Sudan’dan Nahda Barajı sorunun çözümü için yeni şartlar

Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas dün Hartum’da düzenlediği basın toplantısında (AFP)
Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas dün Hartum’da düzenlediği basın toplantısında (AFP)
TT

Sudan’dan Nahda Barajı sorunun çözümü için yeni şartlar

Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas dün Hartum’da düzenlediği basın toplantısında (AFP)
Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas dün Hartum’da düzenlediği basın toplantısında (AFP)

Sudan, Nahda Barajı'nın doldurulması ve işletilmesi konusundaki sorunların üstesinden gelmek için kısmi bir anlaşma imzalamayı kabul ederken, anlaşma için Sudan, Mısır ve Etiyopya tarafından önceki müzakerelerde varılan tüm anlaşmaları şart koştu.
Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas, zamanın daralması nedeniyle, barajın doldurulması ve işletilmesine ilişkin daha önce üzerinde anlaşmaya varılan tüm teknik konuların imzalanması şartıyla, ülkesinin geçici bir anlaşmayı kabul edebileceğini söyledi. Abbas, anlaşmanın başka bir anlaşma ile yenileninceye kadar geçerli kalması ve aşamaların müzakeresinin belirli bir takvime göre yapılması şartıyla olacağını bildirdi. Mısır, Sudan ve Etiyopya’nın çıkarlarını koruyan yasal bir anlaşmaya varak için Hartum ve Kahire arasındaki koordinasyona dikkati çeken Abbas, Mısır'ın BM Güvenlik Konseyi'ne hitabını ve Sudan'ın da aynı adımı atmak üzere olduğunu kaydetti.
Dün Hartum’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Abbas, Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki ve beraberindeki heyetin ülkesine gerçekleştirdiği ziyarette yeni bir şey olmadığını ifade ederek, ülkesinin, Nahda Barajı dosyasında AfB arabuluculuktan ayrılmasıyla değil, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin de bulunduğu dörtlü arabuluculuktan yana olduğunu vurguladı. Bugün Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak Arap ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısının Arap- Afrika uyumu olmadığını ancak Etiyopya'nın "inatçılığına", tek taraflı önlemlerde ısrar etmesine ve üç ülkenin ortak haklarına dayalı bir anlaşmaya varma konusundaki isteksizliğine hitaben yapılacağına dikkati çekti. Bakan, toplantının amacının Nahda Barajı dosyasındaki son gelişmeler ve Sudan’ın ulusal su güvenliğine yönelik tehditlere ışık tutmak olduğunu bildirdi.
Abbas ayrıca, ABD’nin Afrika Boynuzu Özel Elçisi Jeffrey Feltman'ın, üç ülke arasındaki farklılıklara net bir girişim veya belirli çözümler getirmediğini söyledi.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Nahda Barajı krizini çözme girişimine de atıfta bulunan Abbas, BAE girişiminin gayri resmi olduğunu, anlaşma önerisi olduğunu ve henüz bir çerçeve anlaşmasına varmadığını kaydetti. Etiyopya’nın su paylaşımı konusunun anlaşmaya varmasının imkansız olduğuna dikkati çeken Bakan, Sudan’ın su paylaşımını Nahda Barajı'nın doldurulması ve işletilmesi dosyasına bağlamayı tamamen reddettiğini çünkü iki konu arasında bir ilişki olmadığını vurguladı.
Etiyopya geçtiğimiz Nisan'da Sudan'a barajın doldurulması konusunda bilgi alışverişi için kısmi bir anlaşmasının yanı sıra barajın sürekli işletilmesi için de anlaşma teklif etti ancak Sudan anlaşmayı reddetti.
Abbas, Sudan’ın Nahda Barajı’nın doldurulması ve işletilmesine ilişkin bir anlaşmanın olmamasının uluslararası hukuka göre kabul edilemez olduğu konusundaki tutumunu yineledi.
Baraj sorununu çözmek için ülkesinin askeri bir seçeneği reddettiğini söyleyen Abbas,  Sudan’ın yasal çözümlerde ısrar ettiğini dile getirdi. Sudan ve Mısır, geçtiğimiz hafta Hartum'da yapılan görüşmelerde bölgede ve Afrika kıtasında güvenlik, barış ve istikrarı korumak için koordinasyon ve eylemin önemi konusunda fikir birliğine vardı. Her iki devlet Etiyopya’nın baraj konusunda dayatma politikasını sürdürme riskini önlemek için uluslararası toplumun müdahalesini talep ediyor.



Doğada olmayan proteinler üreten yapay zeka, yılan ısırığı tedavisinde "devrim yaratacak"

Bilim insanları yılan zehrine karşı etkili ve ucuz panzehirler üretmeye çalışıyor (Pexels)
Bilim insanları yılan zehrine karşı etkili ve ucuz panzehirler üretmeye çalışıyor (Pexels)
TT

Doğada olmayan proteinler üreten yapay zeka, yılan ısırığı tedavisinde "devrim yaratacak"

Bilim insanları yılan zehrine karşı etkili ve ucuz panzehirler üretmeye çalışıyor (Pexels)
Bilim insanları yılan zehrine karşı etkili ve ucuz panzehirler üretmeye çalışıyor (Pexels)

Yapay zekayla geliştirilen yeni proteinler, ölümcül yılan zehrini etkisiz hale getirmede önemli bir başarı elde etti. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl 2 milyondan fazla kişi yılan ısırıkları sonucu sağlık sorunu yaşıyor ve en az 100 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu vakaların büyük bir kısmı Afrika ve Asya'daki orta veya düşük gelirli ülkelerde görülüyor.

Genellikle hayvanlardan elde edilen mevcut panzehirler, yüksek maliyet, düşük ve yan etki gibi problemler taşıyor. 

Daha etkili ve uygun fiyatlı alternatifler üretmeye çalışan bilim insanları önemli bir adıma imza attı. 

2024 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan isimlerden Prof. Dr. David Baker liderliğindeki araştırmacılar, yapay zeka kullanarak yılan zehrine bağlanıp bunu etkisiz hale getiren yeni proteinler üretti. Prof. Dr. Baker, 2003'ten beri doğada olmayan proteinler ürettiği için ödüle layık görülmüştü.

Bulguları hakemli dergi Nature'da dün (15 Ocak) yayımlanan çalışmada üç parmaklı toksin denen protein grubuna odaklandı. 

Özellikle kobra, mamba ve mercan yılanı zehirlerindeki bu proteinler, mevcut panzehirlere karşı epey dirençli. 

Yapay zekanın geliştirdiği yeni molekülleri, farelerdeki üç parmaklı toksinlere karşı test eden ekip, hayvanların yüzde 80 ila yüzde 100 oranında hayatta kaldığını gözlemledi. Bu oran, toksin türü, buna karşı uygulanan protein biçimi ve dozuna göre değişkenlik gösterdi. 

Her bir yılanın zehri kendine has bir toksin bileşimi içerdiğinden yeni tedavi, bütün yılan zehirlerini etkisiz hale getirmeyi vaat etmiyor. 

Ancak yeni çalışma,tedavinin etkinliğini ve yapay zekanın protein geliştirme sürecini hızlandırma potansiyelini ortaya koyuyor.

Makalenin yazarlarından Susana Vázquez Torres, "Yılan ısırıklarının tedavisinde devrim yaratabileceğimizi düşünüyorum" diyor. 

Vázquez Torres ayrıca yapay zekayla üretilen proteinleri düzenlemelerine gerek kalmadığını da ekliyor:

İlk denemede işe yarayan bir şey bulmak inanılmaz bir şeydi.

Diğer yandan yılan ısırıkları üzerine çalışan Diogo Martins, yer almadığı çalışma hakkında "Bunu çığır açıcı diye tanımlamasam da (benzer yaklaşımlar üzerinde çalışan birkaç grup var) makine öğrenimi verilerini, sıcaklık değişimlerine dirençli ve üretim dostu proteinlere etkili bir şekilde dönüştürmesi açısından öne çıkıyor" diyor. 

Bilim insanları yeni proteinlerin kolay ve ucuza üretilmesiyle kayda değer bir avantaj sağladığını söylüyor. 

Makalenin bir diğer yazarı Timothy Patrick Jenkins "Tasarlanan bu proteinlerin bir avantajı da küçük olmaları; o kadar küçükler ki dokuya daha iyi nüfuz etmelerini ve toksinleri mevcut antikorlardan daha hızlı etkisiz hale getirmelerini bekliyoruz" diyerek ekliyor:

Ayrıca yapay zeka destekli yazılımla tamamen bilgisayarda oluşturulan bu proteinler, keşif sürecindeki zamanı önemli ölçüde azalttı.

Independent Türkçe, Phys.org, Popular Science, Telegraph, Nature, Dünya Sağlık Örgütü