Sudan’dan Nahda Barajı sorunun çözümü için yeni şartlar

Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas dün Hartum’da düzenlediği basın toplantısında (AFP)
Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas dün Hartum’da düzenlediği basın toplantısında (AFP)
TT

Sudan’dan Nahda Barajı sorunun çözümü için yeni şartlar

Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas dün Hartum’da düzenlediği basın toplantısında (AFP)
Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas dün Hartum’da düzenlediği basın toplantısında (AFP)

Sudan, Nahda Barajı'nın doldurulması ve işletilmesi konusundaki sorunların üstesinden gelmek için kısmi bir anlaşma imzalamayı kabul ederken, anlaşma için Sudan, Mısır ve Etiyopya tarafından önceki müzakerelerde varılan tüm anlaşmaları şart koştu.
Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas, zamanın daralması nedeniyle, barajın doldurulması ve işletilmesine ilişkin daha önce üzerinde anlaşmaya varılan tüm teknik konuların imzalanması şartıyla, ülkesinin geçici bir anlaşmayı kabul edebileceğini söyledi. Abbas, anlaşmanın başka bir anlaşma ile yenileninceye kadar geçerli kalması ve aşamaların müzakeresinin belirli bir takvime göre yapılması şartıyla olacağını bildirdi. Mısır, Sudan ve Etiyopya’nın çıkarlarını koruyan yasal bir anlaşmaya varak için Hartum ve Kahire arasındaki koordinasyona dikkati çeken Abbas, Mısır'ın BM Güvenlik Konseyi'ne hitabını ve Sudan'ın da aynı adımı atmak üzere olduğunu kaydetti.
Dün Hartum’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Abbas, Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki ve beraberindeki heyetin ülkesine gerçekleştirdiği ziyarette yeni bir şey olmadığını ifade ederek, ülkesinin, Nahda Barajı dosyasında AfB arabuluculuktan ayrılmasıyla değil, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin de bulunduğu dörtlü arabuluculuktan yana olduğunu vurguladı. Bugün Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak Arap ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısının Arap- Afrika uyumu olmadığını ancak Etiyopya'nın "inatçılığına", tek taraflı önlemlerde ısrar etmesine ve üç ülkenin ortak haklarına dayalı bir anlaşmaya varma konusundaki isteksizliğine hitaben yapılacağına dikkati çekti. Bakan, toplantının amacının Nahda Barajı dosyasındaki son gelişmeler ve Sudan’ın ulusal su güvenliğine yönelik tehditlere ışık tutmak olduğunu bildirdi.
Abbas ayrıca, ABD’nin Afrika Boynuzu Özel Elçisi Jeffrey Feltman'ın, üç ülke arasındaki farklılıklara net bir girişim veya belirli çözümler getirmediğini söyledi.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Nahda Barajı krizini çözme girişimine de atıfta bulunan Abbas, BAE girişiminin gayri resmi olduğunu, anlaşma önerisi olduğunu ve henüz bir çerçeve anlaşmasına varmadığını kaydetti. Etiyopya’nın su paylaşımı konusunun anlaşmaya varmasının imkansız olduğuna dikkati çeken Bakan, Sudan’ın su paylaşımını Nahda Barajı'nın doldurulması ve işletilmesi dosyasına bağlamayı tamamen reddettiğini çünkü iki konu arasında bir ilişki olmadığını vurguladı.
Etiyopya geçtiğimiz Nisan'da Sudan'a barajın doldurulması konusunda bilgi alışverişi için kısmi bir anlaşmasının yanı sıra barajın sürekli işletilmesi için de anlaşma teklif etti ancak Sudan anlaşmayı reddetti.
Abbas, Sudan’ın Nahda Barajı’nın doldurulması ve işletilmesine ilişkin bir anlaşmanın olmamasının uluslararası hukuka göre kabul edilemez olduğu konusundaki tutumunu yineledi.
Baraj sorununu çözmek için ülkesinin askeri bir seçeneği reddettiğini söyleyen Abbas,  Sudan’ın yasal çözümlerde ısrar ettiğini dile getirdi. Sudan ve Mısır, geçtiğimiz hafta Hartum'da yapılan görüşmelerde bölgede ve Afrika kıtasında güvenlik, barış ve istikrarı korumak için koordinasyon ve eylemin önemi konusunda fikir birliğine vardı. Her iki devlet Etiyopya’nın baraj konusunda dayatma politikasını sürdürme riskini önlemek için uluslararası toplumun müdahalesini talep ediyor.



İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı sektördeki faaliyetlerini sonlandırdığını duyurdu

Filistinliler, 29 Mayıs 2025'te Gazze'nin merkezinde ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'ndan aldıkları yardımı taşıyor (Reuters)
Filistinliler, 29 Mayıs 2025'te Gazze'nin merkezinde ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'ndan aldıkları yardımı taşıyor (Reuters)
TT

İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı sektördeki faaliyetlerini sonlandırdığını duyurdu

Filistinliler, 29 Mayıs 2025'te Gazze'nin merkezinde ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'ndan aldıkları yardımı taşıyor (Reuters)
Filistinliler, 29 Mayıs 2025'te Gazze'nin merkezinde ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'ndan aldıkları yardımı taşıyor (Reuters)

ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki yardım dağıtım operasyonlarını sonlandırdığını duyurdu.

Kuruluş, altı hafta önce Washington’un arabuluculuğunda yürürlüğe giren ateşkesin ardından dağıtım merkezlerini kapatmıştı. Vakıf, yayımladığı son açıklamada görevini “kalıcı olarak” durdurduğunu ve misyonunu tamamladığını belirtti.

Vakıf Direktörü John Acrey, yaptığı yazılı açıklamada, “Gazze halkına yardımların ulaştırılmasında daha iyi bir yöntem olduğunu kanıtlama görevimizi başarıyla yerine getirdik” dedi.

Kısa süre faaliyet gösteren vakfın operasyonları büyük ölçüde gizlilik içinde yürütülmüştü. ABD ve İsrail destekli alternatif bir yapı olarak BM’ye bağlı UNRWA’nın yerine kurulmuş, ancak finansman kaynakları ya da yardım noktalarını yöneten silahlı yüklenicilerin kimlikleri kamuoyuyla hiç paylaşılmamıştı. Vakıf, amacının yardımların Hamas’a aktarılmasını engellemek olduğunu savunuyordu.

Ancak Filistinliler, yardım çalışanları ve sağlık yetkilileri, bu sistemin yardım almak isteyen sivilleri, İsrail askerlerinin bulunduğu kontrol noktalarından geçmek zorunda bırakarak hayatlarını riske attığını belirtiyordu.

Kurumun görevlerini, Gazze’deki ateşkesi denetlemekle sorumlu İsrail’deki ABD merkezli Sivil-Askerî Koordinasyon Merkezine devredeceğini açıklayan Acrey, “Vakıf haftalardır Koordinasyon Merkezi ve uluslararası kuruluşlarla bir sonraki adımlar konusunda temas hâlinde. Açıkça görülüyor ki bizim uyguladığımız modeli benimseyip genişletecekler” dedi.

Gazze İnsani Yardım Vakfı Mayıs ayı sonunda, İsrail’in üç ay boyunca gıda girişini durdurmasının ardından Gazze’de kıtlık eşiğine gelinmesi üzerine faaliyete başlamıştı. İsrail, BM’nin gıda dağıtım sisteminin yerine geçmesi hedeflenen bu özel kuruluşu, Hamas’ın büyük miktarda yardıma el koyduğu iddiasıyla savunmuştu; ancak BM bu iddiaları reddetmişti.

BM, söz konusu vakfın kurulmasına karşı çıkarak sistemin İsrail’e gıda dağıtımı üzerinde tam kontrol sağlayabileceğini ve Filistinlilerin yerinden edilmesine yol açabileceğini belirtmişti. Savaş süresince BM ve insani yardım kuruluşları, yüzlerce merkez üzerinden Gazze’ye gıda, ilaç, yakıt ve diğer ihtiyaçların ulaştırılmasına öncülük etmişti.

Vakıf, açıklamasında Gazze’de 3 milyonun üzerinde gıda paketi dağıttığını, bunun 187 milyon öğüne denk geldiğini duyurdu.


Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının devam etmesi üzerine ‘etnik temizlik’ uygulamasını kınadı

Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail ordusunun bombaladığı bölgeyi inceleyen Filistinli bir kız çocuğu, 22 Kasım 2025 (Reuters)
Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail ordusunun bombaladığı bölgeyi inceleyen Filistinli bir kız çocuğu, 22 Kasım 2025 (Reuters)
TT

Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının devam etmesi üzerine ‘etnik temizlik’ uygulamasını kınadı

Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail ordusunun bombaladığı bölgeyi inceleyen Filistinli bir kız çocuğu, 22 Kasım 2025 (Reuters)
Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail ordusunun bombaladığı bölgeyi inceleyen Filistinli bir kız çocuğu, 22 Kasım 2025 (Reuters)

Hamas Sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin doğu bölgelerinde ve orta kesiminde ‘etnik temizlik’ yaptığını söyledi.

Sözcü Hazım Kasım, “İşgal güçleri, sarı hattın dışındaki sivilleri hedef alıyor. Bu sabahtan itibaren dört vatandaş öldürüldü, yıkım operasyonları yoğunlaştı ve doğu bölgelerinden vatandaşlar yerlerinden edildi” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan aktardığına göre, bu sabah İsrail'in Gazze ve Han Yunus şehirlerini hedef alan bombardımanında dört Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

dcgtrhy
Gazze şehrinde İsrail ateşiyle öldürülen Filistinli genç Ahmed el-Hevari'nin cenazesine katılan Filistinliler (Reuters)

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu sabah üç kişinin cenazesi hastanelere getirildi; ikisi Han Yunus’un doğusundaki Beni Suheyle kasabasında İsrail’e ait bir insansız hava aracı (İHA) tarafından, bir diğeri ise Gazze kentinin doğusundaki et-Tuffah mahallesinde İsrail tankının açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti” dedi.

Han Yunus’taki Nasır Hastanesi, iki ölü ve biri ağır olmak üzere üç yaralıyı kabul ettiğini duyurdu. Gazze kentindeki Şifa Hastanesi’nin Müdürü Dr. Muhammed Ebu Selmiye de et-Tuffah mahallesinde sivillere yönelik tank ateşi nedeniyle bir ölü ve çok sayıda yaralının hastaneye ulaştığını doğruladı.

Gazze'deki bir güvenlik kaynağı AFP'ye, ‘işgal uçaklarının bu sabah Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah'ın güneydoğusundaki bölgelere birkaç hava saldırısı düzenlediğini’ söyledi. Kaynak, İsrail ordusunun ‘ez-Zeytun, Şucaiyye ve et-Tuffah (Gazze şehrinin doğusu) mahallelerinde ve Han Yunus ile Refah'ta savaş sırasında hasar gören onlarca binayı ve evi yıkmaya devam ettiğini’ belirtti.

İsrail güçleri, Refah şehrinin büyük bir kısmını ve Han Yunus'un doğu bölgelerini kontrol altında tutuyor. İsrail, 7 Ekim 2023'teki saldırının ardından Gazze Şeridi'ne savaş açtı. O günden bu yana, Birleşmiş Milletler'in (BM) güvenilir bulduğu Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşında en az 69 bin 756 kişi hayatını kaybetti.


Mısır Temsilciler Meclisi seçimlerinin ikinci aşamasında oy verme işlemi başladı

Şarkiyye vilayetine bağlı Fakus şehrinde bir seçim komitesinin girişi (Facebook)
Şarkiyye vilayetine bağlı Fakus şehrinde bir seçim komitesinin girişi (Facebook)
TT

Mısır Temsilciler Meclisi seçimlerinin ikinci aşamasında oy verme işlemi başladı

Şarkiyye vilayetine bağlı Fakus şehrinde bir seçim komitesinin girişi (Facebook)
Şarkiyye vilayetine bağlı Fakus şehrinde bir seçim komitesinin girişi (Facebook)

Mısırlılar bugün, 2025 Temsilciler Meclisi seçimlerinin ikinci aşamasında oy kullanmaya başladı.

İki gün sürecek seçimler, 73 seçim bölgesi ve 5 bin 287 alt komiteden oluşan 13 vilayette gerçekleştiriliyor. Şarku’l Avsat’ın Kahire el-İhbariyye televizyonundan aktardığına göre, bu aşamada bin 316 aday bireysel sistem altında yarışıyor ve Kahire ile Kuzey, Orta ve Güney Delta ve Doğu Delta'nın iki seçim bölgesinde bir liste yer alıyor.

Mısır Ulusal Seçim Komisyonu, vatandaşlara seçimlere katılım çağrısında bulunarak, sürecin bütünlüğünü sağlama ve seçmenlerin iradesini tam şeffaflık içinde sandığa yansıtma konusundaki kararlılığını vurguladı.

Seçimlerin ikinci aşamasına dahil olan vilayetler, Ulusal Seçim Komisyonu’nun verilerine göre Kahire, Kalubiyye, Dakahliye, Garbiye, Menufiye, Kafr eş-Şeyh, Şarkiye, Dimyat, Port Said, İsmailiye, Süveyş, Güney Sina ve Kuzey Sina’dan oluşuyor.

gju
Parlamento seçimlerinin ilk turunda oy verme merkezlerinin önünde bekleyen Mısırlı kadınlar (Gençlik Partisi Koordinasyon Komitesi)

Temsilciler Meclisi seçimlerinin ikinci aşaması, ilk turda 19 seçim bölgesindeki sonuçların ‘önemli ihlaller’ gerekçesiyle iptal edilmesinin ardından geliyor. Bu ihlaller arasında sandıkların önünde yapılan usulsüz propaganda ile adaylara oy sayım tutanaklarının nüshalarının verilmemesi gibi durumlar yer aldı. Gözlemciler bu adımı ‘emsalsiz’ olarak nitelendirdi.

Bu seçim bölgelerindeki sonuçların iptal edilmesi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin ‘azami şeffaflık’ sağlanması için yaptığı doğrudan çağrının ardından gerçekleşti.