Filistin: Abbas, yolsuzluk iddiaları üzerine idari reform komitesi kuruyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)
TT

Filistin: Abbas, yolsuzluk iddiaları üzerine idari reform komitesi kuruyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bakanlıklar ve devlet kurumlarında yolsuzluk şüphelerinin ortaya çıkması ardından bürokraside reform için ulusal komite kurma kararı aldı.
Şarku’l Avsat’ın Filistin resmi haber ajansı WAFA'dan aktardığı habere göre, kurulacak olan komiteye Abbas'ın hukuk danışmanı başkanlık edecek. Üyeleri arasında ise Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri, Memur Genel Bürosu Başkanı, Mali ve İdari Gözetim Bürosu Başkanı, Genel Emeklilik Kurumu Başkanı, Tanzim ve İdare Başkanı ve Adalet Bakanı yer alacak. Komitede ayrıca Ulusal Fon, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ve Genel İstihbarat Birimi’nden birer temsilci de yer alacak.
Mahmud Abbas, söz konusu komitenin ülkedeki kurumsal yapının dayandığı yasaları, yönetmelik ve yapıları, kamu hizmetiyle ilgili her hususu reform ve gelişim, yapıları düzene sokma ve harcamaları rasyonelleştirme açısından inceleyeceğini açıkladı. Komitenin ayrıca bakanlıklar, devlet kurumları ve Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı kurumlar arasındaki işlevsel ve yapısal ilişkiyi kontrol etmekle görevli olduğunu da sözlerine ekledi.
Nitekim Mali ve Gözetim Bürosu, 2020 yılına ilişkin raporunda bakanlıkların ve devlet kurumlarının çalışmalarında yolsuzluk, ihlal ve suiistimal şüphelerini ortaya çıkarmıştı. Bu yönde 147 şikayet aldığını belirten büro, koronavirüs krizinde yardım dağıtım fonu, yurtdışına tedavi nakli dosyası, hac dosyası, Maliye Bakanlığındaki suiistimaller dahil olmak üzere birçok dosyadaki ihlal ve yolsuzluk şüphelerini izlemişti.
Rapor Filistin kamuoyunda tartışmalara yol açmış, muhalefet grupları ise kapsamlı bir soruşturma açılmasını, yolsuzluğa karışanların görevlerinden alınıp adalete teslim edilmesini talep etmişti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Filistin halkını dışlama, kibre tutulma ve askeri güç kullanma politikasının barış ve güvenlik getirmeyeceğini söyleyerek “Zirâ işgalin sonsuza kadar sürmesini beklemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Filistin özel sektöründen bir heyet ile görüşen Abbas, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırgan uygulamaları durmadığı taktirde liderliğin herkese söyleyecek şeyleri olduğunu vurgulayarak “Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi ile Fetih Merkez Komitesi arasında toplantılar mevcut. Filistin seçeneklerini, ulusal haklarımızı korumak için neyin uygun olduğunu tartışacağız; herkese söyleyecek bir şeyimiz olacak” ifadelerine başvurdu.
FKÖ Yürütme Komitesi dün geç saatlerde Fetih Merkez Komitesi ile bugün toplanmak üzere anlaştı. Toplantıda Abbas'ın işgalin bir yıl içinde sona erdirilmesi yönünde Birleşmiş Milletler'deki girişimini destekleme gündemi, ABD yönetimi ve İsrail hükümeti ile barış süreci ve Filistin Merkez Konseyi toplantısı da ele alındı.
Abbas, açıklamalarında aynı zamanda şu ifadelere başvurdu:
“Dünya ülkeleriyle ilişkilerimiz öncelikle Filistin ulusal çıkarlarına dayalı. Bu nedenle milli davamızı tasfiye etmeye çalışan şüpheli projeleri reddettik ve Yüzyılın Anlaşması’nı başarısızlığa uğrattık. Kudüs'ün kimliği ve kutsallıklarını korumak, halkının dayanıklılığını desteklemek için çaba sarf ediyoruz. İşgalci İsrail yetkilileri; yerleşimcilik, evleri yıkmak, cinayet işlemek ve tutuklamalar yapmak gibi Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de halkımıza yönelik saldırgan uygulamalarına bir son vermeli. ABD yönetimi ise sözlerini eyleme çevirmeli. Zirâ sahadaki durum katlanılmaz hale geldi. Herkes işgali sona erdirme yönünde bir an önce harekete geçmeli, yoksa BM’de yaptığım son konuşmada sunduğum diğer seçenekler ve öneriler masaya yatırılacak. Genel seçimler Filistin ulusal talebidir. Bu seçimlerin düzenlenmesi yönünde çağrı yapma inisiyatifini kullanıyoruz. Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni içerecek seçimleri derhal gerçekleştirmeye hazırız. Uluslararası toplumu seçimlerin Kudüs'te yürütülmesi yönünde izin vermesi için İsrail'e baskı yapmaya çağırdık. Bu yıl sonu gelmeden programa göre gerçekleştirilecek olan belediye seçimleri süreci şimdiden başladı.”



Lübnan Ordusu: Güneyde bir UNIFIL devriyesine saldıran altı kişi yakalandı

Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
TT

Lübnan Ordusu: Güneyde bir UNIFIL devriyesine saldıran altı kişi yakalandı

Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)

Lübnan Ordusu bugün, Lübnan'ın güneyindeki el-Tayri-Bint Cebeli yolunda Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü'ne (UNIFIL) ait bir devriyeye saldıran altı kişinin yakalandığını duyurdu.

Ordu "X" platformunda yayınlanan bir açıklamasında, UNIFIL gücüne yönelik saldırıda bir UNIFIL aracının hasar gördüğünü, ancak personel arasında herhangi bir yaralanma bildirilmediğini ifade etti.

Ordu, UNIFIL'e yönelik herhangi bir saldırının ciddiyetini vurgulayarak, olaya karışanların cezalandırılmasında hiçbir hoşgörü ve müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

Ayrıca, UNIFIL'in Litani Nehri'nin güneyinde bulunan bölgedeki temel rolünü, ordu ile yakın koordinasyonunu ve istikrarın yeniden sağlanmasına aktif katkısını vurguladı.

UNIFIL dün yaptığı açıklamada, Güney Lübnan'daki devriyelerinden birine ateş açıldığını, ancak herhangi bir yaralanma bildirilmediğini duyurdu.

Bint Cubeyl yakınlarında devriye gezen üç motosikletli altı kişinin barış gücüne yaklaştığını ve içlerinden birinin aracın arkasına yaklaşık üç el ateş ettiğini açıkladı. Olayda yaralanan olmadı.


Arap ve İslam dünyası, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme niyetinden endişe duyuyor

Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
TT

Arap ve İslam dünyası, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme niyetinden endişe duyuyor

Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)

Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan, Türkiye ve Katar, İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerinin Mısır'a geçişine olanak sağlamak için Refah sınır kapısını tek yönlü açacağı yönündeki açıklamalarından derin endişe duyduklarını belirtti.

Sekiz ülkenin dışişleri bakanları yaptıkları açıklamada, Filistin halkını topraklarından çıkarma girişimlerini tamamen reddettiklerini vurgulayarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın Refah sınır kapısının her iki yönde de açılması, bölge sakinlerine hareket özgürlüğünün garanti altına alınması, Gazze Şeridi halkından hiçbirinin ayrılmaya zorlanmaması, aksine topraklarında kalmaları ve vatanlarının inşasına katılmaları için uygun koşulların yaratılması, istikrarın yeniden sağlanması ve insani koşulların iyileştirilmesine yönelik bütünleşik bir vizyonun oluşturulması planına tam bağlılık gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakanlar, Başkan Trump'ın bölgede barışı sağlama konusundaki kararlılığına ilişkin takdirlerini yineleyerek, güvenlik ve barışın sağlanması ve bölgesel istikrarın temellerinin sağlamlaştırılması amacıyla, planının tüm yönleriyle, gecikme veya aksama olmaksızın uygulanmasının önemini vurguladılar.

Ateşkesin tam olarak sağlanması, sivillerin çektiği acılara son verilmesi, Gazze'ye insani yardımların kısıtlama veya engel olmaksızın ulaştırılmasının sağlanması, iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarına erken başlanması ve Filistin Yönetimi'nin sektördeki sorumluluklarını yeniden üstlenmesi için gerekli koşulların oluşturulması ve böylece bölgede yeni bir güvenlik ve istikrar aşamasının başlatılması gerektiğini vurguladılar.

Bakanlar, ülkelerinin, Güvenlik Konseyi'nin 2803 sayılı Kararı ve ilgili tüm Konsey kararlarının tam olarak uygulanmasını sağlamak ve uluslararası hukuk kararları ve iki devletli çözüm ilkesi uyarınca adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışa ulaşmak için elverişli bir ortam sağlamak amacıyla Amerika ve tüm ilgili bölgesel ve uluslararası taraflarla çalışmaya ve eşgüdüm sağlamaya hazır olduğunu teyit ettiler. Bu, işgal altındaki Gazze ve Batı Şeria toprakları da dahil olmak üzere 4 Haziran 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanacaktır.


Katar: Gazze savaşını sona erdirme müzakereleri kritik bir aşamada

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
TT

Katar: Gazze savaşını sona erdirme müzakereleri kritik bir aşamada

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani bugün yaptığı açıklamada, Gazze savaşıyla ilgili müzakerelerin kritik bir aşamada olduğunu açıkladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Katar'daki Doha Forumu'nda düzenlenen bir panelde konuşan el Sani, arabulucuların ateşkesin bir sonraki aşamasına geçmek için birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Başbakan, Gazze'de ateşkesin, İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi olmadan tamamlanmayacağını açıkladı.

"Şu anda kritik bir noktadayız... Ateşkes olduğunu düşünemeyiz; ateşkes ancak İsrail'in tamamen çekilmesi ve Gazze'ye istikrarın geri dönmesiyle tamamlanır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'ye istikrar gücü kurulmasına ilişkin müzakerelerin sürdüğünü, gücün yetki ve angajman kurallarının da ele alındığını açıkladı.

Katar'daki Doha Forumu'nda konuşan Fidan, gücün temel amacının sınır boyunca İsrailliler ve Filistinliler arasında ayrım yapmak olduğunu belirtti.

Bugün Gazze'nin kuzeyinde, İsrail İHA'sının hedef alması sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti, üç kişi de yaralandı. Filistin Bilgi Merkezi yerel kaynaklara dayanarak, "Gazze'nin kuzeyindeki el Atatra kavşağında İsrail'e ait bir İHA tarafından hedef alınanlardan bir şehit ve üç yaralının eş Şifa Hastanesi'ne getirildiğini" bildirdi.

Merkezden yapılan açıklamada, "10 Ekim'de ateşkes anlaşmasının başlamasından bu yana çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 369 vatandaşımız hayatını kaybetti, 920'den fazla kişi de yaralandı" denildi.