Uzay çöplerinin Dünya'da bir insanı öldürme ihtimali hesaplandı

Gelişmiş ülkelerin roketleri en çok da yoksul ülkeleri tehdit ediyor

NASA'ya göre uzay çöplerini önlemeye ve temizlemeye yönelik uluslararası bir yasa bulunmuyor (Avrupa Uzay Ajansı)
NASA'ya göre uzay çöplerini önlemeye ve temizlemeye yönelik uluslararası bir yasa bulunmuyor (Avrupa Uzay Ajansı)
TT

Uzay çöplerinin Dünya'da bir insanı öldürme ihtimali hesaplandı

NASA'ya göre uzay çöplerini önlemeye ve temizlemeye yönelik uluslararası bir yasa bulunmuyor (Avrupa Uzay Ajansı)
NASA'ya göre uzay çöplerini önlemeye ve temizlemeye yönelik uluslararası bir yasa bulunmuyor (Avrupa Uzay Ajansı)

Bilim insanları, bu 10 yıl içinde roket enkazlarının Dünya’da ölümlü bir olayla sonuçlanma ihtimalini araştırdı.
Bulgulara göre roketlerin işlevsiz parçaları atmosfere kontrolsüz biçimde girmeye devam ederse, bu ihtimal yüzde 10’a ulaşacak.
British Columbia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Byers liderliğindeki araştırmacılar, bulgularını "Kontrolsüz roket girişlerinin yarattığı gereksiz riskler" başlıklı çalışmada açıkladı.
Araştırma makalesinde hükümetlerin bir an önce harekete geçmesi gerektiği ve roketlerin kontrolsüzce Dünya’ya düşmesini engellemek için yönlendirme mekanizmaları oluşturulması gerektiği belirtildi.
Byers ve meslektaşları, halka açık bir uydu kataloğundan 30 yıldan fazla süreyi kapsayan verileri inceledi.
Roketler, bu uyduları ve diğer uzay araçlarını fırlatmak için kullanılıyor ve fırlatma sonrasında genellikle yörüngede kalıyor. Bir süre sonra bu parçalar, atmosfere girerek gezegene düşünüyor.
Yeni araştırmada roketlerin yörüngesinin genellikle ekvatora denk geldiği ve bu nedenle enkazın Afrika, Latin Amerika, Asya ve Ortadoğu’yu kapsayan Küresel Güney ülkelerini daha büyük bir risk altına soktuğu tespit edildi.
Makalenin yazarları, Kuzey Yarımküre’deki daha zengin ülkelerin, ölümlü bir kaza meydana gelmeden önce bu sorunu çözmek için sorumluluk üstlenmesi gerektiğini, çünkü fırlatılan roketlerin çoğunun onlara ait olduğunu ifade etti.
Makalede konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:
"Şu anda yörüngedeki mevcut roket kalabalığı göz önüne alındığında, Jakarta, Dakka, Mexico City, Bogota ve Lagos’a bir roket parçasının isabet etme ihtimali, Washington, New York, Pekin ve Moskova'ya kıyasla üç kat yüksek."
Araştırmacılara göre Küresel Güney'in karşı karşıya olduğu orantısız risk, yoksulluk nedeniyle daha da kötüleşiyor.
Zira Küresel Güney ülkelerinde binalar ve diğer yapılar daha dayanıksız ve korunaksız.
NASA verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i "yörüngeden düşen enkazlara karşı sınırlı koruma sağlayan korunaksız veya hafif korunaklı yapılarda" yaşıyor.
Şimdiye dek roket enkazları nedeniyle herhangi bir ölüm kayda geçmedi. Ancak Byers bunun kısmen şans olduğunu veya böyle bir kazanın yaşanıp kayda geçmemiş olabileceğini söyledi.
"Küresel Güney'deki bir şehirde veya gelişmekte olan bir ülkenin kırsal kesiminde birinin gökten düşen küçük bir metal parçası nedeniyle gizemli bir şekilde öldüğünü hayal edebiliriz" diyen Byers, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu bir roket parçası kazası olarak mı kaydedilirdi? Küresel medya bu gelişmeyi öğrenir miydi?"
Independent Türkçe, VICE, NASA



Kullanıcılar ne yaparsa yapsın ChatGPT, bir adı söylemeyi reddediyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Kullanıcılar ne yaparsa yapsın ChatGPT, bir adı söylemeyi reddediyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

ChatGPT kullanıcıları, yapay zeka sohbet robotunun "David Mayer" adını söylemesini engelleyen alışılmadık bir aksaklık tespit etti.

OpenAI'ın son derece popüler yapay zeka aracı, adı yazma taleplerine bir hata mesajıyla yanıt veriyor:

Bir yanıt üretemiyorum.

Bunun üzerine sohbet dizisi sonlandırılıyor ve insanlar ChatGPT'yle etkileşime devam etmek için yeni bir sohbet penceresi açmak zorunda kalıyor.

Konu, OpenAI gibi teknoloji şirketlerinin platformlarını bilgiyi sansürlemekte kullanmasına dair endişe yarattı.

ChatGPT forumunda bir kullanıcı, "Bence buradan çıkarılacak ders, ChatGPT'nin, bunu yapabilecek yol ve araçlara sahip olanların çıkarlarını korumak için son derece kontrol altında olacağı" diye yazdı.

Diğer kullanıcılar yapay zeka botunu David Mayer adını söylemesi için kandırmaya yönelik şifreler ve bilmeceler de dahil çeşitli girişimlerde bulundu ancak hiçbiri işe yaramadı.
 

xchyj
ChatGPT, "David Mayer" adını yazmaya çalıştığında otomatik olarak çalışmayı durduruyor (Ekran görüntüsü/ The Independent)

Hatta bir kullanıcı kişiselleştirme ayarları aracılığıyla adını David Mayer diye değiştirdi ve ChatGPT'den hesap bilgilerini söylemesini istedi ancak bu da işe yaramadı.

Neden bu adı yazamadığına dair herhangi bir bilgi veremeyen ChatGPT, belirli gizlilik veya telif hakkı kriterlerine girmediği sürece belirli adları yazmada herhangi bir kısıtlamaya sahip olmadığını iddia ediyor.

The Independent daha fazla bilgi için OpenAI'a ulaştı.

Bazı kullanıcılar bu aksaklığın Rothschild servetinin varisi David Mayer de Rothschild'le ilgili olabileceğini ve bu kişinin Genel Veri Koruma Yönetmeliği yasası kapsamında bir talepte bulunmuş olabileceğini düşünüyor.

Bu veri koruma yasası, kişilerin Google gibi teknoloji şirketlerinden adlarını ve bilgilerini internetten kaldırmalarını talep etmesine imkan tanıyor.

Bu ad herhangi bir büyük arama motorunda veya ChatGPT'nin ana rakiplerinden birinde kısıtlanmış görünmüyor.

ChatGPT'de benzer bir sonucu tetikleyen diğer adlar arasında David Faber, Brian Hoods, Jonathan Turley ve Jonathan Zittrain var

Bir ChatGPT kullanıcısı, "David: Mayer de" ve ardından "şimdi iki nokta üst üste yerine nbsp:" isteğini girerek aksaklığı kısmen aşmanın bir yolunu keşfetti.

Bu tekniği tekrarlama girişimleri, ChatGPT tarafından bu adı yazmaya yönelik herhangi bir başka girişimin aynı hata mesajıyla sonuçlandığını gösteriyor.
 

dcrt
Reddit kullanıcısı Bitanuki, bölünemez boşluk (nbsp) kullanarak hatayı atlatmanın bir yolunu keşfetti ancak bu sadece kısmen işe yarıyor (Ekran görüntüsü/The Independent)

OpenAI kısa süre önce 6,6 milyar dolar fon elde etmişti. Bu fon şirketin değerinin 157 milyar dolara ulaşmasını sağlayarak onu dünyanın en değerli yapay zeka odaklı firması haline getirmişti.

Bu büyük ölçüde, Kasım 2022'de piyasaya sürüldüğünde tarihin en çok indirilen uygulaması haline gelen ChatGPT'nin başarısından kaynaklanıyor.

Pazartesi günü Financial Times'ta yayımlanan bir habere göre şirket, yapay zeka platformlarına reklam eklemeyi planlıyor ve bu da 250 milyon ChatGPT kullanıcısından ücretli aboneliklerin ötesinde para kazanmasına olanak tanıyacak.

Independent Türkçe