İranlı ve Lübnanlı yatırımcılar Suriye’de 3 şirket daha kurdu

Suriye başkentindeki Hamidiye pazarında günlük hayat (AFP)
Suriye başkentindeki Hamidiye pazarında günlük hayat (AFP)
TT

İranlı ve Lübnanlı yatırımcılar Suriye’de 3 şirket daha kurdu

Suriye başkentindeki Hamidiye pazarında günlük hayat (AFP)
Suriye başkentindeki Hamidiye pazarında günlük hayat (AFP)

Şam hükümeti, İranlı ve Lübnanlı yatırımcıların Suriye’de, kamera sistemleri, koruma cihazları, alarm ekipmanları, giyim, dekorasyon malzemeleri ve diğer ürünlerin ticaretinde faaliyet gösterecek yeni şirketler kurmalarına izin verdi.
Yerel basın, İç Ticaret ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı’nın merkezleri başkent Şam’da yer alan ve yatırımcıları İran uyruklu kişiler olan Nadintech Ticaret Şirketi ve Persian Ticaret Şirketi’nin kurulmasına onay verdiğini belirtti. Söz konusu şirketlerin faaliyetleri, kamera sistemi ve koruma cihazları, alarm ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler, bilişim ve optik endüstrileri ve güvenlik amaçlı kullanılan cihazların ticaretine odaklanıyor.
Aynı zamanda, merkezi Şam’da bulunan ve Lübnan uyruklu üç yatırımcıya ait olan Prenses Evleri Kaplama Limited Şirketi’nin kurulması da onaylandı. Lübnanlı yatırımcıların biri sermayenin yüzde 75’ini sağladı. Şirket her türlü giyim ve dekorasyon malzemeleri, elektronik ve elektrikli ev aletleri ve bunların bakımlarının yanı sıra sağlık malzemelerinin ticareti, ithalatı ve ihracatı ile taahhüt ve müteahhitlik işlerinde faaliyet gösterecek.
Onay alan bir diğer şirket ise İranlı yatırımcılara ait, başkent Şam merkezli Persian Ticaret Şirketi oldu. Şirket, gıda maddelerinin ithalat ve ihracatının yanı sıra ihale ve müzayedelere girmeye odaklanacak.
Esed rejimi, Temmuz ayında, Şam’ın kırsalında SPIE Şirketi’ne İranlı yatırımcılara, araba ve yedek parça ticareti, inşaat malzemeleri, demir ve çimento ticareti, petrol türevleri ithalatı ve alışveriş merkezlerine yatırım yapması için ruhsat vermişti. Şirket aynı zamanda, müteahhitlik işleri, fabrika ve hastane ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler ticaretinin yanı sıra sebze ve meyve ticareti ile her türlü kumaş ve giyim eşyası ihracatı alanında da çalışıyor.
Bu şirketlerin yanı sıra, bu yılın başından bu yana Şam’da hükümet tarafından kuruluşu onaylanan İranlı yatırımcılara ait 13 yeni şirket bulunuyor. Genel merkezleri Şam, Şam kırsalı ve Halep arasında dağılıyor. Söz konusu 13 şirketteki yatırımcı sayısı yaklaşık İranlı 30 yatırımcıya ulaşıyor.
İran, Suriye’deki siyasi nüfuzuna paralel olarak ekonomik nüfuzunu artırmaya çalışıyor. İran geçen yılın sonunda, Şam’daki serbest bölgede, Sanayi Bakanı, Madencilik Bakanı ve Ticaret Bakanının yanı sıra İran ve Suriye’deki bir dizi üst düzey ekonomi ve ticaret yetkilisinin katılımıyla İran Ticaret Merkezi’ni açtı.
Suriye’de yeni şirket kuran İranlı yatırımcı sayısı, İran’a yönelik kredi limitlerinin yeniden etkinleştirilmesinden sonra önemli ölçüde arttı. Bu gelişme, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in Mayıs ayında Tahran’a yaptığı ziyaret ve İran’ın doğrudan ekonomik desteğinin devamı için koşullarını öğrenmek üzere Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney ile yaptığı görüşme sonucunda sağlanmıştı. Söz konusu görüşme, İran, 2011’de savaşın başlamasından bu yana ülkede artan siyasi nüfuzuna paralel olarak, Suriye’deki ekonomik etkisini artırabileceğine dair hiçbir garanti vermeyerek, destek vermeye devam etme konusunda isteksiz davranmasının ardından gelmişti.
İran, uluslararası yaptırımlar ve Arap izolasyonu ile yüzleşirken, Suriye rejimini ekonomik olarak desteklemek için 2012 yılında kredi limitleri açmaya başladı. Suriye-İran arasında ilk kredi limiti 2013 yılında, Suriye Ticaret Bankası ile İran İhracat Kalkınma Bankası arasında bir milyar dolar değerinde kredi limiti ile başlatıldı. Aynı yıl bu limite 3 milyar dolar eklendi. 2015 yılında Suriye Ticaret Bankası ile İran İhracat Kalkınma Bankası arasında 1 milyar dolarlık ikinci kredi limiti açıldı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.