Ürdün, Filistin ve İsrail, ABD’nin talebiyle ‘kutsal mekanlarla’ ilgili koordinasyonu görüştü

Ürdün ve Filistinli yetkililer, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya girişinin yasaklanmasını istedi ancak İsrail kabul etmedi

Mescid-i Aksa’da önceki gece namaz kılan Müslümanlar (AFP)
Mescid-i Aksa’da önceki gece namaz kılan Müslümanlar (AFP)
TT

Ürdün, Filistin ve İsrail, ABD’nin talebiyle ‘kutsal mekanlarla’ ilgili koordinasyonu görüştü

Mescid-i Aksa’da önceki gece namaz kılan Müslümanlar (AFP)
Mescid-i Aksa’da önceki gece namaz kılan Müslümanlar (AFP)

ABD yönetiminin doğrudan talebi üzerine Ürdün, Filistin ve İsrail hükümetleri, Müslüman ve Hristiyanların kutsal mekanlarına olan ziyaret şartlarını düzenlemek üzere bir koordinasyon komitesi oluşturmayı tartışmaya başladı. Tel Aviv’deki siyasi kaynaklar, konuyla ilgili farklı düzeylerde yetkililerin katılımıyla ilk görüşmelerin yapıldığını aktardı. Kaynaklar, taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının bir uzlaşıya varılmasını güçlendirdiğini söyledi.  
Kaynaklar, ABD’nin Ramazan ayından önce bir ‘koordinasyon grubu’ oluşturulmasını önerdiğini, ancak komisyonun oluşturulma çabalarının yetersiz kalması nedeniyle, Kudüs’teki gerginliklerin yaşandığını iddia etti. Kudüs’te yaşanan gerilimin ardından ABD, Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Yael Lambert başkanlığında, aralarında İsrail-Filistin Özel Temsilcisi Hadi Amr’ın da yer aldığı üst düzey yetkililerden oluşan bir heyeti Filistin’e gönderdi. ABD heyeti geçtiğimiz hafta boyunca, Ürdün, Filistin ve İsrailli yetkililerle toplantılar düzenledi. ABD, taraflardan ‘gerginliği azaltmak ve özellikle Mescid-i Aksa’daki şiddet olaylarını önlemek için acil bir şekilde ve koordine halinde çalışmalarını’ istedi. Ayrıca, Ramazan ayının son Cuma namazının olaysız bir şekilde geçmesi için çaba göstermelerini talep etti.  
İsrail ve Ürdün tarafları, Kudüs İşleri Komitesinin Ramazan Bayramının ardından toplanmasını kararlaştırdı. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, çarşamba akşamı, Kudüs'teki durumu değerlendirmek amacıyla yetkililerle bir araya geldi ve güvenlik güçlerine, gerginliği azaltmak amacıyla önlem almaları talimatı verdi. Bennett, “Hükümetimiz Mescid-i Aksa’da sükunetin ve istikrarın korunmasını önemsemektedir” dedi.  
Uzmanlar, Mescid-i Aksa’daki Müslümanlarla İsrail güvenlik güçleri arasındaki gerginliğin, Batı Şeria ve Gazze’de daha geniş çaplı çatışmalara yol açabileceğini, ayrıca Ürdün-İsrail ilişkilerinde bir krize yol açabileceğini değerlendiriyor.  
Ürdün, Filistin ve İsrailli yetkililerin ilk görüşmelerinde ciddi görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Ürdün ve Filistin tarafı, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya girmesinin gerginliğin başlıca sebebi olduğunu savundu. Arap tarafı, Fanatik Yahudilerin, Müslümanların kutsallarına hakaret ettiği ve Mescid-i Aksa’yı yıkarak yerine Süleyman Heykeli’ni dikeceklerini söyleyerek Müslümanları kışkırttığını ifade ettiler. Ürdünlü ve Filistinli yetkililer, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa avlusuna girişinin yasaklanmasını talep etti, ancak İsrail tarafı bu talebin karşılanamayacağını söyledi. İsrail 2021 yılında en az 33 bin Yahudi’nin Mescid-i Aksa avlusuna girişine izin vermişti.
Ürdün ve Filistinli yetkililer ayrıca, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa’ya düzenledikleri baskınların, Harem-i Şerif’te gaz bombası kullanılmasının ve namaz kılanlara şiddet uygulanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ürdünlü temsilciler, Mescid-i Aksa Vakfı bekçilerinin sayısının arttırılmasını ve İsrail güvenlik güçlerinin kutsal mabede girişinin son bulmasını önerdi. İsrail tarafı ise, Ürdün’ün, bekçilerin sayısının arttırılması talebini kabul ederek, güvenlik güçlerinin Harem’e giriş nedeninin, Ağlama Duvarı’na doğru içeriden atılan taşlar olduğunu söyledi, ancak baskınların azalacağı sözünü verdi. İsrailli temsilci ayrıca, genelde mescidin içine girmediklerini ve ‘siyasi gösterilere’ uzaktan müdahale ettiklerini belirtti.  
İsrail güvenlik güçleri, Mescid-i Aksa ve çevresindeki kutsal mekanlardan ayrılmayı reddediyor. İsrail buradaki varlığını egemenliğinin bir göstergesi olarak değerlendiriyor. İsrail güçleri perşembe günü Kadir Gecesi’nde ibadetlerini yerine getiren bazı Müslümanlara şiddet uyguladı ve gaz bombası attı. Kadir Gecesi’nde Mescid-i Aksa’da Kudüs ve Batı Şeria’dan gelen yüzbinlerce Müslüman ibadet etti. İsrail güvenlik güçleri Mescid-i Aksa ve Eski Kudüs çevresine 3 binden fazla personel konuşlandırdı.  



İsrail ordusu Batı Şeria'da iki Filistinli genci öldürdü

İsrail güçleri Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarındaki Mesliye köyüne baskın düzenledi. (EPA)
İsrail güçleri Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarındaki Mesliye köyüne baskın düzenledi. (EPA)
TT

İsrail ordusu Batı Şeria'da iki Filistinli genci öldürdü

İsrail güçleri Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarındaki Mesliye köyüne baskın düzenledi. (EPA)
İsrail güçleri Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarındaki Mesliye köyüne baskın düzenledi. (EPA)

Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun bugün işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarında iki Filistinliyi öldürdüğünü duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Filistin Sivil İşler İdaresi'nin ‘23 yaşındaki Muhammed Ömer Zekarne ve 19 yaşındaki Mervah Yaser Ratib Hazimiyye'nin bu sabah Kabatiye kasabasında işgalciler tarafından şehit edildiği’ bilgisini verdiği belirtildi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İslami Cihad Hareketi, iki şehidin İslami Cihad Hareketi’nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri’nden olduğunu duyurdu.

Hareket yaptığı açıklamada Muhammed Ömer Zekarne'nin ‘el-Funduk operasyonunun faillerinden biri olduğunu’ doğruladı.

erg
İsrail güçleri Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarındaki Mesliye köyüne baskın düzenledi. (EPA)

İsrail ordusu tarafından bugün yapılan açıklamada, “Geçtiğimiz birkaç saat içinde, Filistin güvenlik güçleri, İsrail ordusu ve Şin-Bet arasındaki ortak terörle mücadele operasyonunda, Cenin bölgesindeki güçler Kabatiye'den bir İslami Cihad Hareketi mensubu olan Muhammed Ömer Zekarne'yi etkisiz hale getirdi” denildi.

Zekarne, 6 Ocak'ta el-Funduk kasabasında üç İsrailli sivilin öldürüldüğü ölümcül terör saldırısını gerçekleştiren terörist hücrenin üç üyesinden biriydi.

6 Ocak'ta Filistinli silahlı kişiler Nablus ve Kalkilya'yı birbirine bağlayan yolda, el-Funduk kasabası yakınlarında İsrail araçlarına saldırarak üç İsraillinin ölümüne ve yedi kişinin yaralanmasına neden oldu.

İsrail askeri araçlarıyla çevrili bir İsrail buldozerinin, Cenin'in Kabatiye kasabası yakınlarındaki Mesliye köyünün eteklerinde, iki gencin saklandığı anlaşılan bir mağarayı buldozerle yıktığı görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Mesliye köyü muhtarı İmad Ebu’r Rub, ‘köy sakinlerinin sabah saatlerinde İsrail ordusunun baskını karşısında şaşırdıklarını’ söyledi.

Ebu’r Rub, “Askeri yetkililerle temasa geçtik ve bize sınırlı bir saldırı olduğunu söylediler. Ancak kısa bir süre sonra köyün kuzey bölgesinde silah sesleri duyduk. Bir İsrail helikopteri ve buldozerler geldi” ifadelerini kullandı.

Helikopterin ‘taş ocağı bölgesine doğru’ iki füze attığını ifade eden Ebu’r Rub, operasyonun yaklaşık dört saat sürdüğünü ve ‘köylülerin bölgeye gittiklerinde kan izleri gördüklerini’ söyledi.

Batı Şeria, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine düzenlediği saldırının ardından Gazze Şeridi'nde savaşın patlak vermesinden bu yana şiddet olaylarında artışa tanık oldu.

Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre o tarihten bu yana Batı Şeria'da İsrail güçleri ya da yerleşimciler tarafından en az 918 Filistinli öldürüldü.

Buna karşılık, İsrail resmi kaynaklarına göre aynı dönemde Filistinliler tarafından gerçekleştirilen saldırılarda en az 33 İsrailli öldürüldü.