AB’nin Filistin’e yardımı müfredatın değişmesi şartıyla yapacağı öne sürüldü

Macaristan, müfredatta değişim olmasında ısrarcı.

AB’nin Filistin’e yardımı müfredatın değişmesi şartıyla yapacağı öne sürüldü
TT

AB’nin Filistin’e yardımı müfredatın değişmesi şartıyla yapacağı öne sürüldü

AB’nin Filistin’e yardımı müfredatın değişmesi şartıyla yapacağı öne sürüldü

Avrupa Birliği’nin, Filistin Otoritesi’ne verdiği mali desteğin devamı için eğitim müfredatının değişmesini şart koştuğu iddia edildi. Avrupa Birliği’nin Filistin yönetimine sağladığı yıllık yardımlara dair geçen ay birlik içinde bütçe tartışmaları yapılmış ancak bir sonuca varılamamıştı.  
İsrail Hayom gazetesi, Filistin Yönetimine yapılan 214 milyon avroluk yıllık yardımın, bu yılın başında ulaşması gerektiğini ancak ‘yardımların dondurulmuş’ olması nedeniyle söz konusu meblağın henüz ulaşmadığını bildirdi. Gazete, Filistin Yönetimi'nin son günlerde uluslararası alanla yürüttüğü temasların sadece bölgedeki gerilimle ilgili olmadığını, mevcut mali krizin aşılması için destek ve yardım alma olasılığına da odaklanıldığını vurguladı.  
Filistin Otoritesi, sağlanan yardımın mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılması için Avrupa Birliği’ne baskı yaptı. Ancak Avrupa Birliği komisyonu, geçen ay ‘koşulsuz bir şekilde’ söz konusu yardımın sağlanması hususunu bir çözüme kavuşturamayarak konuyu Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e havale etmişti. Komisyondaki Macaristan üyesinin, yardımın yeniden başlamasını Filistin eğitim kurumlarındaki müfredatın değiştirilmesi koşuluna bağlaması nedeniyle komisyonda bir karar alınamadığı öğrenildi.  
Avrupa Birliği Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri ve aynı zamanda Macaristan temsilcisi olan Oliver Varhelyi geçtiğimiz ay Ramallah’ı ziyaret etmiş ve üst düzey Filistinli yetkililerle bir araya gelmişti. Varhelyi bu ziyaretinde, Avrupa Birliği’nin Akdeniz bölgesindeki planlarının uygulanmasını ele almanın yanı sıra Filistin eğitim müfredatındaki İsrail karşıtı içeriklerin kaldırılmasını ve eğitim sisteminde reform yapılmasını da talep etmişti.  
Filistin Otoritesi koşullu desteği kabul etmedi. Filistinli üst düzey bir yetkili açıklamasında "Koşullu yardım ve desteği kabul etmeyeceğiz. Avrupa Birliği Macaristan temsilcisinin ırkçı yaklaşımına karşı çıkmalı, yardımların aktarılmasına engel teşkil eden makul bir gerekçe bulunmuyor. Ancak yardımlar sağlanmazsa açlıktan ölecek değiliz" dedi. Filistinli üst düzey yetkililer son günlerde, Avrupa Birliği’nin üzerinde uzlaşılan yardımları göndermekte gecikmesini eleştiren mesajlar verdi. Filistin Otoritesi, mevcut ekonomik koşullarda Avrupa Birliği’nin desteğine acil bir şekilde ihtiyaç duyuyor. Filistin Otoritesi, İsrail’in vergi gelirlerinde kesinti uygulaması ve koronavirüs salgının doğurduğu şartlar nedeniyle mali olarak zorlu bir süreçten geçiyor. Yönetimin her ay 200 milyon şekel bütçe açığı verdiği değerlendiriliyor. Bu yıl yönetime dışarıdan yapılan destekler, önceki yıllara kıyasla henüz sadece yüzde 10 civarında gerçekleşti. Filistin Otoritesi altı aydır memur maaşlarında kesintiye gidiyor.  
Macaristan’ın AB temsilcisi, Filistin’e yapılan yardımların, müfredatın değiştirilmesi koşuluyla gerçekleşmesi gerektiğini savunuyor. Macar temsilcisinin değiştirilmesi gereken müfredat içeriği ile verdiği bazı örnekler şöyle:
Filistin’in tarihi topraklarının tümünde bir Filistin devleti kurulması, silahlı direnişin övülmesi, öğrencilerden, kanlarını ve canlarını Filistin’e feda etmelerinin istenmesi.
İsrail Filistin’in eğitim müfredatını ‘kışkırtıcı’ olarak nitelendiriyor. Filistin Yönetimi ise müfredatın milli anlatıyı yansıttığını savunuyor.  



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.