Apple, Suudi Arabistan’daki ilk öğrencilerini mezun etti

Suudi Arabistan, ülkenin dijital dönüşümü için çalışmalarını sürdürüyor.

Apple Developer Academy mezunları (Fotoğraf: Saih el Ğanem)
Apple Developer Academy mezunları (Fotoğraf: Saih el Ğanem)
TT

Apple, Suudi Arabistan’daki ilk öğrencilerini mezun etti

Apple Developer Academy mezunları (Fotoğraf: Saih el Ğanem)
Apple Developer Academy mezunları (Fotoğraf: Saih el Ğanem)

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Apple Developer Academy, bugün 103 kadın öğrencisini mezun etti.
Suudi Arabistan, nitelikli kadro yetiştirmek, gençlerin dünyadaki teknoloji devleri ile birlikte çalışmasını sağlamak için Apple şirketi ile iş birliği yapmıştı.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da türünün ilk örneği olan Apple Developer Academy, dünyanın dört bir yanından nitelikli kişiler ile alanında lider şirketin çalışmalarının bir örneği olarak görülüyor.
Apple Developer Academy, istihdamda yer almak isteyenlere gerekli eğitimleri sunarak bu alanda yetişmesini sağlıyor. Katılımcılar, topluluğa katkıda bulunmak için gerekli becerilere sahip olmalarını gerektiren kodlama, temel bilgiler, tasarım ve pazarlamanın temellerini öğrendiler. Apple politikalarını benimseyen 103 kadın öğrenci, gelecekte dünyada olumlu bir etki yaratmak için çalışmalara başladı.
Suudi Arabistan Siber Güvenlik ve Programlama Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Faysal el-Humeysi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada 2030 yılına kadar her 100 Suudi Arabistan vatandaşından birinin programcı olmasını istediklerini belirtti. Humeysi, bu doğrultuda dünyanın dört bir yanındaki büyük teknoloji şirketleri ile birlikte çalıştıklarını ifade etti.
103 mezun, öğrenim süreleri boyunca çeşitli alanlarda 88 uygulama programladı. Mezunların gelir elde edeceği ve programlama sürecinde birçok başlıkta tecrübe edindikleri bu uygulamalar, Suudi Arabistan’ın dijital geleceği için bir yapı taşı olacak ve ülkenin Ortadoğu’da teknoloji merkezi olmasına katkıda bulunacak.

Apple Developer Academy mezuniyet töreni. (Fotoğraf: Salih el Ğanem)
Apple Developer Academy, 2018 yılında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ABD’deki Silikon Vadisi’ni ziyareti sırasında, Apple CEO’su Tim Cook ile gerçekleştirdiği görüşme ile kuruldu. Taraflar, Suudi Arabistan’da Apple’ın eğitim vermesi, ülkede uygulama geliştirilmesi ve içerik üretilmesi için sözleşme imzaladı.
Suudi Arabistan, kadınların yüzde 30,5 oranında yer aldığı teknik alanda kapasiteyi artırmak istiyor. Programcılar için yeni istihdam alanları oluşturmanın yanı sıra programcı, tasarımcı ve girişimci de dahil olmak üzere her yıl 600 kadının mezun olmasını hedefliyor.
Apple Developer Academy’nin ilk mezunlarından Fai Şayban, eğitim aşamasında birçok beceri kazandığını, bazı meslektaşları ile birlikte güzellik ve bakım ürünleri ile ilgilenen bir şirket kurduklarını ve bir uygulama yaptıklarını söyledi.
Şayban, Apple Developer Academy’nin öğrencilere her türlü olanağı sağladığını, eğitim sayesinde teknik bilimler ve programlama hakkında çok şey öğrendiklerini ve yaratıcı düşünme becerilerinin arttığını vurguladı. Ayrıca gelecekte mezun arkadaşları ile Suudi Arabistan’da teknolojinin önde gelen isimlerinden biri olmayı hedeflediklerini belirtti.
Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 projesi, kadınların işgücü piyasasına katılımını arttırmaya ve ülkenin kalkınmasında yer almasını hedefliyor. Ülkedeki kadınların toplumdaki konumlarını güçlendirmek için atılan adımlar doğrultusunda yapılan düzenlemeler ve alınan kararlar ile yeni mevzuatlar oluşturuldu. Böylece kadınların başta ekonomi, sosyal, bilimsel ve kültürel olmak üzere her alanda ülke kalkınmasında yer alması sağlandı. 



Suudi Arabistan ve Sudan bir “Koordinasyon Konseyi” kurulması için belge imzaladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile Sudan Dışişleri Bakanı Muhyiddin Salim, belgenin imzalanması sırasında (SPA)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile Sudan Dışişleri Bakanı Muhyiddin Salim, belgenin imzalanması sırasında (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Sudan bir “Koordinasyon Konseyi” kurulması için belge imzaladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile Sudan Dışişleri Bakanı Muhyiddin Salim, belgenin imzalanması sırasında (SPA)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile Sudan Dışişleri Bakanı Muhyiddin Salim, belgenin imzalanması sırasında (SPA)

Suudi Arabistan ve Sudan, iki tarafın ilgili makamlarını bir araya getiren kurumsal bir çerçevede iş birliği artırma kararlılığından yola çıkarak dün, bir ‘Koordinasyon Konseyi’ kurulmasını öngören belgeyi imzaladı. Bu adım net girişimler, projeler ve hedefler aracılığıyla somut sonuçlar elde etmeyi, iş birliği ile entegrasyonu güçlendirmeyi ve iki ülke liderleri ile halklarının beklentilerini karşılamayı amaçlıyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Sudan Dışişleri Bakanı Muhyiddin Salim, başkent Riyad'da ikili ilişkileri geliştirmek ve pekiştirmek için etkin bir kurumsal platform olması amacıyla ‘Suudi Arabistan - Sudan Koordinasyon Konseyi’ kuruluş belgesine imza attı.

İş birliğinin güçlendirilmesi

Prens Faysal bin Ferhan'ın Bakan Muhyiddin Salim'i kabulünün ardından iki taraf, iki ülke arasındaki Siyasi İstişare ve Takip Komitesi toplantısına başkanlık etti. Toplantıda ikili ilişkiler ve bu ilişkilerin çeşitli alanlarda geliştirilip ilerletilmesinin yolları gözden geçirilirken, bölgesel olaylardaki son gelişmeler ele alındı ve bu konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

Suudi Arabistan ve Sudan dışişleri bakanları toplantı sırasında, ikili ilişkileri ve çeşitli alanlardaki ortak iş birliğini güçlendirmek için çalışmaya devam etme konusundaki kararlılıklarını vurguladılar.

Bunun yanı sıra Bakan Muhyiddin, Şarku'l Avsat’a yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan - Sudan ilişkilerinin merkeziliğine vurgu yaparak bu ilişkileri ‘stratejik’ olarak nitelendirdi. Söz konusu Koordinasyon Konseyi’nin kurulması için imzalanan belgenin meyvelerinden biri olarak önümüzdeki dönemin tanık olacağı sonuçlara güvendiğini ifade eden Salim, Kızıldeniz'in güvenliğinin her iki ülke için de en yüksek öncelik teşkil ettiğinin altını çizdi.

fevfrb
Prens Faysal bin Ferhan, Riyad’daki Dışişleri Bakanlığı binasında Sudanlı Bakan Muhyiddin Salem’i kabul etti (SPA)

Riyad, İslamabad ve Ankara arasında imzalanan ‘Mekke Ortak Savunma Anlaşması’ndan övgüyle söz eden Muhyiddin, ‘büyük bir güçten ve uluslararası bir sembolden çok daha fazlası’ olarak tanımladığı Suudi Arabistan ile ortak bir blokta yer alma konusunda iyimser olduğunu belirtti. Suudi Arabistan'ın Sudan'daki tabloyu ‘komşuluk, destekçilik ve ortak kader duygusuyla’ okuduğunu ifade eden Sudanlı bakan, ülkesinin bu üçlü bloğa dahil olmaya bölgesel güvenlik ve istikrarı pekiştirecek olumlu bir adım olarak baktığına işaret etti.

Suudi Arabistan'ın duruşuna övgü

Sudanlı bakan ayrıca, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ve paralı askerlerin öncülük ettiği savaşın patlak vermesinden bu yana Sudan'ın içinden geçtiği karmaşık ve zor koşulların gölgesinde Suudi Arabistan'ın destekleyici tutumuna dikkati çekti. Riyad'ın savaşın başlamasıyla birlikte ilk platform olarak ‘Cidde Platformu’na ev sahipliği yaparak Sudan sahnesinde güçlü bir şekilde varlık gösterdiğini belirten Salim, Suudi Arabistan'ın Sudan'a ve halkına gösterdiği ilginin Krallığın duruşunun bir kanıtı olmaya devam edeceğine işaret etti.

Salim, Suudi Arabistan - Sudan Koordinasyon Konseyi’nin kurulmasına yönelik atılan imzanın ‘siyasi, güvenlik, ekonomik ve sosyal’ açıdan kapsamlı bir stratejik çalışmanın meyvelerini vermesini beklediğini ifade etti. Savaşın gölgesinde Kral Selman Yardım Merkezi'nin ülkedeki faaliyetlerinden övgüyle söz eden Sudanlı bakan, ülkesinin savaştan sonra devletlerin gerçek konumlarını görme fırsatı bulduğuna dikkat çekerken, Sudan dış ilişkilerinin her şeyi tam olarak doğru yerine oturtmak adına eskisinden farklı bir tutum ve çizgi benimseyeceğini vurguladı.

Sudan’ın siyasi diyaloğa yönelik beklentisi

Bakan Muhyiddin Salim, Şarku'l Avsat’a yaptığı açıklamada, Sudan içinde başlatılan siyasi diyalog hakkında şunları söyledi:

“Siyasi diyaloğun, Sudan krizinin genel vizyonları konusunda sivil güçler arasında bir fikir birliğine yol açmasını umuyoruz. Bu iyi bir gelişme olacaktır. Zira Sudan, bu güçlerin siyasi olarak bölünmesinden ve kutuplaşmasından çok zarar gördü ve bu durum ülkedeki siyasi sahnenin karmaşıklaşmasına neden oldu.”

scdfvgbh
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Riyad’da Sudan Dışişleri Bakanı Muhyiddin Salim’i kabul ederken (SPA)

Aykırı hareket eden diğer güçlerin önünü kesmek için Sudan meselelerinde sivil ve siyasi güçlerin ortak noktada buluşturulması gerektiğini vurgulayan Salim, partileri ve sivil güçleri, ‘siyasi diyalog’ girişimini, birleştirici ulusal yoldan uzaklaştıran her türlü kısıtlama ve gündemden tamamen kurtulmuş, saf bir milli bilinçle sahiplenmeye çağırdı.

Sudan halkının farklı siyasi görüş ve eğilimlerini temsil eden iç diyalogların başlatılması çağrısında bulunan Salim, içerideki güçlerin büyük bir kısmının safları birleştirme konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Salim, ayrıca milli bilinci güçlendiren ve ülkenin toprak bütünlüğü ile egemenliğini koruyan tavsiyeler, öneriler ve girişimler sunarak hükümet ile ulusal güçler arasında dayanışma için bir fırsat yaratıldığını ifade etti.

Sudanlı bakan, herkesin ülkede demografik bir değişimi hedefleyen milislerin öncülük ettiği savaşın ortaya çıkardığı zorluklarla yüzleşebilmesi için Sudanlı vatanseverlerin bir araya gelerek kapsamlı bir ulusal siyasi tutum oluşturmalarının önemine dikkati çekti.

Öte yandan Sudan Dışişleri Bakanı Salim ve Sudan'ın Riyad Büyükelçisi Defallah el-Hac, dün akşam Riyad'da düzenledikleri basın toplantısında, Riyad ile Hartum arasında Koordinasyon Konseyi’nin kurulmasının, iki ülkenin aralarındaki iş birliği ve koordinasyon düzeyini yükseltme konusundaki kararlılığından kaynaklandığını ve konseyin ikili ilişkileri geliştirmek ile pekiştirmek için etkin bir kurumsal platform olacağını vurguladı.

Bakan Salim ve Büyükelçi Hac, basın toplantısı  sırasında; önümüzdeki dönemin, iş birliği ile entegrasyonu güçlendirecek ve iki ülke liderleri ile halklarının beklentilerini karşılayacak net girişimler, projeler ve hedefler içeren bir dizi istişare, koordinasyon ve eyleme sahne olmasını beklediklerini ifade ettiler.


Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun kârı 17 milyar doları aşarken, varlıkları 2025 yılında 907 milyar dolara yaklaştı

Suudi Arabistan’ın başkenti (Reuters)
Suudi Arabistan’ın başkenti (Reuters)
TT

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun kârı 17 milyar doları aşarken, varlıkları 2025 yılında 907 milyar dolara yaklaştı

Suudi Arabistan’ın başkenti (Reuters)
Suudi Arabistan’ın başkenti (Reuters)

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF), 2025 yılında güçlü bir finansal performans sergiledi. Fonun gelirleri yüzde 9 artarak 450 milyar riyale (120 milyar dolar) yükselirken, net kârı iki katına çıkarak 65 milyar riyalin (17,3 milyar dolar) üzerine çıktı. Fonun yönettiği varlıkların toplam değeri ise yaklaşık 3,4 trilyon riyale (906,7 milyar dolar) ulaştı.

PIF, yurt içindeki yatırımlarını genişletmeyi de sürdürdü. Bu yatırımların 2021-2025 dönemindeki kümülatif büyüklüğü yaklaşık 750 milyar riyale (200 milyar dolar) yaklaşırken, uluslararası yatırımlar yüzde 12 oranında arttı. PIF ayrıca yapay zekâ, teknoloji, enerji ve ileri imalat gibi stratejik sektörlerdeki varlığını güçlendirdi.


Suudi Arabistan-Mısır-Türkiye görüşmesinde bölgesel gelişmeler ele alındı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdülati ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, El Alameyn kentindeki görüşmesinden bir kare (Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdülati ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, El Alameyn kentindeki görüşmesinden bir kare (Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü)
TT

Suudi Arabistan-Mısır-Türkiye görüşmesinde bölgesel gelişmeler ele alındı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdülati ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, El Alameyn kentindeki görüşmesinden bir kare (Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdülati ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, El Alameyn kentindeki görüşmesinden bir kare (Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdülati ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bölgedeki mevcut gelişmeleri ve son durumu ele aldı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Temim Hilaf'ın bugün (Cuma) yaptığı açıklamaya göre El Alameyn kentinde gerçekleştirilen dostane görüşmede bakanlar, stratejik ortaklığı güçlendirme ve ortak çıkarları ilerletme konusundaki kararlılıklarını vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bakanların ayrıca ülkeleri arasındaki köklü dostluk ve yakın iş birliği bağlarının derinliğine dikkat çektiğini belirtti.