Senegalli Batili, BM Libya Özel Temsilciliği görevini devralmaya yakın

Guterres, Birlik Hükümetinin itirazını dikkate almayarak Batıli’nin ismini ortaya attı

Senegalli diplomat Abdullah Batili (Twitter)
Senegalli diplomat Abdullah Batili (Twitter)
TT

Senegalli Batili, BM Libya Özel Temsilciliği görevini devralmaya yakın

Senegalli diplomat Abdullah Batili (Twitter)
Senegalli diplomat Abdullah Batili (Twitter)

Slovakyalı diplomat Jan Kubis’in geçtiğimiz Aralık ayında istifasının ardından boşalan BM Libya Özel Temsilciliği görevini Senagalli diplomat Abdullah Batıli’nin devralması bekleniyor.
Şarku'l Avsat'a konuşan Libyalı kaynaklar, konuya ilişkin, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya Ulusal Birlik Hükümeti'nin itirazlarını göz ardı ederek Batıli'yi Libya BM misyonu özel temsilcisi olarak atama kararı verdi. Guterres, ayrıca, BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerine karar hakkında bilgi verdi.Senegalli diplomatın atanmasına ilişkin resmi duyuru, kararın onaylanmasından sonra yapılacak.” dediler.
Eski BM Libya Özel Temsilcisi elçisi Kubis'in görevinden istifa etmesinden bu yana BM Güvenlik Konseyi oturumlarında konuşulanlar ve konuya ilişkin istişareler de dâhil olmak üzere kulisler, görevi devralacak temsilcinin milliyeti, özellikle de Afrika kökenli biri olma olasılığı ile ilgili tartışmalara sahne oluyordu.
Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, söz konusu atama ile ilgili olarak, “Afrika Birliği daha önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne, Libya özel temsilciliğine bir Afrikalının atanmasını önermişti. Teklif, Rusya ve Çin'in de desteğini almıştı. Ancak Ukrayna'daki savaş uluslararası hesapları değiştirdi” dediler.
Uluslararası hanerler, BM Genel Sekreterinin, Güvenlik Konseyi üyelerine, Libya özel temsilciliği görevi için eski Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum'u önerdiğini, ancak Libya tarafında bu isme muhalefet edildiğini aktardılar.
Fransız John Afrique Dergisi’ne göre, 1947 doğumlu Senegalli Batıli, İngiltere Birmingham Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Siyaset ve tarih alanlarında telifleri olan Batıli, 1993 yılında ülkesinde cumhurbaşkanlığına aday oldu. 1998 yılına kadar Çevre Bakanı olarak görev yapan Batıli, BM çatısı altında diplomat olarak çalıştı. 2014'ten beri BM Genel Sekreteri'nin Orta Afrika'daki Özel Temsilcisi olarak görev yapıyor.
Abdullah Batıli’nin adı ağustos ayı ortasında ilk kez ortaya atıldığında, Libya Ulusal Birlik Hükümeti itiraz etmişti. Libya'nın BM delegesi Tahir el-Sünni, “Yeni temsilcinin Afrika kökenli olmasını arzu ediyoruz, ancak daha kalifiye bir isim olmalı” demişti. el-Sünni, hükümetinin başlangıçta Batıli'yi reddetme sebebinin, yeni BM temsilcisinin başarılı olması için ismin belirlenme sürecinde Libyalılarla derin ve ciddi müzakereler yapmasının gerekliliği olduğunu ifade etmişti.
Afrika Birliği'nin daha önce öne sürdüğü isimler arasında eski Sudan Dışişleri Bakanı Mustafa Osman İsmail, eski Moritanya Dışişleri Bakanı İsmail Ould Cheikh Ahmed, 2014- 2021 yılları arasında BM Batı Afrika Özel Temsilciliği yapan Ganalı diplomat Muhammed bin Şembas ve Nijerli diplomat Maman Sambo Sidikou da yer aldı.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times