Salih’ten, Libya’nın ‘en başa’ dönebileceği uyarısı

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı, Pazartesi akşamı Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi (Başkanlık Konseyi Ofisi)
Libya Başkanlık Konseyi Başkanı, Pazartesi akşamı Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi (Başkanlık Konseyi Ofisi)
TT

Salih’ten, Libya’nın ‘en başa’ dönebileceği uyarısı

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı, Pazartesi akşamı Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi (Başkanlık Konseyi Ofisi)
Libya Başkanlık Konseyi Başkanı, Pazartesi akşamı Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi (Başkanlık Konseyi Ofisi)

Libya Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, 24 Aralık'ta yapılması planlanan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesi durumunda Libya'nın ‘en başa’ ve 2011 yılındaki kaos ortamına geri dönebileceği konusunda uyarıda bulundu. Salih, TM’nin 2 Ağustos’ta toplanacağını da duyurdu. Öte yandan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, seçim sürecini, yaklaşan tüm fırsatları, ulusal uzlaşı projesini ve 5+5 Ortak Askeri Komite'nin çalışmalarını destekleme taahhüdünü bir kez daha dile getirdi.
Dün Reuters’a verdiği demeçte ülkenin daha fazla bölündüğünü görmek istemediğini söyleyen TM Başkanı Salih, ülkenin doğusunda yeni bir paralel hükümetin ortaya çıkma olasılığı konusunda uyararak “Seçimler ertelenirse en başa döneceğiz” dedi. Libya’ya yönelik dış müdahalenin ordunun birleşmesini zorlaştırdığını belirten Salih, halen ülkedeki yabancı güçler ve paralı askerler hakkında karar veren merciinin Başkanlık Konseyi olduğunu da sözlerine ekledi.
Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti’ni (UBH) devlet kurumlarını birleştirmemekle suçlayan Salih, UBH’nin ‘sadece Trablus’un hükümeti’ haline geldiğini öne sürerek UBH’den feshedilmiş önceki iki hükümetin yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi. Hükümetin sunduğu 100 milyar dinarlık (22,15 milyar dolar) bütçeyi çok büyük bir meblağ olarak nitelendiren Salih, TM’de 80 milyar dinara kadar bir meblağın onaylanmasını beklediğini kaydetti. Salih, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu’nun (UNSMIL) öncülük ettiği Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun (LSDF) 75 üyesinin bir araya gelmesine gerek olmadığını düşündüğünü ifade ederek, “Bizim bir anayasamız var. Ona sırtımızı dönüp vakit kaybetmemize gerek yok. Pazarlık yok” dedi.
Bu arada TM Sözcüsü Abdullah Bilhak dün yaptığı açıklamada, “TM, Dibeybe hükümeti için önerilen bütçe tasarısını tamamlamak, cumhurbaşkanlığı seçim yasalarını çıkarmak, seçim bölgelerinin dağılımını onaylamak ve Genel İstihbarat Teşkilatı başkanının aday gösterilmesiyle ilgili olarak Başkanlık Konseyine yanıt vermek için 2 Ağustos’ta ülkenin doğusundaki Tobruk kentindeki binasında toplanacak” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Pazartesi akşamı Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso ile bir araya geldi. Görüşmeye Libya Genel İstihbarat Servisi Başkanı Hüseyin Muhammed Halife el-Aib de katıldı. Menfi, görüşmede, Afrika Birliği'ni (AfB) Libya'daki barış ve ulusal uzlaşı çabalarına daha etkili bir şekilde destek vermeye ve komşu ülkelerin Libya krizini sona erdirme girişimlerinin sonuçlarını güçlendirmeye çağırdı. Menfi, çözüm bekleyen tüm sorunları çözmek için Birleşmiş Milletler (BM), uluslararası ortaklar ve AfB arasında koordinasyon kurulması gerektiğinin de altını çizdi.
Başkanlık Konseyi Ofisi tarafından dağıtılan yazılı açıklamaya göre Menfi ayrıca, AfB’yi ‘Libya'ya yardım eli uzatmaya, bölgeye ve genel olarak Afrika kıtasına yansıyacak güvenlik ve istikrarı sağlamaya’ çağırdı.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.