Pentagon: Rusya ciddi tehditler oluşturuyor ancak Çin ana zorluk olmaya devam ediyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin. (AFP)
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin. (AFP)
TT

Pentagon: Rusya ciddi tehditler oluşturuyor ancak Çin ana zorluk olmaya devam ediyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin. (AFP)
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin. (AFP)

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin Moskova’nın ciddi tehditlerinin bir örneği olduğunu ancak Çin’in ABD için ana zorluk olmaya devam ettiğini açıkladı.
Moskova’nın komşusu Ukrayna’yı işgali ve geniş cephaneliği ile Çin’in komşu ülkesi Tayvan’a yönelik saldırgan tutumu ve nükleer silahları nedeniyle bu iki ülke hem geleneksel hem de nükleer açıdan tehdit olarak görülüyor.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, yayınlanan üç askeri belge ile Çin ve Rusya’nın ABD’ye yarattığı çeşitli zorlukları ele aldı. Lloyd açıklamasında “Çin, uluslararası düzeni yeniden şekillendirmek istiyor ve bunu zaman içerisinde yapabilecek bir yeteneğe sahip tek rakip. Çin’den farklı olarak Rusya, uzun vadede ABD’ye sistematik olarak bir meydan okuyamaz ancak Rus saldırganlığı acil bir tehdittir” dedi.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre 2022 Ulusal Savunma Stratejisi’nde Rusya’ya ve Çin’e odaklanılıyor.
Ulusal Strateji Belgesi, Pekin’in Hint-Pasifik bölgesini ve uluslararası düzeni kendi çıkarlarına göre değiştirmek istediğini, Çin’in ABD’nin ulusal güvenliğine sistematik bir şekilde meydan okumaya çalıştığını vurguluyor.
Söz konusu belgede Çin’in Tayvan’ı gerekirse silah zoruyla kontrol edeceğine yönelik açıklamaları, yanlış değerlendirilmeye yol açan ve bölgedeki barışı tehdit eden bir faktör olarak görülüyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle Moskova’nın ciddi tehditlerde bulunduğu kaydedildi.
Belgede, Pentagon’un NATO’daki müttefikleri dahil olmak üzere ABD’nin ulusal çıkarlarına karşı Rus saldırganlığının caydırılmasını destekleyeceği vurgulandı.
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlığı sırasında yayınlanan önceki Ulusal Savunma Stratejisi’nden farklı olarak yeni stratejide iklim değişikliği ‘ortaya çıkan bir tehdit’ olarak değerlendirildi.
Ulusal Savunma Stratejisi’ne göre iklim değişikliğinin ABD’nin tehdit değerlendirmelerine dahil edildi. Silahlı kuvvetlerinin eğitimi ve donatılması ile ilgili kararlarda askeri teçhizatlardaki esnekliğin artırılmasının yanı sıra iklim koşullarının da dikkate alınmasına karar verildi.
Pentagon, Savunma Stratejisi ile birlikte yayınlanan ABD’nin nükleer çalışmalarına ilişkin raporda, ülkedeki nükleer cephaneliğin amacının, yabancı ülkelerin nükleer veya nükleer olmayan saldırılarını caydırmak olduğunu bildirdi.
Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, gazetecilere verdiği demeçte şunları söyledi:
“Bu, nükleer silah kullanımını da içeriyor. Burada, nükleer olmayan silahların kullanıldığı büyük stratejik saldırılardan da bahsediyoruz. Çin’in nükleer cephanelerinin büyüdüğünü biliyoruz. Rusya’nın cephaneliği şu an çok daha kapsamlı.”
Söz konusu belgede 2030 yılında ABD’nin, ülke tarihinde ilk kez stratejik rakip ve potansiyel düşman olarak gördüğü iki büyük güçle karşı karşıya geleceği ifade edildi. Denizaltından fırlatılan nükleer füze programının kaldırılması ve eski nükleer bomba türlerinin terk edilmesi, ABD’nin cephaneliğini modernleştiğini gösteriyor.
Belgede, Kuzey Kore lideri Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a, ülkesinin gittikçe büyüyen nükleer cephaneliğini kullanma olasılığına karşı sert bir uyarı da yer aldı.
Pentagon şu açıklamada bulundu:
“Kuzey Kore'nin ABD'ye veya müttefiklerimize yönelik herhangi bir nükleer saldırısı kabul edilemez.  Bu, rejimin sona ermesine yol açacaktır. Ancak Kim rejiminin nükleer silah kullanıp kullanmayacağına dair bir senaryo yok.”
Perşembe günü yayınlanan Füze Savunma İnceleme Belgesi’nde ağırlıklı olarak Çin ve Rusya’nın tehditlerine vurgu yapıldı.
Pekin, balistik ve hipersonik füze teknolojisi konusunda Washington ile yarışırken Moskova, kıtalararası balistik füze (ICBM) üzerinde çalışmalara devam ediyor ve yeni füzeler geliştiriyor. Belgede Rusya’nın Ukrayna’daki şehirlere ve sivil altyapıya zarar vermek için silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) kullanmasının muhtemel bir tehdit oluşturduğu belirtildi.



Suudi Arabistan-ABD görüşmesinde Gazze, Sudan, Yemen ve Ukrayna'daki gelişmeler ele alındı

Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

Suudi Arabistan-ABD görüşmesinde Gazze, Sudan, Yemen ve Ukrayna'daki gelişmeler ele alındı

Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve ABD'li mevkidaşı Marco Rubio, Gazze Şeridi, Sudan, Yemen ve Rusya-Ukrayna krizindeki gelişmeleri ele alarak bu konularda ve uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması için sarf edilen çabalar hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığı merkezindedün bir araya gelen ikili, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda koordinasyon ve ortak eylemleri yoğunlaştırmanın yollarını ele aldı.

Prens Faysal bin Ferhan ve Rubio iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri ve bu ilişkileri çeşitli alanlarda geliştirme ve iyileştirme fırsatlarını gözden geçirdiler.

sdfrgt
Bakan Rubio, dün Washington'daki bakanlık merkezinde Prens Faysal bin Ferhan'ı kabul etti (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre toplantıya Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Prenses Rima bint Bendar bin Sultan, Siyasi İşlerden Sorumlu Bakan Danışmanı Prens Musab bin Muhammed el-Ferhan ve Bakan Danışmanı Muhammed el-Yahya da katıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini ele almak ve en önemli bölgesel ve uluslararası meselelerle ilgili gelişmeleri ve bunlar üzerinde sarf edilen çabaları görüşmek üzere resmi bir ziyaret için salı günü Washington'a geldi.

Ziyaret, ABD Başkanı Donald Trump'ın mayıs ayında Suudi Arabistan'a yapmayı planladığı ve ikinci dönemindeki ilk dış gezisi olan ziyaretin öncesinde gerçekleşiyor.