Filistin: Abbas, yolsuzluk iddiaları üzerine idari reform komitesi kuruyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)
TT

Filistin: Abbas, yolsuzluk iddiaları üzerine idari reform komitesi kuruyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bakanlıklar ve devlet kurumlarında yolsuzluk şüphelerinin ortaya çıkması ardından bürokraside reform için ulusal komite kurma kararı aldı.
Şarku’l Avsat’ın Filistin resmi haber ajansı WAFA'dan aktardığı habere göre, kurulacak olan komiteye Abbas'ın hukuk danışmanı başkanlık edecek. Üyeleri arasında ise Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri, Memur Genel Bürosu Başkanı, Mali ve İdari Gözetim Bürosu Başkanı, Genel Emeklilik Kurumu Başkanı, Tanzim ve İdare Başkanı ve Adalet Bakanı yer alacak. Komitede ayrıca Ulusal Fon, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ve Genel İstihbarat Birimi’nden birer temsilci de yer alacak.
Mahmud Abbas, söz konusu komitenin ülkedeki kurumsal yapının dayandığı yasaları, yönetmelik ve yapıları, kamu hizmetiyle ilgili her hususu reform ve gelişim, yapıları düzene sokma ve harcamaları rasyonelleştirme açısından inceleyeceğini açıkladı. Komitenin ayrıca bakanlıklar, devlet kurumları ve Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı kurumlar arasındaki işlevsel ve yapısal ilişkiyi kontrol etmekle görevli olduğunu da sözlerine ekledi.
Nitekim Mali ve Gözetim Bürosu, 2020 yılına ilişkin raporunda bakanlıkların ve devlet kurumlarının çalışmalarında yolsuzluk, ihlal ve suiistimal şüphelerini ortaya çıkarmıştı. Bu yönde 147 şikayet aldığını belirten büro, koronavirüs krizinde yardım dağıtım fonu, yurtdışına tedavi nakli dosyası, hac dosyası, Maliye Bakanlığındaki suiistimaller dahil olmak üzere birçok dosyadaki ihlal ve yolsuzluk şüphelerini izlemişti.
Rapor Filistin kamuoyunda tartışmalara yol açmış, muhalefet grupları ise kapsamlı bir soruşturma açılmasını, yolsuzluğa karışanların görevlerinden alınıp adalete teslim edilmesini talep etmişti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Filistin halkını dışlama, kibre tutulma ve askeri güç kullanma politikasının barış ve güvenlik getirmeyeceğini söyleyerek “Zirâ işgalin sonsuza kadar sürmesini beklemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Filistin özel sektöründen bir heyet ile görüşen Abbas, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırgan uygulamaları durmadığı taktirde liderliğin herkese söyleyecek şeyleri olduğunu vurgulayarak “Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi ile Fetih Merkez Komitesi arasında toplantılar mevcut. Filistin seçeneklerini, ulusal haklarımızı korumak için neyin uygun olduğunu tartışacağız; herkese söyleyecek bir şeyimiz olacak” ifadelerine başvurdu.
FKÖ Yürütme Komitesi dün geç saatlerde Fetih Merkez Komitesi ile bugün toplanmak üzere anlaştı. Toplantıda Abbas'ın işgalin bir yıl içinde sona erdirilmesi yönünde Birleşmiş Milletler'deki girişimini destekleme gündemi, ABD yönetimi ve İsrail hükümeti ile barış süreci ve Filistin Merkez Konseyi toplantısı da ele alındı.
Abbas, açıklamalarında aynı zamanda şu ifadelere başvurdu:
“Dünya ülkeleriyle ilişkilerimiz öncelikle Filistin ulusal çıkarlarına dayalı. Bu nedenle milli davamızı tasfiye etmeye çalışan şüpheli projeleri reddettik ve Yüzyılın Anlaşması’nı başarısızlığa uğrattık. Kudüs'ün kimliği ve kutsallıklarını korumak, halkının dayanıklılığını desteklemek için çaba sarf ediyoruz. İşgalci İsrail yetkilileri; yerleşimcilik, evleri yıkmak, cinayet işlemek ve tutuklamalar yapmak gibi Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de halkımıza yönelik saldırgan uygulamalarına bir son vermeli. ABD yönetimi ise sözlerini eyleme çevirmeli. Zirâ sahadaki durum katlanılmaz hale geldi. Herkes işgali sona erdirme yönünde bir an önce harekete geçmeli, yoksa BM’de yaptığım son konuşmada sunduğum diğer seçenekler ve öneriler masaya yatırılacak. Genel seçimler Filistin ulusal talebidir. Bu seçimlerin düzenlenmesi yönünde çağrı yapma inisiyatifini kullanıyoruz. Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni içerecek seçimleri derhal gerçekleştirmeye hazırız. Uluslararası toplumu seçimlerin Kudüs'te yürütülmesi yönünde izin vermesi için İsrail'e baskı yapmaya çağırdık. Bu yıl sonu gelmeden programa göre gerçekleştirilecek olan belediye seçimleri süreci şimdiden başladı.”



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz