Senegalli Batili, BM Libya Özel Temsilciliği görevini devralmaya yakın

Guterres, Birlik Hükümetinin itirazını dikkate almayarak Batıli’nin ismini ortaya attı

Senegalli diplomat Abdullah Batili (Twitter)
Senegalli diplomat Abdullah Batili (Twitter)
TT

Senegalli Batili, BM Libya Özel Temsilciliği görevini devralmaya yakın

Senegalli diplomat Abdullah Batili (Twitter)
Senegalli diplomat Abdullah Batili (Twitter)

Slovakyalı diplomat Jan Kubis’in geçtiğimiz Aralık ayında istifasının ardından boşalan BM Libya Özel Temsilciliği görevini Senagalli diplomat Abdullah Batıli’nin devralması bekleniyor.
Şarku'l Avsat'a konuşan Libyalı kaynaklar, konuya ilişkin, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya Ulusal Birlik Hükümeti'nin itirazlarını göz ardı ederek Batıli'yi Libya BM misyonu özel temsilcisi olarak atama kararı verdi. Guterres, ayrıca, BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerine karar hakkında bilgi verdi.Senegalli diplomatın atanmasına ilişkin resmi duyuru, kararın onaylanmasından sonra yapılacak.” dediler.
Eski BM Libya Özel Temsilcisi elçisi Kubis'in görevinden istifa etmesinden bu yana BM Güvenlik Konseyi oturumlarında konuşulanlar ve konuya ilişkin istişareler de dâhil olmak üzere kulisler, görevi devralacak temsilcinin milliyeti, özellikle de Afrika kökenli biri olma olasılığı ile ilgili tartışmalara sahne oluyordu.
Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, söz konusu atama ile ilgili olarak, “Afrika Birliği daha önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne, Libya özel temsilciliğine bir Afrikalının atanmasını önermişti. Teklif, Rusya ve Çin'in de desteğini almıştı. Ancak Ukrayna'daki savaş uluslararası hesapları değiştirdi” dediler.
Uluslararası hanerler, BM Genel Sekreterinin, Güvenlik Konseyi üyelerine, Libya özel temsilciliği görevi için eski Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum'u önerdiğini, ancak Libya tarafında bu isme muhalefet edildiğini aktardılar.
Fransız John Afrique Dergisi’ne göre, 1947 doğumlu Senegalli Batıli, İngiltere Birmingham Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Siyaset ve tarih alanlarında telifleri olan Batıli, 1993 yılında ülkesinde cumhurbaşkanlığına aday oldu. 1998 yılına kadar Çevre Bakanı olarak görev yapan Batıli, BM çatısı altında diplomat olarak çalıştı. 2014'ten beri BM Genel Sekreteri'nin Orta Afrika'daki Özel Temsilcisi olarak görev yapıyor.
Abdullah Batıli’nin adı ağustos ayı ortasında ilk kez ortaya atıldığında, Libya Ulusal Birlik Hükümeti itiraz etmişti. Libya'nın BM delegesi Tahir el-Sünni, “Yeni temsilcinin Afrika kökenli olmasını arzu ediyoruz, ancak daha kalifiye bir isim olmalı” demişti. el-Sünni, hükümetinin başlangıçta Batıli'yi reddetme sebebinin, yeni BM temsilcisinin başarılı olması için ismin belirlenme sürecinde Libyalılarla derin ve ciddi müzakereler yapmasının gerekliliği olduğunu ifade etmişti.
Afrika Birliği'nin daha önce öne sürdüğü isimler arasında eski Sudan Dışişleri Bakanı Mustafa Osman İsmail, eski Moritanya Dışişleri Bakanı İsmail Ould Cheikh Ahmed, 2014- 2021 yılları arasında BM Batı Afrika Özel Temsilciliği yapan Ganalı diplomat Muhammed bin Şembas ve Nijerli diplomat Maman Sambo Sidikou da yer aldı.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP