Irak Başbakanı Kazımi yalan seçim vaatlerine karşı uyardı

BM Irak Özel Temsilcisi seçimlere etkin katılım çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi (AP)
Fotoğraf: Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi (AP)
TT

Irak Başbakanı Kazımi yalan seçim vaatlerine karşı uyardı

Fotoğraf: Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi (AP)
Fotoğraf: Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi (AP)

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, ülkede erken seçimlerin yapılacağı 10 Ekim tarihi yaklaştıkça vatandaşları, seçmenden oy almak amacıyla yalan seçim vaatlerinde bulunan siyasetçilere karşı uyarmaya devam ediyor.
Kazımi’nin geçtiğimiz günlerde bu yöndeki uyarısını birçok vesileyle tekrarlaması, ülkedeki yürütme otoritesinin başındaki ismin uzun yıllardır seçim sürecini kuşatan tehlikelerin ve etkili siyasi partilerin çoğunun seçmenden oy almak için başvurduğu ‘hileli yolların’ boyutlarının farkında olduğunu gösteriyor.
Kazımi çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Hayali kamu atamaları veya arazi dağıtımı gibi yalan vaatler karşılığında oy satın alma girişimlerine karşı uyarıyorum. Bu tür girişimlere inanmayın. Vatandaşın yalan iddialarla kandırılmasını tamamen reddediyoruz. Bu iddialar tarafımızca izlenecek” dedi.
Kazımi cuma günü de Twitter hesabından paylaştığı mesajda vatandaşa seslenerek, “Haksız bir şekilde bürokrasi basamaklarını hızlıca tırmanmaya çalışanların atama yapma ve arazi dağıtımı gibi hayali vaatlerde bulunan ve oy satın alanlara inanmayın. Tehdit edenlere ve ortalığı karıştıranlara kulak asmayın. Onları özgür ve şeffaf seçimlerde oylarınızla uzaklaştırın” ifadelerini kullandı.
Kazımi’nin, adayların kamuya atama gerçekleştirme veya arazi dağıtma gibi vaatlerine karşı tekrar tekrar uyarması dikkati çekti. Bu uyarılar, birçok adayın yoksul halk kesimlerin içinde bulunduğu durumdan faydalanarak yalan vaatlere başvurmasının ardından geldi. Ancak sahadaki gerçeklik ise son yıllarda yoksul kesimlerin bu tür vaatlere aldırış etmediklerine işaret ediyor.
Arazi dağıtma vaadi daha çok Nuri el-Maliki’nin liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu ile anılıyor. Nitekim bu vaat en çok 2014 seçim döneminde kullanıldı. O dönem Maliki başbakanlık görevini yürütüyordu. Çoğu Iraklının hatırladığı üzere o dönem yayılan bir videoda Kanun Devleti Koalisyonu’ndan aday olan Hakim Mahmud el-Hasan’ın seçmenlere milletvekili olmak şartıyla takdir edilen arazi bedeli karşılığında bono dağıtıyordu. Hasan milletvekili seçildikten sonra dağıttığı bonoların sahte olduğu ortaya çıktı. Ne var ki Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği Hasan’a karşı harekete geçmemişti. Seçim Komiserliği bu ayın ortasında ise “seçim kartı satın almak” suçlamasıyla hakkında adli dava açılması sebebiyle Eşvak Fahd Ubud el-Gariri’nin adaylığını düşürdü.
Seçim Komiserliği salı günü “seçim talimatnamelerindeki kurallara aykırı davrandıkları” gerekçesiyle iki kişinin daha adaylığını düşürdü. Komiserlik talimatnamelere aykırı 100 durum tespit ettiğini ve bunlarla ilgili işlem başlattığını aktardı.
Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Iraklı vatandaşlara seçim fırsatını değerlendirme ve seçim sandığına gitme çağrısı yaptı. Plasschaert dün Iraklılara seslendiği kısa açıklamasında, erken seçimlerin Ekim 2019 protestolarının en önemli taleplerinden biri olduğuna dikkat çekti.
Plasschaert, açıklamasında şunları kaydetti:
“Ekim 2019’da birçok Iraklı sokağa indi ve ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatların olmamasına karşı protesto yaptılar. Vatandaşlarının haklarını koruyan ve herkese fırsat sunan bir ülkede yaşama yönündeki açık isteklerini dile getirdiler. Aradan geçen 2 yılın ardından temel taleplerinden biri gerçekleşiyor o da 10 Ekim 2021’de yapılması beklenen erken seçimlerdir. Seçim sandığında sesinizi duyurabileceğiniz fırsatınızı olacak. Bu seçimler Iraklılara aittir ve onu Iraklılar yönetecek. BM daime her adımda ortak olarak kalmaya devam edecek. Bu, sizin ülkeniz, sizin geleceğiniz ve sizin oyunuz. Fırsatı değerlendirin.”



Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
TT

Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaklaşan ABD ziyareti kapsamında bazı ek görüşmeler yapılması bekleniyor. Netanyahu'nun 29 Aralık'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Florida'daki tatil beldesinde bir araya gelmesi ve bazı üst düzey toplantılara katılması planlanıyor. İsrail televizyonu Kanal 12’nin haberine göre bu ziyaret, ABD yönetiminin Gazze Şeridi için bir barış planında ilerleme kaydetme çabalarının bir parçası.

Pazartesi günü yayınlanan habere göre Beyaz Saray, İsrail'in Gazze ile ilgili Kahire ile stratejik bir anlaşmayı onaylamasını sağlamak için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Florida'daki toplantıya davet etmeye çalışıyor.

Netanyahu'nun Florida'da sekiz gün kalması ve Trump ile iki görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor. Ayrıca ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Savunma Bakanı Pete Hegseth ile de görüşmeler yapacak.

Kanal 12, ABD'li yetkililerin Tel Aviv'e, Trump'ın Noel'den önce Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta sivil yönetim prototipini de içeren Gazze'deki barış planının ikinci aşamasına geçişi duyurmayı hedeflediğini bildirdiklerini aktardı.

Axios haber sitesi pazar günü, ABD’li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Beyaz Saray'ın iki yıldan fazla bir süre önce Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana hiçbir temas kurmayan Sisi ve Netanyahu arasında bir zirveye aracılık etmeye çalıştığını bildirdi.

Ancak ABD'li yetkililer, Netanyahu'nun önce İsrail ile Mısır arasında stratejik bir doğalgaz anlaşmasını kabul etmesi ve Sisi'yi bir görüşmeye ikna edecek diğer adımları atması gerektiğini belirtiyor.

Axios, ABD'nin Lübnan ve Suriye dahil olmak üzere Arap ülkelerine teknoloji ve enerji gibi alanlarda ekonomik teşvikler sunarak İsrail ile ilişkiler kurmalarını sağlamayı amaçlayan benzer girişimleri değerlendirdiğini doğruladı.

ABD'li yetkililer, Gazze'deki ateşkesi istikrara kavuşturma ve barış sürecini ilerletme çabalarıyla paralel olarak bunu başarmayı umuyor.

Axios, ABD Başkanı Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in Netanyahu’ya İsrail’in ‘barış sürecinde ekonomik diplomasiye ve özel sektörün katılımına’ ihtiyacı olduğunu söylediğini aktardı.

Netanyahu, daha önce ekim ayında Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen ve Trump’ın desteğiyle koordine edilen Gazze’de Barış Zirvesi’ne katılmamıştı.


Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
TT

Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin herhangi bir mezhebe karşı ihlallerin tekrarlanmaması için çalışacağını belirtirken geçiş dönemi adaletinin sağlanması konusundaki kararlılığını bir kez daha vurguladı.

Şam'daki Konferans Sarayı'nda Esed rejiminin düşüşünün birinci yıldönümü kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada Şara, bir yıl önce Şam'a geldiğinde giydiği yeşil askeri üniformasıyla kalabalığın karşısına çıktı.

Despotizm ve zulüm dönemiyle tarihi bir kopuşu ve adalet, iyilik, vatandaşlık ve bir arada yaşama temelli yeni bir şafağı ilan eden Şara, halkın bilgi ve hesap verme hakkı ile ardından hesaplaşma veya uzlaşma hakkının devletin istikrarının temeli olduğunu ve ihlallerin tekrarlanmayacağının garantisi olduğunu vurguladı.

Çok sayıda destekçisinin önünde yaptığı konuşmada Şara, ‘güçlü bir Suriye’ inşa etmek ve ‘halkının fedakarlıklarına layık’ bir gelecek için Suriyelilerin ortak çabasının önemini vurguladı. Şara, Suriye halkına karşı suç işleyen ve yasaları ihlal edenlerin hesap vermesi, mağdurların haklarının korunması, adaletin sağlanması ve halkın bilgi, hesap verebilirlik ve şeffaflık haklarının korunması için geçiş dönemi adaleti ilkesine bağlı kalmaya devam ettiğinin altını bir kez daha çizdi.

Öte yandan ABD Kongresi uzun süren tartışmaların ardından Suriye’ye uygulanan Caesar (Sezar) Yasası yaptırımlarını kalıcı olarak kaldırma kararı aldı. Böylece, beş yılı aşkın bir süredir Esed rejimine uygulanan ağır yaptırımların yükü altında ezilen ülke için geçmişin sayfaları kapatıldı ve umut dolu yeni bir sayfa açıldı.

ABD Temsilciler Meclisi İçtüzük Komisyonu, gelecek yıl için nihai savunma bütçe tasarısının metnini yayınladı. Tasarıda, yaptırımları bağlayıcı koşullar olmadan veya yeniden uygulanması için koşullar eklemeden kaldıran bir hüküm yer alıyordu.

Bazı muhalif temsilcilerin yaptırımları koşulsuz olarak kaldırmaya ikna etmek için aylarca süren yoğun siyasi çabaların ardından yaptırımlar kaldırıldı.


Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
TT

Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)

Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi yönünde ortak bir çaba içinde, dolaylı müzakerelerin ileri aşamasına geçilmesinin önünü açmak için "daha ciddi" görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Hamas hareketi içindeki bilgili kaynaklardan gelen açıklamalara göre beklenen görüşmelerin, bu ay sonu veya gelecek ay başında yapılması bekleniyor.

Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, Kahire'de düzenlenecek kapsamlı bir Filistin ulusal toplantısı için hazırlıkların sürdüğünü, önemli ve acil konularda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Fetih Sözcüsü Abdülfettah Devle ise özel açıklamasında, Gazze Şeridi'ni yönetecek bir komitenin kurulmasına ilişkin duyurunun "yakında yapılmasının muhtemel" olduğunu belirterek, beklenen oluşumun Filistin vizyonuyla uyumlu olmasının önemini vurguladı. Devle, "belgelenmiş ve resmi bir anlaşma yayınlanana kadar" belirli bir tarih vermedi.