Muhammed Hamaki, Riyad Sezonu konserlerine damgasını vurdu

Muhammed Hamaki, Riyad Bulvarı'ndaki Ebu Bekir Salem Tiyatrosu’nda konser verdi.
Muhammed Hamaki, Riyad Bulvarı'ndaki Ebu Bekir Salem Tiyatrosu’nda konser verdi.
TT

Muhammed Hamaki, Riyad Sezonu konserlerine damgasını vurdu

Muhammed Hamaki, Riyad Bulvarı'ndaki Ebu Bekir Salem Tiyatrosu’nda konser verdi.
Muhammed Hamaki, Riyad Bulvarı'ndaki Ebu Bekir Salem Tiyatrosu’nda konser verdi.

Her zamanki enerjisiyle sahneye çıkan, etkileyici sesiyle en ünlü şarkılarını söyleyen yıldız Muhammed Hamaki’nin hayranları, uzun bir bekleyişin ardından, büyük bir coşku içinde Riyad Bulvarı'ndaki Ebu Bekir Salem Tiyatrosu'na akın ettiler.
Etkinlik müzisyen DJ Mira'nın, sevilen yıldız Hamaki'nin sahneye gelmesini bekleyen izleyicileri hareketlendirmek için sergilediği performansla başladı.
Hamaki konserine, hayranlarını görmenin mutluluğunu ve onlara olan özlemini dile getirerek ve unutulmayacakları muhteşem bir gece geçirtme sözü vererek başladı.
Riyad Sezonu konserlerinde Hamaki de dahil olmak üzere her hafta önde gelen Arap sanatçılardan seçkin isimler, Arap dünyasının dört bir yanından gelen hayranların kesintisiz alkışları arasında kendilerini görmek için alanlara akın eden izleyicilerle buluşuyor.
Gece, duyguları harekete geçiren, ruhları canlandıran ve izleyicilerin ayaklarını sevgi ve hayranlıkla yerden kesen bir konsere tanık oldu. Başta “Yama Yama” ve “İnsanların Önünde” olmak üzere şarkılarındaki tatlı melodi ve nazik sözleri ile kalplere ve ruhlara dokunan Hamak, aralık soğuğunda insanların içini ısıttı.
Hamaki'nin gördüğü sevgi dalgası kimseyi şaşırtmadı. Zira Suudi Arabistan'daki konserleri her zaman etkileyici ve dolu olmuştur. Suudi seyirci onu çok seviyor. O da her zaman tekrarladığı gibi onları çok seviyor.
Hayranlarının telefonlarındaki ışıklar eşliğinde, en ünlü şarkılarından Mablahı söylemeye başlayan Hamaki, sakin sesi ve aşıkları farklı bir ruh alemine götüren şiirsel anlatısıyla dinleyicilerin beğenisini kazandı. 
Etkinlik, Arap dünyasının dört bir yanından şarkıcıları desteklemek ve onlara en büyük sanatçılarla aynı sahnede şarkı söyleme fırsatı vermek için Eğlence Kurumu tarafından düzenlenen, Yetenekler Bulvarı’ndaki törenle başladı.
Muhammed Hamaki, izleyenleri heyecanlandıran bir sürprizle Suudi Arabistan'daki konserlerinde kendisine her zaman destek olan sanatçı Zina Imad'ı takdim etti. Hamaki'den beklenen bir jestle ona gelecekteki büyük konserlerine katılma sözü verdi.
Hamaki, ülkesi olarak gördüğü Suudi Arabistan'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek seyircilerin göstermiş olduğu etkileşime övgüde bulundu. Ayrıca Suudi Eğlence Kurumu’nun Riyad Sezonu’ndaki faaliyetlerine ve hükümetin gösterdiği çabalara da hayranlığını dile getirdi.



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology