Kuveyt, kurtuluşunun 30’uncu yıl dönümünü kutladı

Suudi Arabistan ve Kuveyt arasında kuvvetli güçlü stratejik ilişkiler bulunuyor. (SPA)
Suudi Arabistan ve Kuveyt arasında kuvvetli güçlü stratejik ilişkiler bulunuyor. (SPA)
TT

Kuveyt, kurtuluşunun 30’uncu yıl dönümünü kutladı

Suudi Arabistan ve Kuveyt arasında kuvvetli güçlü stratejik ilişkiler bulunuyor. (SPA)
Suudi Arabistan ve Kuveyt arasında kuvvetli güçlü stratejik ilişkiler bulunuyor. (SPA)

Kuveyt dün 61’inci Milli Günü ve 30’uncu kurtuluş yıl dönümünü kutladı. Ülke süreçte, gerilimlere sahne olan bölgede sessiz diplomasiye dayalı bir politika oluşturdu. Körfez'in en kuzeyinde yer alan Körfez Emirliği'nin bölgesel güvenlik ve siyasikarmaşalar arasında yer alan coğrafi konumunun ciddiyeti doğrultusunda politikalar geliştirdi. Kuveyt diplomasisi ağırlıklı olarak bölgesel gerilimlerin azaltılması yönünde hareket etti. 
Irak,  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından oluşturulan prosedürlerdoğrultusunda, Kuveyt'i işgalinin etkilerinin giderilmesi için belirlenen 52,38 milyar dolar tazminatın tamamını ödedi.

Süreçte, Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın 7 Kasım 2021’de çıkardığı af kararnamesinden yararlananlardan bazıları da ülkeye döndü. Ancak hükümet, Kuveyt Ulusal Meclisi’ndeki gensoruları ve Savunma Bakanı Hamed Cabir el-Ali es-Sabah  ile İçişleri Bakanı Ahmed el-Mansur'un istifa etmesi nedeniyle oluşan siyasi krizle karşı karşıya kaldı. Dışişleri Bakanı Şeyh Dr. Ahmed Nasır El-Muhammed El-Sabah da gensoru ve güven oylamasına tabi tutulan isimlerdendi. Ancak süreci atlatmayı başardı.
Kuveyt siyaseti, iki otorite arasında tekrarlanan gerilimler arasında kaldı. Kuveyt Emiri her zaman yasama ve yürütme makamları arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi çağrısında bulunurken hükümet, meclis muhalefetiyle uzlaşma çabalarının bir ekonomik reform paketinin kabul edilmesiyle sonuçlanacağını umut etti. Ancak muhalefetin, hükümetin meclisin çalışmaları üzerindeki sıkı denetimi etkisiz hale getirme hamleleri sürdü. 

Kuveyt-Suudi Arabistan ilişkileri
Kuveyt’in birçok ülke ile seçkin ilişkileri bulunuyor. Bu ülkelerin başında da 130 yılı aşan ortaklığıyla Suudi Arabistan geliyor. Kuveyt, Suudi Arabistan’ın kurucusu Kral Abdulaziz Al Suud’un ziyaret ettiği ilk ülkelerden biri. İki ülke arasındaki ilişkiler on yıllardır sağlam temeller üzerinde devam ediyor. Bu uyum, Suudi Arabistan Krallığı’nın 1990 yılında Kral Fahd liderliğinde, Kuveyt'in bağımsızlığını ve Irak işgalinden kurtulma hakkını savunmak yönündeki duruşuyla da onaylandı. 

Kuveyt ayrıca Emir Şeyh Nevvaf el- Ahmed el-Cabir es-Sabah ve Veliaht Prens Meşal el-Ahmed el-Cabir tarafından temsil edilen Kuveyt liderliğiyle, Suudi Arabistan Kral Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile seçkin bir ilişkiye sahip. İki ülke arasında siyasi, askeri lojistik, ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda stratejik ortaklıklar mevcut.

Suudi Arabistan hükümeti, iki ülke arasındaki ilişkileri desteklemek ve ortak kolektif eylemi teşvik etmek amacıyla Suudi-Kuveyt Koordinasyon Konseyi'nin kurulmasını onayladı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi, 3 Eylül 2018 ve Aralık 2021'de Kuveyt'i ziyaret etti. Görüşmede taraflar arasında imzalanan mutabakat muhtırasını etkinleştirmek, yatırım alışverişi fırsatlarını geliştirmek, doğrudan yatırımı teşvik etmek ve karşılıklı iş birliğinipekiştirmek için adımlar atıldı. Başta gençlik ve kadınların güçlendirilmesi olmak üzere sağlık, turizm ve gıda güvenliği olmak üzereçeşitli alanlarda yatırım olanakları masaya yatırıldı. Bunun yanı sıra dijital dönüşüm ve siber güvenlik alanlarında da iş birliği konuları ele alındı.
Kuveytlilerin Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin Aralık 2021'deki Körfez turu sırasında Kuveyt Emiri ve Veliaht Prensi ile görüşmesi ve ülkenin en yüksek nişan olan ‘Mübarek el-Kebir’i alması, Suudi Arabistan ve Kuveyt'tin tarihi kardeşlik ilişkilerini doğrular nitelikteydi.
Kuveyt 19 Haziran 1961 yılında İngiltere’den bağımsızlığını ilan etti. Ülke, Kuveyt’in 11. Emiri olan merhum Şeyh Abdullah es-Salim es-Sabah’ın Arap Körfezi’ndeki İngiliz Yüksek Komiseri George Middleton ile bağımsızlık belgesini imzalamasıyla tam bağımsızlığını kazandı. Ayrıca Kuveyt’in 7. Emiri Şeyh Mübarek es-Sabah’ın 23 Ocak 1899’da İngiltere ile imzaladığı hamillik anlaşması da iptal edildi.18 Mayıs 1964’te, bağımsızlık gününün Kuveyt’in bağımsızlığına kavuşması ve demokrasinin kurulmasına verdiği önemle bilinen merhum Emir Abdullah el-Salim es-Sabah’ın iktidara geçmesinin yıldönümü olan 25 Şubat ile birleştirilmesi kararı alındı. 
Kuveyt söz konusu tarihten bu yana her yıl 25 Şubat’ta Bağımsızlık Günü’nü kutluyor. Kuveyt ilk Milli Günü’nü 1962’de kutlamaya başladı. Bu vesileyle Dervaza el Beriasi yakınlarındaki eski havalananında büyük bir askeri geçit düzenlenmişti.
Ülke ilk yazılı anayasasını ve Şura Konseyi’ni 1921’de tanıdı. Kuveyt, 1938’de seçimle bir yasama konseyi oluşturan ilk Körfez ülkesi oldu. Kuveytliler demokratik deneyiminde önemli rol oynayan, ülkenin Kuveyt’in 11. Emiri merhum Şeyh Abdullah es-Salim es-Sabah’a büyük bir minnet duyuyor.



İki Kutsal Caminin Koruyucusu Programı, 104 ülkeden 2 bin 500 hacıyı ağırlıyor

Program katılımcılarına çeşitli hizmet ve olanaklar sağlamaya yönelik entegre bir operasyon planı (Suudi Arabistan İslami İşler Bakanlığı)
Program katılımcılarına çeşitli hizmet ve olanaklar sağlamaya yönelik entegre bir operasyon planı (Suudi Arabistan İslami İşler Bakanlığı)
TT

İki Kutsal Caminin Koruyucusu Programı, 104 ülkeden 2 bin 500 hacıyı ağırlıyor

Program katılımcılarına çeşitli hizmet ve olanaklar sağlamaya yönelik entegre bir operasyon planı (Suudi Arabistan İslami İşler Bakanlığı)
Program katılımcılarına çeşitli hizmet ve olanaklar sağlamaya yönelik entegre bir operasyon planı (Suudi Arabistan İslami İşler Bakanlığı)

Suudi Arabistan İslami İşler Bakanlığı tarafından yürütülen “Haremeyn-i Şerifeyn Misafirleri Hac Programı” kapsamında ağırlanan misafirlerin tamamı ülkeye ulaştı. Program çerçevesinde dünyanın farklı kıtalarındaki 104 ülkeden toplam 2 bin 500 hacı adayı kabul edildi.

Bu yıl programa, dünyanın 102 ülkesinden İslam dünyasının önde gelen şahsiyetleri, alimler, davetçiler ve çeşitli toplumsal kesimlerden bin 300 kadın ve erkek hacı dahil edildi. Ayrıca Liberya’dan 200 kişi ile “Kararlılık Fırtınası” ve “Umudu Yeniden İnşa” operasyonlarında koalisyon güçleri bünyesinde görev yaparken hayatını kaybeden veya yaralanan Sudanlı askerlerin ailelerinden 1000 kişi de programa katıldı.

Suudi Arabistan İslami İşler Bakanı Dr. Abdullatif Al eş-Şeyh, söz konusu girişimin Suudi Arabistan yönetiminin dünya genelindeki Müslümanlara verdiği önemin somut bir göstergesi olduğunu belirterek, programın İslam kardeşliği ve birlik bağlarını güçlendirmeyi hedeflediğini ifade etti.

Program katılımcılarının rahatlığını sağlamak ve ibadetlerini kolaylıkla ve gönül rahatlığıyla yerine getirebilmelerini mümkün kılmak için sürekli çabalar sarf edilmektedir (Bakanlık).Program katılımcılarının rahatlığını sağlamak ve ibadetlerini kolaylıkla ve gönül rahatlığıyla yerine getirebilmelerini mümkün kılmak için sürekli çabalar sarf edilmektedir (Bakanlık).

Al eş-Şeyh, Suudi yönetiminin İslam’a ve Müslümanlara hizmet konusundaki hassasiyetinin bu programla bir kez daha ortaya konduğunu vurguladı. Bakanlık olarak programın yürütülmesi için tüm insan kaynağı, teknik altyapı ve maddi imkanların seferber edildiğini kaydeden Al eş-Şeyh, misafirlere en iyi hizmetin sunulması için kapsamlı hazırlıklar yapıldığını söyledi.

Bakanlık, resmi talimatların verilmesinin ardından hacı adaylarının kendi ülkelerinden ayrıldıkları andan itibaren hizmet alabilmeleri amacıyla özel komiteler aracılığıyla entegre bir plan uygulandığını açıkladı. Bu kapsamda misafirlerin hac ibadetlerini yerine getirmeleri ve Medine’de Mescid-i Nebevi’yi ziyaret etmeleri süresince gerekli tüm hizmetlerin sağlandığı belirtildi.

Öte yandan bakanlık, misafirlerin Cidde’deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı’ndan itibaren Mekke’deki konaklama merkezlerine ulaştırılmasına kadar tüm sürecin kapsamlı bir operasyon planı doğrultusunda yürütüldüğünü, böylece hacı adaylarının ibadetlerini huzur ve kolaylık içinde yerine getirmelerinin hedeflendiğini bildirdi.

Konuklar, kendilerine gösterilen ilgi ve alaka için Suudi liderliğine minnettarlıklarını dile getirdiler (Bakanlık)Konuklar, kendilerine gösterilen ilgi ve alaka için Suudi liderliğine minnettarlıklarını dile getirdiler (Bakanlık)

Konaklama yerlerine yerleşmelerinin ardından Mescid-i Haram’a giderek kudüm tavafını gerçekleştiren misafirler, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a gösterilen ilgi ve sağlanan hizmetler dolayısıyla teşekkür etti.

Bakanlık ayrıca Mekke ve Medine’deki konaklama merkezleri ile kutsal bölgelerde tüm hazırlıkların tamamlandığını, misafirler için özel programlar hazırlandığını ve hac ibadetlerinin ardından ülkelerine dönüşlerine kadar tüm süreçlerin planlandığını açıkladı.


Harameyn Hızlı Tren Hattı, Hacıların gelmeye başlamasından bu yana 800 bin yolcu taşıdı

Harameyn Yüksek Hızlı Tren Hattı ile düne kadar 3 bin 649 seferde 800 binden fazla yolcu taşındı (SPA)
Harameyn Yüksek Hızlı Tren Hattı ile düne kadar 3 bin 649 seferde 800 binden fazla yolcu taşındı (SPA)
TT

Harameyn Hızlı Tren Hattı, Hacıların gelmeye başlamasından bu yana 800 bin yolcu taşıdı

Harameyn Yüksek Hızlı Tren Hattı ile düne kadar 3 bin 649 seferde 800 binden fazla yolcu taşındı (SPA)
Harameyn Yüksek Hızlı Tren Hattı ile düne kadar 3 bin 649 seferde 800 binden fazla yolcu taşındı (SPA)

Harameyn Yüksek Hızlı Treni’nin bu yılki Hac dönemi operasyon planının başlamasından bu yana 800 binden fazla yolcu taşıdığı bildirildi. Dün akşama kadar gerçekleştirilen 3 bin 649 seferle sağlanan bu başarı, konukların ulaşımını kolaylaştırmayı, Mekke, Medine ve Cidde arasındaki hareketliliğin verimliliğini artırmayı hedefleyen çalışmalar kapsamında kaydedildi.

Suudi Arabistan Demiryolları Sözcüsü Halid el-Ferhan, trenin Mekke ile Medine arasındaki en hızlı ulaşım aracı olduğunu vurgulayarak, 453 kilometrelik mesafenin yaklaşık 2 saat 15 dakikada katedildiğini belirtti.

El-Ferhan ayrıca, trenin Cidde'deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı ile Mekke istasyonu arasında da en hızlı ulaşım seçeneği olduğunu ifade etti. Bu hattaki yolculuk süresinin yaklaşık 50 dakika sürdüğünü kaydeden sözcü, böylece havalimanı üzerinden gelen hacı ve umrecilerin geçişlerinde büyük bir akıcılık sağlandığını ifade etti.

Harameyn Yüksek Hızlı Tren Hattı, 5 istasyon boyunca 453 kilometre uzunluğundadır (SPA).Harameyn Yüksek Hızlı Tren Hattı, 5 istasyon boyunca 453 kilometre uzunluğundadır (SPA).

Saatte 300 kilometre hız

Hattın teknik özelliklerine ve genel plana dair öne çıkan detaylar ise şöyle:

Dünyanın En Hızlılarından: Saatte 300 kilometre işletme hızına ulaşan Harameyn Treni, dünyanın en hızlı tren hatları arasında yer alıyor.

5 Ana İstasyon: Toplam 453 kilometre uzunluğundaki hat; Mekke, Medine, Cidde (Süleymaniye), Kral Abdullah Ekonomi Şehri ve Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor.

Devasa Kapasite: Suudi Arabistan Demiryolları daha önce yaptığı açıklamada, Hac sezonu planı kapsamında 5 bin 300'den fazla sefer düzenleneceğini ve 2,2 milyondan fazla koltuk kapasitesi sunulacağını duyurdu.

Bu adımlar, Suudi Arabistan'ın Hac görevini yerine getiren inananlara hizmet etme ve sezon boyunca ulaşımlarını kolaylaştırma çabalarını desteklemeyi amaçlıyor.


Suudi Arabistan: Haccın amacından sapmasına izin vermeyeceğiz

Korgeneral Muhammed el-Bassami, Hac güvenlik sisteminin görevlerini yerine getirmeye hazır olduğunu doğruladı (Fotoğraf: Beşir Salih)
Korgeneral Muhammed el-Bassami, Hac güvenlik sisteminin görevlerini yerine getirmeye hazır olduğunu doğruladı (Fotoğraf: Beşir Salih)
TT

Suudi Arabistan: Haccın amacından sapmasına izin vermeyeceğiz

Korgeneral Muhammed el-Bassami, Hac güvenlik sisteminin görevlerini yerine getirmeye hazır olduğunu doğruladı (Fotoğraf: Beşir Salih)
Korgeneral Muhammed el-Bassami, Hac güvenlik sisteminin görevlerini yerine getirmeye hazır olduğunu doğruladı (Fotoğraf: Beşir Salih)

Suudi Arabistan, hac sezonunun dini amaçlarının dışına çıkarılmasına yol açabilecek hiçbir uygulamaya izin verilmeyeceğini belirtti. Yetkililer, cuma ikindi saatlerine kadar yurt dışından gelen hacı sayısının bir buçuk milyonu aştığını açıkladı.

Mekke bölgesindeki Birleşik Güvenlik Operasyonları Merkezi’nde (911) düzenlenen Hac Güvenlik Güçleri Komutanlığı düzenlediği toplantının ardından basına açıklamalarda bulundu. Toplantıda bu yılki hac sezonuna ilişkin güvenlik, trafik ve organizasyon planları ile ilgili talimat ve rehberler ele alındı.

Suudi Arabistan Kamu Güvenliği Müdürü Muhammed el-Bassami, hac güvenlik sisteminin görevlerini yerine getirmeye tam anlamıyla hazır olduğunu söyledi.

Bassami, “Hedefimiz, hacının güvenli şekilde varış noktasına ulaşması, ibadetlerini yerine getirmesi ve ülkesine sağ salim dönmesidir” dedi.

dfbhyju
Cuma günü Mekke'de düzenlenen Hac güvenlik güçleri liderlerinin basın toplantısından bir kare (Fotoğraf: Beşir Salih)

Kalabalık yönetim planlarının; insan akışını düzenleme, yoğunluğu dağıtma ve güzergâhlar arasındaki kesişmeleri mümkün olduğunca azaltmaya odaklandığını belirten Bassami, teknolojinin sahadaki güvenlik personeliyle birlikte önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Suudi yetkili ayrıca risk analizlerine göre farklı senaryolara hazırlık yapıldığını, tüm güvenlik kurumlarının hazırlık seviyesini test etmek amacıyla çok sayıda tatbikat ve saha uygulaması gerçekleştirildiğini söyledi.

Devlet Güvenlik Başkanlığı’na bağlı Özel Acil Durum Kuvvetleri Komutanı Muhammed el-Umari ise güvenlik planlarını “bütünleşik, önleyici ve esnek” olarak tanımladı. Umari, hacıların güvenliğini sağlamak amacıyla merkezi bölgede ve kutsal alanlarda güvenlik güçlerinin konuşlandırıldığını belirtti.

Sivil Savunma Müdürü Hamud el-Farac da hac sezonu için hazırlıkların ve koordinasyonun tamamlandığını söyledi. Farac, “Hacılara hizmet veren tüm kurumlara öz savunma konusunda eğitim verdik” dedi. Ayrıca gönüllü kadın ve erkeklerin, tüm görevlerde sivil savunma ekipleriyle birlikte çalıştığını ifade etti.

thy
Korgeneral Muhammed Al-Omari, Mekke'deki Hac güvenlik güçleri liderlerinin basın toplantısında konuşurken (Fotoğraf: Başir Salih)

Öte yandan Hac Pasaport Kuvvetleri Komutanı Salih el-Murabba, “Mekke Yolu Girişimi”nin yurt dışından gelen hacıların yüzde 30’unu kapsadığını söyledi.

Murabba, cuma ikindi saatlerine kadar Suudi Arabistan dışından gelen hacı sayısının 1 milyon 518 bin 153’e ulaştığını açıkladı.