Iraklılar neden Safer ayında süpürge yakar?

Iraklı aileler, Safer ayındaki ‘belalardan’ kaçınmak için yıllar önce kendilerine miras kalan gelenekleri uygularlar (Independent Arabia)
Iraklı aileler, Safer ayındaki ‘belalardan’ kaçınmak için yıllar önce kendilerine miras kalan gelenekleri uygularlar (Independent Arabia)
TT

Iraklılar neden Safer ayında süpürge yakar?

Iraklı aileler, Safer ayındaki ‘belalardan’ kaçınmak için yıllar önce kendilerine miras kalan gelenekleri uygularlar (Independent Arabia)
Iraklı aileler, Safer ayındaki ‘belalardan’ kaçınmak için yıllar önce kendilerine miras kalan gelenekleri uygularlar (Independent Arabia)

Cabbar Zeydan
Her Hicri yılın Safer ayının ilk gecesi, Iraklılar için her zamankinden farklı bir nitelik taşır. Hicri ayın hilali ‘bela’ ayı olarak niteledikleri ayın gelişini haber verir. Iraklı aileler, Safer ayındaki ‘belalardan’ kaçınmak için yıllar önce kendilerine miras kalan gelenekleri uygulamayı alışkanlık haline getirdiler.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre gazete, Yıllar boyunca nesilden nesle aktarılan bir toplumsal gelenek olarak bu ayda uygulanan örf ve adetleri araştırdı.

Tabak kırma
Safer ayı hilalinin doğuşu ve insanlar tarafından görülmesi, Iraklı ailelerin uyguladıkları geleneklerin başında tabak kırma geliyor. Aile efradından biri tarafından Safer ayının ilk günü gün batımında kırılan bu tabaklar farklı boy ve ebatlarda olabilir.

Sadaka verme
Iraklı ailelerin çoğu bu ay, belaları defetmek için sadaka veriyor. Genellikle ilk gün verilen bu sadakalar ay boyunca da devam ediyor. Ancak bu ayın son günü, Iraklı bazı aileler, uyurken tüm aile üyelerinin yastıklarının altına çeyrek Irak dinarı (0,17 dolar) koyar. Aile reisi, ertesi gün bu konulan dinarları bu ayın bitişi münasebetiyle sadaka olarak verir.

Kan akıtmak
Hicri yılın ikinci ayının hilali göründüğünde, Iraklı ailelerin çoğu, bu ayki bela ve musibetlerden korunmak için bir tavuk ya da koyun kesip bir kısmını yoksul ve ihtiyaç sahiplerine veririler. Aynı durum bu ay içinde satın alınan bazı gereksinimler için de geçerlidir.

Süpürge yakmak
Safer ayının son günü ve Rebiülevvel ayının hilalinin doğuşu ile Iraklı bazı aileler hemen evdeki çalı süpürgesini yakar. Önceki aylar içinde kullanılan ve hurma ağacı yapraklarından yapılan bu süpürge, en ağır hicri ayın sona ermesinden duydukları sevincini ifade etmek için yakılır. 

Toplumsal gelenek
Bazı din adamları ve alimler, Safer ayının ‘bela ayı’ olarak adlandırılmasının değersiz bir gelenek olduğunu düşünüyor. Günümüzde alimler ve din adamları da adını hayır ayı olarak değiştirmeye başladılar. Fakat bu Bağdatlıları durdurmadı. 54 yaşındaki Casim, ‘bela ayı’ isimlendirmesini ‘hayır ayı’ olarak değiştirilmesini talep ediyor. Casim, “Yıllardır bu ayda çalışmayı bırakıyorum. Çünkü manevi olarak çok ağır bir ay. İnşaatlar duruyor. Çoğu kişi bu ayda ev, araba ya da başka şeyler almaktan kaçınıyor. Uzun yıllardır Safer ayı günleri için büyük bir kaygı taşıyorum. Çünkü bu günler çok zor ve musibet dolu. Iraklı ailelerin çoğu bu ayın musibetinden korkarak işlerini Rebiülevvel ayına erteliyor” şeklinde konuştu.
Bu sadece Casim ile sınırlı değil. 74 yaşındaki Um Muhammed, bu ay büyük oğluna bir eş aramaya karar verdiği için bahtına ah ederek, “Onlarca yıldır Safer ayı bela günleri olarak biliniyor” dedi. Bu konuyla ilgili en büyük oğlu için bir eş aramaya karar vermesinden bahseden Um Muhammed, “Rahmetli kocam Ebu Muhammed ve ben oğlumuz için bir eş adayı bulmaya karar verdik. Aramaya karar verdiğimiz dönem Safer ayının ilk 10 günü içindeydik. Eş adayını bu bela ayında bulduk. Fakat nikah tarihini Rebiülevvel ayının sonu olarak belirledik. Fakat bundan fazlası oldu. Ebu Muhammed hastalandı ve bu uzun yıllar boyunca devam etti. Muhammed de evliliğinde başarılı olamadı ve aylar sonra eşiyle boşandı” şeklinde konuştu.

Miras kalan inançlar
Sosyolog Alaa Muhammed, Safer ayının diğer hicri aylarla aynı olduğunu ve günlerinin normal olduğunu düşünüyor. Geleneklerin Arap toplumlarında, özellikle Irak toplumunda büyük bir rolü olduğunu vurgulayan Muhammed, insanlar tarafından nesiller boyu aktarıldıklarını ifade etti.
Öte yandan, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, yeni nesiller için uzun yıllardan beri miras olarak aktarılan bazı yanlış ve batıl inançların öneminin azalmaya başladığını söyledi.

 


Abbas Hüseyin eş-Şeyh'i “Filistin Devleti Başkan Yardımcısı” olarak atadı

FKÖ Yürütme Komitesi Üyesi Hüseyin eş-Şeyh (AP)
FKÖ Yürütme Komitesi Üyesi Hüseyin eş-Şeyh (AP)
TT

Abbas Hüseyin eş-Şeyh'i “Filistin Devleti Başkan Yardımcısı” olarak atadı

FKÖ Yürütme Komitesi Üyesi Hüseyin eş-Şeyh (AP)
FKÖ Yürütme Komitesi Üyesi Hüseyin eş-Şeyh (AP)

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından dün yapılan açıklamada Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın kendisine yakın bir isim olan Hüseyin eş-Şeyh'i Filistin Yönetimi hakkındaki uluslararası kuşkuları gidermek için gerekli görülen bir hamleyle yardımcısı ve potansiyel halefi olarak aday gösterdiğini duyurdu.

Reuters’ın aktardığına göre 89 yaşındaki Abbas, 2004 yılında Yaser Arafat'ın ölümünden bu yana FKÖ ve Filistin Yönetimi'ne başkanlık ediyor. Ancak Abbas göreve geldiğinden beri bir devlet başkanı yardımcısının seçilmesi de dahil olmak üzere herhangi bir iç reforma karşı yıllarca direndi.

FKÖ Yürütme Komitesi Üyesi Vasil Ebu Yusuf, Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada Hüseyin eş-Şeyh'in FKÖ Yürütme Komitesi üyesi olduğunu ve aynı zamanda FKÖ başkan yardımcılığına aday gösterildiğini söyledi.

Bu karar Abbas'ın karargahında yapılan İcra Komitesi toplantısı sırasında alındı. Ebu Yusuf, “Başkan Abbas, Hüseyin eş-Şeyh'i yardımcısı olarak aday gösterdi ve Yürütme Komitesi de bunu onayladı” dedi.

FKÖ, perşembe günü 1964 yılındaki kuruluşundan bu yana bir ilk olarak ‘başkan yardımcılığı’ makamının oluşturulmasını onayladı.

FKÖ Merkez Konseyi Üyesi Rızık Namura Filistin devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Kimin olacağı daha sonra Başkan tarafından belirlenecek olan başkan yardımcılığı pozisyonunun oluşturulması için oylama yapıldı” dedi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre karar, FKÖ Yürütme Komitesi başkan yardımcısının Yürütme Komitesi üyeleri arasından atanmasını, komite başkanı tarafından aday gösterilmesini ve üyeler tarafından onaylanmasını öngörüyor. Komite başkanı, yardımcısına görev verme, görevden alma ve istifasını kabul etme hakkına sahip.

FKÖ Yürütme Komitesi’nin üçü Fetih Hareketi’den (El Fetih), altısı altı grubu temsilen ve yedisi bağımsız olmak üzere 16 üyesi bulunuyor. Dört Filistinli grup perşembe günü Merkez Konsey oturumunu boykot ettiklerini ve toplantıdan çekildiklerini açıkladı. Merkez Konsey toplantısının dış baskılar nedeniyle yapıldığını ve bu toplantıya hazırlık için daha önce herhangi bir görüşme gerçekleşmediğini iddia ettiler.

Filistin Halk Cephesi ve Filistin Ulusal İnisiyatif Partisi, Merkez Konsey oturumu toplanmadan önce oturumu boykot ettiklerini açıkladı. Perşembe günü de Demokratik Cephe ve Halk Partisi oturumdan çekildiklerini duyurdu.

Toplantının yapıldığı salonda bulunan ve toplantıya Zoom uygulaması aracılığıyla katılan 170 üyeden 170'i karar lehinde oy kullanırken, bir üye aleyhte oy kullandı, bir üye de çekimser kaldı.