Bahreyn: ABD ile ortaklığımız bölgede güvenliği artırdı

Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da bir araya geldiler.  (BNA)
Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da bir araya geldiler. (BNA)
TT

Bahreyn: ABD ile ortaklığımız bölgede güvenliği artırdı

Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da bir araya geldiler.  (BNA)
Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da bir araya geldiler. (BNA)

Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife, Washington’a gerçekleştirdiği ziyarette Bahreyn Krallığı ile ABD arasındaki iş birliğini ve ortak koordinasyonu güçlendirmek için çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Hamad Al Halife, Bahreyn-ABD ilişkilerini daha ileri seviyelere taşımanın ve iki ülke arasında 75 yılı aşkın süredir devam eden ikili ilişkileri güçlendirmeye devam etmenin önemine dikkat çekti.
Bahreyn Haber Ajansı, Veliaht Prens Selman Al Halife’nin, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerden övgüyle bahsettiği açıklamasında şu ifadeleri kullandığını aktardı:
“Bölgede güvenliği güçlendiren ve dünyada barış, istikrar ve refahın temellerinin korunmasına katkıda bulunan stratejik bir ortaklık inşa edildi. Sorunları çözmek için herkesin barışçıl ve diplomatik yollar bulmaya devam etmesi önemlidir.”
.Bahreyn Veliaht Prensi ve ABD Dışişleri Bakanı, iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliği ilişkilerine dikkat çektikleri görüşmelerinde bunları geliştirmenin ve ortak koordinasyonu artırmanın yollarını ele aldılar.
Bahreyn Veliaht Prensi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bahreyn Krallığı ile ABD arasındaki, bölgesel güvenlik ve refahın yanı sıra ekonomik ve ticari gelişmeyi artırmayı amaçlayan stratejik diyalog, iki dost ülkenin stratejik ortaklığı güçlendirmeye devam etme ve aralarındaki ortak çıkarları genişletecek şekilde her alanda ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki isteğini doğruluyor.”
İki ülkenin ortak ilgi alanlarının gözden geçirildiği, bölgesel ve uluslararası arenadaki gelişmelerin tartışıldığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Blinken de ‘75 yılı aşkın bir süredir devam eden Bahreyn-ABD ilişkilerini çeşitli düzeylerde daha geniş ufuklara doğru açmanın önemli olduğunu’ vurguladı. Blinken aynı zamanda başta güvenlik ve istikrar olmak üzere birçok konuda NATO dışında önemli bir müttefik ve stratejik ortak olan Bahreyn Krallığı’nın desteğine övgüde bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın Veliaht Prens ve Bahreyn Başbakanı Selman bin Hamad Al Halife ile Washington’da görüştüğünü, iki ismin bu hafta ABD ile Bahreyn arasındaki ikinci Stratejik Diyalog’un başlatılmış olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını aktardı.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, geçtiğimiz pazartesi günü Bahreynli mevkidaşı Dr. Abdullatif ez-Zayani ile iki ülke arasında çevrimiçi düzenlenen ikinci stratejik diyalogun açılışına katılmıştı.
Sözcü, Blinken ve Prens Selman’ın ortak barış ve güvenlik girişimleri, ekonomik iş birliği, halklar arası kültürel iletişim ve insan haklarını ilerletme adımları da dahil olmak üzere birçok ikili ve bölgesel politika konusunu görüştüklerini ve tarafların, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik haksız saldırısını da gündeme aldıklarını bildirdi.
Blinken, Bahreyn’in Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını kınayan BM Genel Kurulu metnine lehte oy kullanmasına övgüde bulundu. Aynı zamanda Bahreyn’in Afganistan’dan tahliye edilen insanların güvenli geçişini kolaylaştırmaya katkısı dolayısıyla Veliaht Prens’e teşekkür etti. Ayrıca Bahreyn’in İbrahim Anlaşması kapsamında İsrail ile ilişkilerini güçlendirmesinden de  övgüyle bahsetti.
Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife, Washington ziyareti kapsamında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile de bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasında, özellikle askeri ve savunma alanlarındaki iş birliği ile bölgesel ve uluslararası arenadaki ortak çıkar konuları ele alındı.



Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

TT

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz dün yaptığı açıklamada, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve burayı ziyaret eden ziyaretçilere hizmet konusundaki kararlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Kral Selman bu açıklamayı, Ramazan Ayı’nın başlaması dolayısıyla Suudiler, ülkedeki yabancı sakinler ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara seslenerek yaptı.

Açıklamayı okuyan Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman ed-Dusari, “Cennet kapılarının açıldığı ve bin aydan daha hayırlı bir gecenin içinde bulunduğu mübarek Ramazan Ayı’nın gelişi vesilesiyle tüm Müslümanları tebrik ediyoruz. Allah’ın bizlere oruç tutma ve iyi amellerde bulunma konusunda yardım etmesini diliyoruz” ifadelerini aktardı.

Kral Selman, Allah’a şükrederek, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme ayrıcalığını vurguladı ve bu hizmet anlayışının selefleri tarafından da sürdürüldüğünü belirtti.

Ramazan Ayı’nın, nefisleri terbiye etme, hayırlı işler yapma ve toplumda merhamet ve dayanışmayı güçlendirme açısından önemli bir zaman olduğunu kaydeden Kral Selman, Allah’a hem görünen hem de gizli nimetleri için şükranlarını sundu.

Kral Selman, dualarında bu mübarek ayda yapılan ibadetlerin kabulünü, ülkesinde güvenlik ve refahın devamını, Filistin’de ve tüm İslam dünyasında barış ve istikrarın sürmesini diledi.

Daha sonra Kral Selman, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ramazan Ayı’nızı tebrik ediyor, Allah’tan bu ayda Müslümanlara bereket vermesini, ibadetlerimizi kabul etmesini ve ülkemizde güvenlik ve refahın devamını sağlamasını diliyoruz” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt ve diğer bazı ülkeler, dün akşam hilalin görülmesinin kesinleşmesinin ardından 18 Şubat Çarşamba gününü (bugün) Ramazan Ayı’nın ilk günü olarak ilan etti.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi’nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan Ayı’nın ilk gününün, 18 Şubat 2026 Çarşamba günü olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Bu vesileyle, her yıl olduğu gibi, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, diğer İslam ülkelerinin kralları, cumhurbaşkanları ve emirlerine Ramazan tebriği gönderdi. Tebrik mesajlarında, Allah’tan tüm Müslümanların ibadetlerini kabul etmesini, Ramazan’ı ilerleme ve refahla yeniden yaşatmasını dilediler.

Kral ve Veliaht Prens ayrıca İslam ülkelerinin liderlerinden gelen tebrik mesajlarını aldı ve yanıt olarak teşekkür telgrafları göndererek iyi dilekleri ve duaları takdir ettiklerini belirtti; Allah’tan bu mübarek ayın ümmete bereket, huzur ve istikrar getirmesini dilediler.

Öte yandan Mekke ve Medine’de yetkili kurumlar, Ramazan Ayı’nı karşılamak üzere kapsamlı hazırlıklarını tamamladı. Bu hazırlıklar, güvenlik, işletme ve hizmet alanlarını kapsayan entegre bir sistemle gerçekleştirildi ve ziyaretçilerin güvenliği ile akışın en yüksek düzeyde sağlanması hedeflendi.


Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
TT

Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)

Umman'ın arabuluculuğuyla dün Cenevre'de gerçekleşen ABD ve İran arasındaki yeni görüşme turunda temkinli ilerleme kaydedildi, ancak iki taraf arasındaki tehditler sona ermedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelerin "ciddi müzakereler" içerdiğini belirterek, potansiyel metin taslağı için "bir dizi yol gösterici ilke üzerinde genel anlaşmaya varıldığını" duyurdu. Ancak Arakçi, bunun "bir anlaşmaya varıldığı anlamına gelmediğini" vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına gör, bir ABD yetkilisi, "ilerleme kaydedildiğini, ancak birçok ayrıntının hala görüşülmesi gerektiğini" söyledi. Yetkili, İran tarafının kalan bazı eksiklikleri gidermek için önümüzdeki iki hafta içinde ayrıntılı önerilerle geri döneceğini bildirdiğini ifade etti.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi, görüşmelerin hedeflerine doğru "iyi ilerleme" kaydettiğini ve her iki tarafın da anlaşmaya giden bir yolu açacak ilkeleri belirlemek için "ciddi çabalar" sarf ettiğini söyledi.

Görüşmeler başlarken, İran Yüksek Lideri Ali Hamaney, bölgeye uçak gemisi göndermenin "İran'ı korkutmadığını" belirterek, "uçak gemisinden daha tehlikeli olanın onu batırabilecek bir silah olduğunu" savundu. Bu sırada Devrim Muhafızları, askeri tatbikatlar sırasında Hürmüz Boğazı'nın bazı bölümlerinin geçici olarak kapatılacağını duyurdu.


Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
TT

Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt, Irak, Lübnan, Somali ve Sudan, dün akşamı hilalin görülmesinin teyit edilmesinin ardından bugünün Ramazan ayının ilk günü olduğunu resmen duyurdu.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi'nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan ayının ilk gününün, Ummul Kura takvimine göre 1 Ramazan 1447 Hicri Çarşamba günü (18 Şubat 2026) olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz'i, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı ve vatandaşları, yerleşik halkı ve Müslümanları mübarek Ramazan ayı vesilesiyle tebrik ederek, Allah'tan herkese bu ay boyunca oruç tutma ve dua etme, iyi amellerini kabul etme, anlaşmazlıklarını giderme, dinini destekleme ve kelamını yüceltme, ülkenin güvenliğini, istikrarını ve refahını koruma konusunda yardımcı olmasını diledi.

Bu arada Suriye, Ürdün, Mısır, Tunus, Cezayir, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Singapur, Malezya, Brunei Darussalam ve Endonezya, salı günü ülkelerinde hilal görünmemesi nedeniyle perşembe gününün (yarın) Ramazan ayının ilk günü olduğunu açıkladı.