Suriye’nin kuzeyinde yerinden edilmiş insanların yaşadığı kampları sırtlanlar basıyor

Dün Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib kırsalındaki bir çocuk çadırının üstündeki karları temizlerken (AFP)
Dün Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib kırsalındaki bir çocuk çadırının üstündeki karları temizlerken (AFP)
TT

Suriye’nin kuzeyinde yerinden edilmiş insanların yaşadığı kampları sırtlanlar basıyor

Dün Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib kırsalındaki bir çocuk çadırının üstündeki karları temizlerken (AFP)
Dün Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib kırsalındaki bir çocuk çadırının üstündeki karları temizlerken (AFP)

Suriye’nin kuzeybatısındaki kamplarda, son zamanlarda bölgeyi vuran, insanların hayatlarını tehlikeye atan ve yaşadıkları güçlüklerin artmasına neden olan kar ve yağmur fırtınalarının ortasında, sırtlan gibi yırtıcı hayvanların kamplara inmeleri yerinden edilmiş insanların paniğe kapılmasına neden oldu.
İdlib’in kuzeyindeki el-Fukara kampındaki yetkililer, WhatsApp’ta grupları aracılığıyla kampta yaşayanlara bir sırtlanın kampta dolaştığına yönelik uyarıda bulunuldu. Yetkiler sırtlana ateş açılmadan önce gözden kaybolduğunu belirttiler. Kamp sakinlerine “Dikkatli olmaları ve sırtlanı gördükleri anda kamp yönetimine haber vermeleri” uyarısı yapıldı. Uyarı, kamp sakinleri arasında korku ve paniğe yol açtı. Bazıları çadırların kapılarını korumak için sert nesnelerle destek kurdu.
Halep’in güney kırsalından, İdlib’in kuzeyindeki el-Dana bölgesindeki el-Fukara Kampına göç eden Ebu Hasan, “Birkaç komşusu kampta dolaşan ve korkunç sesler çıkararak onlara saldırmaya çalışan bir sırtlan görmüş. Ateş açmışlar ancak kamp sakinlerin vurulmasından korkarak tam nişan alamadıkları için, sırtlan çadırlar arasında kaybolmuş” dedi.
Ebu Hasan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunu hemen kamp yetkililerine bildirdik, onlarda yaklaşık 1000 aileden oluşan kamp sakinlerine kampta bir sırtlanın bulunduğu bu nedenle dikkatli olmaları gerektiğine yönelik bir uyarıda bulundular. Bu durum, sakinler arasında korku ve paniğe neden oldu. Bazıları sırtlandan korunmak için çadırının kapısını kilitleyip demir ve sert eşyalarla sağlamlaştırdılar. Bazıları da kamptaki çiftlik hayvanlarını korumaya gittiler. Bazıları da sırtlanı bulmak için kampın her yerini sabaha kadar aradılar.” dedi.
Halep’in batısındaki Telada ve Darat İzza yakınlarındaki el-Nakir kampının yöneticilerinden Enes Kadur’a göre, dağlık alanda bulunan kamp sakinleri, kampta dolaşan bir grup sırtlanın olduğunu belirterek, dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı.
Yetkili açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:
“Halep’in kuzey kırsalına yağan ve dağları kaplayan yoğun kar yağışı, sırtlanlar başta olmak üzere yırtıcı hayvanların yiyecek aramak için İdlib’in kuzeyinde kar yağmayan kamp bölgelerine yönelmelerine neden oldu. Kah, Tel Ade, Darat İzze geçtiğimiz günlerde hedef aldıkları kamplardı. Yerinden edilmiş insanlar arasında paniğe yol açan olay, onlar ve çocukları için tehdit haline geldi. Kamp sakinlerinden bir grup sırtlanların kamplara girmesini ve insanlara saldırmasını önlemek için, ateşli silahlar ve sopalarla kampı koruma altına aldı.”
Bu olaylar, Suriyeli aktivistlerin, bölge halkı arasında paniğe yol açan, Halep’in batısındaki Darat İzza şehir merkezindeki mahallelerde, yiyecek aramak için dolaşan bir grup sırtlanı gösteren bir videoyu yayınlamasından günler sonra geliyor.
Darat İzze şehrinin sakinlerinden Ebu Mustafa sırtlanların kamplara inmesini şu sözlerle değerlendirdi: “Bazı şehir sakinleri 21 Ocak cuma günü gece yarısından sonra, korkunç sesler çıkararak şehirde dolaşan, çöp konteynırlarında yiyecek bir şeyler arayan 4 sırtlan görmüş. Bazı kişiler ise, dağlık bir alan olan kuzeyde, şehrin etrafında gezinen sırtlanlar görmüş. Yıllardır, kimse şehir yakınlarında sırtlan görmüyordu, ancak son zamanlarda Halep’in kuzey kırsalında kar yağışının artması ve dağların karla kaplamasının yanı sıra geceleri etkili olan aşırı soğuk hava ve sis nedeniyle sırtlanlar yiyecek aramak için bu bölgelere yöneldi.  Darat İzze şehrini çevreleyen dağlık alanlar onlarca yıldır sırtlanlara ev sahipliği yapıp, onların yaşaması için uygun bir alan oldu. Şu anda oluşturduğu tehlike, şehirlerden uzakta açık dağlık alanlara yayılmış yerinden edilmişler kişilerin kaldığı kamplara saldırmalarına dayanıyor. Bu durum, kamplardaki insanların saldırıları önlemek için mümkün olan tüm şekillerde yırtıcı hayvanlarla mücadele edilmesini gerektiriyor.”



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.