İngiltere’nin yeni Dışişleri Bakanı kimdir?

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly (AP)
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly (AP)
TT

İngiltere’nin yeni Dışişleri Bakanı kimdir?

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly (AP)
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly (AP)
İngiltere’nin yeni Başbakanı Liz Truss, James Cleverly’yiDışişleri Bakanı olarak atayarak, Avrupa ve uluslararası sahnede çalkantılı olan bir dönemde diplomatik görevde yerini alması için kendisine sadık, ancak az bilinen bir figürü seçti.

İlk kez, yürütme organındaki kilit pozisyonları, farklı kökenden isimler üstlendi. Hint asıllı SuellaBraverman İçişleri Bakanı, siyahi Kwasi Kwarteng ise Maliye Bakanı olarak atandı.
Bir diğer siyahi bakan olan, Sierra Leone asıllı Brexitdestekçisi olan Cleverly (53), başbakanlık seçim kampanyası sırasında Liz Truss’a gösterdiği sarsılmaz sadakatinin ödülünü aldı.
Ancak Cleverly zor bir zamanda göreve geldi. Ukrayna’daki savaşa ve Çin ile giderek gerginleşen ilişkilere ek olarak, Kuzey İrlanda’nın Brexit sonrası statüsü konusunda Avrupa Birliği (AB) ile yaşanan anlaşmazlığı gidermek zorunda kalacak.
Siyasete atılmadan önce, West London Üniversitesi’nden işletme eğitimi alan Cleverly, kariyerini yayıncılıkla geçirdi.
İlk olarak 2015 yılında başkentin kuzeydoğusundaki Essex’itemsilen Parlamento’ya seçilen Cleverly, daha önce Londra Konseyi’nde sekiz yıl görev yaptı ve başkentin belediye başkanı olan Boris Johnson’ın müttefiki oldu.
Cleverly, İngiliz siyaset sahnesinde, Temmuz ayı başlarında Eğitim Bakanı olarak atanması ve Boris Johnson’ın başbakanlıktan ayrılmasının ardından gelen istifa dalgasından sonra geçen iki ay içinde tanındı.



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.