Kanada polisi bu yılın ilk 11 ayında düzenlediği operasyonlarda 32 kişiyi öldürdü

AA
AA
TT

Kanada polisi bu yılın ilk 11 ayında düzenlediği operasyonlarda 32 kişiyi öldürdü

AA
AA

Kanada'da polislerin, 2021 yılının ilk 11 ayında 32 kişiyi vurarak öldürdüğü belirlendi.
Kanada resmi haber ajansı CanadianPress'in derlediği habere göre, ülke genelinde görev yapan polis birlikleri, 1 Ocak 2021 ile 30 Kasım 2021 arasında düzenledikleri operasyonlarda 64 kişiye silahla ateş etti.
Toplamda 32 kişinin hayatını kaybettiği bu operasyonlarda, 25 kişi muhtelif şekillerde yaralanırken, 7 kişi de yara almadan kurtuldu.
Bu yıl polis tarafından vurulan sivillerin büyük çoğunluğunu genç erkekler oluştururken, araştırmaya henüz dahil edilmeyen ve aralık ayında gerçekleşen en az üç ölümcül silahlı olay oldu.

Operasyonlarda ateş edilenlerin yarıdan fazlası yerli halk
Kanada polisinin ateşli silah kullandığı operasyonlar sırasında ölen ya da yaralananların yüzde 50'den fazlasını yerli halk, yüzde 17'sini siyahiler ve geri kalanını da diğer gruplar oluşturdu.
Habere göre, veriler, söz konusu kişilerin yüzde 52'sinde bıçak veya diğer bir kesici alet, yüzde 31'inde ise ateşli silah olduğunu gösterdi.
Kanada polisi, 2021'in ilk 11 ayında, sağlık kontrolü veya akıl sağlığı bozuk kişiler sebebiyle yardıma çağrıldığı 6 vakada 4 kişiyi vurarak öldürdü.

Polisin güç kullanımına dair ulusal veri tabanı yok
Toronto Üniversitesi Öğretim Üyesi Akwasi Owusu-Bempah, Kanada'da polisin güç kullanımını anlamadaki temel zorluğun, ulusal bir veri tabanının olmamasından kaynaklandığını söyledi.
Bempah, "Polis tarafından kaç kişinin öldürüldüğünü ve bu ölümlerin sonucunun ne olduğunu hesaplamak zor. İhtiyacımız olan şey daha iyi veri toplama, daha iyi veri raporlama ve bu bilgileri toplayan kurumlardan daha fazla şeffaflık" dedi.
Haberde görüşlerine başvurulan ve kendisi de Shabot Obaadjiwan First Nation yerli topluluğunun üyesi olan Trent Üniversitesi Kriminoloji Öğretim Üyesi Erick Laming de polisin güç kullanımının son yıllarda arttığını söyledi.
Laming, Kanada Ceza Hukuku Derneği için gerçekleştirdiği çalışmada, 2010 ile 2019 arasında, sadece Kanada Kraliyet Atlı Polisi'nin (RCMP) ölümlü atışlarının yüzde 39 ve ölümlü olmayan atışlarınınsa yüzde 50 arttığını tespit etti.
Kanada'nın Montreal kentinde yaşayan Çelik ailesinin 28 yaşındaki oğlu tıp fakültesi öğrencisi Koray Çelik de 6 Mart 2017'de girdiği kriz nedeniyle sakinleşemeyince babası Cesur Çelik'in yardım için çağırdığı polisler tarafından nefessiz bırakılarak öldürülmüştü. Çelik ailesinin dört polise karşı açtığı davanın görüldüğü mahkeme ise halen devam ediyor.



ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
TT

ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)

ABD ve İsrail, Washington'ın savaş sonrası Gazze'de geçici bir süre için yönetime liderlik etmesi hakkında görüşme yaptı.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li ve İsrailli üst düzey yetkililer arasında yapılan görüşmede, Washington’ın tamamen silahsızlandırılana dek Gazze’yi denetlemesi gündeme getirildi.

ABD'li bir yetkilinin başkanlık edeceği geçiş yönetiminde, Hamas veya Filistin Ulusal Yönetimi’nin söz sahibi olmayacağı fakat Filistinli teknokratların yönetime katılabileceği belirtiliyor. Ayrıca yönetimde yer alması için başka ülkelerin de davet edilebileceği aktarılıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söylüyor. Teklifi ABD tarafının mı yoksa İsrail’in mi getirdiğine dair bilgi paylaşılmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeler hakkında yorum paylaşılmazken, “Biz barış sağlanmasını ve rehinelerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisiyse yorum taleplerini reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Sky News Arabia'ya nisanda verdiği röportajda, savaş sonrasında "ılımlı Arap ülkelerinin" de dahil olduğu uluslararası bir mütevelli heyetinin Gazze'yi denetleyeceğini söylemişti.

Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi yorum yapmazken Hamas, ABD liderliğinde kurulacak bir geçiş yönetimi fikrini reddettiklerini bildirdi.

Irak’ta 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ABD öncülüğünde Geçici Koalisyon Yönetimi kurulmuştu. ABD ve Birleşik Krallık’a ek olarak 32 ülkenin daha katkı sağladığı bu yönetim, birçok Iraklı tarafından işgalci güç olarak görülmüştü. Geçici yönetim, ülkede çıkan isyanı kontrol altına alamayınca iktidarı geçici bir Irak hükümetine devretmişti.

Reuters’ın analizinde, Gazze'de ABD öncülüğünde kurulacak bir geçici yönetimin Washington’ı savaşa daha fazla çekeceğine ve ABD’nin Irak işgalinden bu yana Ortadoğu'daki en büyük müdahalesi anlamına geleceğine dikkat çekiliyor.

BAE, ABD ve İsrail'e Gazze'nin savaş sonrası yönetiminin uluslararası bir koalisyon tarafından denetlenmesini ocak ayında önermişti. Ancak bu yönetime Filistin Ulusal Yönetimi'nin dahil edilmesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasını şart koşmuştu.

BAE Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi'nin yer almadığı ABD liderliğindeki bir geçici yönetimi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi. Netanyahu hükümetiyse “İsrail karşıtı” olmakla suçladığı Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rol üstlenmesini kesinlikle reddediyor.

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas’a saldırıların yoğunlaştırılacağını duyurmuş, bu adımı Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in tavsiyesiyle attığını söylemişti. İsrail Güvenlik Kabinesi de Gazze Şeridi’ne saldırıların genişletilmesini pazar günü onaylamıştı. Plan kapsamında Gazze’deki "tampon bölgelerin" genişletileceği, askerlerin de kara harekatlarıyla ele geçirilen bölgelerden geri çekilmeyip işgali sürdüreceği aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New Arab