Libya ve İtalya, yasadışı göçle mücadele yollarını görüşüyor

Libya Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan göçmenler (AP)
Libya Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan göçmenler (AP)
TT

Libya ve İtalya, yasadışı göçle mücadele yollarını görüşüyor

Libya Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan göçmenler (AP)
Libya Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan göçmenler (AP)

Yedi göçmen, kötü hava koşulları ortasında Akdeniz’i geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. Gelişmeyle eş zamanlı olarak Libya Başsavcısı Sıddık el-Sur, 26 Ocak’ta İtalya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Giovanni Salvi ile ‘yasadışı göç ve insan kaçakçılığı le mücadele’ amacıyla iki savcılık arasındaki iş birliğini geliştirme yollarını görüştü.
Libya Başsavcısı’nın Facebook üzerinden yaptığı açıklamaya göre Salvi’nin çağrısı üzerine gerçekleşen görüşmede, Ulusal Organize Suç ve Mafya ile Mücadele İdaresi Başkanı Cafiero de Rayo da yer aldı. Aktarılana göre görüşme, ‘ortak nitelikteki araştırmaların tamamlanmasını engelleyen tüm sorunların ele alınması için bir çalışma mekanizması bulmak amacıyla birlikte çalışabilirlik gereksinimlerinin ele alınması’ çerçevesinde gelişti.
Sorunların başında ‘insan ticareti, akaryakıt kaçakçılığı ve terör gibi yasadışı göç organizasyonunda yer alan ulusötesi suç örgütleriyle ilgili meseleler’ gelirken, her iki tarafın da bunlarla mücadele çabalarını güçlendirme, riskleri azaltma ve failleri kovuşturma arzuları ele alındı.
Aynı şekilde İtalya’nın Lampedusa adasının belediye başkanı, geçen salı akşamı Fransız Haber Ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, yedi göçmenin Akdeniz’i geçmeye çalışırken öldüğünü söyledi.
Bangladeş basınına göre en az 280 göçmen, Avrupa’ya ulaşmak için Libya’dan tehlikeli bir deniz yolculuğuna çıktı.
Lampedusa Belediye Başkanı Toto Martello, “Yolculuk sırasında 3 kişi öldü. Diğer 4 kişi ise Sahil Güvenlik’in tekneleri durdurup göçmenleri adaya götürmesinden sonra şiddetli hipotermi geçirmelerinin ardından öldü” dedi.
İnsani yardım kuruluşu ‘Mediterranean Hope’, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada göçmenlerin Bangladeş, Mısır, Mali ve Sudan’dan yola çıktığını ve ‘neredeyse hepsinin şiddetli hipotermiden mustarip olduğunu’ belirtti. Martello ise, şok edici durumun ‘İtalya hükümetinin ve Avrupa’nın ölümler karşısında bile tamamen sessiz kalması’ olduğunu vurguladı.
Uluslararası Göç Örgütü’nden (IOM) Flavio Di Giacomo, “Bu trajedi bize, göçmenleri hızla kurtarabilecek ve onları güvenli bir sığınağa alabilecek, denizdeki kurtarma gemilerinin sayısını kışın bile acilen artırmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
2020 yılında yaklaşık 34 bin göçmen, İtalya’ya doğru yola çıkarken, bu sayı 2021 yılında ise neredeyse iki katına yükselerek 64 bin 500’e ulaştı.
Toto Martello, “Durum, devam eden bir olgu haline geldi. Artık yaz ve kış arasında bir fark yok” diyerek, göçmen sayısının bu yıl ise ikiye katlanmasının beklendiğini ifade etti.
Mültecilerin yeniden yerleştirilmesine yardımcı olan Katolik yardım kuruluşu ‘Sant’Egidio’, Avrupa Birliği’ni (AB) ‘uykudan uyanmaya’ ve yasal göç sorunu için yeni yollar açmak da dahil, hayatları kurmaya çağırdı. Kuruluş, “Avrupa’ya birkaç metre uzaklıkta soğuktan ölmeleri kabul edilemez” ifadelerini kullandı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.