İsrail güçleri Batı Şeria'da 16 Filistinliyi yaraladı

AA
AA
TT

İsrail güçleri Batı Şeria'da 16 Filistinliyi yaraladı

AA
AA

İşgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde İsrail güçlerinin gösterilere müdahalesi sırasında 16 Filistinlin yaralandığı belirtildi.
Filistinli aktivist Muhammed İyad Avd, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Şeria'nın güneyinde yer alan El Halil kentinin kuzeyindeki Beyt Emir beldesinde İsrail güçleri ile Filistinliler arasında olaylar yaşandığını aktardı.
Avd, olaylarda 3 Filistinlinin gerçek mermiyle, 3'ünün plastik mermiyle yaralandığını; onlarca kişinin müdahaleler sırasında kullanılan gazdan etkilendiğini söyledi.
Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Nablus'taki Filistin Kızılayı acil servis yetkilisi Ahmed Cibril ise Beyt Decen ile kuzey ve güney beldelerde İsrail güçleri ile Filistinliler arasında olaylar çıktığını belirtti.
Cibril, yaşanan olaylarda, atılan gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu 1 Filistinlinin yaralandığını; 19 kişinin de gazdan etkilendiğini aktardı.
Filistin Kızılayı ekibinin yaralılara olay yerinde müdahale ettiğini ifade eden Cibril ayrıca Filistin Kızılayı'na ait araca da plastik merminin isabet ettiğini kaydetti.

İsrail güçlerinin müdahalesinde 1'i çocuk 9 kişi yaralandı
Öte yandan Filistin Esirler Cemiyetinin açıklamasına göre, Kalkilya kentinin Kefr Kadum beldesinde, Yahudi yerleşim birimlerine tepki göstermek ve İsrail hapishanesinde sağlık durumu kötüye giden kanser hastası Filistinli tutuklu Nasur Ebu Hamid'e destek için Fetih Hareketinin çağrısıyla haftalık gösteri düzenlendi.
Gösteri Komitesinin yaptığı yazılı açıklamada ise, İsrail güçlerinin gösteriye müdahalesi sırasındaki 9 Filistinlinin plastik mermiyle yaralandığı bilgisi paylaşıldı.
Fetih Hareketi basın sözcüsü Murad İşteyvi'nin beyanına yer verilen açıklamada, yaralananlardan birinin 8 yaşında olduğu; onlarca kişinin de gazdan etkilendiği kaydedildi.

Filistin yönetiminden yaşananlara tepki
Filistin Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Yahudi yerleşim birimlerini reddettikleri için barış yanlısı gösteriler düzenleyen Filistinlilere uygulanan acımasız baskının kınandığı" belirtildi.
Baskı operasyonlarının İsrail'in resmi politikası olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu politikayla sadece Filistinlilerin erişimini engelleyerek topraklarıyla arasındaki ilişkiyi kesmeyi değil, yerleşim birimlerine ve yerleşimcilere teslim olmaya zorlamak için Filistin halkının iradesinin ve direnişinin kırılmasının hedeflendiği vurgulandı.
Bakanlık açıklamasında, "işgal devletinin saldırılarını durdurmak için acilen uluslararası topluma ve ABD'ye müdahale" çağrısında bulunuldu.

Yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri
İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'da işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.
Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.
Filistinliler, yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin inşasını protesto etmek için her hafta cuma günü gösteriler düzenliyor.
İsrail güçleri, Filistinli protestoculara, göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermilerle müdahale ediyor.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz