ABD: Suriyeli mültecilere 200 milyon dolar sağlanacak

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, dün Suriye-Türkiye sınırında (Reuters)
ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, dün Suriye-Türkiye sınırında (Reuters)
TT

ABD: Suriyeli mültecilere 200 milyon dolar sağlanacak

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, dün Suriye-Türkiye sınırında (Reuters)
ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, dün Suriye-Türkiye sınırında (Reuters)

Türkiye; Suriye ve Irak'taki askeri harekatlarının ülke güvenliğini sağlamaya devam edeceğini duyururken ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield ise ABD'nin Suriyeliler için 200 milyon dolar tutarında ek fon sağlayacağını söyledi.
Thomas Greenfield, Suriye'nin kuzeyindeki her beş kişiden dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu, İdlib’de yardıma muhtaç milyonlarca insan bulunduğunu vurguladı.
Dün Suriye sınırındaki Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Merkezi’ni ziyaret eden Greenfield, merkezin çalışmalarından haberdar olmak için BM Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts ve insani yardım kurumlarındaki çalışanlar ile bir araya geldi. Cilvegözü sınır kapısının şuanda Suriye'ye yardım ulaştırma yönünde uluslararası toplum için en iyi seçenek olduğunu vurgulayan Greenfield, zirâ açık kalan sınır kapılarından biri olduğunu, o da kapandığı taktirde yoğun bir zulmün yaşanacağını ifade etti.
BM’yi Suriyelilerin yaşadığı trajedileri sona erdirme yönünde insani yardım, koronavirüs karşıtı aşılar ve tıbbi malzemelerin sevk edilmesini sağlamaya çağıran Greenfield, Suriyeli mültecilere yaptığı ev sahipliği ve WFP Merkezi faaliyetlerine verdiği destek için Türk hükümetine teşekkürlerini sundu.
Aynı zamanda Washington'un Suriye'ye insani yardım sağlanması için yeni sınır kapıları açılması yönünde Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye ve Rusya ile görüşmelerde bulunduğunu da ekledi.
BM Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts ise bölgeye yönelik insani yardımları salgın döneminde dahi hiç durdurmayan Türk makamlarının koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında sınır kapılarının kapatılması sırasında bile yardım teslimine izin verdiğini vurguladı.
Çarşamba günü Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Suriye'de devam eden çatışmayı, bölgedeki ilgili insani ve güvenlik konularını görüşen Cutts, BMGK’nın Suriyelilerin hayatlarını kurtaran sınır ötesi BM insani yardımı erişimini yeniden yetkilendirmesi ve genişletmesinin önemini vurguladı.
Linda Thomas Greenfield’in bugün Türkiye, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, küresel zorluklar ve Suriye konusunda işbirliğinin geliştirilmesi hususlarında üst düzey Türk yetkililerle görüşmelerde bulunacağı üç günlük Türkiye ziyaretini tamamlayacak.
Diğer yandan Türkiye Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Ankara'nın hem Suriye hem de Irak'taki sınır ötesi askeri harekatlara devam etme yönündeki kararlılığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantının ardından Çarşamba gecesi MGK’dan yapılan açıklamada, “terörü ortadan kaldırmak için gerçekleştirdiği sınır ötesi askeri harekatların komşu ülkeler ve Türkiye topraklarında güvenlik ve barışı tesis etmek amacıyla yürütüldüğünü, bu harekatların devam edeceğini” ifade edildi.
Aynı zamanda Türkiye'nin komşu ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu, ancak Türkiye sınırları içi ve dışında terörle mücadele konusundaki tutumunu sürdüreceğini dile getirdi.
Kurul tarafından yapılan açıklamada, “Güney sınırlarımız boyunca terör örgütlerini etkisiz ve sınırlarımızı güvenli hale getirmeye yönelik harekatlar kesintisiz şekilde sürdürülecektir” ifadelerine başvuruldu.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada ise Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) en kapsamlı bileşeni olan YPG’ye bağlı 3 militanın Barış Pınarı bölgesinde etkisiz hale getirildiği belirtildi. Türkiye, söz konusu bölgeyi Kuzeydoğu Suriye'de yer alan kendisine bağlı gruplarla kontrol ediyor.
Açıklamada militanlardan 1’inin bomba yüklü motosikletle saldırı düzenlemeye çalıştığı, diğer 2’sinin ise güneyden sızma girişiminde bulunduğu ifade edildi.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times