ABD Başkanı Biden: Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, yenilenebilir enerjinin önemini gösterdi

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da gazeteciler ile (Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da gazeteciler ile (Reuters)
TT

ABD Başkanı Biden: Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, yenilenebilir enerjinin önemini gösterdi

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da gazeteciler ile (Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da gazeteciler ile (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden, dünyanın büyük ekonomik güçlerinin iklim sorunlarını ele aldığı Enerji ve İklim konulu Büyük Ekonomiler Forumu’nda (MEF) Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin, ulusal güvenlik ve iklim kriziyle mücadele edilmesinde yenilebilir enerjinin önemini gösterdiğini açıkladı.
Dünyanın büyük ekonomik güçlerinin katıldığı konferansa katılan Biden, “Rusya’nın, sınır komşusu Ukrayna’ya acımasız saldırısı küresel bir enerji krizine neden oldu ve güvenilir ve uzun vadeli enerji güvenliğine duyduğumuz ihtiyacı gösterdi” dedi.
Biden, enerji kaynaklarında artan fiyatlar ve yüksek enflasyon karşısında baskı altında olduğu bir dönemde üçüncü kez MEF’e ev sahipliği yapıyor.
Beyaz Saray, Biden’ın küresel iklim krizi ile mücadele etmek için mevcut tüm araçları kullandığını, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle dünya çapında artan fiyatları ele aldığını, ABD ve müttefiklerinin sürdürülebilir gıda ve enerji güvenliği konusunda çalıştığını belirtti.
MEF, Kasım ayında Mısır’da gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndan önce liderlerin ve yetkililerin katıldığı en büyük konferanslardan bir tanesi.
Beyaz Saray, Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından değil, Çin’in iklim elçisi tarafından temsil edildiğini açıkladı. Büyük miktarda sera gazı üreticisi olan Hindistan, katılımcı listesinde yer almadı.



(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
TT

(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde bir plajda Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında meydana gelen silahlı saldırıda en az 10 kişi öldü, çok sayıda  kişi yaralandı. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre olay sırasında yaklaşık 2 bin kişi panik içinde tahliye edildi ve birçoğu sığınaklara sığındı.

Öte yandan Avustralya polisi tarafından bugün yapılan açıklamada, olay nedeniyle Bondi Plajı'ndan uzak durulması çağrısı yapıldı. Polis daha sonra, silahlı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı  habere göre bir görgü tanığı, ‘siyah giysili iki kişinin’ plajda ateş açtığını söyledi.

dfgthy
Avustralya medyasında yayınlanan, saldırganlardan birine ait bir fotoğraf.

Avustralya medyası tarafından yayınlanan saldırganlardan birinin fotoğrafı

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, saldırıyı ‘Yahudilere yönelik acımasız bir saldırı’ olarak nitelendirerek kınadı.

uı89o
Kurtarma ekipleri, Sidney sahilinde meydana gelen silahlı saldırının ardından yaralı bir kişiyi taşıyor (AP)

Herzog, açıklamasında şunları söyledi:

“Sidney'deki kardeşlerimiz, Bondi Plajı'nda Hanuka'nın ilk mumunu yakmaya giden Yahudilere yönelik acımasız bir saldırıda kötü niyetli teröristler tarafından saldırıya uğradı.”

Görgü tanıkları, kutlamaya katılanların saldırı mahallinden panik halinde kaçtıklarını söylerken yerel medya, silahlı saldırganların olay yerinden kaçtığını ve yetkililerin yoğun bir arama çalışması yürüttüğünü bildirdi.


Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.