Riyad Uluslararası Kitap Fuarı’nda Şarku'l Avsat'a konuşan Suudi Araştırma ve Medya Grubu'na bağlı Raf Yayınevi'nin Yazı İşleri Müdürü İbrahim es-Sinan, yayın yönetmenliğinin Arap dünyası için önemini anlattı.
Sinan, Raf Yayınevi’nin bölgede büyük ve köklü bir şirkete bağlı olduğu göz önüne alındığında, yayıncılık dünyasında, içerisinde editörlük pozisyonunun da yer aldığı yapısıyla en iyi standartları almasını sağlayan bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor.
10 okuyucudan 6'sı basılı kitapları dijital olarak okuduktan sonra satın alıyor (Beşir Salih)
Kültürün dijitalleşmesi
Dijitalleşmenin kültür de dahil olmak üzere çeşitli alanlara nüfuz etmesine rağmen, Sinan’a göre basılı kitap hala popüler olduğuna ve talep gördüğüne inanıyor. Ancak neden kültürü dijitalleştirmeye çalışıyoruz? Bu soruyu şöyle cevaplıyor: “Çünkü dijitalleşme kültürü, özellikle kitapların dağıtımı ve lojistik yönleriyle ilgili birçok sorunu çözüyor. Dijitalleşme artık kitaplara daha iyi erişim için bir araç haline geldi ve bu nedenle Kültür Bakanlığı'nın çabalarıyla veya yayınevleri aracılığıyla bunu zorluyoruz.”
Sinan, dijital kitap okuyanların onda altısının kitabın basılı halini satın almasının da şaşırtıcı olduğundan hareketle dijital ve sesli kitabın dağıtım ve pazarlama sorunlarını aşmaya başladığına dikkat çekti. Zara Suudi Arabistan'da kitap, çeşitli nedenlerle kitapların ulaşamadığı alanlar da dahil olmak üzere, dijital ve sesli olarak dünyanın uzak ülkelerine ulaşıyor. Sinan, okur kitlesini genişletmek ve kitapların dünyanın dört bir yanına ulaşmasını sağlamak için dijital kitabın çok önemli olduğuna inansa da, bu durum sürekliliği teyit eden kağıt kitabı bitirmediğini iddia ediyor.
Okuyucunun mizacı
Bu kültürel değişimler okuyucunun zevkine ve ruh haline de yansıdı. Sinan, okuyucuların daha kültürlü, eğitimli ve bilgili hale geldiğini ve içeriğin bilişsel ve kültürel değeri yüksek olmasının onlar için gerekli hale geldiğini açıklayarak, okuyucuların belirli konulara olan ilgileri açısından sınırlı kalmasına bağlı olarak geçmişte bu yazarların varlığında azalma olduğunu belirtiyor.
Yazarlar arasında filmler ve podcastler gibi unsurlar dahil olmak üzere içerik oluşturmak için bir rekabet hali olduğunu ve bu alanın okuyucuların beğenisini yükseltmeye katkıda bulunduğuna inanılıyor.
Yayınevlerine yönelik taleplerinin tavanını yükselten rekabet gücü yüksek kültürel ürünleri görmeye, duymaya ve izlemeye başladıkları için, okuyucunun yüksek farkındalığı göz önüne alındığında, iş artık eskisi kadar kolay değil. Bugün bu durum yayınevleri için bir meydan okuma olarak görülüyor.
Sinan, son zamanlarda felsefi kitaplara olan talebin artması nedeniyle yayınevlerinin önemsediği hususlardan birisini de çağdaş ve modern bir şekilde felsefi kitapları yayınlanmak ve genç okuyucuların ihtiyaçları için sunmak olduğunu ifade ediyor.
Riyad Kitap Fuarı
Sinan, bu yılki Riyad Uluslararası Kitap Fuarı’nın önceki dönemlerle kıyaslamasını yaparak her açıdan en iyisi olduğunu şöyle ifade ediyor: “Bugün Suudi yayınevlerinin sayısındaki artıştan memnunum ve bunların çoğu, çeşitli alanlarda büyük isimlere ve önemli konulara sahip rolleri bulunuyor."
Ayrıca Sinan, yazarların da sayısının yükseldiğine ve öyle ki birçok yayınevinin bu büyük yükselişe ayak uyduramadığına inanıyor. Sinan, bu kültürel parıltıyı, bir dizi girişim ve destek projesi aracılığıyla yazma ve yazarlık konusunda tutkulu gençleri teşvik etmeye çalışan Suudi Kültür Bakanlığı'nın çabalarına bağlıyor.
Raf yayınevine gelince Sinan, baş editörü kültürün sürdürülebilir olacağını, geçmişte kültürün inisiyatiflere ve ara sıra desteğe bağlı olduğunu belirtiyor. Riyad Uluslararası Kitap Fuarı'na katılan yayınevinin standında, okuyucuları sınıflandıran, ilgi alanlarını ve okuma talimatlarını öğrenmek için anket cihazları bulunduğunu ve buna göre yayınevinin gelecek yıl için planını belirlediğine dikkati çekiyor.