İdlib'deki muhalifler Rusya'nın baskısından endişeli

Çizdikleri resimleri taşıyan İdlib kırsalındaki çocuklar. (AFP)
Çizdikleri resimleri taşıyan İdlib kırsalındaki çocuklar. (AFP)
TT

İdlib'deki muhalifler Rusya'nın baskısından endişeli

Çizdikleri resimleri taşıyan İdlib kırsalındaki çocuklar. (AFP)
Çizdikleri resimleri taşıyan İdlib kırsalındaki çocuklar. (AFP)

Rus savaşçılar, rejim güçlerinin Suriye'nin kuzeybatısındaki gerilimi azaltma bölgelerindeki topçu ve füze atışlarıyla eşzamanlı olarak hava saldırılarını sürdürüyor. İdlib'in güneyindeki Cebel ez-Zaviye’deki binlerce sivilin evlerini terk etmeye ve onlarca sivilin öldürülmesine ve yaralanmasına neden olan gerilimi azaltma bölgesindeki şiddet hız kazanıyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), iki Rus savaş uçağının 22 Eylül sabahı İdlib'in güneyindeki Cebel ez-Zaviye’de bulunan Kansafra bölgesini yüksek patlayıcı vakum füzeleriyle bombaladığını bildirdi. İdlib'in kuzeybatı bölgelerinde başlatılan yeni bir Rus hava bombardımanında Heyetu Tahrir’uş Şam grubunun bir üyesi öldürüldü. Örgütün birçok unsuru da yaralandı.
SOHR, eylül ayının başından bu yana İdlib, Hama ve Halep'in büyük kısmını kapsayan, "gerilimi azaltma bölgesi” olarak bilinen alana Rus hava saldırılarının sayısının arttığını kaydetti. Rus savaş uçakları, yüksek patlayıcı termobarik füzelerin kullanıldığı 172 hava saldırısı düzenledi. İdlib bölgelerine 122, Lazkiye kırsalına 25, Hama kırsalına 2 ve Cebel Şeyh Bereket ve Halep’teki Darat İzze çevresine de 18 hava saldırısı yapıldı.
İdlib'in güneyindeki Cebel ez-Zaviye'deki el-Bara bölgesi sakinlerinden biri şunları aktardı:
“İdlib'in güneyindeki Cebel ez-Zaviye bölgelerine rejim güçleri ve Ruslar tarafından yapılan kara ve hava bombardımanı ve başlatılan askeri operasyonlar karşısında muhalif grupların ve kontrolü altındaki alanların garantörü nerede?”
Türkiye’nin saldırılara müdahale etmediğini öne süren Suriyeli bölgede son zamanlarda en az 20 Rus hava saldırısının gerekleştiğini bildirdi.
İdlib'in güneyindeki Cebel ez-Zaviye köylerine rejim güçleri ve İranlı milisler tarafından yapılan kara bombardımanına ek olarak Rus hava saldırıları sonucu nüfusun yüzde 80’inin bölgeyi terk ettiğini belirten vatandaş, bölgenin neredeyse ıssızlaştığını kaydetti. Ayrıca Cebel ez-Zaviye’deki birçok köyde 200'den fazlası kişinin saldırılarda yaralandığını, aralarında çocukların ve kadınların da olduğu 200'den fazla sivilin de öldürüldüğünü aktardı.
İdlib'in güney kırsalından göç eden 49 yaşındaki Cuma es-Sicnavi de şunları aktardı:
“Kendisini gerilimi azaltma sürecinde rejim güçlerinin ve İranlı milislerin garantörü olarak tanımlayan Rusya karşısındaki tutumu nedeniyle kendisini muhaliflerin garantörü olarak niteleyen Türkiye’nin tutumu dikkat çekici. Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin kontrolündeki gerilimi azaltma bölgeleri geçen haziran ayından bu yana Ruslar, rejim güçleri ve İranlı milislerin çeşitli silahlarıyla gerçekleştirdikleri askeri saldırılarla karşı karşıya. Bölge halkı sığınmacı ve göçmen konumuna düştü. Cebel köylerinin halkı, bölgenin son zamanlarda tanık olduğu askeri gerilimden dolayı çok acı çekti. Rus savaşçıları veya rejin unsurları tarafından yapıldığı tahmin edilen bombardımanda ölen bir vatandaşın ailesi, keşif uçaklarının görüş alanından uzağa gömmek istedikleri cesedi gece yarısına kadar evde tutmak zorunda kaldı. Bölgede yaşam standartlarının bozulması ve tıbbi hizmetlerin yetersizliği de yaralıların hayatını tehdit ediyor.”
Özgür Suriye Ordusu’nda Komutan Albay Mustafa Bakur da konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Ruslar, Türklerle yapılan tüm görüşmelerden önce, özellikle Suriye'nin kuzeyindeki Türk noktalarının yakınında ve kurtarılmış bölgelerde askeri operasyonlarını sürdürdü.”
Bakur açıklamasında mevcut gerilimin Türkiye Cumhurbaşkanı’na, kurtarılan bölgelerin bombalanmasını durdurması karşılığında taviz vermesi için baskı yapmak amacıyla yaklaşan Rus-Türk zirvesi hazırlıkları çerçevesinde gerçekleştiğini öne sürdü.
Bakur, ABD'nin Fırat'ın doğusundan çekilme olasılığına ilişkin bilgilerin henüz doğrulanmadığını, bunun Ruslar için Afganistan'daki kadar öncelikli bir dosya haline geldiğini iddia etti.
İnsan hakları aktivisti Ömer Hac Ahmed de duruma dair şunları söyledi:
"Tüm siyasi göstergeler ve birkaç gün önce Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları arasındaki karşılıklı yapılan açıklamalar, Suriye’nin kuzeybatısındaki gerilimi azaltma bölgesinde rejim güçleri ve Ruslar tarafından başlatılan operasyonların Moskova tarafından baskı yapmak için kullanıldığını gösteriyor.”



Suriye'nin batısında ‘Esed kalıntılarına’ karşı güvenlik operasyonu başlatıldı

Suriye'nin batısındaki Tartus Limanı’nın girişi (AFP)
Suriye'nin batısındaki Tartus Limanı’nın girişi (AFP)
TT

Suriye'nin batısında ‘Esed kalıntılarına’ karşı güvenlik operasyonu başlatıldı

Suriye'nin batısındaki Tartus Limanı’nın girişi (AFP)
Suriye'nin batısındaki Tartus Limanı’nın girişi (AFP)

Askeri Operasyonlar Dairesi, Suriye İçişleri Bakanlığı ile iş birliği içinde, eski rejime bağlı militanlarla kanlı çatışmalardan bir gün sonra, bugün Tartus vilayetinde devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'in ‘milis kalıntılarını etkisiz hale getirmek’ için bir operasyon başlattı.

Şarku’l Avsat’ın Suriye resmi haber ajansı SANA’dan aktardığına göre Tartus vilayetindeki operasyon, ‘Beşşar Esed'e bağlı milislerin birçok unsurunun yakalanmasına’ yol açtı. Askeri Operasyonlar Dairesi, Tartus kırsalındaki orman ve tepelerde Esed'e bağlı milislerden arta kalan bazı unsurları etkisiz hale getirirken diğerlerini de takip etmeye devam etti. SANA'ya göre güvenlik operasyonunun amacı ‘güvenlik, istikrar ve iç barışı kontrol etmek’. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) bugün operasyon sırasında ‘üç kişinin öldüğünü’ bildirdi ve ölenlerin ‘eski rejime sadık savaşçılar’ olduğunu söyledi.

Operasyon, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'in mensubu olduğu Alevi azınlığa mensup binlerce Suriyelinin, Halep'te bir türbeye saldırı düzenlendiğini gösteren bir videonun yayılmasının ardından birçok şehirde gösteri yapmasından bir gün sonra, Suriye'nin batısında gergin bir ortamda gerçekleşti.

Ndjjd
Yeni Suriye hükümetine bağlı güvenlik güçleri, Şam'ın el-Mezze mahallesinde bir grup Alevi protestocunun etrafını güvenlik çemberine aldı. (AP)

Gösteriler, Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif grupların 11 gün süren yıldırım harekâtı sonucu Esed'i devirerek 8 Aralık'ta Şam'a girip ülkenin büyük bölümünü kontrol altına almasından bu yana Aleviler için bir ilk olma özelliği taşıyor.

Jdjdj
Yeni Suriye hükümetine bağlı güvenlik güçleri, Şam'ın el-Mezze mahallesinde bir grup Alevi protestocunun etrafını güvenlik çemberine aldı. (AP)

SOHR'a göre güvenlik güçlerinin dün Tartus vilayetinde Sadnaya Hapishanesi’yle bağlantılı Esed döneminden kalma bir askeri tutuklamaya çalışması üzerine çıkan çatışmalarda 14 kişi öldü.

SOHR bugün yaptığı açıklamada önceki günkü gösterilerle bağlantılı olarak bir dizi gözaltı yapıldığını belirtti.