milyon dolar sağlanacak

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, dün Suriye-Türkiye sınırında (Reuters)
ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, dün Suriye-Türkiye sınırında (Reuters)
TT

ABD: Suriyeli mültecilere 200 milyon dolar sağlanacak

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, dün Suriye-Türkiye sınırında (Reuters)
ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, dün Suriye-Türkiye sınırında (Reuters)

Türkiye; Suriye ve Irak'taki askeri harekatlarının ülke güvenliğini sağlamaya devam edeceğini duyururken ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield ise ABD'nin Suriyeliler için 200 milyon dolar tutarında ek fon sağlayacağını söyledi.
Thomas Greenfield, Suriye'nin kuzeyindeki her beş kişiden dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu, İdlib’de yardıma muhtaç milyonlarca insan bulunduğunu vurguladı.
Dün Suriye sınırındaki Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Merkezi’ni ziyaret eden Greenfield, merkezin çalışmalarından haberdar olmak için BM Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts ve insani yardım kurumlarındaki çalışanlar ile bir araya geldi. Cilvegözü sınır kapısının şuanda Suriye'ye yardım ulaştırma yönünde uluslararası toplum için en iyi seçenek olduğunu vurgulayan Greenfield, zirâ açık kalan sınır kapılarından biri olduğunu, o da kapandığı taktirde yoğun bir zulmün yaşanacağını ifade etti.
BM’yi Suriyelilerin yaşadığı trajedileri sona erdirme yönünde insani yardım, koronavirüs karşıtı aşılar ve tıbbi malzemelerin sevk edilmesini sağlamaya çağıran Greenfield, Suriyeli mültecilere yaptığı ev sahipliği ve WFP Merkezi faaliyetlerine verdiği destek için Türk hükümetine teşekkürlerini sundu.
Aynı zamanda Washington'un Suriye'ye insani yardım sağlanması için yeni sınır kapıları açılması yönünde Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye ve Rusya ile görüşmelerde bulunduğunu da ekledi.
BM Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts ise bölgeye yönelik insani yardımları salgın döneminde dahi hiç durdurmayan Türk makamlarının koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında sınır kapılarının kapatılması sırasında bile yardım teslimine izin verdiğini vurguladı.
Çarşamba günü Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Suriye'de devam eden çatışmayı, bölgedeki ilgili insani ve güvenlik konularını görüşen Cutts, BMGK’nın Suriyelilerin hayatlarını kurtaran sınır ötesi BM insani yardımı erişimini yeniden yetkilendirmesi ve genişletmesinin önemini vurguladı.
Linda Thomas Greenfield’in bugün Türkiye, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, küresel zorluklar ve Suriye konusunda işbirliğinin geliştirilmesi hususlarında üst düzey Türk yetkililerle görüşmelerde bulunacağı üç günlük Türkiye ziyaretini tamamlayacak.
Diğer yandan Türkiye Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Ankara'nın hem Suriye hem de Irak'taki sınır ötesi askeri harekatlara devam etme yönündeki kararlılığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantının ardından Çarşamba gecesi MGK’dan yapılan açıklamada, “terörü ortadan kaldırmak için gerçekleştirdiği sınır ötesi askeri harekatların komşu ülkeler ve Türkiye topraklarında güvenlik ve barışı tesis etmek amacıyla yürütüldüğünü, bu harekatların devam edeceğini” ifade edildi.
Aynı zamanda Türkiye'nin komşu ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu, ancak Türkiye sınırları içi ve dışında terörle mücadele konusundaki tutumunu sürdüreceğini dile getirdi.
Kurul tarafından yapılan açıklamada, “Güney sınırlarımız boyunca terör örgütlerini etkisiz ve sınırlarımızı güvenli hale getirmeye yönelik harekatlar kesintisiz şekilde sürdürülecektir” ifadelerine başvuruldu.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada ise Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) en kapsamlı bileşeni olan YPG’ye bağlı 3 militanın Barış Pınarı bölgesinde etkisiz hale getirildiği belirtildi. Türkiye, söz konusu bölgeyi Kuzeydoğu Suriye'de yer alan kendisine bağlı gruplarla kontrol ediyor.
Açıklamada militanlardan 1’inin bomba yüklü motosikletle saldırı düzenlemeye çalıştığı, diğer 2’sinin ise güneyden sızma girişiminde bulunduğu ifade edildi.



Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
TT

Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaklaşan ABD ziyareti kapsamında bazı ek görüşmeler yapılması bekleniyor. Netanyahu'nun 29 Aralık'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Florida'daki tatil beldesinde bir araya gelmesi ve bazı üst düzey toplantılara katılması planlanıyor. İsrail televizyonu Kanal 12’nin haberine göre bu ziyaret, ABD yönetiminin Gazze Şeridi için bir barış planında ilerleme kaydetme çabalarının bir parçası.

Pazartesi günü yayınlanan habere göre Beyaz Saray, İsrail'in Gazze ile ilgili Kahire ile stratejik bir anlaşmayı onaylamasını sağlamak için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Florida'daki toplantıya davet etmeye çalışıyor.

Netanyahu'nun Florida'da sekiz gün kalması ve Trump ile iki görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor. Ayrıca ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Savunma Bakanı Pete Hegseth ile de görüşmeler yapacak.

Kanal 12, ABD'li yetkililerin Tel Aviv'e, Trump'ın Noel'den önce Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta sivil yönetim prototipini de içeren Gazze'deki barış planının ikinci aşamasına geçişi duyurmayı hedeflediğini bildirdiklerini aktardı.

Axios haber sitesi pazar günü, ABD’li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Beyaz Saray'ın iki yıldan fazla bir süre önce Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana hiçbir temas kurmayan Sisi ve Netanyahu arasında bir zirveye aracılık etmeye çalıştığını bildirdi.

Ancak ABD'li yetkililer, Netanyahu'nun önce İsrail ile Mısır arasında stratejik bir doğalgaz anlaşmasını kabul etmesi ve Sisi'yi bir görüşmeye ikna edecek diğer adımları atması gerektiğini belirtiyor.

Axios, ABD'nin Lübnan ve Suriye dahil olmak üzere Arap ülkelerine teknoloji ve enerji gibi alanlarda ekonomik teşvikler sunarak İsrail ile ilişkiler kurmalarını sağlamayı amaçlayan benzer girişimleri değerlendirdiğini doğruladı.

ABD'li yetkililer, Gazze'deki ateşkesi istikrara kavuşturma ve barış sürecini ilerletme çabalarıyla paralel olarak bunu başarmayı umuyor.

Axios, ABD Başkanı Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in Netanyahu’ya İsrail’in ‘barış sürecinde ekonomik diplomasiye ve özel sektörün katılımına’ ihtiyacı olduğunu söylediğini aktardı.

Netanyahu, daha önce ekim ayında Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen ve Trump’ın desteğiyle koordine edilen Gazze’de Barış Zirvesi’ne katılmamıştı.


Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
TT

Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin herhangi bir mezhebe karşı ihlallerin tekrarlanmaması için çalışacağını belirtirken geçiş dönemi adaletinin sağlanması konusundaki kararlılığını bir kez daha vurguladı.

Şam'daki Konferans Sarayı'nda Esed rejiminin düşüşünün birinci yıldönümü kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada Şara, bir yıl önce Şam'a geldiğinde giydiği yeşil askeri üniformasıyla kalabalığın karşısına çıktı.

Despotizm ve zulüm dönemiyle tarihi bir kopuşu ve adalet, iyilik, vatandaşlık ve bir arada yaşama temelli yeni bir şafağı ilan eden Şara, halkın bilgi ve hesap verme hakkı ile ardından hesaplaşma veya uzlaşma hakkının devletin istikrarının temeli olduğunu ve ihlallerin tekrarlanmayacağının garantisi olduğunu vurguladı.

Çok sayıda destekçisinin önünde yaptığı konuşmada Şara, ‘güçlü bir Suriye’ inşa etmek ve ‘halkının fedakarlıklarına layık’ bir gelecek için Suriyelilerin ortak çabasının önemini vurguladı. Şara, Suriye halkına karşı suç işleyen ve yasaları ihlal edenlerin hesap vermesi, mağdurların haklarının korunması, adaletin sağlanması ve halkın bilgi, hesap verebilirlik ve şeffaflık haklarının korunması için geçiş dönemi adaleti ilkesine bağlı kalmaya devam ettiğinin altını bir kez daha çizdi.

Öte yandan ABD Kongresi uzun süren tartışmaların ardından Suriye’ye uygulanan Caesar (Sezar) Yasası yaptırımlarını kalıcı olarak kaldırma kararı aldı. Böylece, beş yılı aşkın bir süredir Esed rejimine uygulanan ağır yaptırımların yükü altında ezilen ülke için geçmişin sayfaları kapatıldı ve umut dolu yeni bir sayfa açıldı.

ABD Temsilciler Meclisi İçtüzük Komisyonu, gelecek yıl için nihai savunma bütçe tasarısının metnini yayınladı. Tasarıda, yaptırımları bağlayıcı koşullar olmadan veya yeniden uygulanması için koşullar eklemeden kaldıran bir hüküm yer alıyordu.

Bazı muhalif temsilcilerin yaptırımları koşulsuz olarak kaldırmaya ikna etmek için aylarca süren yoğun siyasi çabaların ardından yaptırımlar kaldırıldı.


Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
TT

Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)

Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi yönünde ortak bir çaba içinde, dolaylı müzakerelerin ileri aşamasına geçilmesinin önünü açmak için "daha ciddi" görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Hamas hareketi içindeki bilgili kaynaklardan gelen açıklamalara göre beklenen görüşmelerin, bu ay sonu veya gelecek ay başında yapılması bekleniyor.

Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, Kahire'de düzenlenecek kapsamlı bir Filistin ulusal toplantısı için hazırlıkların sürdüğünü, önemli ve acil konularda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Fetih Sözcüsü Abdülfettah Devle ise özel açıklamasında, Gazze Şeridi'ni yönetecek bir komitenin kurulmasına ilişkin duyurunun "yakında yapılmasının muhtemel" olduğunu belirterek, beklenen oluşumun Filistin vizyonuyla uyumlu olmasının önemini vurguladı. Devle, "belgelenmiş ve resmi bir anlaşma yayınlanana kadar" belirli bir tarih vermedi.