İran televizyonu gözaltına alınan Fransız çiftin görüntülerini yayınladı

İran televizyonu gözaltına alınan Fransız çiftin görüntülerini yayınladı
TT

İran televizyonu gözaltına alınan Fransız çiftin görüntülerini yayınladı

İran televizyonu gözaltına alınan Fransız çiftin görüntülerini yayınladı

İran, "kaos ve toplumsal düzensizlik" oluşturmayı planlandıkları gerekçesiyle geçen hafta gözaltına alınan 2 kişinin Fransa vatandaşı olduğunu teyit etti.
İran devlet televizyonu, iki Avrupalının önceki günlerde gözaltına alınmasıyla ilgili yayımladığı haberinde, Fransız vatandaşı olduğu belirtilen 2 kişiyi "ülkede kaos çıkarmaya çalışan casuslar" olarak niteledi. Gözaltında tutulan Cecile Kohler (37) ve Jacques Paris (69) adlı Fransızların 28 Nisan'da Tahran'a geldiklerini ve ülkede rejim karşıtı gösterileri organize etmeyi planladıklarının tespit edilmesinin ardından gözaltına alındıkları ifade edildi. Haberde, "İki casus, sendikal protestolar düzenleyerek İran'da huzursuzluk yaratmayı amaçlıyordu." açıklamasında bulundu.
İran devlet televizyonunun yayınladığı görüntülerde Kohler ve Paris’in 28 Nisan'da Türk Hava Yolları'na ait bir uçakla Türkiye'den Tahran'daki Humeyni Uluslararası Havalimanı'na geldiği görülüyor. Güvenlik güçleri 7 Mayıs'ta kendilerini havalimanına taşıyan bir araca da müdahale etti. Devlet televizyonu ayrıca tutukluların pasaportlarının fotoğraflarını yayınladı.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, 12 Mayıs'ta konuyla ilgili açıklamasında, İran’da gözaltına alınan Avrupalıların Fransız vatandaşı olduğunu belirterek olayı kınamış ve derhal serbest bırakılmalarını talep etmişti.
Açıklamada, Fransız makamlarının olaydan haberdar olur olmaz İran’ın Paris Maslahatgüzarı'nı Dışişleri Bakanlığına çağırdığı belirtildi.
Reuters, nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılmasıyla ilgili daha geniş kapsamlı müzakerelerin durması nedeniyle bu olayın iki ülke arasındaki ilişkileri karmaşık hale getireceğini öne sürdü.
İran medyasında geçtiğimiz Çarşamba günü yayınlanan haberlere göre, Kohler ve Paris, ülkenin merkezindeki Kaşan ve İsfahan şehirlerine gitmeden önce turistik gezilerinin başında iki gün Tahran'da kaldı ve Fransa'ya dönerken Humeyni Havalimanı'nda tutuklandı.
Fransa Ulusal Eğitim, Kültür ve Mesleki Eğitim Konfederasyonu Federal Sekreteri Christophe Lalonde, 12 Mayıs'ta Reuters'e verdiği demeçte, İran'da tatildeyken kaybolan iki kişinin İran tarafından tutuklanan kişiler olduğundan şüphelendiğini söyledi.
İran, çoğu çifte vatandaş olan birçok yabancıyı gözaltına alıyor. İnsan hakları grupları, İran'ı bu tür tutuklamalar yoluyla diğer ülkelerden tavizler almaya çalışmakla suçluyor. Tahran bu suçlamaları her zaman reddetti. Batılı güçler uzun zamandır Tahran'ın siyasi mahkûm olduklarını söylediği vatandaşlarını serbest bırakmasını talep ediyor.
Avukatının açıklamasına göre 30 yaşındaki Fransız vatandaşı Benjamin Brier, Mayıs 2020'de İran'daki bir milli parkta drone ile eğlence amaçlı yaptığı çekimde "yasak bölgelerin fotoğraflarını" çektiği iddiasıyla tutuklandı. Brier, turist olduğunu söyleyerek suçlamaları reddetti.
İran asıllı Fransız akademisyen Fariba Adelkhah, Haziran 2019'dan beri İran’da tutuklu bulunuyor. Mayıs 2020'de ulusal güvenliği bozma suçlamasıyla beş yıl hapis cezasına çarptırılan Adelkhah, Ekim 2020'den beri ev hapsinde tutuluyor.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz