İran, ABD'nin 'Devrim Muhafızları' üyesini Bolton'a suikast düzenlemeye çalışmakla suçlamasını reddetti

İran, ABD'nin 'Devrim Muhafızları' üyesini Bolton'a suikast düzenlemeye çalışmakla suçlamasını reddetti
TT

İran, ABD'nin 'Devrim Muhafızları' üyesini Bolton'a suikast düzenlemeye çalışmakla suçlamasını reddetti

İran, ABD'nin 'Devrim Muhafızları' üyesini Bolton'a suikast düzenlemeye çalışmakla suçlamasını reddetti

İran, ABD'nin Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) bir üyesinin eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'u öldürmeyi planladığı yönündeki suçlamalarını reddetti. Bu suçlamaların ‘mesnetsiz olduğunu ve arkasında siyasi sebepler’ bulunduğunu belirtti.
İran medyasının aktardığına göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, “İran, bu mesnetsiz ve gülünç suçlamalar bahanesiyle İran vatandaşlarına yönelik herhangi bir eylemde bulunulmasına karşı şiddetle uyarıyor” dedi.
ABD Adalet Bakanlığı tarafından dün (Çarşamba) yapılan bir açıklamada, Mehdi Rezayi adıyla da bilinen 45 yaşındaki Tahranlı Şahram Pursafi'nin, büyük ihtimalle Ocak 2020’de ABD’nin düzenlediği bir saldırı sonucunda ölen DMO Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin suikastının intikamını almak amacıyla Bolton'u öldürmeye çalıştığı ifade edildi.
İran ile ABD arasında suçluların iadesine ilişkin herhangi bir anlaşma yok ve Pursafi hala serbest. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) dün, Pursafi'nin adını en çok arananlar listesine koydu.
ABD'li bir yetkili dün yaptığı açıklamada, ABD'nin Pursafi’ye yönelik suçlamaların İran’ın nükleer programını kontrol altına almaya karşılık Tahran’a uygulanan yaptırımları hafifleten 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmak için yapılan müzakereleri etkilemesi gerekmediğine inandığını söyledi.
İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “Bizim bakış açımıza göre bu olmamalı” diyerek Adalet Bakanlığı'nın, ABD'nin İran ile olan diplomasisinden bağımsız olarak Pursafi’yi suçladığını belirtti.
ABD ile İran arasındaki dolaylı müzakereler pazartesi günü Viyana'da sona erdi. Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, anlaşmayı canlandırmaya yönelik nihai bir metin sunduklarını söyledi.
Suç duyurusuna göre Pursafi, bir ABD vatandaşından yakında çıkacak bir kitap için gerektiğini söyleyerek Bolton'un fotoğraflarını çekmesini istedi.
Bunun ardından ABD’li bu kişi, Pursafi'yi bir miktar ücret karşılığında fotoğrafları çekebileceğini söylediği gizli bir hükümet muhbiriyle tanıştırdı.
Yetkililer, bundan bir ay sonra Pursafi'nin şifreli bir mesajlaşma uygulaması üzerinden muhbire ulaştığını ve Bolton'u ‘ortadan kaldırmak’ için birini tutması karşılığında 250 bin dolar teklif ettiğini söyledi. İddialara göre Pursafi, pazarlık sonucunda muhbirle 300 bin dolara el sıkıştı.
Söz konusu iddiaları destekleyen yeminli bir açıklamaya göre muhbir, Pursafi’nin talebinde daha açık olmasını istediğinde Pursafi ‘adamın’ öldürülmesini istediğini söyleyerek, Bolton'un adını ve soyadını verdi.
Pursafi, daha sonra muhbirden ödemeyi kolaylaştırmak için bir kripto para hesabı açmasını istedi. Sonraki temaslarda Pursafi’nin muhbire öldürme yönteminin önemli olmadığını, ancak ‘grubunun’ görevin gerçekleştirildiğine dair kanıt olarak bir videoyaya ihtiyaç duyacağını söylediği düşünülüyor.
Bolton dün Twitter hesabında yaptığı paylaşımda Adalet Bakanlığı'na çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Bolton “Her ne kadar şu anda kamuoyu önünde fazla bir şey söyleyemesek de burada tartışılmaz bir gerçek var: İran'ı yönetenler yalancıdır, teröristtir ve ABD'nin düşmanlarıdır” dedi.



İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 212 gazeteci öldürüldü, 400'den fazlası yaralandı

Gazze Şeridi'nde İsrail güçleriyle yaşanan çatışmalar sırasında öldürülen Filistinli meslektaşları Yaser Murtaca'nın cenazesini taşıyan gazeteciler (DPA)
Gazze Şeridi'nde İsrail güçleriyle yaşanan çatışmalar sırasında öldürülen Filistinli meslektaşları Yaser Murtaca'nın cenazesini taşıyan gazeteciler (DPA)
TT

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 212 gazeteci öldürüldü, 400'den fazlası yaralandı

Gazze Şeridi'nde İsrail güçleriyle yaşanan çatışmalar sırasında öldürülen Filistinli meslektaşları Yaser Murtaca'nın cenazesini taşıyan gazeteciler (DPA)
Gazze Şeridi'nde İsrail güçleriyle yaşanan çatışmalar sırasında öldürülen Filistinli meslektaşları Yaser Murtaca'nın cenazesini taşıyan gazeteciler (DPA)

Filistinli onlarca gazeteci, Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla bugün Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Nasır Tıp Kompleksi önünde bir araya geldi. Gazeteciler, İsrail saldırılarında öldürülen meslektaşlarının fotoğraflarını taşıdı.

Basın mensupları, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasındaki savaşı haberleştirmek için ağır bir bedel ödüyor.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşının başlangıcından bu yana 212 gazetecinin (bazıları evlerinde aileleriyle birlikte olmak üzere) öldürüldüğünü, 409'unun ise yaralandığını açıkladı. Yaralılardan bazıları kalıcı uzuv kaybı yaşadı, bazıları da felç geçirdi. Resmi kaynaklara göre İsrail güçleri 48 gazeteciyi de tutukladı.

Görsel kaldırıldı. Gazze Şeridi'ndeki gazeteciler, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlamak için toplandı. (WAFA)

Doğrudan hedef alınma

Şarku’l Avsat’ın Birleşmiş Milletler’in (BM) haber sitesi UN News'ten aktardığına göre Sami Şehade, Nisan 2024'te Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat'ta geçirdiği ağır bir yaralanmanın ardından bacağını kaybetti. Ancak o fotoğraf makinesini aldı ve Gazze Şeridi'ndeki trajik olayları belgelemek için sahaya döndü.

Engelinin kendisini çalışmaktan alıkoymasına izin vermeyen Şehade, “Tüm bu engellerle karşılaşsam bile foto muhabirliğini bırakmam mümkün değil” dedi.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü her yıl 3 Mayıs'ta kutlanıyor ve medyanın hesap verebilirlik, adalet, eşitlik ve insan haklarını vurgulamadaki rolüne odaklanıyor.

Koltuk değneklerine yaslanan Şehade, mavi renkli basın yeleğini giyerek kamerasının arkasında durmuş, meslektaşlarıyla birlikte yıkıntıların arasında çalışıyordu.

Şehade, “Yaşanan tüm suçlara tanık oldum ve sonra bana karşı işlenen bir suça tanık olduğum an geldi... Ben bir saha gazetecisiydim, açık bir alanda kamera taşıyordum, beni gazeteci olarak tanımlayan bir kask ve yelek giyiyordum. Ama yine de doğrudan hedef alındım” ifadelerini kullandı.

Bu olay onun hayatında bir dönüm noktası oldu. Şehade durumunu şöyle açıkladı: “Daha önce kimsenin yardımına ihtiyacım yoktu ama şimdi var. Bu yeni gerçekliğin üstesinden gelme kararlılığına sahibim. İşte biz Gazze Şeridi'ndeki gazeteciler bu halde bile çalışmalıyız.”

Görsel kaldırıldı.Gazze Şeridi'ne düzenlenen İsrail saldırılarının birinde bacağını kaybeden Filistinli gazeteci Sami Şehade (UN News)

Sokaklarda çalışmak

Gazze Şeridi'nde yıkılmış bir binanın enkazı arasında bir meslektaşıyla birlikte çekim yapan gazeteci Muhammed Ebu Namus, “Dünya Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlarken, Filistinli gazeteciler savaşta yıkılan işyerlerini hatırlıyor” dedi.

Ebu Namus sözlerini şöyle sürdürdü: “İşimizi yapmak için ihtiyacımız olan asgari şey elektrik ve internet, ancak birçok yerde yok. Bu yüzden internet sağlayan dükkanlara başvuruyoruz. Sokaklar artık bizim ofislerimiz.”

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgali sırasında Filistinli gazetecilerin hedef alındığına inandığını ifade eden Ebu Namus, medya çalışanlarının ‘ister Filistin'de ister dünyanın başka bir yerinde çalışsınlar’ korunması gerektiğini söyledi.

Görsel kaldırıldı.Filistinli gazeteci Muhammed Ebu Namus ve Gazze Şeridi'ndeki savaşı takip eden meslektaşı (UN News)

Kaldırımlarda kan var

Filistinli Gazeteciler Sendikası'nın çağrısıyla Dünya Basın Özgürlüğü Günü münasebetiyle düzenlenen mitinge, çeşitli yerel ve uluslararası kuruluşlardan gazeteciler ve medya profesyonellerinin yanı sıra aktivistler ve insan hakları savunucularından oluşan kalabalık bir grup katıldı.

WAFA'ya göre kalabalık, gazeteciler için uluslararası koruma ve Gazze Şeridi'nde medya çalışanlarına karşı işlenen suçlara sessiz kalma ve suç ortaklığı politikasına son verilmesini talep etti.

Filistinli Gazeteciler Sendikası Başkan Yardımcısı Tahsin el-Astal, “Dünyanın yok etmek istediği Filistin'in sesini ve gerçeği savunmak için mesleki araçlarını taşırken şehit edilen meslektaşlarımızın kanı halen kaldırımlarda ve yıkılan evlerdeyken bugünü anıyoruz. İşgalci İsrail’i bu suçlardan tamamen sorumlu tutuyor ve uluslararası kurumları katillerin hesap vermesi için ciddi adımlar atmaya çağırıyoruz. Ayrıca uluslararası medyayı da yanımızda durmaya ve katliam karşısında sessiz kalmamaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

El-Astal, hiçbir güvenlik garantisinin olmaması, basın kuruluşlarının tahrip edilmesi ve medya çalışanlarının en temel çalışma araçlarından mahrum bırakılması nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki medya durumunun dünyadaki en tehlikeli durumlardan biri haline geldiğini belirtti.