Enflasyon Peru'da patatesi ve Meksika'da mısırı etkiliyor

Dünya genelinde satın alma alışkanlıkları, tüketilen maddelerin ortalama fiyatlarına göre değişiyor

Lima'daki Santa Anita pazarında bir patates satıcısı ürünlerini satmak için bekliyor (AFP)
Lima'daki Santa Anita pazarında bir patates satıcısı ürünlerini satmak için bekliyor (AFP)
TT

Enflasyon Peru'da patatesi ve Meksika'da mısırı etkiliyor

Lima'daki Santa Anita pazarında bir patates satıcısı ürünlerini satmak için bekliyor (AFP)
Lima'daki Santa Anita pazarında bir patates satıcısı ürünlerini satmak için bekliyor (AFP)

Peru’dan Meksika'ya kadar uzanan enflasyon artışları, nüfusun temel gıda maddelerini satın alma kabiliyetini ortadan kaldırıyor. Ayrıca "Patates olmadan Peruluların yaşamı olmadığı", mısırın ise Meksikalılar için hayati bir ürün olduğunu ve bu ürünlerin aynı zamanda kültürel hayatın bir parçası olduğu belirtiliyor.
Peru'da Papa (patates) ve Meksika'da mısır unu bir üründen daha fazlası; her iki ülkenin de İspanyolların gelişinden önceki geçmişiyle bir bağlantıyı temsil ediyor ve bugün, enflasyonun hızlandığının bir göstergesi durumundalar.
Ortalama olarak, her Perulu haftada iki kilogram patates yer. Meksikalıların yüzde 98,4'ü ise et, sos, biber, sebze, sarımsak ve soğan dolgulu tako yapmak için kullanılan ve mısır unundan yapılmış tortilla tüketiyor.
Peru Tarım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Lima'daki patates fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından ve bunun ardından ortaya çıkan ardışık ekonomik yansımalardan sonra üç katına çıktı ve yüzde 6,13'lük enflasyon oranını çok aştı.
Lima'daki Santa Anita pazarında AFP muhabirlerine konuşan pazarcı Sonia Alanya, "Satışlar çok kötü" dedi.
Burada patatesin en yaygın türü olan sarı patatesin kilo fiyatı, daha önce 0,6 dolar iken şu an 2 dolara ulaştı. Bu durum, birçok şehir sakini için patatesi satın alınamaz hale getirdi.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre et suyu ve çorbada kullanılan beyaz patateslerin fiyatı ise Rusya’nın Ukrayna'yı işgali öncesine göre ikiye katlandı ve kilosu 0,75 dolara ulaştı.
Bir başka pazarcı Sonia Yangal (39), "Fiyat artışı hepimizi endişelendiriyor. Burada papa (patates) hava kadar önemli” diye konuştu.
Perulu aileler patates satın almak için ayda 60 dolar harcamak zorundayken, bu fiyat şehirlerde ortalama 376 dolar.
Ev hanımı Lucia Adrianzin (69), "tüketimi azaltmak" dışında başka bir çözüm olmadığını vurguladı. Marta Guerreros (61), fasulye veya mercimekten yapılan yemeklere atıfta bulunarak "Alternatifler bulmalıyız" dedi.
Yetkililer, Rusya'nın en büyük ihracatçısı olduğu gübre kıtlığından endişe duyuyor. Peru'nun solcu Devlet Başkanı Pedro Castillo yaptığı açıklamada, "gıda hakkına" saygı gösterilmesini ve Ukrayna buğdayı ve Rus gübrelerinin ihracatının yeniden başlatılmasını talep etti.
Papa (Patates) yetiştirilmesi, on beşinci yüzyılda İnka İmparatorluğu'ndan önceye kadar uzanırken mısır, Orta Amerika halkları, yani bugün Meksika için bir sembol.
Mexico City'nin güneyinde, Laura Flores (39), büyükanne ve büyükbabasının yaptığı gibi, küçük bir arazide gübre kullanmadan sarı patates yetiştirmeye ve hasat etmeye devam ediyor.
El değirmenlerinin kullanıldığı küçük arazi çiftçiliği, enflasyon karşısında endüstriyel üretimden daha iyi durumda. Ancak bu geleneksel yöntemler, ülkenin 2021'de 27,4 milyon ton mısır ürettiği göz önüne alındığında 126 milyon Meksikalıyı beslemeye yetmiyor.
Pek çok tortilla üreticisi, kendilerine mısır unu tedarik etmek için borsada işlem gören Messika ve Minsa gibi sanayi şirketlerine güveniyor.
Ukrayna'daki savaşın sonuçları, tortilla fiyatlarına doğrudan yansıdığı için özellikle bu sanayi sektörünü etkiledi.
Bir kilo tortillanın fiyatı Ocak ve Ekim arasında 0,94 ABD dolarından 1,05 ABD dolarına yükseldi ve ülkenin kuzeybatısındaki bazı eyaletlerde (Sinaloa, Baja California) 1,25 ABD dolarına ulaştı.
Enflasyonun nedenlerinden biri gıda fiyatlarındaki artış. (Eylül ayındaki verilere göre 12 ayda yüzde 8,7. Bu, son 20 yılın rekoru)
Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, enflasyonu düşürmek için başka faaliyetlerin yanı sıra Messika ve Minsa gibi devlerin de aralarında bulunduğu özel sektörle un fiyatlarının dondurulmasını sağlayan ikinci bir anlaşma imzaladı.
Güney Meksika'daki küçük ölçekli mısır üreticileri de, mahsullerinden elde ettikleri karın azalmasının yanı sıra hızlandırılmış kentleşme riskiyle de karşı karşıya.
Laura Flores, küçük arazisinden 9 milyon insanın yaşadığı Mexico City'deki binalara bakarak, "Birçok üretici büyüyor, ancak yatırımlarından herhangi bir getiri alamıyorlar. Bu yüzden araziyi satmayı tercih ediyorlar" dedi.
Flores, "Birkaç yıl önce Meksika fasulye ve mısırda kendi kendine yetiyordu. Ancak artık durum böyle değil" ifadelerini kullandı.



Suudi Arabistan-ABD görüşmesinde Gazze, Sudan, Yemen ve Ukrayna'daki gelişmeler ele alındı

Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

Suudi Arabistan-ABD görüşmesinde Gazze, Sudan, Yemen ve Ukrayna'daki gelişmeler ele alındı

Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve ABD'li mevkidaşı Marco Rubio, Gazze Şeridi, Sudan, Yemen ve Rusya-Ukrayna krizindeki gelişmeleri ele alarak bu konularda ve uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması için sarf edilen çabalar hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığı merkezindedün bir araya gelen ikili, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda koordinasyon ve ortak eylemleri yoğunlaştırmanın yollarını ele aldı.

Prens Faysal bin Ferhan ve Rubio iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri ve bu ilişkileri çeşitli alanlarda geliştirme ve iyileştirme fırsatlarını gözden geçirdiler.

sdfrgt
Bakan Rubio, dün Washington'daki bakanlık merkezinde Prens Faysal bin Ferhan'ı kabul etti (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre toplantıya Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Prenses Rima bint Bendar bin Sultan, Siyasi İşlerden Sorumlu Bakan Danışmanı Prens Musab bin Muhammed el-Ferhan ve Bakan Danışmanı Muhammed el-Yahya da katıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini ele almak ve en önemli bölgesel ve uluslararası meselelerle ilgili gelişmeleri ve bunlar üzerinde sarf edilen çabaları görüşmek üzere resmi bir ziyaret için salı günü Washington'a geldi.

Ziyaret, ABD Başkanı Donald Trump'ın mayıs ayında Suudi Arabistan'a yapmayı planladığı ve ikinci dönemindeki ilk dış gezisi olan ziyaretin öncesinde gerçekleşiyor.