Bahreyn: ABD ile ortaklığımız bölgede güvenliği artırdı

Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da bir araya geldiler.  (BNA)
Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da bir araya geldiler. (BNA)
TT

Bahreyn: ABD ile ortaklığımız bölgede güvenliği artırdı

Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da bir araya geldiler.  (BNA)
Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da bir araya geldiler. (BNA)

Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife, Washington’a gerçekleştirdiği ziyarette Bahreyn Krallığı ile ABD arasındaki iş birliğini ve ortak koordinasyonu güçlendirmek için çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Hamad Al Halife, Bahreyn-ABD ilişkilerini daha ileri seviyelere taşımanın ve iki ülke arasında 75 yılı aşkın süredir devam eden ikili ilişkileri güçlendirmeye devam etmenin önemine dikkat çekti.
Bahreyn Haber Ajansı, Veliaht Prens Selman Al Halife’nin, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerden övgüyle bahsettiği açıklamasında şu ifadeleri kullandığını aktardı:
“Bölgede güvenliği güçlendiren ve dünyada barış, istikrar ve refahın temellerinin korunmasına katkıda bulunan stratejik bir ortaklık inşa edildi. Sorunları çözmek için herkesin barışçıl ve diplomatik yollar bulmaya devam etmesi önemlidir.”
.Bahreyn Veliaht Prensi ve ABD Dışişleri Bakanı, iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliği ilişkilerine dikkat çektikleri görüşmelerinde bunları geliştirmenin ve ortak koordinasyonu artırmanın yollarını ele aldılar.
Bahreyn Veliaht Prensi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bahreyn Krallığı ile ABD arasındaki, bölgesel güvenlik ve refahın yanı sıra ekonomik ve ticari gelişmeyi artırmayı amaçlayan stratejik diyalog, iki dost ülkenin stratejik ortaklığı güçlendirmeye devam etme ve aralarındaki ortak çıkarları genişletecek şekilde her alanda ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki isteğini doğruluyor.”
İki ülkenin ortak ilgi alanlarının gözden geçirildiği, bölgesel ve uluslararası arenadaki gelişmelerin tartışıldığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Blinken de ‘75 yılı aşkın bir süredir devam eden Bahreyn-ABD ilişkilerini çeşitli düzeylerde daha geniş ufuklara doğru açmanın önemli olduğunu’ vurguladı. Blinken aynı zamanda başta güvenlik ve istikrar olmak üzere birçok konuda NATO dışında önemli bir müttefik ve stratejik ortak olan Bahreyn Krallığı’nın desteğine övgüde bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın Veliaht Prens ve Bahreyn Başbakanı Selman bin Hamad Al Halife ile Washington’da görüştüğünü, iki ismin bu hafta ABD ile Bahreyn arasındaki ikinci Stratejik Diyalog’un başlatılmış olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını aktardı.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, geçtiğimiz pazartesi günü Bahreynli mevkidaşı Dr. Abdullatif ez-Zayani ile iki ülke arasında çevrimiçi düzenlenen ikinci stratejik diyalogun açılışına katılmıştı.
Sözcü, Blinken ve Prens Selman’ın ortak barış ve güvenlik girişimleri, ekonomik iş birliği, halklar arası kültürel iletişim ve insan haklarını ilerletme adımları da dahil olmak üzere birçok ikili ve bölgesel politika konusunu görüştüklerini ve tarafların, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik haksız saldırısını da gündeme aldıklarını bildirdi.
Blinken, Bahreyn’in Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını kınayan BM Genel Kurulu metnine lehte oy kullanmasına övgüde bulundu. Aynı zamanda Bahreyn’in Afganistan’dan tahliye edilen insanların güvenli geçişini kolaylaştırmaya katkısı dolayısıyla Veliaht Prens’e teşekkür etti. Ayrıca Bahreyn’in İbrahim Anlaşması kapsamında İsrail ile ilişkilerini güçlendirmesinden de  övgüyle bahsetti.
Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife, Washington ziyareti kapsamında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile de bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasında, özellikle askeri ve savunma alanlarındaki iş birliği ile bölgesel ve uluslararası arenadaki ortak çıkar konuları ele alındı.



Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

TT

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı Mühendis Abdurrahman el-Fadli, Riyad'da gerçekleştirilmekte olan COP16'da yaptığı açıklamada,  proaktif bir yaklaşımla kuraklığa ortaya çıkmadan önce hazırlanmak için kuruluşlar ve paydaşlar arasındaki işbirliğini güçlendirmek üzere önümüzdeki on yıl içinde 150 milyon dolar tahsis ederek Kuraklığa Müdahale için Riyad Küresel Ortaklığı'nın başlatıldığını duyurdu.

Girişim, dünya çapında 80'den fazla ülkede kuraklığın zorluklarını ele almak ve dayanıklılığı arttırmak için etkilenen ülkeler, topluluklar ve sektörler arasındaki çabaları birleştirmeyi amaçlıyor.

Girişimi duyuran Suudi Çevre Bakanı, bu adımın Krallığın bu küresel fenomeni ele almaya yönelik hızlandırılmış çabalarının bir parçası olduğuna işaret ederek, kuraklık meydana geldikten sonra reaktif yardımdan, kuraklık meydana gelmeden önce proaktif hazırlığa geçmenin önemini vurguladı ve bu sayede toplumların ve ülkelerin kuraklık ve iklim değişikliğinin zorluklarıyla daha etkin bir şekilde başa çıkma kabiliyetlerinin artacağını belirtti.

Al-Fadhli, uluslararası raporların her yıl 100 milyon hektardan fazla tarım arazisi, orman ve meranın bozulduğunu ve bunun dünya çapında 3 milyardan fazla insanı etkilediğini gösterdiğini açıkladı.

Bu durumun, biyoçeşitliliğe ve iklim değişikliğine verilen zararın yanı sıra yıllık 6 trilyon dolar olarak tahmin edilen kayıplara yol açacağını ve bunun da toplumlarda göç, istikrarsızlık ve güvenliğin artmasına neden olacağını belirterek, bu küresel zorlukların ele alınması için her düzeyde uluslararası çabaların arttırılmasının önemini vurguladı.

Krallık, 74 milyon hektardan fazla araziyi rehabilite etmeyi taahhüt ettiği “Yeşil Suudi” girişimi aracılığıyla arazinin oynadığı kilit rolü kabul ederek arazi degradasyonuyla mücadele çabalarını yoğunlaştırıyor ve 2021'den bu yana 94 bin hektar bozulmuş araziyi rehabilite etti ve 49 milyon bitki ve çalı dikti.

Riyad, Yeşil Orta Doğu Girişimi ve G20 Küresel Arazi Girişimi gibi çabaları temel alarak arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için uluslararası işbirliğini hızlandırmaya çalışıyor.

Krallık, arazi bozulmasını 2040 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmak amacıyla 2020 yılında G20 Küresel Arazi Girişimini başlatmıştır.

Krallığın COP16 başkanlığı, arazi degradasyonu, kuraklık ve çölleşmeyle ilgili sorunlar ve çözümler konusunda küresel farkındalığı artırarak kamu ve özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve bilim camiasının fikir alışverişinde bulunmak, acil çözümler bulmak ve finanse etmek üzere bir araya gelmesini sağlamayı amaçlamaktadır.