Çin, Kremlin yaptırımlarının kendisine uygulanma ihtimaline karşı ekonomisine 'stres testi' uygulamış

"Eğer ABD'nin başını çektiği Batılı müttefikler Moskova'ya böyle yaptırımlar uygulayabiliyorsa, aynısını Çin'e de yapabilirler"

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Çin, Kremlin yaptırımlarının kendisine uygulanma ihtimaline karşı ekonomisine 'stres testi' uygulamış

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Çin'in savaş nedeniyle Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların ardından, benzer bir senaryonun kendi ekonomisindeki etkisini öngörebilmek için "stres testi" uyguladığı öne sürüldü.
Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian'in ismini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Pekin yönetiminin şubatın sonları ve martın başında ülkenin ekonomik yapısını bir stres testine soktuğu iddia edildi.
Buna göre uluslararası ticaretten banka denetimine kadar farklı alanlarda önemli bazı devlet kuruluşlarının, Batı'nın savaş nedeniyle Kremlin'e uyguladığı yaptırımların aynısını Çin'e uygulaması durumunda ülkenin nasıl tepki vereceği ölçüldü.
Guardian'a konuşan kaynak, "Bu testte yer alan kuruluşlar, Çin'e Batı tarafından sergilenecek benzer bir yaklaşımda, ülkenin politika yanıtının ne olabileceğini anlamak için Rusya'nın karşılaştığı tavırdan yola çıktı. Bu stres testi aralarında modellemenin de bulunduğu farklı metotlarla gerçekleştirildi" dedi.
Pekin yönetiminin ülkedeki geniş bürokrasiden neden böyle bir test talep ettiğine dair detaylı açıklama yapmadığını söyleyen kaynak, yetkililerin Çin'in Rusya'ya yakınlığı düşünüldüğünde uygulamanın "doğal bir tepki" olduğunu söylediğini savundu.
Guardian'a konuşan ve kimliğini açıklamayan bir başka kaynaksa Çinli diplomatların savaşın gidişatını anlayabilmek için geçen haftalarda uzmanlarla buluştuğunu öne sürdü.
ABD merkezli Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Tong Zhao, "Pekin, eğer ABD'nin başını çektiği Batılı müttefikler Moskova'ya böyle yaptırımlar uygulayabiliyorsa, aynısını Çin'e de yapabilirler diye düşünüyor. Dolayısıyla ülkenin gerçekte ne kadar dayanıklı olduğunu göstermesi gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.
Zhao, söz konusu stres testinin Pekin yönetiminin savaşta Kremlin'e malzeme desteği sağlaması durumunda bunun ülkeye kısa süreli maliyetinin ne olacağını anlayabilmek için yapılmış olabileceğini de söyledi.
Çin şu ana dek savaşta Rusya'ya açık olarak askeri ve ekonomik bir destek vermedi.
BK'nin prestijli gazetelerinden Financial Times, kimliğini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, 22 Nisan'da Çin Ekonomi Bakanlığı ve Merkez Bankası'ndan yetkililerin hem yerel hem de yabancı bankalarla bir toplantı düzenlediğini yazmıştı.
Haberde, Batılı devletlerin Pekin'e Rusya'ya uyguladıkları gibi bir yaptırım uygulamaları durumunda Çin'in yurtdışındaki malvarlıklarının nasıl korunabileceğine dair görüşmeler gerçekleştirildiği öne sürülmüştü.
Çin, Batı medyasında çıkan ve Ukrayna - Rusya savaşıyla Çin - Tayvan gerginliği arasında paralellik kuran haberlere tepki de göstermişti.
BK'nin başkent Londra'daki Çin Büyükelçiliği, geçen hafta ülke medyasında bu doğrultudaki kıyasları eleştirerek iki durumun birbirine benzemediğini savunmuş ve “dışarıdan müdahaleyi kabul etmeyeceklerini” belirtmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 71. gününde de çatışmalar devam ediyor.

Independent Türkçe, Guardian, Financial Times



Financial Times: Trump ile Şi arasındaki yaklaşan toplantı fentanil ticareti ve akışına odaklanacak

ABD Başkanı Donald Trump ile Çinli mevkidaşı Şi Cinping arasında daha önce yapılan bir görüşme (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ile Çinli mevkidaşı Şi Cinping arasında daha önce yapılan bir görüşme (Arşiv- Reuters)
TT

Financial Times: Trump ile Şi arasındaki yaklaşan toplantı fentanil ticareti ve akışına odaklanacak

ABD Başkanı Donald Trump ile Çinli mevkidaşı Şi Cinping arasında daha önce yapılan bir görüşme (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ile Çinli mevkidaşı Şi Cinping arasında daha önce yapılan bir görüşme (Arşiv- Reuters)

Financial Times gazetesinin dünkü haberine göre Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ı Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile Pekin'de yapılacak zirveye resmen davet etti, ancak Beyaz Saray'dan henüz bir yanıt gelmedi. Çünkü iki ülke arasında fentanil ticareti ve akışı konusunda hâlâ çok büyük farklar var.

Gazete, bilgili kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD ile Çin arasındaki görüşmelerde yeterli ilerleme kaydedilememesinin Pekin'de zirve yapılma ihtimalini azalttığını, Trump ile Şi'nin ekim ayında Güney Kore'de düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) forumunda daha az dikkat çeken bir görüşme yapma olasılığını artırdığını belirtti.


Çin'de Tesla'ya kritik yasak

Tesla Model S'in kapı kolu (Wikimedia Commons)
Tesla Model S'in kapı kolu (Wikimedia Commons)
TT

Çin'de Tesla'ya kritik yasak

Tesla Model S'in kapı kolu (Wikimedia Commons)
Tesla Model S'in kapı kolu (Wikimedia Commons)

Yerel haberlere göre Çinli düzenleyiciler, Tesla'nın geliştirdiği gizli kapı kollarına sektör genelinde yasak getirmeyi düşünüyor.

İlk olarak Mingjing Pro medya kuruluşu tarafından duyurulan bu önlemler, gömme tasarımla ilgili arıza oranları ve güvenlik sorunları hakkındaki endişeleri takip ediyor.

Yeni kısıtlamalar yürürlüğe girerse, Çin'de satılan tüm yeni araçlar Temmuz 2027'den itibaren mekanik kollara sahip olmak zorunda kalacak. Tesla'nın gelirinin beşte birinden fazlasının geçen yıl Çin'den gelmesi, ABD'li firma için bu özelliğin tamamen yeniden tasarlanması anlamına gelebilir.

Tesla, yenilikçi kol tasarımını ilk olarak 2012'de lüks Model S serisinde kullandı ve o zamandan beri birçok elektrikli araç üreticisi de bu kolların versiyonlarını benimsedi.

Bu kollar genellikle araç kilidi açıldığında araç kapısından çıkıyor ve araç hareket halindeyken tekrar içeri giriyor.

Wired'ın 2018  tarihli haberine göre yöneticilerin ilk itirazlarına rağmen Tesla patronu Elon Musk, müşterilere "geleceğin bir parçası oldukları" hissini vermek için otomatik kapı kollarının aracın tasarımına entegre edilmesinde ısrarcı oldu.

Otomobil üreticileri, gizli kapı kollarının yalnızca şık bir tasarım sağlamakla kalmayıp aynı zamanda yüksek hızlarda sürtünmeyi de azalttığını iddia ediyor.

Çinli medya organının haberinde, aerodinamikteki iyileştirmelerin minimum düzeyde olduğu ancak güvenlik sorunlarının önemli ölçüde arttığı belirtiliyor.

Bir elektrikli araç üreticisinden alınan veriler, kapı kolu arızalarının onarımların yüzde 12'sini oluşturduğunu gösteriyor.

Ayrıca, elektrikli kapı kollarının kısa devre yaparak yolcuları araçlarda mahsur bıraktığına dair birkaç haber de var.

Bu tür olaylar, onları kurtarma ekipleri için olası bir engel haline getiriyor. Çin Sigorta Otomotiv Teknolojisi Araştırma Enstitüsü (C-IASI) tarafından yapılan testler, elektronik kapı kollarının yandan çarpma sonrası yüzde 33 oranında arızalandığını gösteriyor.

Mekanik kapı kollarında bu türden arıza oranıysa yüzde 2.

Bazı Tesla kullanıcıları, kapı kolları donduğunda kapılarını açamadıkları için duydukları hayal kırıklığını da dile getiriyor.

The Independent, cevap hakkı için Tesla'yla iletişime geçti.

Independent Türkçe


Ons altın, tarihinde ilk kez 3 bin 600 doları aştı

Sidney'deki EBC rafinerisinde eritme kalıplarından çıkarılan altın külçeler (AFP)
Sidney'deki EBC rafinerisinde eritme kalıplarından çıkarılan altın külçeler (AFP)
TT

Ons altın, tarihinde ilk kez 3 bin 600 doları aştı

Sidney'deki EBC rafinerisinde eritme kalıplarından çıkarılan altın külçeler (AFP)
Sidney'deki EBC rafinerisinde eritme kalıplarından çıkarılan altın külçeler (AFP)

Altın fiyatı bugün tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak ons başına 3.600,46 dolara çıktı. Bu artış, geçen hafta beklentilerin altında kalan istihdam verilerinin ardından Fed'in bu ay faiz indirimi yapacağına dair beklentilerin artmasından kaynaklandı.

Spot altın, saat 01:21'de ons başına 3.586,81 dolardan işlem görüyordu. Altın, cuma günü 3.599,89 dolar ile rekor seviyeye yükselmişti.

Aralık teslimi ABD altın vadeli işlemleri yüzde 0,7 düşüşle 3.626,10 dolara geriledi.

Capital.com analisti Kyle Rodda, “Ana faktör, ABD istihdam verileri ve eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi. Bu ihtimal düşük olsa da istihdam verileri öncesindeki durumdan temel bir değişiklik anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Rodda, “Genel olarak, tüm faktörler şu anda altın fiyatını yukarı çekiyor. Bu haftaki sürpriz enflasyon verilerine rağmen, 3 bin 600 dolar seviyesinin iyi bir şekilde test edileceğini göreceğiz” dedi.

Geçtiğimiz ağustos ayında ABD'de istihdam artışı keskin bir şekilde zayıfladı ve işsizlik oranı yüzde 4,3 ile neredeyse dört yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, işgücü piyasasının zayıfladığını teyit ediyor ve Fed'in önümüzdeki hafta faiz indirimi yapma olasılığını güçlendiriyor.

CME Group'un FedWatch aracına göre, altın fiyatı şu anda bu ay 25 baz puanlık bir indirim beklentisini yansıtıyor ve yüzde 8 olasılıkla 50 baz puanlık daha büyük bir indirim bekleniyor.

Düşük faiz oranları, altın tutmanın fırsat maliyetini azaltır ve doları zayıflatır, bu da diğer para birimlerini elinde bulunduran yatırımcılar için altını daha ucuz hale getirir.

Şimdi gözler, Fed'in beklenen faiz indiriminin boyutu hakkında daha fazla netlik sağlayabilecek olan perşembe günkü ABD enflasyon raporuna çevrildi.

Altın, zayıf dolar, merkez bankalarının alımları, para politikasındaki gevşeme ve hâkim jeopolitik ve ekonomik belirsizliklerin etkisiyle 2024'te yüzde 27 değer kazandıktan sonra, bu yıl şimdiye kadar yüzde 37 değer kazandı.

Çin Halk Bankası, geçtiğimiz ağustos ayında altın rezervlerini artırarak, değerli metali on ay üst üste satın almaya devam etti.

Bu arada altın yatırımcıları 2 Eylül'de sona eren haftada net uzun pozisyonlarını 20.740 kontrat artırarak 168.862 kontrata çıkardı.

Gümüşün spot fiyatı ise yüzde 0,5 düşüşle ons başına 40,75 dolara gerilerken, platin yüzde 0,1 artışla 1.374,35 dolara yükseldi. Paladyum ise 1.109,71 dolarda sabit kaldı.