Suriyeliler gıda ve ilaçların ‘alternatifleriyle’ ayakta kalmaya çalışıyor

Yerlerinden edilmiş Suriyeliler, 7 Haziran’da sınır kapısının kapatılmasını protesto ederken (Reuters)
Yerlerinden edilmiş Suriyeliler, 7 Haziran’da sınır kapısının kapatılmasını protesto ederken (Reuters)
TT

Suriyeliler gıda ve ilaçların ‘alternatifleriyle’ ayakta kalmaya çalışıyor

Yerlerinden edilmiş Suriyeliler, 7 Haziran’da sınır kapısının kapatılmasını protesto ederken (Reuters)
Yerlerinden edilmiş Suriyeliler, 7 Haziran’da sınır kapısının kapatılmasını protesto ederken (Reuters)

On yıllık savaş boyunca Suriyeliler, piyasada eksik olan ya da fiyatları satın alma güçlerinden kat kat yüksek olan temel gıda maddelerine, ilaçlara ve yakıtlara alternatifler yaratma konusunda yaratıcılıklarını ortaya koymaya başladı. Ancak Suriyelilerin yüzde 83'ünden fazlası yoksulluk sınırının altında, 6 milyonu ise gıda güvencesinden yoksun yaşarken hükümet, ‘süt ürünlerine benzer’ alternatiflerin üretimini resmen onayladı. Karar, Suriyelilerin sağlıklı beslenmelerine engel olmak için resmi bir yasa olarak kabul edildiğinden eleştirilere neden oldu.
Şam'daki Süt Ürünleri ve Peynir Derneği Başkanı Abdurrahman el-Saidi'nin basın açıklamasına göre, Suriye'de süt ve peynir fabrikalarının yüzde 80'inin süt üretim miktarları düştüğü için yarı süt ve peynir karışımı üretimin ‘tuhaf’ olduğunu söyledi. Saidi açıklamasında, Suriyelilerin on yıldır peynir ve süt adı altında farkına varmadan tükettiklerini, aslında hayvancılığın yarısının kaybedilmesi nedeniyle üretim için sütün yetersiz kalmasından kaynaklanan gıda karışımları olduğunu vurguladı.
Tarım Bakanlığı, daha önce hastalık ve kaçakçılık nedeniyle koyun ve ineklerin yüzde 50'sinin, kümes hayvanlarının yüzde 40 ila 50'sinin kaybının ardından hayvancılığı tehdit eden bir felaket konusunda uyarıda bulundu.
Suriyelilerin durumuna ilişkin Şarku’l Avsat’a konuşan yerel kaynaklar, savaşın ilk yıllarında zorlu yaşam koşullarının vatandaşları eksik malzemelerle birçok alternatif icat etmeye zorladığını belirterek, mercimek unundan tatlılar yapıldığını, bazılarının aylarca su, baharat ve yabani ot çorbasıyla geçindiğini, bazı kullanılmış kızartma yağlarının ise geri dönüştürülmesiyle aydınlatmanın yanı sıra sabun olarak kullanıldığını bildirdi. Bazılarının ısınmak ve yemek pişirmek için hayvan gübresi kullandığını da söyleyen kaynaklar, Guta’daki atıklardan ilkel yollarla gaz üretmeyi başaranların dahi olduğunu vurguladı. Kuşatmaya maruz kalmayan ve hayatın normale yakın devam ettiği alanlarda ise fiyatların yüksek olması nedeniyle birçok malzemenin yerini almış olan malzemelere atıfta bulunan kaynaklar, özellikle ilaçların yerini şifalı otların almasıyla parfümeri dükkanlarının alternatif tıp için klinikler olarak faaliyete geçtiğini bildirdi. Aynı zamanda bir litresi yedi bin lira olan zeytinyağının yerini mısır yağı aldı. Son aylarda ise bir kilo fiyatı 3 bin lira olan tavuğun 13 bin liraya yükselmesiyle beyaz etin yemek masalarından kalktığına değinilerek, yerine daha ucuz alternatiflerin geldiği vurgulandı. Suriyelilerin en çok tükettiği yemeklerden dana ve kuzunun yerini ise irmik, un ve buğdaylar kullanılarak yapılan Suriye içli köftesi aldı.
Geçtiğimiz hafta İç Ticaret ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı, süt benzeri ve peynir üretimine izin veren ve üreticilerin bu ürünleri yoğurt ve labne gibi süt ürünleri adlarıyla adlandırmasını ve bunları malzemenin doğasına uygun terimlerle değiştirmesini gerektiren bir karar aldı. Alınan kararla, Suriye pazarında yaygın olarak kullanılan trans yağlar, margarin ve diğer bilinmeyen maddeler içerdiğinden şüphelenilen yarım süt ve peynir üretimi yasallaştırılmış oldu.
Kararın yarattığı büyük tepkinin ardından İç Ticaret Bakanlığı, ‘Tüketiciyi koruma’ bahanesiyle kararı dondurdu. İç Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Talal Barazi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kararın dondurulmasının, bazı tüketicilerin endişelerini dikkate alarak tüketiciyi koruma kanunu kapsamında geldiğini bildirdi.



Hadramut Valisi Şarku’l Avsat’a konuştu: Suudi Arabistan'ın tutumu belirleyici oldu... Havaalanları yakında yeniden açılacak

TT

Hadramut Valisi Şarku’l Avsat’a konuştu: Suudi Arabistan'ın tutumu belirleyici oldu... Havaalanları yakında yeniden açılacak

Hadramut Valisi Şarku’l Avsat’a konuştu: Suudi Arabistan'ın tutumu belirleyici oldu... Havaalanları yakında yeniden açılacak

Hadramut Valisi Salim el-Hanbeşi, vilayetteki durumun son gelişmelerin ardından normale dönmeye başladığını belirtti. Hanbeşi, istikrarın doğrudan vatandaşların yaşamına yansıdığını ve halkın yerel yönetime ve devlet kurumlarına olan desteğinin güçlendiğini vurguladı.

Hanbeşi, Mukalla’daki ofisinde Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Riyan Uluslararası Havalimanı’nın tamamen yeniden elden geçirildiğini ve önümüzdeki bir iki gün içinde hizmete açılmasının beklendiğini ifade etti.

cdfgrt
Hadramut Valisi ve vilayetteki Vatan Kalkanı Güçleri Komutanı Salim el-Hanbeşi (Şarku’l Avsat)

Hanbeşi, Suudi Arabistan ile koordinasyon seviyesinin ‘son derece yüksek’ olduğunu belirterek, Hadramut’un altyapı geliştirme projelerinden oluşan geniş bir paket için Suudi yetkililerden sözler aldığını aktardı. Hanbeşi, gıda yardımlarının şu anda Hadramut Vadisi’ne ulaştığını ve ilerleyen günlerde sahil bölgelerine de dağıtılacağını söyledi.

Vilayetteki askeri güçlerle ilgili olarak Hanbeşi, Hadrami Elit Güçleri komutanları, Vatan Kalkanı Güçleri ve koalisyon temsilcilerinin, elit birliğin eski kadrosuna geri dönmesi konusunda anlaştığını ve daha sonra Vatan Kalkanı Güçleri’yle birleştirilerek tek bir güç oluşturulacağını açıkladı.

Hanbeşi, Hadramut’un ‘gelecek herhangi bir çözüm sürecinde etkin bir siyasi aktör olması gerektiğini’ vurguladı. Yerel yönetimin, tüm bileşenler, partiler ve kanaat önderleriyle görüşmeler yaparak Hadramut’un ortak sesini oluşturma hazırlıkları yürüttüğünü ve bu çerçevede Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde yakında gerçekleştirilecek Güney-Güney Diyalog Konferansı’na katılım sağlanacağını ifade etti.

Güvenlik ve öncelikli hizmetler

Hanbeşi, vilayet yönetiminin kanaat önderleri ve toplum liderleriyle yaptığı tekrarlayan görüşmelerin öncelikli olduğunu vurgulayarak, “Onlar kamuoyunu yansıtıyor ve vatandaşların taleplerini iletiyor” dedi. Hanbeşi, vatandaşlardan en sık dile getirilen talebin ‘güvenlik, istikrar ve başta elektrik olmak üzere kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi’ olduğunu aktardı.

Hanbeşi, Başbakan’la da görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, “Başbakan, hükümetin vilayetin bu alandaki ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılamaya hazır olduğunu ifade etti” dedi. Hanbeşi, hükümetin verdiği sözler doğrultusunda gelecek yazın daha iyi geçeceği konusunda iyimser olduğunu sözlerine ekledi.

Sakinlik ve istikrar

Hanbeşi, ‘Güney Geçiş Konseyi (GGK) güçlerinin çekilmesinin ardından genel tablonun huzur ve istikrarla karakterize olduğunu’ belirterek, “Çeşitli kamu kurum ve idarelerinin yeniden faaliyete geçirilmesi çalışmalarının devam ettiğini ve özellikle silah taşınmasıyla ilgili güvenlik önlemlerinin artırıldığını” söyledi.

Hanbeşi, kamu tesislerini yağmalamakla bağlantılı bazı kişilerin yakalandığını, ağır silah bulundurdukları tespit edilmeyen diğerlerinin ise serbest bırakıldığını ifade etti. Hanbeşi, hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başladığını ve durumun daha da iyileşme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Suudi Arabistan ile yüksek düzeyde koordinasyon

Hadramut Valisi Hanbeşi, Suudi Arabistan’ın rolüne dikkat çekerek, “Bu başarı Suudi Arabistan’a aittir” dedi. Hanbeşi, Suudi Arabistan’ın vilayetteki GGK güçlerinin çıkarılmasını kısa sürede sonuçlandırdığını belirtti ve koordinasyon ile desteğin devam ettiğini vurguladı. Hanbeşi, vilayet yönetimi ile Hadrami Elit Güçleri komutanları arasında yapılan bir toplantıya değinerek, bu görüşmede “Suudi Arabistan’ın gıda ve mali teşvikler sağlayacağı taahhüdü sonrasında güçlerin eski durumuna geri getirilmesinin” ele alındığını aktardı.

Hanbeşi, Suudi Arabistan ile koordinasyon seviyesinin ‘son derece yüksek’ olduğunu belirterek, vilayetin Suudi yetkililerden altyapıyı geliştirecek büyük bir proje paketi için sözler aldığını kaydetti. Ayrıca, gıda yardımlarının Hadramut Vadisi’ne ulaştığını ve ilerleyen dönemde sahil bölgelerine de dağıtılacağını ifade etti.

Yeniden yapılandırma

Hanbeşi, yerel yönetimin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak, “Alınan önlemler, açıkça GGK’yi desteklediklerini ilan eden veya siyasi olarak karşıt tavırlar sergileyen yetkililere yönelikti” dedi. Hanbeşi, bunun ‘yönetim yetkileri çerçevesinde ve yerel yönetim birimlerinde uyumu sağlama gerekliliği kapsamında’ gerçekleştirildiğini vurguladı.

Hanbeşi, “Tehdit altında tavır alanlar için hoşgörü gösterileceğini, ancak siyasi olarak GGK’ye bağlı kalanlar hakkında yasal ve idari tedbirlerin uygulanacağını” belirterek iki grubu birbirinden ayırdı.

Hanbeşi, Güney-Güney Diyaloğu ile ilgili olarak, vilayet yönetiminin bazı Hadramut Ulusal Konseyi üyeleriyle bir araya geldiğini ve diyaloğun genel çerçevesine dair bilgi edindiğini belirtti, ancak temsilcilerin seçimi ve detaylı mekanizmaların henüz netleşmediğine dikkat çekti.

Hanbeşi, önümüzdeki günlerde vilayetin farklı siyasi ve sosyal bileşenleriyle geniş kapsamlı görüşmeler yaparak, Hadramut’u temsil edecek ortak bir vizyon üzerinde uzlaşmayı hedeflediklerini açıkladı.

Hanbeşi, Hadramut ile bazı güney vilayetler arasında tarihi sorunlar bulunduğunu vurgulayarak, vilayetin 1967’den bu yana yaşadığı marjinalleşmeye işaret etti ve Hadramut’un özel bir temsil ile haklı taleplerini yansıtması gerektiğini söyledi.

Hadramut’un geleceğine dair olarak ise Hanbeşi, vilayetin gelecekteki siyasi uzlaşmada etkili bir aktör olması gerektiğini vurguladı.

Doğu Bölgesi

Hanbeşi, Hadramut, Şebve, el-Mehra ve Sokotra’yı kapsayan Doğu Bölgesi seçeneğini desteklediğini belirterek, bu vilayetlerle herhangi bir sorun bulunmadığını vurguladı ve aralarındaki ilişkinin ‘derin köklere sahip sosyal dokuyu’ yansıttığını ifade etti.

İhlaller

Vali Hanbeşi, hapishaneler ve ihlaller konusuna ilişkin olarak, geçmiş dönemde Riyan Uluslararası Havalimanı’nda sert işkenceye uğrayan iki vaka kaydedildiğini ve bunların GGK ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) güçlerinin varlığı sırasında belgelenmiş olduğunu belirtti.

vfgthy
Hadramut'taki kampları ele geçirmek için harekete geçen Vatan Kalkanı Güçleri (Şarku’l Avsat)

Hanbeşi, ciddi ihlallerin yargı mercilerine sevk edileceğini vurguladı. Ayrıca, farklı vilayetlerden ciddi suç isnadı bulunmayan veya silahlarını teslim eden onlarca tutuklunun serbest bırakıldığını ifade etti.

Hanbeşi, “El-Advas bölgesinde 78 kişiyi serbest bıraktık ve silahlarını teslim eden diğer 78 kişi de yakında serbest bırakılacak. Ancak ciddi suçlara karışanlar mutlaka yargıya sevk edilecek” dedi.

Yağma operasyonları

Hanbeşi, Marib vilayetindeki Seyun Havalimanı’nda uçak yakıt ikmal aracının bulunduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Aracın yerel yetkililer tarafından kontrol altına alındığını ve ilgili kurumlarla koordinasyon içinde geri alınması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Havaalanı hazırlığı

Hanbeşi, havalimanlarıyla ilgili olarak, Riyan Uluslararası Havalimanı’nın tamamen hazır hale getirildiğini ve önümüzdeki bir iki gün içinde hizmete açılmasının beklendiğini belirtti. Seyun Havalimanı için ise uçak yakıt ikmal aracının gelmesini beklediklerini ifade etti.

Hadrami Elit Güçleri ve Vatan Kalkanı Güçleri’nin birleştirilmesi

Hanbeşi, Vatan Kalkanı Güçleri ve Hadrami Elit Güçleri’nin performansını değerlendirirken, “Geniş bir toplantı yapıldı; toplantıya Hadrami Elit Güçleri’nin liderleri ve Vatan Kalkanı Güçleri katıldı. Toplantıda, Hadrami Elit Güçleri’nin önceki yapısına geri döndürülmesi ve ardından Vatan Kalkanı Güçleri ile birleştirilerek tek bir güç oluşturulması kararlaştırıldı” dedi. Hanbeşi, çok sayıda askeri oluşumun uygun bir seçenek olmadığını vurguladı.

sxdfrgt
Hadramut Valisi Salim el-Hanbeşi, Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu temsilcisi Albay Abdulbari eş-Şehrani ile birlikte Hadrami Elit Güçleri ve Vatan Kalkanı Güçleri’nin liderleriyle yaptığı toplantıda (Yerel medya)

Önceki aşamanın etkilerinin üstesinden gelmek

Vali Hanbeşi sözlerini Hadramut halkına verdiği bir mesajla tamamladı ve onları, ‘önceki dönemin etkilerini geride bırakmaya, birlik ve dayanışmayı güçlendirmeye, vilayet güvenliği ve istikrarını korumak için yerel yönetimle iş birliği yapmaya ve inşa sürecini destekleyecek bir halk desteği oluşturmaya’ davet etti.


Sudani’nin Maliki'ye şartlı tavizi

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Bağdat'ta düzenlenen bir dini etkinlik sırasında Nuri el-Maliki ile birlikte (Devlet Medyası)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Bağdat'ta düzenlenen bir dini etkinlik sırasında Nuri el-Maliki ile birlikte (Devlet Medyası)
TT

Sudani’nin Maliki'ye şartlı tavizi

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Bağdat'ta düzenlenen bir dini etkinlik sırasında Nuri el-Maliki ile birlikte (Devlet Medyası)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Bağdat'ta düzenlenen bir dini etkinlik sırasında Nuri el-Maliki ile birlikte (Devlet Medyası)

Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Koalisyonu'nun lideri Irak Başbakanı Muhammed Şia es-Sudani, parlamento seçimlerinde ikinci olan Hukuk Devleti Koalisyonu'nun lideri eski Başbakan Nuri el-Maliki'ye bir sonraki hükümeti kurma yetkisini verme kararı aldı.

Bilgi sahibi kaynaklar, es-Sudani'nin “gayri resmi bir toplantı sırasında bu açıklamasıyla Şii Koordinasyon Çerçevesi liderlerini şaşırttığını” söyledi.

Ona yakın üst düzey bir kaynak Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada es Sudani “Çerçeve liderlerinin, Maliki'nin önerdiği uzlaşma adayı yerine, el Maliki'yi şahsen atamalarını ve adaylığının Çerçeve'nin liderleri, dini otorite ve Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda es-Sadr ve ulusal arena tarafından onaylanmasını şart koştu.”

Aynı kaynak durumu, "Es-Sudani herkese, el-Maliki'nin hükümeti kuramaması durumunda meselelerin ilk kazanan olarak kendisine döneceğini, siyasi bir çıkmazı önlemek ve anayasal sürelerin dolmasından korktuğu için taviz verenin kendisi olduğunu bildirdi" şeklinde açıkladı.


Hamas lider seçimini erteledi

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta İsrail hava saldırılarında öldürülen bir kişinin cenaze töreni sırasında dün Filistinli bir kadın gözyaşlarına boğuldu (Reuters)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta İsrail hava saldırılarında öldürülen bir kişinin cenaze töreni sırasında dün Filistinli bir kadın gözyaşlarına boğuldu (Reuters)
TT

Hamas lider seçimini erteledi

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta İsrail hava saldırılarında öldürülen bir kişinin cenaze töreni sırasında dün Filistinli bir kadın gözyaşlarına boğuldu (Reuters)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta İsrail hava saldırılarında öldürülen bir kişinin cenaze töreni sırasında dün Filistinli bir kadın gözyaşlarına boğuldu (Reuters)

Hamas'ın üst düzey kaynakları Şarku’l Avsat'a, hareketin ocak ayının ilk on günü içinde yapılması planlanan siyasi büro başkanlığı seçimini ertelemeye karar verdiğini açıkladı.

Bir kaynak, erteleme kararının “güvenlik ve siyasi koşullar ile hareketin şu anda ateşkesin ikinci aşamasına geçiş için yürütülen müzakerelerle meşgul olması” nedeniyle alındığını belirtti. Ancak bazı kaynaklar, “Gazze Şeridi'nde hareket içindeki düzenlemeler konusunda son günlerde yoğunlaşan anlaşmazlıklar da dahil olmak üzere başka nedenlerin de bulunduğunu” ifade etti.

Bu arada, Ramallah'ta bulunan bilgili bir Filistinli kaynak Şarku’l Avsat'a, Gazze Şeridi Yönetim Komitesi üyelerinde değişiklik olduğunu ve bunun bir veya iki gün içinde Kahire'de yapılacak Filistinli grupların toplantısında açıklanacağını belirtti. Kaynak, Filistin Sağlık Bakanı Macit Ebu Ramazan'ın şu anda komite başkanlığı için değerlendirilmediğini de kaydetti.