Libya Temsilciler Meclisi, UBH’nin kaderini belirleyecek karar oturumunu erteledi

Libya Temsilciler Meclisi dün Tobruk'ta toplandı. (TM)
Libya Temsilciler Meclisi dün Tobruk'ta toplandı. (TM)
TT

Libya Temsilciler Meclisi, UBH’nin kaderini belirleyecek karar oturumunu erteledi

Libya Temsilciler Meclisi dün Tobruk'ta toplandı. (TM)
Libya Temsilciler Meclisi dün Tobruk'ta toplandı. (TM)

Libya Temsilciler Meclisi (TM) dün, Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti’nin kaderini belirlemesi beklenen kararı bir kez daha erteledi. Karar oturumunun bugüne ertelendiği duyuruldu.
Başbakan Dibeybe TM’nin dün, ülkenin doğusundaki Tobruk şehrindeki binasında düzenlenen, UBH’nin geleceğiyle ilgili oturumda açıklamalarda bulundu. Dibeybe açıklamada, Libya Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir’in dün başkent Trablus'taki bir toplantıda kendisine tüm Libya şehirlerindeki tüm bankalara likidite sağlanması sürecinin sorunsuz şekilde ilerlediğini aktardığını belirtti.
Dibeybe, bütçe kalemlerinin uygulanmasında hükümet ile Merkez Bankası arasındaki koordinasyonu da görüştüklerini kaydetti.
Diğer yandan bazı milletvekilleri TM’de kapalı olarak düzenlenen bir oturumda Dibeybe hükümetinden güvenoyunun geri çekilmesi oylamasının yapılmasına karşı çıktılar. Meclis Başkanı Akile Salih, 45 milletvekilinin hükümetin çalışmalarının sorgulanması ve Başbakan Dibeybe ile bakanlarını performanslarından sorumlu tutmak için bir komite kurulması karşılığında hükümetten güvenoyunun geri çekilmesi talebini görüşmek üzere yapılan oturuma başkanlık etti.
Tartışmaların sürdüğü Libya siyaset sahnesinde Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Bingazi'nin güneyinde Libya Ulusal Ordusu’na (LUO) ait iki helikopterin çarpışarak düşmeleri sonucu ölen iki LUO üyesine yönelik taziye mesajı yayınlaması dikkat çekici olarak nitelendi. Menfi’nin söz konusu mesajla üstü kapalı olarak LUO lideri Mareşal Halife Hafter’le yakınlaşma yönünde adımı attığı değerlendirmeleri yapıldı.

Libya Ulusal Petrol Şirketi’nden çağrı
Gerek siyasi gerekse kamuoyunda önemli bir tartışma konusu olan petrole ilişkin de yeni gelişmeler yaşandı. Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC), Petrol Bakanlığı'nı anlaşmazlıkları bir kenara bırakmak ve NOC’a petrol sektörü için gerekli bütçeleri sağlamada yardımcı olmak için inisiyatif almaya çağırdı. NOC tarafından yapılan açıklamada, ‘şirketin geçmişin üzerine sünger çekerek kamu yararı için bakanlıkla birlikte çalışmaya hazır olduğu’ belirtildi. NOC’tan yapılan açıklamada ayrıca Başbakan'ın geçtiğimiz günlerde başkent Trablus'ta düzenlediği bir toplantının ardından, Petrol Bakanı'nın NOC Başkanı Mustafa Sanallah’ı görevden alma kararını geri çekmesinden duyduğu memnuniyet vurgulandı.



Tarabin aşiretinden Ebu Şebab'ın öldürülmesi Gazze'de karanlık bir dönemin sonu anlamına mı geliyor?

Yasir Ebu Şebab (Sosyal Medya)
Yasir Ebu Şebab (Sosyal Medya)
TT

Tarabin aşiretinden Ebu Şebab'ın öldürülmesi Gazze'de karanlık bir dönemin sonu anlamına mı geliyor?

Yasir Ebu Şebab (Sosyal Medya)
Yasir Ebu Şebab (Sosyal Medya)

Gazze Şeridi'ndeki Tarabin kabilesi, dün yaptığı açıklamada, üyelerinin her zaman Filistin halkının ve haklı davasının yanında olduğunu ve kabilenin adının, tarihini veya değerlerini temsil etmeyen konulara karıştırılmasına yönelik her türlü girişimi kesin bir dille reddettiğini belirtti.

İsrail kanalı i24NEWS’te yer alan açıklamada, kabilenin "yeminini bozup işgale bulaştığını" söylediği Yasir Ebu Şebab'ın öldürülmesinin, kendileri için "açık ve net bir duruşla kapatmaya çalıştıkları karanlık bir dönemin sonu" anlamına geldiği belirtildi.

Aşiret, "Filistin direnişinin tüm fraksiyonlarıyla tam bir uyum içinde olduğunu ve işgalin gündemine her ne pahasına olursa olsun hizmet eden herhangi bir grup veya milisi reddettiğini" vurguladı.

Aşiret, Gazze'deki tüm aileleri ve aşiretleri birlik olmaya ve "toplumsal veya ulusal yapıya müdahale etmeye çalışan herkesi reddetmeye" çağırarak, "Gazze'de ihanete veya işbirlikçilere yer olmadığını" vurguladı.

Filistin ve İsrail güvenlik kaynakları, İsrail kanalına, Gazze Şeridi'nin güneyindeki merkezi milislerin lideri Yasir Ebu Şebab'ın, liderliğini yaptığı milis gruplarıyla girdiği şiddetli çatışmada aldığı yaraları sonucu hayatını kaybettiğine dair yeni bilgiler aktardı.

Şarku’l Avsat’ın Kanal’ın internet sitesinden aktardığına göre kaynaklar, kavganın aşiret içindeki liderlik, yetki dağılımı ve nüfuz alanlarının paylaşımı konusundaki iç anlaşmazlıkların yanı sıra Ebu Şebab'ın İsrail ile iddia edilen iş birliğinden kaynaklanan artan gerginlik nedeniyle çıktığını belirtti. Kaynaklar, Ebu Şebab'ın bıçaklanma veya silahlı saldırıdan değil, darptan yaralandığını doğruladı.

Kaynaklar, Ebu Şebab'ın İsrail güvenlik güçlerinin yardımıyla acilen Gazze dışına tedavi için nakledildiğini, ancak Beerşeba'daki Soroka Hastanesi'ne kaldırılırken aldığı yaralar nedeniyle yolda hayatını kaybettiğini belirtti. Yardımcısı Gassan el-Dahini'nin milislerin komutasını otomatik olarak devralması bekleniyor.


Hamas, yurtdışındaki liderlerine yönelik Arap olmayan bir ülkede suikast girişimi bekliyor

İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısında hasar gören bina (Reuters)
İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısında hasar gören bina (Reuters)
TT

Hamas, yurtdışındaki liderlerine yönelik Arap olmayan bir ülkede suikast girişimi bekliyor

İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısında hasar gören bina (Reuters)
İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısında hasar gören bina (Reuters)

Hamas içinde, İsrail'in Filistin toprakları dışında bazı Hamas liderlerini hedef alan yeni bir suikast operasyonu düzenleyeceği beklentisi var.

Hareket içindeki üst düzey kaynaklar Şarku'l Avsat'a, özellikle önde gelen Hizbullah yetkilisi Heysem Tabatabai'nin suikastının ardından, liderliğe yönelik olası saldırılar konusunda endişelerin arttığını söyledi.

Bir kaynak, "hareketin liderliğinin Arap olmayan bir ülkede hedef alınacağına dair değerlendirmeler var" dedi, ancak hangi ülkede hedef alınacağını belirtmedi.

Şarku'l Avsat, yurt dışındaki Hamas liderlerine olası suikastları önlemek veya en azından zararlarını en aza indirmek için kişisel güvenlik ve ihtiyati tedbirlerle ilgili bir iç talimat belgesi dağıtıldığını öğrendi.

Belgede, "Belirli bir yerde yapılan toplantıların iptal edilmesi, farklı yerlerde yapılan periyodik olmayan toplantıların benimsenmesi gerektiği" belirtildi.

Talimatta liderlerden, "cep telefonlarını toplantı yerinden en az 70 metre uzakta tamamen izole etmeleri ve saat de dahil olmak üzere tıbbi veya diğer elektronik cihazların toplantı yerlerine girmesini engellemeleri" isteniyor.

Bu arada Gazze'deki kaynaklar, Hamas karşıtı silahlı milis grubunun lideri Yaser Ebu Şebab'ın dün öldürülmesinin, Tarabin aşiretinden iki kişinin arasında çıkan aşiret çatışması sırasında gerçekleştiğini bildirdi.

Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, Ebu Şebab'ın öldürülmesine katılan iki kişinin el-Dabari ve Ebu Sunayme ailelerine mensup olduğunu, her iki ailenin de Ebu Şebab ile birlikte Tarabin kabilesine mensup olduğunu belirtti.


İsrail güçleri Suriye'nin güneyindeki Kuneytra kırsalına girdi

İsrail askeri aracı işgal altındaki Suriye Golan Tepeleri'nden geçiyor... 18 Aralık 2024 (Reuters)
İsrail askeri aracı işgal altındaki Suriye Golan Tepeleri'nden geçiyor... 18 Aralık 2024 (Reuters)
TT

İsrail güçleri Suriye'nin güneyindeki Kuneytra kırsalına girdi

İsrail askeri aracı işgal altındaki Suriye Golan Tepeleri'nden geçiyor... 18 Aralık 2024 (Reuters)
İsrail askeri aracı işgal altındaki Suriye Golan Tepeleri'nden geçiyor... 18 Aralık 2024 (Reuters)

Suriye Arap Haber Ajansı (SANA), İsrail ordusuna ait bir gücün ülkenin güneyindeki Kuneytra kırsalına girdiğini bildirdi.

SANA, İsrail güçlerinin altı araçtan oluştuğunu ve Sayda el-Hanut köyüne doğru ilerlediğini bildirirken, bölgede kontrol noktası kurduğuna dair henüz bir bilgi edinilmedi.

İsrail, Beşşar Esed rejiminin devrilmesinden bu yana Şam, Kuneytra ve Dera kırsalına kara harekâtları düzenliyor. Bu bölgelerde Suriye ile İsrail sınırındaki tampon bölgeyi ele geçiren İsrail, daha sonra sınır bölgelerine baskınlar düzenleyerek bazı kişileri tutukladı.