Libya, göçmenleri Avrupa’ya kaçırmayı amaçlayan yabancı bir çeteyi çökertti

Libya’nın batısındaki sahil güvenlik bir operasyonda düzensiz göçmenleri yakaladı (Libya Genelkurmay Başkanlığı)
Libya’nın batısındaki sahil güvenlik bir operasyonda düzensiz göçmenleri yakaladı (Libya Genelkurmay Başkanlığı)
TT

Libya, göçmenleri Avrupa’ya kaçırmayı amaçlayan yabancı bir çeteyi çökertti

Libya’nın batısındaki sahil güvenlik bir operasyonda düzensiz göçmenleri yakaladı (Libya Genelkurmay Başkanlığı)
Libya’nın batısındaki sahil güvenlik bir operasyonda düzensiz göçmenleri yakaladı (Libya Genelkurmay Başkanlığı)

Libya’nın batısındaki güvenlik yetkilileri, ülkedeki bir grup işçiyi Avrupa’ya kaçırmaya çalışan yabancı bir çetenin çökertildiğini ortaya çıkardı.
Bu, ülkedeki yasadışı göçle mücadele yetkililerinin, Libya sınırındaki çöl ve dağ yollarından sızan çeşitli milletlerden yüzlerce göçmenin yakalandığına dair açıklamasının ardından duyuruldu.
Trablus Emniyet Müdürlüğü tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, ülkenin batındaki güvenlik güçlerinin ‘bir grup gurbetçi işçiyi bir sahil limanından Avrupa’ya götürme amacıyla’ hareket eden yabancı bir çetenin üyelerinin yakalandığı bilgisi verildi.
Söz konusu çete üyelerinin, Akdeniz’de lastik botlarla taşınmaları karşılığında her bir kişiden 2 bin 700 dolar aldığını belirten Emniyet Müdürlüğü, çete üyelerinin kimliğini ve uyruklarını açıklamadı.
Libya’da, özellikle kıyı şehirlerinin yakınında, göçmenlerin ülkenin batısına bakan sahillere değişen miktarlarda para karşılığında taşınmasını içeren kaçakçılık operasyonları düzenleniyor.
Yerel ve Batılı insan hakları örgütlerine göre Libya, denizden gelen binlerce düzensiz göçmeni, bir kısmı işkence ve insan hakları ihlali olarak nitelendirilen olayların yaşandığı sığınaklara geri gönderiyor.
Libya ve İtalya, göçmenlerin Akdeniz’i geçmesini önlemek için Avrupa Birliği (AB) sponsorluğunda bir anlaşma imzaladı.
Göç örgütleri, Libya Sahil Güvenliğini eğitmek ve donatmak için anlaşmaya varan İtalya ve AB tarafından 2017 yılında Libya ile anlaşmanın imzalanmasından bu yana yaklaşık yüz bin göçmenin engellendiğini söylüyor.
Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre, geçen yıl 2 bin 62 göçmen öldü veya kayboldu. Bu sayı 2017’de 3 bin 140 kişi olarak kaydedilmişti.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı haberine göre, Avrupa Reform Merkezi’nden Luigi Scazzieri, “Göçmenlerin Avrupa’ya ulaşmasını önlemek için üçüncü ülke yetkilileriyle birlikte çalışmak, Avrupa politikasının ana eksenlerinden biridir” dedi.
İtalya-Libya anlaşması, en azından başlangıçta, gelenlerin sayısını azaltmak için ‘çok etkili’ olduğunu kanıtladı.
Ancak insani yardım kuruluşları, göçmenlerin Libya Sahil Güvenliği kılığına girmiş silahlı milis üyelerinden gelen riskleri kınıyor ve açık denizlerde göçmen teknelerine karşı gerçek mermi kullanıldığına dair vakaları belgeliyor.
Anlaşmayı iptal etme çağrılarına rağmen, Giorgia Meloni başkanlığındaki sağcı İtalyan hükümetinin göreve başlamasından günler sonra, Kasım ayı başında anlaşma otomatik olarak yenilendi.
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Save The Children ve Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Libya’daki belgesiz göçmenlerin, cinsel şiddet veya işkenceye maruz kaldığını öne sürüyor. Ancak Libyalı yetkililer bunu reddediyor.
İnsan hakları avukatı Arturo Salerni, “Avrupa arama ve kurtarma bölgelerinden Libya’ya gelen göçmenlerin yasaklanması, eğer Avrupa devletleri buna suç ortaklığı yaparsa, AB yasalarına göre yasa dışıdır” dedi.
İnsani yardım kuruluşu ARCI’nin geçen yılki bir raporunda, İtalya’nın 2017’den bu yana Libya sahil güvenliğini desteklemek için en az 32,5 milyon euro ayırdığı ifade edildi.



Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
TT

Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)

Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu hasar gören binalar ve evler, şiddetli rüzgar ve yağmur nedeniyle çöktü ve dört kişi hayatını kaybetti.

Filistin Haber Ajansı'nın (WAFA) bugün bildirdiğine göre, yerel kaynaklar, "Gazze şehrinin batısındaki dağ evlerinin yakınında bulunan Organza Salonu binasının bir bölümünün çökmesi sonucu 15 yaşındaki Rimas Bilal Hamuda'nın öldüğünü ve böylece çökme alanındaki şehitlerin sayısının üçe yükseldiğini" belirtti.

zxcsdfg
Yerinden edilmiş bir Filistinli çocuk Gazze şehrinde su kabını doldurmaya çalışıyor (AFP)

Wafa haberine şöyle devam etti: "Vatandaş Vefa Şerir (33 yaşında) da, Gazze şehrinin batısında, el-Sevra Caddesi yakınlarında, İsrail bombardımanı sonucu hasar gören bir evin duvarının fırtınalı hava koşulları nedeniyle yıkılması sonucu şehit oldu."


El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
TT

El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)

Yemen Başkanlık Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi dün, Aden, Lahj ve el-Dhale vilayetlerindeki tüm yasadışı hapishanelerin kapatılmasını emretti ve devletin yetkisi dışındaki silahlı gruplara destek verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

El-Alimi'nin talimatları arasında tüm yasadışı hapishanelerin ve gözaltı merkezlerinin kapatılması ve yasadışı olarak gözaltında tutulanların derhal serbest bırakılması yer alıyordu. Bu görevi yerine getirmek için güvenlik ve askeri kurumları Savcılık ve Adalet Bakanlığı ile koordinasyon kurmakla görevlendirdi.

Bu hamle, feshedilen Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerin devletin yetkisi dışında hapishaneler işlettiği yönündeki insan hakları suçlamalarıyla birlikte geldi.

El-Alimi ayrıca, devlete tabi olmayan silahlı grupları desteklemenin terörle mücadeleye katkıda bulunmadığını, aksine terörü yeniden ürettiğini ve terör ortamını genişlettiğini belirterek, güvenlik kaosu ve devlet kurumları dışında silahların yasallaştırılmasının Yemen'in, bölgenin ve uluslararası su yollarının güvenliği için en büyük tehdidi oluşturduğunu vurguladı.


Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
TT

Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)

Hamas , Gazze Şeridi’nin kontrolünü Filistinli teknokrat bir komiteye devretmeye hazır olduğunu açıkladı.

Hamas liderliği, Mısır, Katar ve Türkiye'deki arabuluculara, Gazze Şeridi'nin kontrolünü Filistinli teknokrat komiteye devretmeye tamamen hazır olduğunu bildirdi. Komitenin oluşumunun ayrıntıları kısa süre önce kararlaştırılmıştı. Ancak anlaşma, komitenin Filistin Yönetimi'ne tam bağlı olması konusunda bazı sorunlar nedeniyle hâlâ tam olarak sonuçlanamadı. Filistin Yönetimi, komitenin tamamen kendi sorumluluğu altında olmasında ısrar ediyor.

Hamas kaynakları Şarku’l Avsat'a, hareketin liderliğinin, arabulucular ve ABD'nin ikinci aşamaya geçmeyi amaçlayan diplomatik çabalarının hızlanması doğrultusunda, Gazze Şeridi'ndeki bağlı devlet kurumlarına bu adımı uygulamaya tam olarak hazırlıklı olmaları için açık ve kapsamlı talimatlar verdiğini bildirdi.

Kaynaklar, Hamas liderliği ve Gazze'deki hükümet yetkililerinin, Gazze Şeridi'ndeki iktidarı teknokrat komiteye derhal devretmek için hazırlıklara başladığını belirterek, şunları kaydetti “Bu komitenin görevlerini üstlenmesi, Filistin Yönetimi ve İsrail tarafından belirlenen koşullara bağlıdır. Filistin Yönetimi, komitenin, fraksiyonlar veya hatta ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanacak barış konseyinin yürütme organı gibi başka hiçbir referans veya denetime tabi olmaksızın, tamamen kendi hükümetine bağlı olmasını isterken, İsrail ise Gazze Şeridi'ni yöneten herhangi bir Filistin organını reddediyor.”

Hamas'a yakın kaynaklar, “arabulucuların Filistin Yönetimi'nin şartlarını çözmek için çalışacaklarını, ABD'nin ise İsrail'i bu komiteyi bir gerçek olarak kabul etmeye zorlayabileceğini” tahmin ederek, “Fetih'in de katılacağı kapsamlı bir Filistin toplantısı düzenlenecek ve bu toplantıda ikinci aşama ve Filistin davasının geleceği ile ilgili tüm çözülmemiş konular üzerinde anlaşmaya varılmasının hedeflendiğini” belirtti.

Kaynaklar, bir yandan Hamas ve Filistinli gruplar, diğer yandan Mısırlı arabulucu arasında komitenin çalışmaları ve yapısı konusunda anlaşmaya varıldığını doğrularken, Filistin Yönetimi'nin komitenin birçok çalışma noktası hakkında hala çekinceleri olduğunu ifade etti. Bu konu, yakın zamanda Mısırlı yetkililer ve Filistinli Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh arasında görüşüldü ve bu görüşme, bu konuda daha kapsamlı bir anlaşmanın yolunu açabilir. Özellikle yaklaşan gruplar toplantısında.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, hareketin Filistin sorununu çözme çerçevesinde olumlu ve ilerici tutumlar sergilediğini belirterek, Filistin Yönetimi liderliğini bu tarihi ana yanıt vermeye ve ulusal uzlaşma yolunda ilerlemeye çağırdı. Kasım şunları söyledi: “Hiçbir Filistinli parti belirsizlik durumundan yararlanamaz veya ulusal birliği engelleyemez, bu nedenle Filistin Yönetimi liderliği, halkımızın Gazze Şeridi'nde yaşadığı felaketten yararlanabileceğini düşünüyorsa yanılmaktadır.”

Fetih sözcüsü Munther el-Hayek yaptığı açıklamada, Gazze'nin yönetimi için düşünülen herhangi bir komitenin meşruiyetini Filistin Yönetimi'nden alması ve hükümetinin bir üyesi tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Hayek, “buna aykırı herhangi bir hareketin Gazze ile Batı Şeria arasındaki siyasi bölünmeyi sürdüreceği” uyarısında bulundu.