Tunus Nahda Hareketi’nden, Devrim Yıldönümü için oturma eylemi çağrısı

Nureddin el-Bahiri (AFP)
Nureddin el-Bahiri (AFP)
TT

Tunus Nahda Hareketi’nden, Devrim Yıldönümü için oturma eylemi çağrısı

Nureddin el-Bahiri (AFP)
Nureddin el-Bahiri (AFP)

Nahda Hareketi Tunus devriminin yıldönümünde oturma eylemi çağrısında bulunurken, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'nin yardımcısı Mahir Mezyub, Parti Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Nureddin el-Bahiri'nin tutuklanması olayında Cumhurbaşkanı Kays Said ve Tunus İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin’in parmağı olduğunu kanıtlayarak Parlamenterler için İnsan Hakları Komitesi’ne (İPU) şikayette bulundu.
Mezyub, uluslararası insan haklarına ve İPU’ya kötü muamele, zorla kaybettirme ve keyfi gözaltı dahil olmak üzere Bahiri’ye karşı işlenen bir dizi ihlali sundu. Mezyub, adli izin veya belirli bir yasal suçlama olmaksızın adam kaçırma ve gözaltına almanın varlığına işaret ederek, güvenlik güçlerinin İçişleri Bakanı'nın talimatı ve Cumhurbaşkanı Said'in bilgisi dahilinde, “Tunus'un imzaladığı uluslararası anlaşmaların ihlali ve parlamenterlere karşı alınan yasal tedbirlere saygı” duymadığını bildirdi.
Mezyub, bu şikayetini sunarken, Nureddin el Bahiri’nin, 25 Temmuz’da Cumhurbaşkanı  Said’in parlamentoyu askıya almadan önce Nahda Hareketi’nin meclis grup başkanı olduğuna işaret ederek, Bahiri’nin milletvekili olması sebebiyle ona karşı işlenen suçların cezasının zaman aşımına uğramayacağını söyledi.
Diğer yandan, Gannuşi’nin liderlik ettiği ve Cumhurbaşkanı’na muhalif olan Nahda Hareketi dün eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrildiği 14 Ocak 2011 devrimin yıl dönümünde tüm vatandaşları sokağa çıkmaya davet etti.
Tunus Cumhurbaşkanı’nın en önde gelen rakiplerinden İslamcı Nahda Hareketi, bütün destekçilerini başkentin merkezindeki Habib Bourguiba caddesinde ‘devrimin temsilcilerinin’ reddedildiği gösteriye davet ederek, Said’in siyasi projesine atıfta bulundu.
Diğer yandan siyasi ve aktivistlerin de yer aldığı ‘Darbeye Karşı Vatandaşlar Hareketi’ de eyleme hazırlanıyor.
Hareketin üyeleri, parlamentonun dondurulması ve anayasanın birçok maddesinin askıya alınması da dahil olmak üzere 25 Temmuz'da açıklanan istisnai tedbirlerin geri alınması talebiyle 24 Aralık'tan bu yana genel merkeze açlık grevi yapıyor.
Darbeye Karşı Vatandaşlar Hareketi Sözcüsü İzzeddin el-Hazki dün DPA’ye yaptığı açıklamada, “14 Ocak’taki protesto hareketine katılım rolümüz olacak… Cumhurbaşkanı Said’in açıkladığı yol haritasını tanımıyoruz… Bu saçmalık” ifadelerini kullandı.
2019 yılında düzenlenen seçimlerde oyların yüzde 70’inden fazlasını alan Said,  yıl içerisinde siyasi reformlar konusunda bir halk referandumu ile 17 Aralık’ta erken seçime gidilmesi için bir teklif sundu. Tunus Cumhurbaşkanı, anayasadaki bir hükme dayanarak kararlar aldığını söylüyor. Ancak siyasi gündemi, özellikle  kendisini anayasaya karşı bir darbe düzenlemekle suçlayan Parlamentodaki başlıca muhalifleri tarafından kabul edilmiyor.
Tunus’ta eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrildiği 14 Ocak’ta devrim yıldönümü olarak kutlanıyordu. Ancak Said, devrim gününü 17 Aralık olarak değiştirdi.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz