Mısır’da kilise yangınında hayatını kaybedenlerin cenaze töreninde yas vardı

Mısırlı bir kadın Ebu Sefein Kilisesi kurbanlarının cenazesi sırasında ağlıyor (AFP)
Mısırlı bir kadın Ebu Sefein Kilisesi kurbanlarının cenazesi sırasında ağlıyor (AFP)
TT

Mısır’da kilise yangınında hayatını kaybedenlerin cenaze töreninde yas vardı

Mısırlı bir kadın Ebu Sefein Kilisesi kurbanlarının cenazesi sırasında ağlıyor (AFP)
Mısırlı bir kadın Ebu Sefein Kilisesi kurbanlarının cenazesi sırasında ağlıyor (AFP)

Mısır’ın Giza vilayetinde bulunan Ebu Sefein kilisesinde dün sabah meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirmesine neden yangın ülkede herkesi şok etti.
Magda Nabih (61) isimli vatandaş, son duaları olduğunu bilmeden, Pazar sabahı kızları Irina (34) ve Mirna’nın (25) yanı sıra torunları Meryem (5), Barcena (5) ve Abram (3) ile birlikte kiliseye gitmişti.
İmbaba’daki kilisenin kreşinde olan Maharael (5), Yusuf (4) ve Floptier (3 yıl) isimli üç çocuğunu birlikte kaybeden annenin acısı da büyük oldu.

Kilisedeki klimalarda meydana gelen elektrik arızası nedeniyle meydana geldiği açıklanan yangın sonucu 41 kişinin öldü ve en az 14 kişi yaralandı.
Yangın, yoğun dumanın yayılmasına neden oldu ve bu da yaralanma ve ölümlerin ana nedeni oldu.

Kilisenin yakınında oturan ve kurtarma operasyonu sırasında bacağını kırılan Muhammed Yahya (38) gazetecilere şu açıklamayı yaptı:
“Büyük bir çığlık sesiyle uyandım ve pencereden dışarı baktığımda kiliseden yoğun duman ve alevler çıktığını gördüm. Hemen kiliseye koştum. Etraftakilerin yardımıyla kapıyı kırmayı başardık ve mümkün olduğunca çocukları dışarı çıkarmaya çalıştık. Kreşte yaklaşık 80-90 çocuk vardı. Siyah dumanlara maruz kalmış çocukları görünce kalbim sıkıştı. Baygın olduklarını sandım ancak birçoğu boğulup öldü. Benim de kreştekilerin yaşlarında dört küçük çocuğum var.”

Kilisenin içinden birçok çocuğu kurtaran Yahya, “Yangında buradan nasıl çıkacağım umurumda değildi, tek düşünebildiğim çocuklar ve insanlardı. Kiliseye gidenlerden biri olan George Amca’yı kurtarırken, dar merdivenlerde düştüm. Bacağım kırıldı ve duman nedeniyle bayılmışım” diye konuştu.
Ebu Sefein Kilisesi’nin rahibi Abdul Masih Bakhit de yangında yaşamını yitirdi.

Bugün düzenlenen cenaze töreninde rahibin oğlu Adil, kilise cemaati ve çocukları kurtarmaya çalışırken ölen babasının kahramanca çabaları için herkesten takdir alırken sessizce ağladı.
İskenderiye Kıpti Ortodoks Patrikhanesi’nin Papası 2. Tavadros, kazayla ilgili tüm konuları ilgili makamlarla takip ettiğini belirterek, kurbanlara taziyelerini iletti.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin talimatıyla, yangının hemen ardından restorasyon çalışmaları başladı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.