İranlı ve Lübnanlı yatırımcılar Suriye’de 3 şirket daha kurdu

Suriye başkentindeki Hamidiye pazarında günlük hayat (AFP)
Suriye başkentindeki Hamidiye pazarında günlük hayat (AFP)
TT

İranlı ve Lübnanlı yatırımcılar Suriye’de 3 şirket daha kurdu

Suriye başkentindeki Hamidiye pazarında günlük hayat (AFP)
Suriye başkentindeki Hamidiye pazarında günlük hayat (AFP)

Şam hükümeti, İranlı ve Lübnanlı yatırımcıların Suriye’de, kamera sistemleri, koruma cihazları, alarm ekipmanları, giyim, dekorasyon malzemeleri ve diğer ürünlerin ticaretinde faaliyet gösterecek yeni şirketler kurmalarına izin verdi.
Yerel basın, İç Ticaret ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı’nın merkezleri başkent Şam’da yer alan ve yatırımcıları İran uyruklu kişiler olan Nadintech Ticaret Şirketi ve Persian Ticaret Şirketi’nin kurulmasına onay verdiğini belirtti. Söz konusu şirketlerin faaliyetleri, kamera sistemi ve koruma cihazları, alarm ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler, bilişim ve optik endüstrileri ve güvenlik amaçlı kullanılan cihazların ticaretine odaklanıyor.
Aynı zamanda, merkezi Şam’da bulunan ve Lübnan uyruklu üç yatırımcıya ait olan Prenses Evleri Kaplama Limited Şirketi’nin kurulması da onaylandı. Lübnanlı yatırımcıların biri sermayenin yüzde 75’ini sağladı. Şirket her türlü giyim ve dekorasyon malzemeleri, elektronik ve elektrikli ev aletleri ve bunların bakımlarının yanı sıra sağlık malzemelerinin ticareti, ithalatı ve ihracatı ile taahhüt ve müteahhitlik işlerinde faaliyet gösterecek.
Onay alan bir diğer şirket ise İranlı yatırımcılara ait, başkent Şam merkezli Persian Ticaret Şirketi oldu. Şirket, gıda maddelerinin ithalat ve ihracatının yanı sıra ihale ve müzayedelere girmeye odaklanacak.
Esed rejimi, Temmuz ayında, Şam’ın kırsalında SPIE Şirketi’ne İranlı yatırımcılara, araba ve yedek parça ticareti, inşaat malzemeleri, demir ve çimento ticareti, petrol türevleri ithalatı ve alışveriş merkezlerine yatırım yapması için ruhsat vermişti. Şirket aynı zamanda, müteahhitlik işleri, fabrika ve hastane ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler ticaretinin yanı sıra sebze ve meyve ticareti ile her türlü kumaş ve giyim eşyası ihracatı alanında da çalışıyor.
Bu şirketlerin yanı sıra, bu yılın başından bu yana Şam’da hükümet tarafından kuruluşu onaylanan İranlı yatırımcılara ait 13 yeni şirket bulunuyor. Genel merkezleri Şam, Şam kırsalı ve Halep arasında dağılıyor. Söz konusu 13 şirketteki yatırımcı sayısı yaklaşık İranlı 30 yatırımcıya ulaşıyor.
İran, Suriye’deki siyasi nüfuzuna paralel olarak ekonomik nüfuzunu artırmaya çalışıyor. İran geçen yılın sonunda, Şam’daki serbest bölgede, Sanayi Bakanı, Madencilik Bakanı ve Ticaret Bakanının yanı sıra İran ve Suriye’deki bir dizi üst düzey ekonomi ve ticaret yetkilisinin katılımıyla İran Ticaret Merkezi’ni açtı.
Suriye’de yeni şirket kuran İranlı yatırımcı sayısı, İran’a yönelik kredi limitlerinin yeniden etkinleştirilmesinden sonra önemli ölçüde arttı. Bu gelişme, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in Mayıs ayında Tahran’a yaptığı ziyaret ve İran’ın doğrudan ekonomik desteğinin devamı için koşullarını öğrenmek üzere Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney ile yaptığı görüşme sonucunda sağlanmıştı. Söz konusu görüşme, İran, 2011’de savaşın başlamasından bu yana ülkede artan siyasi nüfuzuna paralel olarak, Suriye’deki ekonomik etkisini artırabileceğine dair hiçbir garanti vermeyerek, destek vermeye devam etme konusunda isteksiz davranmasının ardından gelmişti.
İran, uluslararası yaptırımlar ve Arap izolasyonu ile yüzleşirken, Suriye rejimini ekonomik olarak desteklemek için 2012 yılında kredi limitleri açmaya başladı. Suriye-İran arasında ilk kredi limiti 2013 yılında, Suriye Ticaret Bankası ile İran İhracat Kalkınma Bankası arasında bir milyar dolar değerinde kredi limiti ile başlatıldı. Aynı yıl bu limite 3 milyar dolar eklendi. 2015 yılında Suriye Ticaret Bankası ile İran İhracat Kalkınma Bankası arasında 1 milyar dolarlık ikinci kredi limiti açıldı.



Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının devam etmesi üzerine ‘etnik temizlik’ uygulamasını kınadı

Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail ordusunun bombaladığı bölgeyi inceleyen Filistinli bir kız çocuğu, 22 Kasım 2025 (Reuters)
Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail ordusunun bombaladığı bölgeyi inceleyen Filistinli bir kız çocuğu, 22 Kasım 2025 (Reuters)
TT

Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının devam etmesi üzerine ‘etnik temizlik’ uygulamasını kınadı

Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail ordusunun bombaladığı bölgeyi inceleyen Filistinli bir kız çocuğu, 22 Kasım 2025 (Reuters)
Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail ordusunun bombaladığı bölgeyi inceleyen Filistinli bir kız çocuğu, 22 Kasım 2025 (Reuters)

Hamas Sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin doğu bölgelerinde ve orta kesiminde ‘etnik temizlik’ yaptığını söyledi.

Sözcü Hazım Kasım, “İşgal güçleri, sarı hattın dışındaki sivilleri hedef alıyor. Bu sabahtan itibaren dört vatandaş öldürüldü, yıkım operasyonları yoğunlaştı ve doğu bölgelerinden vatandaşlar yerlerinden edildi” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan aktardığına göre, bu sabah İsrail'in Gazze ve Han Yunus şehirlerini hedef alan bombardımanında dört Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

dcgtrhy
Gazze şehrinde İsrail ateşiyle öldürülen Filistinli genç Ahmed el-Hevari'nin cenazesine katılan Filistinliler (Reuters)

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu sabah üç kişinin cenazesi hastanelere getirildi; ikisi Han Yunus’un doğusundaki Beni Suheyle kasabasında İsrail’e ait bir insansız hava aracı (İHA) tarafından, bir diğeri ise Gazze kentinin doğusundaki et-Tuffah mahallesinde İsrail tankının açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti” dedi.

Han Yunus’taki Nasır Hastanesi, iki ölü ve biri ağır olmak üzere üç yaralıyı kabul ettiğini duyurdu. Gazze kentindeki Şifa Hastanesi’nin Müdürü Dr. Muhammed Ebu Selmiye de et-Tuffah mahallesinde sivillere yönelik tank ateşi nedeniyle bir ölü ve çok sayıda yaralının hastaneye ulaştığını doğruladı.

Gazze'deki bir güvenlik kaynağı AFP'ye, ‘işgal uçaklarının bu sabah Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah'ın güneydoğusundaki bölgelere birkaç hava saldırısı düzenlediğini’ söyledi. Kaynak, İsrail ordusunun ‘ez-Zeytun, Şucaiyye ve et-Tuffah (Gazze şehrinin doğusu) mahallelerinde ve Han Yunus ile Refah'ta savaş sırasında hasar gören onlarca binayı ve evi yıkmaya devam ettiğini’ belirtti.

İsrail güçleri, Refah şehrinin büyük bir kısmını ve Han Yunus'un doğu bölgelerini kontrol altında tutuyor. İsrail, 7 Ekim 2023'teki saldırının ardından Gazze Şeridi'ne savaş açtı. O günden bu yana, Birleşmiş Milletler'in (BM) güvenilir bulduğu Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşında en az 69 bin 756 kişi hayatını kaybetti.


Mısır Temsilciler Meclisi seçimlerinin ikinci aşamasında oy verme işlemi başladı

Şarkiyye vilayetine bağlı Fakus şehrinde bir seçim komitesinin girişi (Facebook)
Şarkiyye vilayetine bağlı Fakus şehrinde bir seçim komitesinin girişi (Facebook)
TT

Mısır Temsilciler Meclisi seçimlerinin ikinci aşamasında oy verme işlemi başladı

Şarkiyye vilayetine bağlı Fakus şehrinde bir seçim komitesinin girişi (Facebook)
Şarkiyye vilayetine bağlı Fakus şehrinde bir seçim komitesinin girişi (Facebook)

Mısırlılar bugün, 2025 Temsilciler Meclisi seçimlerinin ikinci aşamasında oy kullanmaya başladı.

İki gün sürecek seçimler, 73 seçim bölgesi ve 5 bin 287 alt komiteden oluşan 13 vilayette gerçekleştiriliyor. Şarku’l Avsat’ın Kahire el-İhbariyye televizyonundan aktardığına göre, bu aşamada bin 316 aday bireysel sistem altında yarışıyor ve Kahire ile Kuzey, Orta ve Güney Delta ve Doğu Delta'nın iki seçim bölgesinde bir liste yer alıyor.

Mısır Ulusal Seçim Komisyonu, vatandaşlara seçimlere katılım çağrısında bulunarak, sürecin bütünlüğünü sağlama ve seçmenlerin iradesini tam şeffaflık içinde sandığa yansıtma konusundaki kararlılığını vurguladı.

Seçimlerin ikinci aşamasına dahil olan vilayetler, Ulusal Seçim Komisyonu’nun verilerine göre Kahire, Kalubiyye, Dakahliye, Garbiye, Menufiye, Kafr eş-Şeyh, Şarkiye, Dimyat, Port Said, İsmailiye, Süveyş, Güney Sina ve Kuzey Sina’dan oluşuyor.

gju
Parlamento seçimlerinin ilk turunda oy verme merkezlerinin önünde bekleyen Mısırlı kadınlar (Gençlik Partisi Koordinasyon Komitesi)

Temsilciler Meclisi seçimlerinin ikinci aşaması, ilk turda 19 seçim bölgesindeki sonuçların ‘önemli ihlaller’ gerekçesiyle iptal edilmesinin ardından geliyor. Bu ihlaller arasında sandıkların önünde yapılan usulsüz propaganda ile adaylara oy sayım tutanaklarının nüshalarının verilmemesi gibi durumlar yer aldı. Gözlemciler bu adımı ‘emsalsiz’ olarak nitelendirdi.

Bu seçim bölgelerindeki sonuçların iptal edilmesi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin ‘azami şeffaflık’ sağlanması için yaptığı doğrudan çağrının ardından gerçekleşti.


Irak Sünni güçleri seçim sonrası pozisyonları koordine etmek için birleşik bir blok oluşturuyor

Bağdat'taki Irak seçimlerine ait kampanya posterleri (AFP)
Bağdat'taki Irak seçimlerine ait kampanya posterleri (AFP)
TT

Irak Sünni güçleri seçim sonrası pozisyonları koordine etmek için birleşik bir blok oluşturuyor

Bağdat'taki Irak seçimlerine ait kampanya posterleri (AFP)
Bağdat'taki Irak seçimlerine ait kampanya posterleri (AFP)

Irak'taki en önde gelen Sünni siyasi güçlerin liderleri dün, ayrı listelerle katıldıkları parlamento seçimlerinin ardından "vizyon ve kararları birleştirmeyi" amaçlayan "Ulusal Siyasi Konsey" bloğunun kurulduğunu duyurdu.

Bağdat'ta, beş büyük Sünni partinin liderlerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, seçilmiş parlamentoda Sünni güçler arasında en fazla sandalyeye sahip olan (27 sandalye) "Takaddüm" hareketinin lideri eski Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ve ABD yaptırımlarına tabi olan "Egemenlik İttifakı"nın başkanı iş adamı Hamis el-Hancer de yer aldı.

Irak Haber Ajansı'nın (IRA) ve AFP’ye göre katılımcılar, "çeşitli önemli ulusal meselelerle ilgili pozisyonları koordine eden ve vizyon ve kararları birleştiren kapsayıcı bir çatı örgüt olarak Ulusal Siyasi Konsey'i oluşturma" konusunda anlaştılar.

Konseyin "tüm ulusal ortaklara açık olacağını ve Irak'ın birliğini ve istikrarını güvence altına alan ve tüm bileşenlerinin haklarını istisnasız koruyan temel ilkelere bağlı kalacağını" teyit ettiler.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Saddam Hüseyin rejimini deviren Amerikan işgalinden iki yıl sonra, 2005'te Irak'ta yapılan ilk çok partili seçimlerden bu yana, etkili siyasi güçler arasında uygulanan kota sistemine göre, Parlamento Başkanı Sünni, Başbakan Şii (yürütme erkinin fiili temsilcisi) ve Cumhurbaşkanı Kürtlerden oluşuyor.

Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana, Irak'taki Şii çoğunluk ülke siyasetine hâkim hale geldi.

Geçtiğimiz hafta, İran'a yakın Şii partilerden oluşan "Koordinasyon Çerçevesi" ittifakı, en büyük parlamento bloğunun kurulduğunu ve başbakan seçme sürecini başlatma niyetini duyurdu.

Ertesi gün, geçici Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, 11 Kasım seçimlerinde 329 parlamento sandalyesinden 46'sını alarak en fazla sandalye kazanan koalisyonunun "en büyük parlamento bloğuna" katıldığını duyurdu.

Bu blok, parlamentodaki sandalyelerin yarısından fazlasını, yani 175'ten fazla sandalyeyi kazandı.