Pakistan Ulusal Bankası terör finansmanı davasında beraat etti

ABD, Pakistan bankasını terör finansmanı suçlamasından akladı

Karaçi'deki Pakistan Ulusal Bankası merkez binasının dışı (Shutterstock)
Karaçi'deki Pakistan Ulusal Bankası merkez binasının dışı (Shutterstock)
TT

Pakistan Ulusal Bankası terör finansmanı davasında beraat etti

Karaçi'deki Pakistan Ulusal Bankası merkez binasının dışı (Shutterstock)
Karaçi'deki Pakistan Ulusal Bankası merkez binasının dışı (Shutterstock)

New York'taki ABD Federal Mahkemesi, Pakistan'ın tek devlet bankası olan Pakistan Ulusal Bankası'nı (NBP) terör finansmanı suçlamalarından beraat ettirdi. Davanın ayrıntılarına göre, NBP, dün New York Federal Mahkemesi'nde iflas olasılığını ortadan kaldırarak tarihi bir terör finansmanı davasını kazandı.
Pakistan diplomatik kaynakları, Şarku'l Avsat’a yaptıkları açıklamada Savcı Harold Brown'ın davayı geri çektiğini ve bankaya yönelik tüm suçlamaları düşürdüğünü söyledi. Pakistanlı yetkililer, bunun NBP için büyük bir zafer olduğunu ve aleyhinde bir karar çıkması durumunda iflasla karşı karşıya kalacağını ifade etti. Üst düzey bir yetkili, "Bu, müfettişlerin NBP’nin herhangi bir yanlış yapmadığının açık bir kanıtıdır, bu nedenle şikayetçi davayı geri çekmiştir” şeklinde konuştu. Pakistan hükümeti, mali kurumlarında kara para aklama ve terör finansmanını durdurmak için uluslararası baskıyla karşı karşıya kaldı. Yetkili, "Bu karar, Pakistan'ın davasını uluslararası düzeyde savunmasına yardımcı olacak" dedi.
Resmi soruşturmaya göre, NBP, Başsavcılık Ofisi’nin Uluslararası Uyuşmazlık Birimi tarafından ele alındı. Bu yılın başlarında, FED, NBP’ye karşı 20,4 milyon dolar para cezası kararı verildiğini açıkladı. New York Finansal Hizmetler Departmanı da bankaya tekrar tekrar uymadığı için 35 milyon dolar para cezası vererek toplam cezaları 55 milyon dolara çıkardı. ABD Federal Mahkemesi'ne sunulan şikâyet dilekçesinde, dilekçe sahibi NBP’nin, El Kaide de dahil olmak üzere birkaç kötü şöhretli gruba mali destek ve bankacılık hizmetleri sağladığını ve teröristler için bağış topladığını iddia etti. NBP, bu iddiaları reddetti ve bu konuda herhangi bir gereklilik olması halinde tüm denetim raporlarını Mahkeme’ye sunmaya hazır olduğunu ifade etti. Pakistan, belirli hedeflere ulaşamadığı için kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede küresel gri listeye alındı.
Pakistan, kara para aklamayı soruşturmadığı için 2018 yılının Haziran ayından bu yana Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü Gri Listesinde yer alıyor. Bu, terörü finanse etme suçlamalarına yol açtı.
O zamandan beri ülke, FATF yönergelerine uymadığı için bu listede kaldı.
Pakistan şimdi AML/CFT Eylem Planını 2023 yılının Ocak ayı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. 2021 yılının Ekim ayında FATF, Pakistan'ın 26 maddeyi tamamlamaya ilişkin 27 maddelik bir eylem planında kaydettiği ilerlemeyi kabul etti, ancak ülkeyi terör finansmanı soruşturmalarını izlemek için büyüyen izleme listesinde tuttu. Ayrıca, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen terör gruplarının üst düzey kadrolarının duruşmalarını da sundu.



Trump yeni bir ticaret savaşı mı başlatacak?

Trump'ın radikal vergi kararları hem ABD'de hem de Avrupa'da endişe yarattı (Reuters)
Trump'ın radikal vergi kararları hem ABD'de hem de Avrupa'da endişe yarattı (Reuters)
TT

Trump yeni bir ticaret savaşı mı başlatacak?

Trump'ın radikal vergi kararları hem ABD'de hem de Avrupa'da endişe yarattı (Reuters)
Trump'ın radikal vergi kararları hem ABD'de hem de Avrupa'da endişe yarattı (Reuters)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Donald Trump'ın "maksimum baskı" politikasına geri döneceğini yazıyor. 

Analizde, Cumhuriyetçi liderin Kanada, Meksika ve Çin'e yönelik ek vergi hamleleriyle, ilk dönemindeki "azami baskı" politikasını sürdürmeyi hedeflediği belirtiliyor. 

Trump, ocakta göreve geldiğinde Kanada ve Meksika'dan ithal edilen tüm ürünlere yüzde 25, Çin'den gelen ürünlereyse ek yüzde 10 vergi getireceğini açıklamıştı. Dün açıklanan karara uyuşturucu ticareti ve kayıtdışı göçmenleri gerekçe gösteren Trump'a, üç ülkeden de tepki geldi. 

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, Trump’ın Meksika'ya ek vergi getirme kararına karşı misilleme yapılabileceği uyarısında bulundu. 

Çin'in Washington Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, ABD ve Çin'in bir ticaret savaşına girmesi halinde her iki tarafın da kaybedeceğini belirtti.

Kanada Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland da "ABD'nin sattığımız şeylere ihtiyacı var" dedi. 

Analizde, vergi kararlarının küresel ticareti alt üst edebileceğine ve Amerikalı tüketiciler için fiyatları yükseltebileceğine dikkat çekiliyor. Diğer yandan Trump'ın müttefikleri, Cumhuriyetçi liderin bu adımları dış politikada koz elde etmek için kullanacağını belirtiyor.

WSJ, Trump'ın ilk döneminde İran ve Kuzey Kore'ye yönelik uyguladığı baskı politikasını da sürdüreceğini yazıyor. Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Trump'a yakın danışmanlardan biri, Cumhuriyetçi liderin politikasına dair şunları söylüyor: 

Onun tüm dünya görüşü azami baskı uygulamak üzerine kurulu, bu kadar basit.

Trump, ilk döneminde göreve geldiği gibi nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşan 7 ülkeden ABD'ye girişlere kısıtlama getirmişti. ABD'de aile yakınları ve iş ilişkileri olmayan Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşlarının ABD'ye girişlerine kısıtlama uygulanmıştı.

Cumhuriyetçi lider 2018'de de Avrupa Birliği'nden (AB) çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatınaysa yüzde 10 ek vergi getirmişti. Dönemin Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Trump'ın kararını kınamıştı. 

Trump, henüz AB ülkelerine yönelik ek vergi duyurusu yapmadı. Ancak WSJ, ABD'nin Avrupalı müttefiklerinin son vergi hamleleri nedeniyle endişelendiğine dikkat çekiyor. Analizde, Avrupa ülkelerinin vergi kararlarını "yakında ABD'yle ticaret savaşına girebileceklerinin işareti" olarak yorumladığı aktarılıyor.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, USA Today