Tayvan, Pekin'in siyaset belgesindeki "tek ülke iki sistem" önerisini reddetti

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Joanne Ou, "Ana karadaki komünistler hiçbir zaman Tayvan'a hükmetmemişlerdir. Tayvan'ın egemenliği, 23,5 milyonluk Tayvan halkına aittir." dedi.

AA
AA
TT

Tayvan, Pekin'in siyaset belgesindeki "tek ülke iki sistem" önerisini reddetti

AA
AA

Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'daki hükümet, Pekin'in dün yayımladığı siyaset belgesindeki "tek ülke, iki sistem" esasına dayalı "barışçı yeniden birleşme" önerisini reddettiğini bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Joanne Ou, yaptığı açıklamada, bir yandan ada çevresinde askeri tatbikatlar yaparken barışçı birleşme mesajları vermenin inandırıcı olmadığını vurguladı.
Pekin'in yayımladığı siyaset belgesinin, iki tarafın özerk varlığını görmezden gelerek Tayvan'ı Çin'in parçası saymasını protesto ettiklerini belirten Sözcü Ou, "Ana karadaki komünistler hiçbir zaman Tayvan'a hükmetmemişlerdir. Tayvan'ın egemenliği, 23,5 milyonluk Tayvan halkına aittir. Tayvan halkı Pekin'in tek ülke iki sistem önerisine dayalı birleşmeyi kabul etmeyecektir." yorumunda bulundu.
Ou, Pekin'in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ada'yı ziyaretini bahane ederek provokatif eylemlere giriştiğini, tatbikatlarla askeri güç gösterisi yaptığını, siber saldırılar ve dezenformasyon kampanyalarıyla Tayvan'ı yıldırmaya çalıştığını, yalnızca Tayvan'ı değil bölgesel barışı da tehdit ettiğini belirterek, "Asıl uluslararası oyun bozan, bölgesel istikrarsızlığı yaratan Çin'dir." ifadesini kullandı.
Tayvan'ın Ana Kara İlişkileri Konseyi de "siyaset belgesinin, hüsnükuruntu dolu olduğunu ve olguları görmezden geldiğini" savundu.
Açıklamada, "siyaset belgesinin, Komünist Parti'nin ulusal kongresi öncesinde ana kara halkına Pekin otoritelerinin Tayvan konusunda bir şeyler yaptığı izlenimi uyandırmak için hazırlandığı" görüşü dile getirildi.
Konsey, "tek ülke iki sistem" önerisinin kabul edilemeyeceği, bunun seçenek olamayacağı görüşünün Tayvan'da uzun süredir hakim olduğunu vurguladı.
Çin Devlet Konseyine bağlı Tayvan İlişkileri Dairesinin Sözcüsü Ma Şiaoguang ise iktidardaki Demokratik İleri Parti'nin siyaset belgesine yönelik eleştirilerini "karalama çabası" diye niteledi.
"Tek ülke, iki sistem" modelinin barışçı ve samimi bir birleşme çağrısı olduğunu belirten Sözcü Ma, sonunda tüm Tayvan halkı tarafından benimseneceğine inandığını dile getirdi.
Çin yönetimi dün yayımladığı Tayvan siyaset belgesinde, Ada ile ana kara arasındaki ideolojik ve sosyal farklılıkların tanınması temelinde "barışçı yeniden birleşme" hedefini vurgulamıştı. Belgede 'tek ülke, iki sistem' anlayışının, en kapsayıcı çözüm olacağı görüşüne yer verilmişti.
Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetinin geçen hafta yaptığı ziyaret, Ada'yı topraklarının parçası gören Pekin'in tepkisini çekmişti. Çin, 2 ve 3 Ağustos'taki ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlara başlamıştı. İlk başta 4-7 Ağustos'ta düzenleneceği açıklanan tatbikatlar, öngörülen takvimin ötesinde sürdürülmüştü.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zıdong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintang) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.
Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini şart koşuyor.



Çin, Myanmar'da dolandırıcılık faaliyetleri yürütmekten suçlu bulunan 4 kişiyi idam ediyor

Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinde Ming ailesi suç örgütü üyeleri mahkemeye çıkarıldı (AFP).
Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinde Ming ailesi suç örgütü üyeleri mahkemeye çıkarıldı (AFP).
TT

Çin, Myanmar'da dolandırıcılık faaliyetleri yürütmekten suçlu bulunan 4 kişiyi idam ediyor

Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinde Ming ailesi suç örgütü üyeleri mahkemeye çıkarıldı (AFP).
Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinde Ming ailesi suç örgütü üyeleri mahkemeye çıkarıldı (AFP).

Çinli yetkililer bugün, altı Çin vatandaşının ölümüne neden olmaktan ve Myanmar'da 4 milyar dolardan fazla değerde dolandırıcılık ve kumar operasyonu yürütmekten suçlu bulunan dört kişinin idam edileceğini duyurdu.

Güney Çin'deki Shenzhen Orta Halk Mahkemesi bu sabah yaptığı açıklamada idamların ne zaman gerçekleştirileceğine dair bilgi vermedi.

Geçtiğimiz hafta, Myanmar'da dolandırıcılık operasyonu yürütmekle suçlanan 11 kişinin daha idam cezasına çarptırıldığı açıklandı.

Şarku'l Avsat'ın AP'den aktardığına göre, geçen kasım ayında Shenzhen'deki bir mahkeme, aralarında kötü şöhretli Bai ailesinin üyelerinin de bulunduğu beş kişiyi, dolandırıcılık merkezleri ve kumar kulüpleri ağı işletmekten dolayı ölüm cezasına çarptırdı.

Mahkeme, sanıklardan biri olan grubun lideri Bai Su Cheng'in mahkumiyetinden sonra bir hastalıktan öldüğünü bildirdi.

Grup, Myanmar'ın Çin sınırındaki Kokang bölgesinde sanayi parkları kurmuştu ve adam kaçırma, gasp, zorla fuhuş ve uyuşturucu üretimi ile ticareti de dahil olmak üzere dolandırıcılık amaçlı kumar ve telekomünikasyon faaliyetleri yürütmekle suçlanıyordu.

Mahkeme, sanıkların kurbanlarını 29 milyar yuan'dan (4,2 milyar dolar) fazla dolandırdığını, altı Çin vatandaşının ölümüne ve birçoğunun yaralanmasına neden olduğunu belirterek, suçlarının "son derece iğrenç, son derece ciddi koşullar ve sonuçlar doğuran ve topluma ciddi bir tehdit oluşturan" nitelikte olduğunu bildirdi.

Açıklamada, sanıkların başlangıçta karara itiraz ettikleri, ancak Guangdong Eyaleti Yüksek Halk Mahkemesi'nin itirazlarını reddettiği belirtildi.

Bu infazlar, Pekin'in Güneydoğu Asya'da, özellikle Myanmar, Kamboçya ve Laos'ta gelişen bir iş haline gelen "dolandırıcılık kümelenmeleri"ne karşı yürüttüğü geniş kapsamlı operasyonun bir parçası olarak gerçekleşti. Bu çeteler, aralarında binlerce Çin vatandaşının da bulunduğu dünya çapındaki kurbanlara karşı kaçakçılık, insan ticareti ve siber dolandırıcılık gibi çeşitli suçlar işliyor.

Bölgedeki yetkililer, özellikle Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerden gelen artan uluslararası baskıyla karşı karşıya kalıyor ve suç oranındaki artışla mücadele etmeleri bekleniyor.


Pakistan güçleri Belucistan'daki saldırıların ardından 145 militanı öldürdü

Pakistan güvenlik güçleri Belucistan eyaletinde bulunuyor (AFP)
Pakistan güvenlik güçleri Belucistan eyaletinde bulunuyor (AFP)
TT

Pakistan güçleri Belucistan'daki saldırıların ardından 145 militanı öldürdü

Pakistan güvenlik güçleri Belucistan eyaletinde bulunuyor (AFP)
Pakistan güvenlik güçleri Belucistan eyaletinde bulunuyor (AFP)

Pakistan’ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinin Başbakanı Sarfraz Bugti, bugün yaptığı açıklamada, eyalet genelinde düzenlenen eş zamanlı saldırıların ardından güvenlik güçlerinin 40 saat içinde 145 silahlı militanı etkisiz hâle getirdiğini söyledi. Yetkililer, söz konusu çatışmaların son yılların en kanlı olayları arasında yer aldığını belirtti.

Saldırılar, İran ve Afganistan sınırında yer alan, doğal kaynaklar açısından zengin Belucistan’da silahlı grupların hâlen aktif olduğunu ortaya koydu. Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre ayrılıkçı silahlı gruplar, güvenlik güçleri, siviller ve altyapıyı hedef alan saldırılarını son dönemde yoğunlaştırdı.

Bugti, eyaletin başkenti Ketta’da düzenlediği basın toplantısında, ölen militanların bir kısmının cuma ve cumartesi günleri düzenlenen hava saldırılarında, diğerlerinin ise devam eden arama-tarama operasyonlarında öldürüldüğünü açıkladı.

Pakistan ordusu ise dün yaptığı açıklamada, 92 militanın öldürüldüğünü duyurmuştu. Ordu ayrıca saldırılar sırasında 17 güvenlik görevlisi ile 31 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Pakistan’ın yüzölçümü bakımından en büyük ve aynı zamanda en yoksul eyaleti olan Belucistan’da, onlarca yıldır süren bir isyan devam ediyor. Beluç ayrılıkçı gruplar, daha geniş özerklik ve bölgenin doğal kaynaklarından daha fazla pay talep ediyorlar.

Yasaklı ayrılıkçı örgüt Belucistan Kurtuluş Ordusu, saldırıların sorumluluğunu üstlendi. Örgüt, “Kara Fırtına” adını verdiği koordineli operasyonla, eyalet genelinde güvenlik güçlerini hedef aldığını açıkladı.


Filipinler'de bir feribotun batması sonucu en az sekiz kişi hayatını kaybetti

Filipin Sahil Güvenlik ekipleri, "Trisha Kirsten 3" feribotunun batması sonrası onlarca kişiyi kurtardı (AFP)
Filipin Sahil Güvenlik ekipleri, "Trisha Kirsten 3" feribotunun batması sonrası onlarca kişiyi kurtardı (AFP)
TT

Filipinler'de bir feribotun batması sonucu en az sekiz kişi hayatını kaybetti

Filipin Sahil Güvenlik ekipleri, "Trisha Kirsten 3" feribotunun batması sonrası onlarca kişiyi kurtardı (AFP)
Filipin Sahil Güvenlik ekipleri, "Trisha Kirsten 3" feribotunun batması sonrası onlarca kişiyi kurtardı (AFP)

Yerel bir yetkiliye göre, bu sabah Filipinler'in güneyinde 342 yolcu taşıyan bir feribot kazasında en az sekiz kişi hayatını kaybetti.

Basilan eyaletindeki bir belediyenin Belediye Başkanı Arsina Kahing Nanu, Facebook'ta yaptığı paylaşımda, Trisha Kerstin 3 feribotunun Sulu Adası'na doğru seyir halindeyken battığını ve ölü sayısının sekiz olarak doğrulandığını yazdı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Basilan'ın acil durum müdahale yetkilisi Ronalyn Perez, şu ana kadar en az 138 kişinin kurtarıldığını söyledi.

“Buradaki asıl sorun, bize gelen yaralıların sayısı. Şu anda tıbbi personel sıkıntısı çekiyoruz” diyen yetkili, 18 kişinin yerel bir hastaneye nakledildiğini belirtti.

Yetkili, “Kazanın, feribot Zamboanga şehrinden Jolo Adası'na giderken meydana geldiğini” ifade etti.

Filipinler Sahil Güvenlik Teşkilatı, Mindanao'nun güneyindeki merkezi ile arama ve kurtarma operasyonlarında yardım sağlamak için koordinasyon sağladığını duyurdu.

116 milyon nüfuslu bir takımada ülkesi olan Filipinler'de feribot batmaları sıkça görülüyor.

2023 yılında, Filipinler'in güneyinde bir feribotta çıkan büyük yangında 30'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.