Yemen’de 6 milyon kişi Husilerin kısıtlamaları nedeniyle zor durumda

Sana’daki bir depoda gat bitkisi içen Yemenliler (EPA)
Sana’daki bir depoda gat bitkisi içen Yemenliler (EPA)
TT

Yemen’de 6 milyon kişi Husilerin kısıtlamaları nedeniyle zor durumda

Sana’daki bir depoda gat bitkisi içen Yemenliler (EPA)
Sana’daki bir depoda gat bitkisi içen Yemenliler (EPA)

Yemen'deki BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) yaptığı açıklamada, son iki ay içinde ihtiyaç sahiplerine ulaşma imkanının geçen yılın ortasına göre yüzde 49 azaldığını bildirdi. Açıklamada özellikle milislerin kontrolü altındaki Hudeyde ve Hacca vilayetlerinde yaşayan altı milyon kişinin Husilerin kısıtlamaları nedeniyle zor durumda olduğu vurgulandı.
Yemen'deki insani durumla ilgili Salı günü yapılan güncellemede, BM ofisi, insani yardım ortaklarının Eylül ve Ekim aylarında Yemen'deki 14 ilde yer alan 61 müdürlükte 511 olayın kayıtlara geçtiğini belirterek bu oranın Temmuz-Ağustos aylarında bildirilen 343 olay göz önüne alındığında yüzde 49’luk bir artış anlamına geldiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler’in raporuna göre bu durum, Yemen içindeki kısıtlamalarının artması ve terörist Husi milislerle yapılan anlaşmaların onaylanmasındaki gecikmelerden kaynaklanıyor.
Söz konusu rapora göre ayrıca çatışmaların devam etmesi Marib ve Şabva illerinde insani müdahale alanlarında değişiklikler yaşanmasına ve bazı insani yardım operasyonlarının geçici olarak askıya alınmasına yol açtı. İnsani yardım kuruluşlarının bazılarının da kontrol mekanizmalarındaki değişiklik ve yerel yetkililerle yaşanan iletişim sorunları nedeniyle Marib eyaletindeki faaliyetlerini erteleme kararı aldığı kaydedildi.
Ayrıca Yemen içinde bulunan veya bölgeye giden insani yardım kuruluşlarının çalışanlarına uygulanan sınırlamaların da yaygınlaştığı kaydedildi. Bu konuda 267 ihbarda bulunulduğu bilgisi paylaşıldı.
BM ofisine göre kısıtlamalar özellikle Yemenli kadınları hedef alıyor. Kurulan kontrol noktaları ve barikatlar gecikmelere neden oluyor.
Rapora göre insani yardım kuruluşları, Hudeyde ve Hacca vilayetlerindeki uygulamalarda kadın personelin erkek bir aile üyesi ile seyahat etmesi yönündeki talep nedeniyle özel bir zorluk ile de karşı karşıya kalıyor. Raporda ayrıca Hudeyde’nin güneyinde sürdürülen seyahat kısıtlamaları nedeniyle dolaşımlar engelleniyor.
Raporda, Yemen hükümeti tarafından kontrol edilen bölgelerde denetleme noktalarındaki uzun güvenlik kontrollerinin çeşitli yerel makamlardan izin almada gecikmeleri ve zorlukları artırdığı belirtildi. Buna ek olarak Yemen'in başkenti Sana ve Aden'deki yetkililerin uluslararası personele yönelik vize ve oturma izinlerini ertelemeye ve vermemeye devam ettiği kaydedildi.
Birleşmiş Milletlere göre zorluklara neden olan bir diğer önemli faktör de anlaşmalara uyulmaması. Söz konusu anlaşmalarda yer almasına rağmen insani yardım faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin son olarak 227 ihlal daha bildirildi.
Raporda tüm zorluklara rağmen son zamanlarda Yemen hükümeti ve Husilerle alt anlaşmaların onaylanmasının hızlandırılması konusunda ilerleme kaydedildiği, yardım kuruluşlarının yeni prosedürler geliştirmek için her iki tarafla da çalışmayı sürdürdüğü vurgulandı.
Söz konusu rapora göre ekim ayı sonuna kadar bekleyen onaylar nedeniyle projelere yönelik 112 alt anlaşma kısmen veya tamamen uygulanmadı.  Bu projeler ile 172 milyon dolarlık bütçe ile 6,6 milyon ihtiyaç sahibine ulaşılmasının hedeflendiği bilgisi verildi.
Raporda ayrıca üççü Yemen Hükümeti'nden, 12'si de Husi makamlarından olmak üzere 15 bölgeye erişimin onaylandığı kaydedildi.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times