FKÖ: Filistin yönetimi tüm seçeneklere açık

Abbas, Eriha ve Ürdün Vadisi’nin giriş kapılarını açtı (WAFA)
Abbas, Eriha ve Ürdün Vadisi’nin giriş kapılarını açtı (WAFA)
TT

FKÖ: Filistin yönetimi tüm seçeneklere açık

Abbas, Eriha ve Ürdün Vadisi’nin giriş kapılarını açtı (WAFA)
Abbas, Eriha ve Ürdün Vadisi’nin giriş kapılarını açtı (WAFA)

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Ahmed Mecdelani, İsrail’in iki devletli çözümü yok etmeye devam etmesi halinde Birleşmiş Milletler’in (BM)  1947 tarihli 181 bölme kararı dahil Filistin yönetiminin tüm seçeneklere açık olduğunu belirterek, FKÖ’nün İsrail’i tanımasını bu karar bağladı.
Mecdelani’nin bu açıklaması, Filistinlilerin net bir siyasi ufkun yokluğunda gelecek seçenekleri tartışmak için dün geç saatlerde Filistin liderliği tarafından yapılan toplantıdan saatler önce geldi.
Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, hali hazırdaki odak noktasının FKÖ içindeki anlaşmazlıkları çözmek ve Merkezi Komite’nin toplantı düzenlemek olduğunu belirterek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'nda İsrail’e, işgale son vermesi için bir yıl verdiklerini söyleyerek başlattığı inisiyatife dayalı olarak eylem planı hazırlanacağını kaydetti.
Merkezi Komite, Filistin kurumlarının, örgütlerinin ve yönetiminin en yüksek yasama organı. Kaynaklara göre, Filistin yönetiminin İsrail ile anlaşmaları durdurmak, İsrail'in tanınmasını askıya almak, işgal altındaki bir devlet olarak ilan ederek geçiş aşamasını sona erdirmek ve uluslararası kararlardan çekilmesi dahil olmak üzere çeşitli seçeneklere sahip. Tüm bu başlıklar, gündeminde FKÖ düzenlemesi ve boşlukların doldurulması da olacak olan Merkezi Komite toplantı sırasında dikkatle incelenecek ve tartışılacak.
Merkezi Komitesi’nin en geç önümüzdeki Ocak ayı başlarında bir toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor. Fetih Hareketi Merkezi Komite Üyesi Delal Selame, hareketin, Filistin evini sağlamlaştırıp güçlendirmek ve işgal hükümetinin Filistin halkına karşı yürüttüğü savaş sebebiyle Filistin meselesinin karşılaştığı zorluklarla yüzleşmek adına  FKÖ gruplarıyla toplantı ve diyaloglarına devam ettiğini söyledi.
Selame dün Filistin’in Sesi radyosuna verdiği demeçte, Fetih Hareketi’nin yurtsever toplulukla diyalog kurmaya, ulusal ortaklığı korumaya, birliği güçlendirmeye ve Merkezi Komite’nin yeni bir toplantısı için ortam yaratmaya kararlı olduğunu kaydetti. Selame ayrıca, Fetih’i ulusal fraksiyonları bir araya getiren ikili görüşmelerin, kapsamlı bir ulusal diyalogla sonuçlanabileceğini kaydetti.
Filistin Yönetimi’nin İsrail’e tek taraflı önlemleri bırakması yeni bir tehdit değil. Bu tehditler geçmişte Ulusal ve Merkezi Komite’nin aldığı kararlardan biriydi.
Filistin Yönetimi’nin tek taraflı adım atması toprak üzerindeki kontrolün yanı sıra geçişleri, sınırları, ithalatı, ihracatı sağlayan ve Filistin bölgesine yakıt ve elektrik satan İsrail ile karşı karşıya gelmek anlamı taşıyor. İsrail, aynı zamanda hareket üyelerinin yurt içinde ve dışında hareket etmelerini de sağlıyor.
 FKÖ Yürütme Komitesi ve Merkezi Komite üyelerini yer aldığı dünkü liderlik toplantısı, her iki komitenin ayrı toplantılarının ardından yapıldı. Filistin'deki gerginlik, ABD yönetiminin Beyaz Saray'da dokuz ay ay boyunca siyasi bir yolu desteklemekteki yavaşlığının yarattığı hayal kırıklığının ardından yaşandı. Abbas, Merkezi Komite ve FKÖ yöneticilerinin görüşmelerinde yavaşlamalardan şikayet ediyordu. Bu, İsrail'in yerleşim yerlerini işgal etmesi ve Filistin Yönetimi ile siyasi müzakereleri başlatmayı reddetmesiyle aynı zamana denk geldi. Yürütme Komitesi, taahhütlere saygı duyulmasının, tüm ilgili taraflarca sözlü ve fiilen karşılık görülmemesi durumunda taahhütleri reddetmekle yükümlü olduklarını bildirdi. Uluslararası toplumu ve ABD yönetimini doğrudan sorumluluklarını üstlenmeye ve işgalci İsrail otoritesinin itaatsizliğine son vermeye çağıran FKÖ, BM Güvenlik Konseyi'nin 2334 Sayılı Kararı ve ilgili uluslararası meşruiyet kararlarının tüm hükümlerine saygı duyulması vurgusu yaptı.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times