Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Daklu: Ülkenin ekonomik ve siyasi sorunları ulusal uzlaşmayla çözülür

Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Getty Images)
Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Getty Images)
TT

Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Daklu: Ülkenin ekonomik ve siyasi sorunları ulusal uzlaşmayla çözülür

Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Getty Images)
Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Getty Images)

Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti), Sudan'ın safları sıkılaştırıp kendi içerisinde bütünleşip, bölgesel ve aşiret bağlılıklarından vazgeçerek ilerleme kaydedeceğini açıkladı. Hamideti, kuzeydeki Nil Nehri Eyaletinde yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ülkenin saf ve söz birliği ile geri kalmasına katkıda bulunan parti, aşiret ve bölgesel farklılıkları terk etmeye ihtiyacı var. Sudan fikir, parti ve aşiret fanatizmiyle ilerleme sağlayamaz.”
Sudan'da mutasavvıfların kalelerinden bir olan bu bölgede Kurban Bayramı'nın üçüncü günü yaptığı konuşmasının devamında Hamideti: “Ülkenin ekonomik ve siyasi sorunlarının çözümü uzlaşma ve anlaşmada yatmaktadır. Kalkınma ve başarının tüm faktörleri mevcuttur, yeter ki el ele verelim. Fikir ayrılıkları yaşasak da anavatan hususunda mutabık kalalım ve tüm ülke halkına Sudan'ın hepimize yeteceğini söyleyelim” ifadelerini kullandı.
Hamideti, ülke zenginliğini "çok ve sonsuz" olarak nitelendirerek, yatırımları engelleyebilecek anlaşmazlıklar ve bölünmelerle zaman kaybetmeye karşı uyardı. Hamideti, “Bu (devrim) tarihi fırsat bir daha tekrarlanmayacak, bunu iyi değerlendirmeli, kişisel ve partizan çıkarlarımızı terk etmeli, darlıktan ve hayatın zorluklardan musdarip halkımızın yararı için birlikte çalışmalıyız. Geçiş hükümetindeki asker ve siviller tam bir mutabakat içinde çalışıyorlar, ancak Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) aralarındaki fikir ayrılıklarını bir kenara bırakıp uzlaşıya varmalılar. Marjinalleşme ve gelişme eksikliğinden büyük zarar gören Kedbaş ve Batı Berberi halkımıza yarınların bugünden ve dünden daha iyi olacağını söylüyoruz. Sağlık, su, yol ve elektrik gibi temel hizmetlere ilişkin sorunlarınızın ve ihtiyaçlarınızın farkında olduğumuzu ve bu gerekli ihtiyaçların yerine getirilmesi için eyalet ve federal hükümetle birlikte hareket edeceğimizi temin ederiz.”
Hamideti ayrıca bölgedeki tarikat önderlerinin isimlerini selamlayarak onlardan ülkenin kalkınması, istikrarı ve büyümesi için dua etmelerini istedi.
Hamideti, memleketinde Nil Nehri'nin Kundato bölgesindeki bayram tatilini geçirmekte olan Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'a özel bir ziyaret gerçekleştirdi. Hamideti'nin Kuzey Sudan ziyareti ve Abdulfettah el-Burhan'ı özel ziyareti, Burhan liderliğindeki ordu ve Hızlı Destek Güçleri arasındaki ilişkilerde ayrılık ve gerginlik yaşandığına dair iddiaların ortaya atılmasının ardından geldi.
Geçen ay basında çıkan haberlerde, kuvvetler arasında ciddi gerginlik yaşandığı bildirilirken, ordunun genel komutanlık bölgesindeki tedbirleri sıkılaştırdığı kaydedildi. Daha sonra bu iddiaların güçler arasında bir çatışma çıkarmak isteyenlerin ortaya attığı "söylentiler" olduğu belirtildi.
Geçiş dönemi ortakları arasında uzlaşma girişiminde bulunan Başbakan Abdullah Hamduk, bir yanda siviller arasında, bir yanda siviller ile ordu arasında, diğer yanda ise ordu içindeki bölünmelere karşı uyardı. Hamduk, ülkedeki demokratik geçişin başarısını ulusal sorun olması nedeniyle güvenlik ve askeri alanda yapılacak reformlarla ilişkilendirdi. Ancak Hamduk, demokratik geçişin başarısının sadece orduyla sınırlı olmadığını, geçiş için kilit bir konu olan sivil toplumun sürece katılması gerektiğini, sivil toplum olmadan ekonomi, geçiş dönemi adaleti ve sivil bir devlet inşası konularındaki sorunların çözülemeyeceğini savundu.
Hamduk, girişiminde yapısal reformlar ve yeni bir askeri doktrin yoluyla ulusal bir ordu kurmanın ve Sudan’ın çeşitliliğinin orduda temsil edilmesinin önemini vurguladı.



Gazze... Geçici ateşkes ihtimali yüksek

Filistinliler, önceki gece İsrail'in Gazze'deki UNRWA okuluna düzenlediği saldırının ardından yıkımı inceliyor (Reuters)
Filistinliler, önceki gece İsrail'in Gazze'deki UNRWA okuluna düzenlediği saldırının ardından yıkımı inceliyor (Reuters)
TT

Gazze... Geçici ateşkes ihtimali yüksek

Filistinliler, önceki gece İsrail'in Gazze'deki UNRWA okuluna düzenlediği saldırının ardından yıkımı inceliyor (Reuters)
Filistinliler, önceki gece İsrail'in Gazze'deki UNRWA okuluna düzenlediği saldırının ardından yıkımı inceliyor (Reuters)

Beyaz Saray'da Başkan Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında yarın yapılması beklenen görüşmenin arifesinde, önerilen Gazze ateşkesi Hamas'ın dile getirdiği çekinceler ile İsrail Başbakanı'nın 60 günlük ateşkesin sona ermesinden sonra bir noktada savaşı yeniden başlatmasını sağlayacak herhangi bir anlaşmaya varılması konusundaki ısrarı arasında sıkışmış gibi görünüyor. İsrail'in Hamas'ın çekincelerini reddetmesi beklenirken, savaşı sona erdirmeyecek geçici bir ateşkese varılabileceğine dair işaretler var.

İsrail kaynakları, Hamas'ın yanıtını cuma ve cumartesi günü ardışık oturumlarla görüşmeye başlayan güvenlik kabinesinin, Hamas'ın gündeme getirdiği tartışmalı konuları çözmek için bugün Doha'ya bir müzakere heyeti göndereceğini açıkladı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre anlaşmazlık konularının başında, İsrail güçlerinin ateşkes sırasında konuşlandırılması, Gazze'ye yardımların ulaştırılması ve nihai olarak savaşın sona ermesi geliyor.

İsrail'deki tahminlere göre bu üç konunun yanı sıra diğer teknik konuların da çözülmesi için müzakerelerin zaman alacağı düşünülüyor.

Sahada ise ABD ve İsrail tarafından desteklenen “Gazze İnsani Yardım Vakfı” dün, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan gıda yardım dağıtım merkezlerinden birine düzenlenen “saldırı”da iki Amerikalı çalışanının yaralandığını açıkladı.