Suudi Arabistan bayrağı ilk kez Kış Olimpiyatları’nda dalgalanıyor

Kış Olimpiyatlarında ilk kez Suudi Arabistan bayrağı dalgalanıyor (AFP)
Kış Olimpiyatlarında ilk kez Suudi Arabistan bayrağı dalgalanıyor (AFP)
TT

Suudi Arabistan bayrağı ilk kez Kış Olimpiyatları’nda dalgalanıyor

Kış Olimpiyatlarında ilk kez Suudi Arabistan bayrağı dalgalanıyor (AFP)
Kış Olimpiyatlarında ilk kez Suudi Arabistan bayrağı dalgalanıyor (AFP)

Suudi Arabistan, tarihinde ilk kez bu yıl Pekin’de düzenlenen Kış Olimpiyatları’na katılım sağlıyor. Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri, 1924'te başlayan Kış Olimpiyatlarına daha önce hiç katılmadı.
Suudi Arabistanlı sporcular, dünyanın dört bir yanından 90 ülke ile birlikte Pekin’de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları’nın açılış törenine katıldı.
Suudi Arabistan Spor Bakanı Prens Abdulaziz bin Turki Al Faysal dün gerçekleşen açılış törenine katıldı. Kuş Yuvası olarak adlandırılan Ulusal Stadyumda düzenlenen açılış töreni, koronavirüsün yayılmasını sınırlamak için alınan sıkı tedbirlerle yaklaşık 100 dakika süren bir ana tanıklık etti. Açılış töreninde bayrak taşıyıcısı olan Alp Disiplini sporcusu Faik Abdi taşıyarak, tarihte ilk kez Kış Olimpiyatları’nda Suudi bayrağını taşıyan isim oldu. Abdi, 13 Şubat Büyük slalomda yarışacak.
Suudi Arabistan Kış Olimpiyatlarına katılan heyet arasında Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi Başkan Yardımcısı Prens Fahd bin Celavi, Suudi Arabistan Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi Prenses Rima bint Bender ve Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi Yönetim Kurulu üyesi Adva el Arifi yer alıyor.
109 farklı etkinliğin olacağı olimpiyatlarda 2 bin 261 sporcu yarışacak.
Diğer yandan Suudi Arabistan Spor Bakanı, Çin'in başkenti Pekin'deki Kış Olimpiyatları'na katılmaktan mutlu olduğunu belirterek, tarihinde ilk kez kış olimpiyatlarına katılan Suudi heyetinin varlığından gurur duyduğunu söyledi. Bakan, “Gençlerimize her alanda güç veren, yaşadığımız sürece hayallerimizi gerçeğe dönüştüren liderlerimize teşekkür ve takdirlerimizi sunuyoruz” dedi.
Öte yandan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach'ı resmi törenle karşıladı. Bach açıklamasında, “Olimpiyat barışı ruhuyla, dünyadaki tüm siyasi otoritelere olimpiyat meşalesini gözlemleyerek ‘barışa bir şans vermeleri’ çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.
Bach, “Çatışmaların, bölünmelerin ve güvensizliğin arttığı kırılgan dünyamızda dünyaya şunu gösteriyoruz; Evet, bir arada barış ve saygı içinde yaşarken rekabet edebilir olmak da mümkün. Herhangi bir nedenle ayrımcılık yapılmayacak. Kış Oyunlarını düzenlediğiniz için teşekkür ederiz.  Organize güvenli. Kalbimiz virüs nedeniyle buraya gelmeyen sporcularla. Organizasyon Komitesi Başkanı Kai Kei, basit, güvenli ve harika oyunlar sözü verdi” şeklinde konuştu.
Açılış, Çin'i, Çin ay-güneş takviminde buz ve karı gösteren ve ayrıca Kış Oyunları'nın önceki ev sahiplerini onurlandıran olağanüstü görsel efektlerle ‘Tek Dünya, Tek Ülke’ teması altında yapıldı. Organizasyonun açılış töreninde lazer ve havai fişek gösterileri yapıldı.
Alman sporcu Claudia Bechstein, sekizinci kez Kış Olimpiyatına katılan ilk kadın olduğu için ulusal bayrakların geçit töreninde yer aldı.



2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Çevrecilerin yeni bir araştırmasında gelecek yıl Birleşik Devletler, Kanada ve Meksika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın, turnuva tarihinde "iklime en fazla zarar veren" etkinlik olacağı öne sürülüyor.

FIFA'nın 2026 Dünya Kupası'ndaki takım sayısını 32'den 48'e çıkarmasıyla, Küresel Sorumluluk için Bilim İnsanları (SGR), turnuvanın yaratacağı sera gazı emisyonlarının, son 4 Dünya Kupası'nın ortalama karbondioksit eşdeğerini neredeyse iki katına çıkaracağını hesapladı.

Raporda bu durumun, "hava yolculuğuna duyulan yüksek bağımlılık ve maç sayısındaki kayda değer artıştan" kaynaklandığı iddia edilirken, 2026 için öngörülen toplam rakamın "tüm yıl boyunca ortalama 6,5 milyon Britanya arabasının kullanılmasına eşdeğer" olduğu ekleniyor.

Bu rakamlar etkinliği bugüne kadar en fazla kirliliğe yol açan turnuva haline getirirken, 9 milyon tonluk CO2 eşdeğeri, 2022’de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda kaydedilen 5,25 milyon tonu da ciddi şekilde aşıyor.

İlk kez bütün bir kıtaya yayılacak bu turnuvada oynanacak maç sayısı yüzde 60'tan fazla artarak 64'ten 104'e çıkacak. Bu maçlar mevcut stadyumlarda oynanacak olsa da bu CO2 eşdeğeri rakamları ilk tahminlerin çok üzerinde.

Rapor, Çevre Savunma Fonu (Environmental Defence Fund) ve İklim Eylemi için Spor Ağı'yla (Sport for Climate Action Network) işbirliği içinde hazırlandı.

FIFA daha önce 2030'a kadar emisyonları yüzde 50 azaltmayı ve 2040'ta net sıfıra ulaşmayı taahhüt etmişti. Kuruluş, "etkisinin farkına varmasını ve yeterli önlemleri almasını" sağlayan sürdürülebilirlik stratejileri geliştirdiğini ve uyguladığını ifade ediyor.

FIFA, "Sonuç olarak çevresel açıdan, sera gazı salımları incelenerek azaltıldı, atıklar önemli ölçüde düşürüldü, tonlarca malzeme geri dönüştürülerek çöp sahasından uzaklaştırıldı ve stadyum inşaatı ve operasyonları yeşil bina standartlarına göre sertifikalandırıldı" iddiasına bulunuyor.

Ancak İsviçreli bir düzenleyici kurum 2023'te idari organın, 2022 Katar Dünya Kupası'nın çevresel etkilerini azaltma yönündeki açıklamalarının "asılsız" olduğuna hükmetmişti.

Independent Türkçe