Filistinliler Mescid-i Aksa’daki kundaklama olayının 52’nci yıldönümünü anıyor

Filistin Ulusal Konseyi kutsal mekanlara yönelik saldırıların durdurulması çağrısında bulundu.

Fotoğraf (Arşiv_AFP)
Fotoğraf (Arşiv_AFP)
TT

Filistinliler Mescid-i Aksa’daki kundaklama olayının 52’nci yıldönümünü anıyor

Fotoğraf (Arşiv_AFP)
Fotoğraf (Arşiv_AFP)

Filistin Ulusal Konseyi, 52 yıl önce bugün Mescid-i Aksa’nın ateşe verilmesinin yıldönümü münasebetiyle, Arap ve Müslüman milletlere Kudüs’teki Harem-i Şerif ve İslam dini ile Hristiyanlığa ait diğer dini kutsalları koruma çağrısında bulundu.
Konsey dün (cuma) yaptığı açıklamada, “Mescid-i Aksa’nın işgalci İsrail ve yerleşimciler tarafından maruz kaldığı sürekli saldırılar, 52 yıl önce 21 Ağustos 1969’da Avustralyalı fanatik Siyonist Dennis Michael Rohan’ın işlediği Mescid-i Aksa’yı kundaklama suçunun uzantısıdır” ifadelerini kullandı.
Filistinli gruplar kundaklama olayının aksine bugün bu münasebetle Batı Şeria, Kudüs ve Gazze Şeridi’nde konuyla ilgili etkinlikler düzenleyecek.
Konsey, açıklamasında, şu an El-Halil’deki Harem-i İbrahim’de olduğu gibi Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs'te Müslümanlara ve Hristiyanlara ait kutsal mekanların, zamansal ve mekânsal bölünmenin kalıcı hale getirilmesi yoluyla maruz kaldığı ihlallere dikkat çekildi. Yahudileştirme çalışmalarını, işgalcinin ihlallerini ve suçlarını sonlandırmak için Arap ve İslam ülkeleri ile uluslararası toplumun acil müdahalesinin gerektiğini vurguladı.
Açıklamada, işgalci makamların Mescid-i Aksa'nın dini ve hukuki statüsünü değiştirme politikasını ısrarla sürdürdüğü ve aynı zamanda arazi, mekân, tarih ve kimlik sahibi Filistinlilere karşı etnik temizlik yaparak ve göçe zorladığı belirtildi. Özellikle işgal altındaki Kudüs şehrine bağlı mahalle ve banliyölerden Şeyh Cerrah, El-Bustan, Batn el-Heva, Vadi el-Cevz, Vadi el-Hulve, Beyt Hanine, Lafta ve diğerlerini Yahudileştirme yolundaki genel projenin uygulanması için zamanla yarışıldığı ifade edildi.
Konsey, açıklamanın devamında, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), tüm Arap ve Müslüman örgüt ve kuruluşlar ile işgal altındaki Kudüs şehri ve Mescid-i Aksa’yı korumak için kurulan mali fonların kurucularının Mescid-i Aksa’yı kurtarmak için tüm sorumluluklarını üstlenmelerinin ve mali-siyasi yükümlülüklerini yerine getirmelerinin zamanının geldiğini kaydetti. Konsey, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) başta olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlara yaptığı çağrıda, BMGK’nin ilgili kararları uyarınca Mescid-i Aksa ve işgal altındaki Kudüs şehrinin korunmasını garanti eden gerekli pratik önlem ve tedbirlerin alınmasını ve Mescid-i Aksa’yı Yahudileştirme amacıyla tarihi, hukuki ve kültürel değişikliler yapmayı hedefleyen işgalcinin tüm faaliyetlerinin durdurulmasını talep etti.
Bugün (cumartesi) Mescid-i Aksa’nın kundaklanmasının 52’nci yıldönümüne tekabül ediyor. 1969’da bugün Avustralyalı fanatik Siyonist Dennis Michael Rohan Mescid-i Aksa’ya saldırarak doğu kısmını ateşe verdi. Rohan’ın yaktığı ateş Mescid’in ön kısmını, kubbesini, halılarını, nadide işlemelerin ve içerdeki tüm eşyalar ile Kur’an-ı Kerim Mushaflarına uzandı. Bina büyük ölçüde zarar gördü. Bu zararın telafi edilmesi, binanın restore edilmesi ve işlemelerin yeniden yapılması yıllar aldı. Ateşin ulaştığı önemli semboller arasında, Kudüs’e girişi ve fethini temsil eden, kubbesi toprak ve ahşaptan yapılma Ömer Bin Hattab Camii’nin yanı sıra Ömer Bin Hattab Camii’nin komşusu Zekeriya Mihrabı, mihrabın komşusu Makamu’l Erbain, üçü güneyden kuzeye doğru uzanan sütunlu, kemerli ve işlemeli yedi revak bulunuyordu. Yangın sırasında kubbenin bir kısmı ve kubbenin altında aralarında büyük bir taş kemer bulunan iki sütun yıkılırken, 74 ahşap pencere kırıldı. Olayda ayrıca işlemeli iç kubbe ve güney duvarı zarar gördü, 48 cam kırıldı ve duvarlardaki çok sayıda işleme ve Kuran ayeti yandı.
Kudüs’te ikamet eden ve diğer bölgelerdeki Filistinliler o gün, ateşler her yeri sarmadan Mescid-i Aksa’dan geriye kalanları kurtarabildi. O gün El-Halil, Beyt Lahm, Batı Şeria’nın çeşitli bölgeleri ve Arap belediyeler, işgalci İsrail makamlarının engelleme girişimlerine rağmen hızlı bir şekilde bölgeye itfaiye araçları sevk etti. İsrail, kundaklamanın gerçekleştiği gün Mescid-i Aksa bölgesindeki suları kesti ve ayrıca Kudüs’teki işgalci belediyeye ait itfaiye araçları, söndürme çalışmalarına katılmamak için olay yerine kasıtlı bir şekilde gecikti.



BM: Gazze'de yardım dağıtan yeni yardım kuruluşu dikkatleri ihtiyaç duyulandan uzaklaştırıyor

Gazze İnsani Yardım Vakfı, Refah'ta yardım dağıtımının başladığını duyururken bir yardım kutusunun üzerindeki ‘Rahma Wordwide’ yazılı afiş bulunuyor (Reuters)
Gazze İnsani Yardım Vakfı, Refah'ta yardım dağıtımının başladığını duyururken bir yardım kutusunun üzerindeki ‘Rahma Wordwide’ yazılı afiş bulunuyor (Reuters)
TT

BM: Gazze'de yardım dağıtan yeni yardım kuruluşu dikkatleri ihtiyaç duyulandan uzaklaştırıyor

Gazze İnsani Yardım Vakfı, Refah'ta yardım dağıtımının başladığını duyururken bir yardım kutusunun üzerindeki ‘Rahma Wordwide’ yazılı afiş bulunuyor (Reuters)
Gazze İnsani Yardım Vakfı, Refah'ta yardım dağıtımının başladığını duyururken bir yardım kutusunun üzerindeki ‘Rahma Wordwide’ yazılı afiş bulunuyor (Reuters)

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada İsrail’in Gazze Şeridi’ne son 24 saat içinde düzenlediği saldırılarda 79 kişinin öldüğü, 163 kişinin yaralandığı bildirildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA bugün, Gazze şehrinin güneydoğusundaki Ez-Zeytun Mahallesi’nde bir evin işgalci İsrail tarafından bombalanması sonucu bir kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi. WAFA ayrıca işgalci İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiye beldesini bombalaması sonucu bir kişinin öldüğünü, birçok kişinin de yaralandığını aktardı.

WAFA, İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinin batısında yer alan El-Emel Mahallesi’ndeki bir evi bombalaması sonucu Süleyman Vecih Kuşta adlı kişinin aldığı yaralar nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti.

İsrail savaş uçakları, Gazze şehrinin doğu bölgelerine hava saldırıları düzenlerken işgalci İsrail ordusuna ait topçular ve tanklar bombardımanlarını sürdürdü.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke bugün yaptığı açıklamada, Gazze'de yardım dağıtmakla görevli ABD destekli özel bir insani yardım kuruluşunun çalışmalarının, dikkatleri sınır kapılarının açılması gibi ihtiyaç duyulan konulardan uzaklaştırdığını söyledi.

Gazze'ye tüm geçişlerin yeniden açılması ve acil durum malzemeleri için İsrail'in daha fazla onay vermesi çağrısında bulunan Laerke, “Belirttiğimiz nedenlerden dolayı bu yaklaşıma katılmıyoruz. Bu, dikkatleri gerçekten ihtiyaç duyulandan uzaklaştırmaktır” ifadelerini kullandı.

BM Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), Gazze'de devam eden bombardıman nedeniyle UNRWA’ya ait 22 sağlık merkezinden sadece 6'sının faaliyet gösterdiğini bildirdi. Açıklamada ayrıca temel tıbbi malzemelerin son derece az olduğunu ve hayat kurtaran yardımların engelsiz bir şekilde ulaştırılmasına acil ihtiyaç olduğu belirtildi.

İsrail, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne saldırıyor. İsrail, şimdiye kadar çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere şimdiye kadar 53 bin 977 Filistinliyi öldürdü ve 122 bin 966 kişiyi yaraladı. Kurbanların bir kısmı halen enkaz altında ve yollarda olduğu için ambulans ve kurtarma ekipleri onlara ulaşamıyor.