Lübnan Başbakanı Mikati: ‘Suudi Arabistan benim siyasi ve dini kıblem… Kapılarını kapatmadı’

Patrik Rai, 8 Ekim’de Başbakan Necib Mikati’yi kabul etti (Dalati ve Nahra)
Patrik Rai, 8 Ekim’de Başbakan Necib Mikati’yi kabul etti (Dalati ve Nahra)
TT

Lübnan Başbakanı Mikati: ‘Suudi Arabistan benim siyasi ve dini kıblem… Kapılarını kapatmadı’

Patrik Rai, 8 Ekim’de Başbakan Necib Mikati’yi kabul etti (Dalati ve Nahra)
Patrik Rai, 8 Ekim’de Başbakan Necib Mikati’yi kabul etti (Dalati ve Nahra)

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Suudi Arabistan’ın ‘siyasi ve dini kıblesi’ olduğunu ve bu nedenle kapılarını hiçbir şekilde kapatmadığını ifade ederken, “Beş vakit namazımı kılarken Suudi Arabistan’daki kıbleye yöneliyorum” dedi.
Mikati, Lübnan Katolik Doğu Kilisesi Maruni Patriği Beşara Butros er-Rai ile Bkerki’de bir araya gelerek, kendisine hükümetin çalışmalarının ilerleyişi hakkında bilgi verdi. Patrikhaneden açıklamada bulunan Mikati, görüşme atmosferinin iyi olduğunu söyleyerek, Rai’ye ‘Lübnan’ın ekonomik rolüne geri dönme yolunda işlerin devam edeceğine’ dair güvence verdiğini belirtti. Lübnan Başbakanı, “Toplumsal meseleye değindik. Patrik, başta çiftçilerin sorunları ve bunların nasıl ele alınacağı olmak üzere toplumsal ve yaşamsal endişelerini dile getirdi” dedi.
Lübnanlıların içinde yaşadığı kötü koşullar ortasında Necib Mikati, “İnsanların dertlerine ortak oluyoruz. Bu büyük endişeleri biliyorum” dedi. Mikati, sözlerinin devamında ise “Çabalıyoruz, ama açıkçası göz görüyor ve el kısa. Birçok sorunumuz var ve bunları yavaş yavaş çözmeye çalışıyoruz” açıklamasında bulundu. Enerji Bakanı’nın Perşembe gecesi elektriğin birçok bölgede kesilmesinin ardından aldığı hızlı tedbirlere de değinen Mikati, istasyonları dolaştığını ve tüm ihlallerin peşinde olduklarını vurguladı.
Lübnan Başbakanı, Beyrut Limanı’ndaki patlamayla ilgili olarak Yargıç Tarık el-Bitar’ın aldığı tehdide dair, hiçbir şeyin kesin olmadığını söylerken, “Bu konuyu soruşturduk. Hiçbir şey kesin değil. Olup bitenlerle ilgili soruşturmayı Adalet Bakanı yürütüyor. Yargıç Bitar’a güvenlik ve koruma sağlamak için gerekli önlemleri aldım. Ancak popülizm, hukuk ve anayasa arasında ayrım yapmamız gerektiğini söylüyorum. Popülizmden uzak, yavaş hareket etmeliyiz çünkü gerçeğe ulaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Mikati’nin Rai’ye yönelik ziyareti, ‘başta Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereler öncesindeki görüşmeler, yaklaşan parlamento seçimlerine hazırlık, elektrik kesintisi meselesinin ele alınması ve Lübnan lirasının dolar karşısında kontrol edilmesi’ olmak üzere hükümetin üzerinde çalıştığı konular çerçevesinde gelişti.
Öte yandan Başbakan Yardımcısı Saade eş-Şami, IMF ile müzakerelerden sorumlu Bakanlar Komitesi’nin çalışmalarına ve bu amaçla devam eden hazırlıklara ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a bilgi verdi. Şami, komitenin oluşturulmasından sonra bir dizi hazırlık toplantısı yapıldığını açıklarken, ‘Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Komite üyelerinin isteğine göre, IMF ile müzakerelere başlamak için çalışmaların hızla tamamlanacağına’ dair umudunu dile getirdi.
Aynı şekilde İçişleri ve Belediyeler Bakanı Bessam Mevlevi, Patrik Rai ile yaptığı görüşmenin ardından, “Seçimler zamanında yapılacak, adil ve şeffaf olacak ve seçimler için denetleme organı atanacak” dedi. Mevlevi, “Gecikme, benden kaynaklı değil. Seçimlerin tam ve kesin başarısını sağlayacağım” ifadelerini kullandı.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times