ABD, Mısır’a 1,6 milyon Pfizer aşısı bağışladı

Beyaz Saray’dan bir yetkili: “Kovid-19 aşısının dünya ölçeğinde adaletli bir şekilde dağıtılması hayat kurtardığı gibi ekonomiyi de yeniden inşa eder”

Kahire’de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı olan Mısırlı bir kadın (Reuters)
Kahire’de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı olan Mısırlı bir kadın (Reuters)
TT

ABD, Mısır’a 1,6 milyon Pfizer aşısı bağışladı

Kahire’de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı olan Mısırlı bir kadın (Reuters)
Kahire’de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı olan Mısırlı bir kadın (Reuters)

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını küresel ölçekte ele alan ABD yönetimi, ABD ilaç ve aşı endüstrisini destekleme çabaları kapsamında Mısır’a 1,6 milyon Pfizer aşısı desteği sağladığını açıkladı. Beyaz Saray, küresel krizden çıkmak, hayat kurtarmak ve küresel ekonomiyi yeniden canlandırmak için ortak çaba ve uluslararası eyleme devam etme çağrısında bulundu.
Beyaz Saray’dan bir yetkili Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Koronavirüs salgınının son bulması için, dünya çapında hayat kurtarmak, küresel ekonomiyi yeniden inşa etmek güvenli ve etkili aşılara adil erişim gereklidir. Mümkün olduğu kadar çok insanı en hızlı şekilde aşılamalıyız” dedi.
Yetkili ABD’nin Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında 1 milyon 612 bin Pfizer aşısını Pazartesi günü itibariyle Mısır’a göndermeye başladığını belirtti.
Söz konusu bağış, Temmuz ayında ABD Başkanı Joe Biden’ın yarım milyar doz Pfizer aşısı alıp bunları çeşitli dünya devletlerine bağışlayacaklarını ilan ettiği program kapsamında gerçekleşti.
Aynı yetkili, ABD hükümetinin, etkili ve güvenli olan Kovid-19 aşılarını dünya çapında mümkün olan en fazla sayıda insana en hızlı şekilde ulaştırmak için çalıştığını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu, tarihte ABD liderliğinde gerçekleşen eşsiz bir an. Bulaşıcı hastalık tehdidinden uzakta daha güvenli bir dünya inşa etmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Kovid-19 salgınını sona erdirmek, gelecekte meydana gelebilecek herhangi bir salgını önlemek ve hepimizin verdiği sözleri yerine getirmesi için herkesin kendi sorumluluğunun farkında olması gerektiği gibi ABD'nin bu sorumluluğu tek başına üstlenemeyeceğini ve üstlenmemesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Bu sebeple, ABD salgını bir an önce bitirmek için bu yolda ilerliyor. Tıpkı Başkan Biden’ın da dediği gibi: ‘ABD, ülkede gösterdiğimiz aşılama çabalarının aynısını uluslararası düzeyde de sağlamaya kararlıdır.’"
Yetkili, Başkan Biden’ın 22 Eylül’de devlet başkanlarını, uluslararası kuruluş liderlerini, özel sektörleri, hayır kurumlarını, sivil toplum kuruluşlarını ve diğer ortakları 2022 yılı içerisinde koronavirüs salgınını sona erdirmeye odaklanan ve gelecekte benzer salgınlara hazırlıklı olmamızı sağlayacak bir küresel sağlık güvenliği inşa etmek için sanal bir zirveye davet ettiğini belirtti.
ABD’li yetkiliye göre Başkan Biden dünyayı salgına yeni ve odaklanmış bir hızla yanıt vermeye ve geleceği güvence altına almak için bu krize toplu bir yanıt konusunda iş birliği yapmaya çağırırken, ortaya çıkan sorunların küresel müdahale çabalarını etkilediğini belirtti.
ABD’li yetkili Başkan Biden’ın geçtiğimiz aylarda yaptığı bir konuşmada, “ABD, bu virüse karşı ortak mücadelemizde dünyanın aşı cephaneliği olacak. ABD, küresel olarak bu salgının üstesinden gelmek için güçlü demokrasisini, bilim adamlarının yaratıcılığını ve ABD üretiminin gücünü kullanıyor” ifadelerini kullandığını hatırlattı.
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından daha önce yapılan bir açıklamada ise ABD’nin 500 milyon koronavirüs aşısı satın alacağını ve bunları Haziran 2022'ye kadar çeşitli dünya ülkelerine bağışlayacağı duyurulmuştu.
İlk 200 milyon doz, bu yılın sonuna kadar COVAX mekanizması aracılığıyla dağıtılacak ve Başkan Joe Biden, 92 düşük ve orta gelirli ülkeye ve Afrika Birliği'nde bağışın yapılacağı ülkeleri daha sonraki bir tarihte açıklayacak.



Azerbaycan'da doğrudan Suriye-İsrail görüşmesi

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
TT

Azerbaycan'da doğrudan Suriye-İsrail görüşmesi

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)

Suriyeli bir yetkili, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'nın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye yaptığı ziyaret çerçevesinde İsrailli bir yetkiliyle görüştü. Şam'dan bilgi sahibi bir kaynağa göre, Esed rejiminin devrilmesinin ardından İsrail güçlerinin Suriye'nin güneyine girmesi konusunun ele alındığı görüşmeye eş-Şera katılmadı.

Şam'daki diplomatik bir kaynak dün, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'nın Azerbaycan ziyareti çerçevesinde Bakü'de Suriyeli bir yetkili ile İsrailli bir yetkili arasında doğrudan bir görüşme gerçekleştiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre eş-Şera, Bakü'ye resmi bir ziyarette bulunarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan, Suriye'ye Türkiye üzerinden gaz ihraç etmeye başlayacağını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bilgi sahibi bir kaynak yaptığı açıklamada, Suriyeli bir yetkili ile ismi açıklanmayan İsrailli bir yetkili arasındaki görüşmeyi doğruladı, ancak Suriye Cumhurbaşkanı'nın bu görüşmeye katılmadığını söyledi.

Diplomatik kaynağa göre, görüşmelerde Suriye'deki yeni İsrail varlığı ele alındı. Bu, İsrail güçlerinin yedi aydan uzun bir süre önce Beşşar Esad rejiminin devrilmesinden bu yana Suriye'nin güneyine sızdığı bölgeleri kapsıyor.

Şam resmi olarak doğrudan görüşmeler yapıldığını duyurmasa da, Tel Aviv'in geçen yılın sonunda Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'nin askeri cephaneliğine yüzlerce saldırı düzenlemesi ve ülkenin güneyine girmesinin ardından artan gerilimi kontrol altına almayı amaçladığını söylediği İsrail ile dolaylı görüşmeler yapıldığını kabul etti.

Şam, İsrail ile dolaylı müzakerelerin hedefini, çatışmaların durdurulması ve iki taraf arasındaki askerden arındırılmış bölgenin bir Birleşmiş Milletler (BM) gücü tarafından denetlenmesi açısından 1974 tarihli Ayrılma Anlaşması'na geri dönülmesine bağlıyor.

Bu ayın başlarında Suriye, anlaşmaya geri dönülmesi için Washington ile iş birliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Suriye devlet televizyonunun resmi bir kaynaktan aktardığına göre İsrail, Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamalarda hem Suriye hem de Lübnan ile ilişkileri normalleştirmeye ilgi duyduğunu ifade etti. Ancak Şam, İsrail ile bir barış anlaşması imzalanması yönündeki açıklamaları ‘erken’ olarak nitelendirdi.

Geçtiğimiz pazartesi günü Lübnan'ı ziyaret eden ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, ‘Suriye ile İsrail arasında diyaloğun başladığını’ ifade etti.

Eş-Şera mayıs ayında Riyad'a yaptığı ziyaret sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmüştü. Trump o dönemde eş-Şera'nın normalleşmeye açık olduğunu söylemiş ve gazetecilere eş-Şera'nın istikrar sağlandığında İbrahim Anlaşması'na katılmaya açık olduğunu belirtmişti.

Eş-Şera iktidara geldiğinden bu yana Suriye'nin komşularıyla bir gerginlik ya da çatışma istemediğini vurgulamış ve daha sonra uluslararası topluma İsrail'e saldırılarını durdurması için baskı yapması çağrısında bulunmuştu, zira iki taraf 1948'den bu yana resmi olarak savaş halinde.