Yemen ve ABD’den Safer tankerinde petrol sızıntısına karşı önlem planı

Yemen Su ve Çevre Bakanı Mühendis Tevfik Abdulvahid Ali eş-Şercebi (SPA)
Yemen Su ve Çevre Bakanı Mühendis Tevfik Abdulvahid Ali eş-Şercebi (SPA)
TT

Yemen ve ABD’den Safer tankerinde petrol sızıntısına karşı önlem planı

Yemen Su ve Çevre Bakanı Mühendis Tevfik Abdulvahid Ali eş-Şercebi (SPA)
Yemen Su ve Çevre Bakanı Mühendis Tevfik Abdulvahid Ali eş-Şercebi (SPA)

Yemen ve ABD yönetimleri Hudeyde açıklarında demirlemiş ve 1,1 milyon varil ham petrol taşıyan Safer petrol tankerinin herhangi bir sızıntı, batma veya patlama riskine karşı önlem ve planlar geliştirdi.
İran destekli darbeci Husi milislerin kontrol ettiği bölgede demirlenen tankerin bakımını yapılmazken, Husiler Birleşmiş Milletler (BM) uzman ekibinin durumu değerlendirmesi ve büyük bir çevre felaketine yol açabilecek kazadan kaçınmak için gerekli adımları atmasına da engel oldu.
SABA haber ajansına göre Yemen Su ve Çevre Bakanı Mühendis Tevfik Abdulvahid Ali eş-Şercebi, yemen hükümetinin Safer tankerini çok ciddi bir tehdit olarak gördüğünü belirterek, bu tehlikeli çevre dosyasını ele almak için uluslararası toplumun yanı sıra bölgesel ortaklarla birlikte çalışacaklarına dikkati çekti. Petrol rezervuarının son derece karmaşık iklimsel, çevresel ve teknik koşulları ışığında riskinin arttığına değinen Şercebi, Husilerin uzlaşmacı davranmadığını ve uzman ekibin harap haldeki tankeri değerlendirmesi için incelemesini gerektiren Güvenlik Konseyi kararlarına cevapsız kaldığını vurguladı.
Dün ABD'nin Yemen Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Cathy Westley ile görüşen Şercebi, Husi milislerinin tankerin durumunu ve ham yükünü boşaltmak için gerekli prosedürleri değerlendirmek adına BM ekibinin tanka erişmesini engellemeye devam etmesiyle, Safer petrol tankerinden kaynaklanan riskleri masaya yatırdı.
Görüşme sırasında, Kızıldeniz'de Hudeyde açıklarında yüzen petrol tankerinin  batması veya patlaması durumunda risklerle başa çıkmak için ulusal, bölgesel ve uluslararası önlemlere ek olarak BM teknik uzmanlarının tankere erişimine izin verilmesi için uluslararası çabalar gözden geçirildi.
ABD'nin bu soruna nihai bir çözüm getirme çabaları ve meşru hükümete verdiği sürekli desteği öven Yemenli bakan, tankerin batması veya patlamasından kaçınmanın yalnızca yerel bir çıkar olmadığını, aynı zamanda bölgesel ve uluslararası bir çıkar olduğunu belirterek, Husi milislerinin Safer petrol tankeri dosyasını sürekli olarak manipüle etmesine karşı uyarıyı yineledi.
Öte yandan Westley, ABD ve uluslararası toplumun olası bir felaketi önlemek için son gelişmeleri ve devam eden diplomatik çabaları gözden geçirdiğine değinerek,  ülkesinin en kötü durum senaryosu ile başa çıkmak ve önemli bir uluslararası su yolunu etkileyecek bir felaketle yüzleşmek için planlar geliştirdiğini vurguladı.
Westley, ABD'nin Yemen'e felaketin sonuçlarıyla yüzleşmede yardım etmeye ve Yemenli kadroları petrol sızıntılarıyla başa çıkmak ve ekosistemler üzerindeki yıkıcı etkilerini azaltmak için eğitmek için tavsiye ve uzmanlık sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.