Lübnan: Müstakbel seçmeni Hariri’yi boykot kararından vazgeçirmeye çalışıyor

Saad Hariri’nin ‘seçimleri boykot kararı’ Lübnan’da protesto edildi

Saad Hariri taraftarlarını selamlarken. (EPA)
Saad Hariri taraftarlarını selamlarken. (EPA)
TT

Lübnan: Müstakbel seçmeni Hariri’yi boykot kararından vazgeçirmeye çalışıyor

Saad Hariri taraftarlarını selamlarken. (EPA)
Saad Hariri taraftarlarını selamlarken. (EPA)

Lübnan (Sünni) Müstakbel Hareketi Genel Başkanı Saad Hariri, mayıs ayında yapılacak parlamento seçimlerine katılmayabileceğini açıkladı. Açıklamanın ardından, Müstakbel taraftarları, ülke genelinde gösteriler düzenledi. Başkent Beyrut’ta Hariri’nin evi ve Müstakbel Hareketi Genel Merkezi’nin bulunduğu Beytu’l Vasat semtinde toplanan çok sayıda partili, eski Başbakan Saad Hariri’yi, muhtemel boykot kararından vazgeçirmeye çalıştı.   
Ülkenin kuzeyindeki Trablusşam ve Akkar kentleri ile doğudaki Bekaa bölgesinde toplanan çok sayıda Müstakbel destekçisi, eski Başbakan Saad Hariri’yi seçimlere katılması yönünde desteklemek için dün Beyrut’a akın etti. Yağmurlu havaya rağmen Hariri’nin evinin önünde toplanan göstericiler, Müstakbel ve Hariri posterleri taşıyıp, eski Başbakan lehine destek sloganları attı.  
Hariri göstericilere yönelik yaptığı kısa konuşmada, “Hepiniz kalbimdesiniz, bugünlerin zor olduğunu biliyorum, ancak bu ev asla kapatılmayacak, size ve tüm Lübnanlılara açık olmaya devam edecek. Refik Hariri ölmüş değildir ki evimizi kapatalım. Ben de kanımı ve ruhumu size feda ederim, duygularınız ve buraya gelişiniz için teşekkür ederim, sizi işittim siz de yarın yapacağım açıklamayı dinleyin’’ ifadelerini kullandı.  
Akkar ve Trablus’ta toplanan Müstakbel taraftarları, çok sayıda taşıt aracılığıyla Beyrut’a doğru hareket etti. Otobüslerin üstündeki megafonlardan partinin seçim şarkıları çalındı.  Göstericiler, ‘Şehit Başkan Refik Hariri’nin yolunda olduklarını’ Saad Hariri’yi desteklediklerini ve seçimlere katılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.  Sayda’daki göstericilerden biri, “Ulusal denklemde Hariri siyasetinin alternatifi bulunmuyor, seçimlere katılmama kararını değiştirmek için bu gösteriyi düzenliyoruz.” diye konuştu.  
Müstakbel hareketi Sayda temsilcisi Mazin Haşişu, gösterilerin kendiliğinden geliştiğini, siyasi temsilcilerini olası bir seçim boykotundan vazgeçirmek isteyen Sünni kitlelerin tutumunu yansıttığını söyledi. Haşişu ayrıca Hariri’nin, en zorlu zamanlarda Lübnan siyasetinin merkezinde yer aldığını ve ülkedeki istikrarın ana unsurlarından olduğunu ifade etti.  



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.