Dua Lipa konserde gelen evlilik teklifini kibarca reddetti

Şarkıcı, seyircilerin arasındaki hayranına "Ne yazık ki seninle evlenemem" dedi

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Dua Lipa konserde gelen evlilik teklifini kibarca reddetti

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Fanatik bir Dua Lipa hayranı, konserlerinden birinde kendisini kibarca geri çeviren şarkıcıya evlenme teklif etmek için nasıl bir tişört kullandığını açıkladı.
The Independent'ta yer alan habere göre TikTok'ta kısa süre önce yayımlanan videoda, @dulapeepguy adlı kullanıcı Lipa'nın şerefine ve "Future Nostalgia" turnesinde giymek üzere kendi tişörtünü nasıl yaptığını anlattı.
26 yaşındaki şarkıcı o sırada göz kamaştırıcı bir tulumla sahnede yürüyordu. Mikrofon elindeyken seyircilerin arasındaki TikTok kullanıcısını fark etti ve kıyafetini işaret etti.
Dua Lipa, "Tişörtün güzelmiş. Ne yazıyor? 'Evlen benimle Dula Peep mi yazıyor?'" diye sordu, çünkü kıyafet yıllar önce Wendy Williams tarafından kendisine verilen viral lakabına bir gönderme yapıyordu.
Kamera daha sonra yüzünde kocaman bir gülümseme olan @dulapeepguy'a yöneldi. "One Kiss" şarkıcısı, ona bir şarkı söylemeyi teklif etmeden önce evlilik talebini kibarca reddetti.
Dua Lipa, "Ne yazık ki seninle evlenemem. Ama istersen bu şarkıyı sana ithaf edebilirim" ifadelerini kullandı.
Hayranı daha sonra "Benim için mi?" diye sordu.
Lipa "Senin için" diye cevap verdi. Daha sonra hayranı Lipa'ya onu sevdiğini söyledi, ardından Lipa da ona kendisini sevdiğini söyledi.
Dua Lipa bir sonraki şarkısı "Good In Bed"i söylerken neşeli bir şekilde eğildi ve TikTokçuya bakarak dans etti.
Video ayrıca Lipa'yla ilgili içeriklere yönelik bir hayran hesabı olan @duafver'e de yeniden yüklendi. 16 Ağustos itibarıyla hesaptaki kısa video 5 milyondan fazla görüntülenirken, TikTok kullanıcıları "Levitating" şarkıcısı tarafından fark edildikleri halde nasıl hissedeceklerini paylaşıyor.

@duafver Dua Lipa reacts to a “Marry Me Dula Peep” t-shirt. Comment for credits. @dualipaofficial #dualipa #fyp #parati #futurenostalgia #futurenostalgiatour #dulapeep #goodinbed #viral #youridol #dua #lipa ♬ DESPECHÁ - ROSALÍA

Biri, "Onun yerinde olsaydım kendimden geçene kadar ağlardım" diye yazdı.
Bir başkası, "Dua Lipa'nın bana bir şarkı ithaf etmesi için neler vermezdim" diye ekledi.
Diğer hayranları da Lipa'yı ne kadar çok sevdiklerini paylaşarak onu övdü.
Biri "Dünyadaki en tatlı insan o" diye yazdı.
Bir başkasıysa "Tanrım... rüya gibi" ifadelerini kullandı.
Üçüncü bir kişiyse "Bu kıyafetle muhteşem görünüyor" dedi.



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe