Kaptan Kirk: Uzay yolculuğu bir 'cenaze'

Uzay Yolu’nun Kaptan Kirk’ü William Shatner uzay yolculuğunu bir 'cenaze' olarak nitelendirdi

Uzay Yolu’nun Kaptan Kirk’ü Kanadalı aktör William Shatner (EPA)
Uzay Yolu’nun Kaptan Kirk’ü Kanadalı aktör William Shatner (EPA)
TT

Kaptan Kirk: Uzay yolculuğu bir 'cenaze'

Uzay Yolu’nun Kaptan Kirk’ü Kanadalı aktör William Shatner (EPA)
Uzay Yolu’nun Kaptan Kirk’ü Kanadalı aktör William Shatner (EPA)

Özellikle Uzay Yolu  (Star Trek) dizisindeki Kaptan Kirk rolüyle tanınan 91 yaşındaki oyuncu William Shatner, Jeff Bezos'un yeni Shepherd NS-18 roketi ekim ayında fırlatıldığında uzaya ulaşan en yaşlı kişi oldu. Shatner, deneyiminin hayal ettiği kadar "güzel" olmadığını belirtti.
Şarku’l Avsat’ın Tribune Media’dan aktardığı habere göre William Shatner, deneyimiyle ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Tüm canlılar arasında aradığım bağlantı için uzaya gitmenin nihai dönüm noktası olacağını ve uzaya ulaşmanın evrenin uyumunu görmede güzel bir adım olacağını düşünmüştüm. Ancak güzelliğin yukarıda değil, aşağıda, hepimizin arasında olduğunu keşfettim. Bu deneyim bittiğinde, küçük gezegenimizle olan bağlantımı daha da derinleştirdim. Bu şimdiye kadar yaşadığım en güçlü üzüntü duygularından biriydi.”
Shatner, açıklamasına şöyle devam etti: “Uzayın yalnız soğukluğu ile aşağıdaki dünyanın sıcak kucaklaması arasındaki karşıtlık beni derinden üzdü. Her gün, Dünya'nın yavaş yavaş yok olduğunu görüyoruz; hayvan türleri, vahşi yaşam ve bitkiler yok oluyor. Beş milyar yıl varlığını sürdüren ve sonra insanlığın müdahalesi nedeniyle yok olacak olan şeyler. Bu duygular beni korku ve dehşetle doldurdu.”
Boston Legal dizisinin yıldızı, uzayda olma hissini “cenazede” olmaya benzetti ve astronotların yaşadığı “genel bakış etkisi" olarak bilinen ortak duyguyu hissettiğini açıkladı.
Yeni otobiyografisi, "Cesaretle İlerlemek: Huşu ve Merak Dolu Bir Yaşam Üzerine Düşünceler"de şu ifadelere yer verdi: "Uzay yolculuğumun bir kutlama olması gerekiyordu ve bunun yerine bir cenazede gibi hissettim. Buna genel bakış etkisi deniyor. Yuri Gagarin, Michael Collins, Sally Ride ve diğer birçok astronotun yaşadığı bir duygu. Esasen, birisi uzaya gittiğinde ve Dünya'ya dış yörüngeden baktığında, gezegenin kırılganlığı hissi ifade edilemez, içgüdüsel bir şekilde oluşuyor."
Yazar Frank M. White, terimi ilk olarak 1987'de ortaya attı: "Gezegenimizde, zihnimizde veya insan davranışlarıyla oluşturduklarımız dışında hiçbir sınırlama veya sınır bulunmaz. Yeryüzündeyken bizi ayıran tüm düşünce ve kavramlar yörüngeden çıkınca ve ayda kaybolmaya başlar. Sonuçta, dünyaya ve öz kimliğimize bakışımız değişir.”



Amazon hissedebilen yeni robotunu tanıttı: Kargoları paketliyor

Fotoğraf: Amazon
Fotoğraf: Amazon
TT

Amazon hissedebilen yeni robotunu tanıttı: Kargoları paketliyor

Fotoğraf: Amazon
Fotoğraf: Amazon

Tuttuğu eşyaları hissedebilen bir robot üreten Amazon, bunun robotikte büyük bir sıçrama anlamına geldiğini ifade ediyor.

Project Vulcan adı verilen yeni sistemin dokunma duyusu sayesinde eşyaları hissetmesi, onları güvenli bir şekilde yerinden almasını sağlıyor. Amazon, diğer robotlardan oluşan bir filoyla birlikte bu sistemi teslimatları tasnif edip paketlemede zaten kullandığını belirtiyor.

Amazon halihazırda Vulcan'ın, e-ticaret devinin sunduğu milyonlarca ürünün yaklaşık 4'te üçünü taşıyabildiğini ve stoğu insan işçilere yakın bir hızda hareket ettirebildiğini dile getiriyor.

Amazon'un robotik yapay zeka direktörü Aaron Parness "Vulcan işçilerimizle birlikte çalışıyor ve bu kombinasyon, her ikisinin de tek başına çalışmasından daha iyi" diyor.

Vulcan, robotikte ileriye doğru temel bir sıçramayı temsil ediyor. Dünyayı görmekle kalmıyor, aynı zamanda onu hissediyor ve şimdiye kadar robotlar için imkansız olan yetenekleri mümkün kılıyor.

ABD merkezli şirket yeni robot türünün geliştirilmesinin, insan personele zaman kazandırmanın yanı sıra siparişleri yerine getirme merkezlerinde güvenlik ve verimliliği artırma arzusundan kaynaklandığını belirtiyor.

Amazon, robotların işyerinde insanların yerini almasına ilişkin endişelere cevaben robot serisinin, şirkette bakım mühendisleri ve robotik filosunu izleme personeli de dahil "yüzlerce" yeni iş kategorisi yarattığını ifade ediyor.

Amazon, personelin robotik ve diğer alanlara geçmesine yardım etmek için eğitim programları da sunduğunu dile getiriyor.

Vulcan'ın gelecek "birkaç yıl" içinde Avrupa ve Birleşik Devletler'deki tesislerde kullanıma sunulması bekleniyor.

Parness bunun "üç yıl önce imkansız gibi görünen ama artık operasyonlarını dönüştürmeyi sağlayan bir teknoloji" olduğunu söylüyor.

Parness "Vizyonumuz, bu teknolojiyi ağımız genelinde ölçeklendirerek operasyonel verimliliği artırmak, işyeri güvenliğini geliştirmek ve fiziksel açıdan zorlayıcı görevleri azaltarak çalışanlarımızı desteklemek" diyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

Independent Türkçe